torsdag, 26. februar 2004 24:16 (CET)


Fogh forstår ikke kritik

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) forstår ikke den voldsomme kritik, som hans udtalelser i går om en mulig, snarlig ophævelse af våbenembargoen mod Kina, har givet anledning til i Danmark. Både Socialdemokraterne og regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, reagerede skarpt i går. Et mindretal af lande i EU arbejder for en ophævelse af våbenembargoen, som USA på den anden side er stærkt modstander af. Oppositionen mener, at statsministeren alene skulle have henholdt sig til at kritisere Kinas mangler på menneskerrettighederne. Men det var netop det, statsministeren gjorde, siger han til DR Online: "Jeg ser en meget tæt forbindelse mellem fremskridt på menneskerettighedsområdet i Kina og en eventuel ophævelse af EU's embargo. Det svarer præcist til, hvad jeg sagde i går!" Anders Fogh Rasmussen mener, at der er sket store fremskridt i Kina, og han har af den kinesiske premierminister fået løfte om, at menneskerettighederne snart skrives ind i den kinesiske forfatning.

Våbenembargoen blev indført efter massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989.



Lavere arbejdsløshed

Januars tal for arbejdsløshed fra Danmarks Statistik viser, at i gennemsnit 162.700 var uden job i årets første månede. Det er 1.900 færre end i december og på niveau med november 2003. Nedgangen har overrasket økonomiske eksperter, der havde forventet en stigning på ca. 4.000. Selv om det er for tidlig at konkludere noget langsigtet, så kan det være et tegn på, at arbejdsløsheden har toppet. Økonomernes vurderinger lød ellers på, at arbejdsløshedskurven først ville vende til sommer.



Læk i efterretningstjeneste

Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, har bedt politiet og Politiets Efterretningstjeneste, PET, om at undersøge hvem der er ansvarlig for, at Berlingske Tidende i søndags kunne offentliggøre uddrag af FE's egne rapporter om Irak. I følge disse rapporter havde det danske FET stor skepsis til amerikanske og engelske påstande om, at Irak havde operationelle masseødelæggelsesvåben, herunder A-våben. FE byggede sine konklusioner på efterretningsrapporter fra netop USA og Storbritannien. Men da et flertal i Folketinget i marts sidste år at lade Danmark deltage på USA's side i krigen i Irak, erklærede Anders Fogh Rasmussen, at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben og samarbejdede med Al-Qaida. I november erklærede Anders Fogh Rasmussen, at regeringens beslutning alene var baseret på "åbne kilder" og ikke hemmelige rapporter. Der er derfor ikke behov for en dansk undersøgelse af kilderne til beslutningen. Både USA's og Storbritannien er i gang med uafhængige undersøgelser af beslutningsgrundlaget for krigen.



Hemmelig overproduktion af svin?

Der produceres formentlig langt flere svin i Danmark, end miljøreglerne foreskriver. En gennemgang af statistikken for slagtede svin fra 300 landmænd viser, at hver af dem i gennemsnit slagter 4.500 flere svin, end de ville kunne, hvis de overholdt miljøbegrænsningerne. Men som DR-TVA's "Pengemagasinet" kunne fortælle her til aften, så er reglerne for kontrol af størrelsen på svinebesætninger meget lempelige. Store besætninger kontrolleres hver 2. år, mens der må gå op til 6 år for flertallet af besætningerne. Og de kommunale kontrollanter har i praksis aftalte kontrolbesøg flere dage i forvejen, og undladt at bruge oplysninger fra f.eks. husdyrregisteret. Og i følge loven er det kommunalbestyrelsen, dvs. de folkevalgte politikere som i sidste ende beslutter, om en svineproducent overhovedet skal politianmeldes hvis der findes flere svin en tilladt. Men nu har en mere omfattende kontrol på Fyn afsløret flere tilfælde af overskridelser - og det ofte udført af den samme landmand, der ejer gårde i flere kommuner på Fyn.

I morgen mødes miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) med Kommunernes Landsforenings Miljøudvalg for at diskutere fremtidig kontrol af svinebesætninger. På forhånd siger ministeren, at der skal slås hårdt ned på overtrædelser, som både skader miljøet, dyrevelfærden og de naboer, der må leve nær svinefarmene.


DilleSport


BADMINTON: Thomas Uber deltagere klar

Efter 4 ugers turneringer over hele verden er deltagerne i VM for hold, mændenes Thomas Cup og kvinderns Uber Cup, fundet. annoncerede IBF i dag Følgende deltagerlande i finalen, der finder sted i Indonesiden 7. - 15. maj:

Thomas Cup:

Vært og forsvarende mester: Indonesian

Asiatisk zone: 1. Kina, 2. Malaysia, 3. Korea, 4. Japan, 5. Thailand

Europæisk zone: 1. Danmark, 2. Tyskland, 3. England

Oceanien: New Zealand

Panamerika: USA

Afrika: Sydafrika

Uber Cup:

Vært: Indonesien

Forsvarende mester: Kina

Asiatisk zone: 1. Korea, 2. Taiwan, 3. Japan, 4. Malaysia

Europæisk zone: 1. Danmark, 2. Tyskland, 3. Holland

Oceanien: Australien

Panamerika: Canada



FODBOLD: UEFA Cup

3. runde, 1. kamp
(torsdag)  Brøndby - Barcelona, Spanien         0-1



GOLF: World Match Play

Golfturneringens 2. runde blev udsat på grund af dårligt vejr.



ISHOCKEY: Slutspillet

5. runde
(torsdag)   Esbjerg - Rungsted                  4-3   [3-2]
[Indbyredes kampe] Der spilles bedst af 7. De 2 sidste kampe i runden spilles i morgen.



Vejret

Snebyger, især i morges, men også opklaring indimellem. Temperaturer op til mellem 1 og 5 graders varme, så sneen blev ikke det store problem.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra i dag

1EUR       7,4517 DKK,   1GBP     11,1502 DKK,   1USD      5,9882 DKK
100JPY     5,4631 DKK,   1AUD      4,6075 DKK,   1CHF      4,7342 DKK   
1CAD       4,4707 DKK,   1NZD      3,1204 DKK,   1SEK      0,8083 DKK
1NOK       0,8487 DKK,   100ISK    8,58   DKK  
1SGD       3,5163 DKK,   1HKD      0,7694 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   244,08 +0,48%  KFX (mest omsatte aktier): 275,45 +0,48%
Pr. 30/12:   216,59                                    244,35
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)