torsdag, 15. april 2004 24:33 (CEST)


Regering frigiver FE-papirer

Efter at den tidligere analytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, Frank Søholm Grevil, i går stod offentlig frem som den interne kilde til Berlingske Tidendes afsløringer af FE's trusselsvurdering om Irak, følte regeringen sig i dag åbenbart presset. I eftermiddag udsendte statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) en pressemeddelelse, hvor i han meddelte at de ellers klassificerede dokumenter bliver offentliggjort. Det sker i følge statsministeren, fordi der er "opstået en gangske ekstraordinær situation, hvor der rejses tvivl om regeringens troværdighed." Rapporterne offentliggøres inden næste møde i Udenrigspolitisk nævn. Både Socialdemokrater og SF er tilfredse med beslutningen. Det betyder dog ikke, at Socialdemokraternes krav om en uvildig undersøgelseskommision frafaldes, siger forsvarsordfører Frank Jensen (S) i en kommentar.

Frank Søholm Grevil er meget tilfreds med beslutningen om offentliggørelse. Han udtrykker endda på forhånd forståelse for, at rapporterne er censureret - der kunne være elementer i dem, der skal holdes hemmelige. Han mindes bare ikke, at der var noget af betydning.



Forsvarsminister undskylder?

En stærkt medvirkende årsag til presset mod regeringen fra opposition og eksperter er forsvarsminister Svend Aage Jensby's (V) udtalelser i går aftes til flere medier. Han forsvarede regeringen og FE's opfattelse af konklusionerne i de hemmelige trusselsvurderinger, nemlig at Irak "sandsynligvis" havde masseødelæggelsesvåben. [Frank Søholm Grevil mener, at konklusionen skulle være, at det "ikke var sandsynliggjort" at Irak besad operationelle masseødelæggelsesvåben.] For at understrege, at der ikke var nogen tvivl, sagde forsvarsministeren, at Folketingets kontroludvalg havde haft lejlighed til at gennemlæse rapporterne og "havde nikket" til regeringens opfattelse. Men derved overtrådte forsvarsministeren formentlig loven. Udvalgets arbejde er så hemmeligt, at medlemmerne overhovedet ikke må omtale, hvad der sker på møderne - heller ikke hvilke rapporter, der læses. Sent torsdag aften sendte han så en besked til Socialdemokrater og SF, hvori han i følge eget referat skrev, at "at sådan skulle det ikke opfattes." Begge oppositionspartiers repræsentanter i udvalget, Jan Trøjborg (S - udvalgsformand) og Anne Baastrup (SF) har valgt foreløbig at betragte det som en undskyldning. Men han kommer alligevel til at forklare sig ved udvalgets næste møde - for i følge Politiken mener de to, at der "ikke blev nikket."



Journalister sigtes

Politiet i København har besluttet at rejse tiltale mod to journalister ved Berlingske Tidende, der har skrevet de regeringskritiske artikler og bragt uddrag af en af de hemmeligtstemplede FE-rapporter. I næste uge vil de to blive indkaldt til afhøringer, oplyste chefkriminalinspektør Per Larsen, Københavns Politi, til Berlingske Tidende. De to sigtes efter straffelovens paragraf 152d, om "uberettiget skaffer eller udnytter oplysninger", der er fremkommet ved overtrædelse af paragraffens øvrige bestemmelser om tavshedspligt for offentlige ansatte. Det er denne paragraf, som Frank Søholm Grevil er sigtet efter - men først i næste uge beslutter politiet, om sigtelserne opretholdes. De personlige sigtelser mod journalisterne har mødt stærk kritik fra pressejurister. Straframmen for paragraf er bøde, hæfte eller fængsel op til 6 måneder, op til 2 år under særligt skærpende omstændigheder.



Nye Dan Lynge afsløringer - 1. dag

I dag startede høringerne i den undersøgelseskommision, der skal gennemgå politiets brug af den tidligere rocker Dan Lynge som meddeler, før og under den såkaldte rockerkrig. Dan Lynge har siden fortalt sin historie både til Ekstra-Bladet og TV2, hvilket medførte nedsættelsen af kommisionen. I følge Dan Lynges forklaring afstod politiet fra bl.a. at sigte ham for deltagelse i et mord og for ulovlig våbenbesiddelse. I går oplyste han desuden til TV2 Nyhederne, at han med politiets vidende havde solgt stjålne, svære militære våben til de to rockergrupper. Under det første afhøringer i dag kunne han desuden fortælle, at hans kontakter hos politiet i 1996 havde udleveret en komplet liste med foto, cpr-nr og adresser på alle fuldgyldige medlemmer rockergrupperne. Han kunne også fremlægge listerne for kommisionen i dag. Han indrømmede overfor TV2 Nyhederne, at listerne kunne have ført til mord. Han havde nemlig et personligt opgør med en af rockerne, og mødte op på mandens adresse bevæbnet - igen med politiets vidende. Den pågældende var dog ikke hjemme på det valgte tidspunkt.



Danske astronauter udvælges

I går startede jagten på egnede kandidater til at blive astronauter i den europæiske rumfartsorganisation, ESA. Videnskabsminister Helge Sander (V) har lagt vægt på, at Danmark får mindst en astronaut med, når der i 2006 næste gang dannes et hold. Ingen af de dengang 3 danske kandidater blev optaget i 1991. Frem til efteråret indkaldes ansøgninger, og herefter vil en snes gennemgå praktiske prøver for at se, om fysik og psyke er i orden. Grundkravene er, at man er statsborger i et ESA-medlemsland, 27-37 år gammel, mellem 153 - 190 cm høj, engelskyndig, med en universitetsuddannelse i naturvidensskab, ingeniørvidenskab eller medicin - og har mindst 3 års erhvervserfaring. 4 potentielle kandidater deltog i forskningsministerens pressemøde i Tycho Brahe Planetariet i går - bl.a. journalist Anders Lund Madsen, der mente at også lægfolk med evne til at formidle oplevelser skulle have mulighed for at komme ud i rummet.

[Videnskabsministeriet har endnu ikke oplysninger, men et omfattende referat fra gårsdagens pressemøde findes på rummet.dk, med adressen:]

http://www.rummet.dk/8732774


DilleSport


BADMINTON: Alle til Indonesien

Alle de udtagne elitespillere tager til Thomas Uber Cup finalerne i Indonesien i maj måned. Verdensmestrene i herredouble, Lars Paaske og Jonas Rasmussen var de eneste, der udtrykte tvivl, men efter et møde med en sikkerhedsekspert i formiddags besluttede de sig for at deltage. Men de savner lidt en åben debat og en klar holdning til truslen om terror, der er tilstede i større eller mindre grad verden over.

De danskere spillere rejste i eftermiddag til Schweiz, hvor hold-EM starter i morgen.



GOLF: PGA Open de Seville 1. dag

Spilles i denne weekend på Real Club de Golf, Sevilla, Spanien.

Søren Hansen opnåede at komme med i dagens tv-klip, fordi hans bold røg i vandet under et drive. Senere fik han langt bedre styr på spillet, og sluttede som dagens bedste dansker, på en delt 17. plads, 3 under par. Søren Kjeldsen ligger på en delt 48. plads, en under par, Jeppe Huldahl en over par, på en delt 90. plads og Knud Storgaard med 5 over par ligger på en delt 144. plads. Nicolas Colsaerts, Belgien, fører med 7 under par. Banen har par i 72 slag.



Vejret

Endnu en skøn, solrig forårsdag, med temperaturer op til mellem 9 og 18 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra i dag

1EUR       7,4443 DKK,   1GBP     11,1442 DKK,   1USD      6,2494 DKK
100JPY     5,7534 DKK,   1AUD      4,6073 DKK,   1CHF      4,7966 DKK   
1CAD       4,6501 DKK,   1NZD      3,9709 DKK,   1SEK      0,8103 DKK
1NOK       0,8999 DKK,   100ISK    8,48   DKK  
1SGD       3,7174 DKK,   1HKD      0,8006 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   235,89 -0,14%  KFX (mest omsatte aktier): 261,88 -0,31%
Pr. 30/12:   216,59                                    244,35
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)