Tirsdag, 14. januar 1997 22:59 (DNT)


Enighed om voldspakke

Der er nu enighed i regeringspartierne om detaljerne i en ny voldspakke. I går forhandlede justitsminister Frank Jensen med de retspolitiske ordførere fra S og R, og i dag blev forslaget fremlagt for partiernes folketingsgrupper.

Der bliver ikke tale om generel hævelse af straframmen, således som justitsministeren selv foreslog det som reaktion på statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) nytårstale. Statsministeren lagde op til en strengere kurs overfor volden. I stedet taler forslaget om brug af højere straffe inden for de nuværende straframmer, når det drejer sig om "særlig skærpende omstændigheder". Ellers indeholder pakken, der skønnes at koste 100 mill. kr. forebyggende indsats, såsom ungdomskontrakter, strengere straffe for at gå med våben, overvågning af diskoteker og værtshuse, 2. generations indvandreunge og oprettelse af flere behandlingspladser på institutioner for kriminelle unge.

[Ungdomskontrakter, som har været brugt før i Danmark, går ud på, at unge indgår en kontrakt med politi og sociale myndigheder om f.eks. at tage en uddannelse. Overholder den unge kontrakten, kan vedkommende undgå at få en plettet straffeattest.]



Lindø frikendt?

Skibsreder Jes Søderberg, A. P. Møller, mener, at Lindøværftet, som A. P. Møller koncernen ejer, har overholdt alle danske love og regler med hensyn til støtte til nybygning af skibe. Erhvervsminister Jan Trøjborg sagde i dag, at EU-kommisionen kun har fundet "bagatel-agtige" sager omkring dansk støtte til skibsværfter. Der skulle - ifølge ministeren - være 5 sager, der alle handlede om Lindø-værftet. Jes Søderberg siger, at værftet og erhvervsministeriet i fælleskab besluttede ikke at bruge flere kræfter på en sag, hvor værftet højest havde fået 1,5 mill. kr. for meget. Hvis EU-kommisionen har rejst den sag, vil Lindø-værftet betale beløbet tilbage. Ellers mener Jes Søderberg, at der er tale om "en defacto frifindelse" af værfter og ministeriet.

Det er oppositionen ikke helt enige i. Fremskridtspartiets Kirsten Jacobsen og SF's Keld Rahbæk Møller vil have undersøgt, om de danske regler er overholdt - og om de danske regler er i overenstemmelse med EUs regler. Kirsten Jacobsen siger til DR-TVA, at det er vigtigt, at Folketinget ved, at administrationen ikke opfinder egne regler og fører dem ud i livet.



Kommunal læge

5 kommuner i Vejle Amt har i fælleskab ansat en læge, der bliver stationeret på Vejle Syghus. Lægens opgave bliver at få patienter med "arbejdsbetingede sygdomme" igennem systemet så hurtig som mulig. Det er et led i en forsøgordning, der også indebærer støtte til arbejdsgivere, hvis de lader sygemeldte medarbejdere arbejde på deltid i skånejob, mens de venter på behandling på de normale ventelister. Medlem af sundhedsudvalget i Lunderskov kommune, Thyge Løbner, siger til DR, at formålet er at fastholde borgerne på arbejdsmarkedet længst muligt.



Kulturkamp?

I dag deltog kulturminister Ebbe Lundgaard (R) for første gang i Folketingets arbejde. Han benyttede lejligheden til at lufte tanken om, at de ca. 800 mill. kr., som fordeles af overskuddet fra Dansk Tipstjeneste måske burde fordeles anderledes. I dag går 70% af overskuddet til idrætten. Ebbe Lundgaard kunne tænke sig at humanistiske organisationer fik flere penge. Han håber på at finde en metode, når han i løbet af foråret får forhandlet med idrættens organisationer. Informationschef Morten Michael, Danmarks Idrætsforbund, siger til DR-TVA, at idrætten ikke har noget mod, at de andre får flere penge. "De skal bare ikke tages fra idrætten. Det synes vi er urimeligt."



Jubilæum: Formiddag

Dronning Margrethes 25 års regentjubilæum startede i dag med en mindehøjtidelighed i Roskilde. Det er i dag 25 år siden, at kong Frederik d. 9. døde, og det mindedes kongefamilien med dronning Ingrid i spidsen i Frederik d. 9.s kapel i Roskilde Domkirke, ved kransenedlæggelse. Derefter var der en kort andagt, også kun for dronning Ingrid, hendes børn og børnebørn. Derefter kørte man ind til Amalienborg, hvor dronningen var vært for de officielle gæster, som som bor i det nyrestaurerede "gæstepalæ", Christians d. 7.s palæ.



Jubilæum: Eftermiddag

Efter en tur i guld-karet igennem Københavns gader, kom dronning Margrethe og prins Henrik i eftermidddag kl. 15 til Christiansborgs Slotskirke. Her deltog hun, sammen med repræsentanter for Folketinget, de nordiske lande, mv. i en indvielsesgudtjeneste for den nyrestaurerede kirke. Kirken, der traditionelt er kongehusets kirke, blev alvorlig skadet under en brand i 1992. Under pinsekarnevalet det år landede et nødblus, affyret af en kåd tilskuer, på kuplens tag og antændte denne. Restaurationen har kostet over 100 mill. kr., og blev først færdig for et par uger siden. Tilgengæld er den særdeles flot - både indvendig og udvendig.

[Politikens ugeprogram for TV og radio havde følgende korte version af historien: "Slotskirken genåbnes efter restaureringen efter branden af biskop Erik Norman Svendsen". :-)]



Jubilæum: Galla-aften

Dronning Margrethe, prins Henrik, den øvrige familie mødtes her til aften med repræsentanter for Folketinget, regeringen, de nordiske regenter og regeringer [Bortset fra det svenske kongehus, der er i landesorg efter prins Bertils begravelse.] til galla-middag i Riddersalen på Christiansborg.

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) holdt en hyldesttale til dronningen. Han startede med at erindre, at dronningen engang havde sagt, at det var en tilfældighed, at hun blev regent. Hun var sin fars ældste datter. Men statsministeren mindede om, at hun faktisk også var valgt af folket, da de ændrede grundloven i 1953. Folket mente "at en kvinde kunne være ligeså god som en mand" - En af de bedste valg, befolkningen har foretaget. Han sagde også "Hun er et spejl, vi kan spejle os i og rette os ind efter". Han rettede også en tak til prins Henrik, som ud over sine egne pligter også gav dronningen "et fristed". Han sluttede med at opfordre til et ni-foldigt leve.

Dronningen sagde i sin tale lidt senere bl.a.:

"Sorg og glæde de vandre til hobe", indledte hun med, for den salme illustrede de dage dage for 25 år siden. Hun mistede sin far, kong Frederik d. 9, få måneder før hans eget 28 års regentjubilæum. Men hun mindedes også den varme, der strømmede hende i møde fra slotspladsen den 15. januar. "en stor hjælp i sorgen" - hun følte sig båret "ind i min gerning". Hun sluttede talen med at takke sin familie, og fremhævede de nærmeste - hendes moder, dronning Ingrid, prins Henrik - der gav støtte og modspil. Hendes "2 små drenge" havde allerede i flere år været "2 voksne mænd" med eget liv - prins Joachim med prinsesse Alexandra ved sin side - og kronprins Frederik, til hvem "Danmarks fremtid er knyttet". Direkte henvendt til ham sagde hun: "dig kan man stole på, dig har jeg tillid til" Til slut gentog hun sit valsprog: "Guds Hjælp, Folkets Kærlighed, Danmarks Styrke" og opfordrede alle til være med med at ønske

"Gud bevare Danmark"

Helt overraskende for alle rejste dronning Ingrid sig kort efter og holdt en personlig og direkte tale til dronning Margrethe. [På det tidspunkt besluttede vi, at alle tre taler kommer ordret i en særudgave snarest muligt. Den er her.]


DilleSport


ISHOCKEY

Superisligaen     Herning-Rødovre           7-3
                  Vojens-Esbjerg            2-2
                  Hvidovre-Rungsted         5-7
Elitedivisionen   Frederiksbhavn-Århus IK  14-0
                  Gladsaxe-Herlev           0-1
                  KSF-AAB                   2-10
                  Gentofte-Odense           1-3



TENNIS

Kenneth Carlsen deltagelse i Australian Open blev en kort fornøjelse. Han tabte sin første kamp til tyskeren Marc Goellner i 4 sæt: 4-6, 1-6, 7-6 (7-2) og 4-6.



Vejret

Det var mest overskyet, diset og tåget, men omkring middagstid var der en opklaring over de sydlige egne. Temperaturer 2 til 6 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,0555 DKK,   1GBP     10,1157 DKK,   1DEM      3,8102 DKK
100JPY     5,2028 DKK,   100ITL    0,3917 DKK,   1AUD*)    4,6918 DKK
1FRF       1,1288 DKK,   1CHF      4,4043 DKK,   1CAD      4,4829 DKK
1IEP       9,9558 DKK,   1NLG      3,3930 DKK,   1XEU      7,4059 DKK
100ESB     4,562  DKK,   1NZD*)    4,2486 DKK,   1SEK      0,8706 DKK
10BEF      1,8481 DKK,   1NOK      0,9492 DKK,   100ISK    8,94   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,65% -0,06 (6% - 2026),   6,52% -0,04 (8% - 2006)
Aktieindex: 497,50 +5,52   KFX (mest omsatte aktier): 142,44 +2,75