mandag, 23. februar 2004 23:56 (CET)


IC3 afsporet på Fyn

Tidlig lørdag morgen skete en togulykke ved Tommerup, som kunne have udviklet sig til en større katastrofe. IC3-tog 108 på vej til København med en fart af 150 km/t, da det bageste hjulpar pludselig hoppede af sporet. Der var 75 passagerer ombord i toget, som blev stoppet uden at nogen kom noget til. Da toget stoppede 1/2 km efter Tommerup station stod bagenden af toget i nabosporet. Afsporingen betød, at al togdrift mellem Årup før Tommerup og Odense blev indstillet det mest af lørdagen, og passagererne blev transporteret med 50 busser i fast pendulfart mellem de to stationer. Det medførte forsinkelser op til en time.

I begyndelsen troede man, at det var et skiftespor, der havde forårsaget afsporingen, men det blev hurtigt klart, at ulykken skyldes noget helt andet. På et ligeskinnestykke var den øverste falde del af skinnen revet af. Det manglende stykke lå ved siden af. Det er en ulykke af en karakter, som Banestyrelsen siger, de aldrig har set i Danmark før. Det antages, at der er tale om metaltræthed. Skinnerne på strækningen er 30 år gamle og skulle efter planerne være udskiftet til sommer. Banestyrelsen har med øjeblikkelig virkning nedsat hastigheden på strækningen og andre strækninger med samme alder. Direktør Jesper Rasmussen, Banestyrelsen sagde i dag til DR-TVA, at de danske skinner "er gamle." Gennemsnitlig er skinnerne 4 år ældre end de burde være i følge Banestyrelsen. Først nu har man fået penge til en højst nødvendig udskiftning - og Jesper Rasmussen sagde, at flere penge ikke kunne fremskynde udskiftningen - med mindre man lukkede jernbanetrafikken helt ned. De udpegede strækninger bliver øjeblikketlig gennemgået med ultralydmåling - en proces der foregår til fods, og derfor vil tage nogen tid.

Var det første vognsæt, der var blevet afsporet, kunne man have risikeret at vognene var kommet i svingninger og var klappet sammen og blevet knust mod hinanden.



Jordskælv!

Et mindre jordskælv ramte i dag Store Heddinge og Rødvig, syd for Køge. I følge Kort og Matrikelstyrelsen var rystelsernes centrum ved Stevns Klint, og det vurderes, at det var ca, 3 på Richterskalaen. Rystelserne indtraf lidt i 10, og kunne mærkes i store dele af Østsjælland. Rystelserne blev også registreret på seismiske målestationer i Finland.

Rystelser af den styrke er sjældne i Danmark, men der blev registreret et lignende i 2001, hvor centeret lå i Holbæk på Midtsjælland.



Ekspert: Guantanamo-fange farlig!

Amerikanske eksperter i sikkerhed kritiserer, at USA's regering har valgt at løslade en dansk statsborger, der har siddet over 2 år Guantanamo-basen på Cuba. Den 30-årige dansker af dansk-algiersk afstamning blev arresteret i Pakistan, men sat i forbindelse med Al Qaida i Afghanistan. Det er især den tidligere medarbejder i Pentagon, nuværende professor i international sikkerhed, Mark Jacobsen, Ohio State University, der til DR (og andre medier) i dag betegner Slimane Hadj Abderrahmane som farlig. Mark Jacobsen havde i sin tid i Pentagon "indgående kendskab" til sagen mod danskeren. Det er er danskerens rejsemønster, der er mistænkeligt, og selv om han ikke har deltaget i terroraktioner, så har han haft kontakt med terrorister, og kan nemt havde fungeret som kurer for pengetransporter og deltaget i planlægningen af terroraktioner. I følge Mark Jacobson burde danskeren været stillet for en militær kommision og dømt. Udleveringen til Danmark skyldes formentlig kun, at USA's regering ønsker at belønne den danske statsminister for Danmarks deltagelse i krigen mod Irak.

Et af Flyvevåbnets Gulfstream jetfly er fløjet til USA for at afhente danskeren. Tidspunktet for hans hjemvenden er endnu ikke offentlig kendt.



Ørsted - 5 år!

Det var i dag nøjagtig 5 år siden, at Danmark fik sendt sin første - og foreløbig sidste - satellit i kredsløb om jorden. Satellitten Ørsted var beregnet til at fungere i 14 måneder - men den er stadig i drift, og har givet værdifulde oplysninger om jordens magnetfelt. Satellitten indeholdt flere teknologiske nyskabelser, bl.a. et avanceret, men billigt, stjernekamera og en avanceret teleskopbom. Satellittens målinger af magnetfeltet har været særdeles nøjagtige, og nu har man fundet nye anvendelser af dem. Nu kan man via målingerne nemlig bestemme havstrømmes styrke og retning på bunden af de store oceaner, og under nordpolens is-kalot. Den 23. november sidste år rundede Ørsted i bogstaveligt forstand et andet rundt tal - 25.000 kredsløb.

Desværre var det danske satellitprogram en af de forskningsområder, som den nuværende regering ikke ønskede at fortsætte. Satellitprogrammet kører videre på individuelle projektansøgninger og udenlandske bevillinger. Således har ESA, Den Europæiske Rumagentur, bevilget 100.000 EUR til at videreudvikle teknikken for måling af havstrømme.



Rumprogram i Aalborg

Aalborg Universitetscenter vil, bl.a. på baggrund af erfaringerne med Ørsted og minisatellitten AAUSAT, oprette et center for rumfart. Centeret skal byde på og udføre opgaver for ESA. Man har allerede fået den første opgave, et automatisk kontrolsystem til rumfartøjer, der skal vende tilbage til jorden. Et mål er også at udvikle en ny minisatellit, AAUSAT II, der indeholder en røntgendetektor, udviklet af Dansk Rumforskningsinstitut. Det var Dansk Rumforskningsinstitut, der udviklede Ørsted satellitten og en række instrumenter, der sidder i andre satellitter.



TV-Serie sætter ny rekord

DR's nye dramaserie, Krøniken, har sat en ny milepæl. Seriens 8. afsnit, der blev vist søndag aften blev set af flere end noget andet TV-program, siden den nuværende form for seermåling blev etableret i 1992. 2.686.000 så afsnittet - 19.000 flere end DR's produktion af det europæiske melodi grand prix 12. maj 2001 og 31.000 flere end TV2's visning af Olsenbandens sidste bedrifter 1. januar 1995. Afsnit 7 forrige søndag er nr. 5 - lige foran EM-finalen Danmark-Tyskland i 1992 - Afsnit 6 er nr. 8 og afsnit 3 nr. 9.


DilleSport


HÅNDBOLD: K-Champions League

Indledende pulje
(søndag)    Ikast/Bording - Saporosje, Ukraine    36-25
            KSK Moskva, Rusland - FCK             18-29
Ikast/Bording slutter på 3. pladsen, hvilket giver adgang til kvartfinalerne i Cupwinners Cup. Også FCK er videre til Cupwinners Cup.



HÅNDBOLD: M-EHF Cup

1/4-finale, 2. kamp
(søndag)    AaB - THW Kiel, Tyskland              32-32
Tyskerne havde vundet 1. kamp 30-23, så AaB er ude af turneringen som det sidste, danske klubhold i denne sæson.



GOLF: Malaysian Open finale

Spillet på Saujan GC ved Kuala Lumpur.

Mads Vibe-Hastrup sluttede bedst, som en delt nr. 31, 3 under par mens den anden dansker i finalerunderne, Jesper Huldahl, sluttede delt nr. 64, 6 over par.

Vinder blev Thongchai Jaidee, Thailand, 14 under par, foran Brad Kennedy, Australien, 12 under par, og Thomas Levet, Frankrig, 10 under par.



GOLF: PGA Nissan Open

Riviera Country Club, Los Angeles.

Danskeren Thomas Bjørn sluttede på en delt 70. plads, 3 over par. Vinder blev Mike Weir med 17 under par.



ISHOCKEY: Slutspillet

3. runde
(lørdag)    Odense - Frederikshavn                 8-1     [3-0]
(søndag)    Aalborg - Herlev                       3-1     [2-1]
            Herning - Sønderjylland                8-3     [2-1]
            Esjberg - Rungsted                     2-3     [1-2]
[Samlet stilling] Der spilles bedst af 7. Odense kan sikre sig pladsen i 1/2-finalen allerede i morgen.



Vejret

Solrig weekend, undtagen søndag, hvor der kom nogle snebyger - og natten til mandag, hvor der faldt en hel del sne især i nordsjælland. Derefter klarede det op fra vest igen. Temperaturer mellem 0 og 3 graders varme i dag.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra i dag

1EUR       7,4513 DKK,   1GBP     11,0308 DKK,   1USD      5,9250 DKK
100JPY     5,4741 DKK,   1AUD      4,5792 DKK,   1CHF      4,7202 DKK   
1CAD       4,4234 DKK,   1NZD      3,0558 DKK,   1SEK      0,8101 DKK
1NOK       0,8484 DKK,   100ISK    8,59   DKK  
1SGD       3,4978 DKK,   1HKD      0,7620 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   240,86 +0,02%  KFX (mest omsatte aktier): 271,70 +0,02%
Pr. 30/12:   216,59                                    244,35
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)