mandag, 2. februar 2004 23:58 (CET)


[Nyheder tilbage]

[Nyhederne er tilbage, om end redaktøren stadig arbejder meget (tidsbegrænset, heldigvis!). Der er sket en del ting i den forløbne periode. De bliver bragt efterhånden som vi får gravet dem frem igen.

/Leif]



Industrioverenskomst på plads

Efter 28 timers forhandlinger i træk, blev hovedorganisationerne på industriens område, Dansk Metal og Dansk Industri, enige om en ny overenskomst. Overenskomsten er 3 årig, og er kendtegnet ved, at den giver større tryghed - både under barsel og pension. Arbejdsgiverne får tilgengæld større fleksibilitet i med hensyn til arbejdstiden - bl.a. kan der under særlige omstændigheder beordres overarbejde uden overarbejdstillæg. Kvinder får nu 24 uger fuld løn under barsel - mod i dag 14 uger. Ganske vist har kvinder nu ret til 52 ugers barsel i Danmark - et af den nuværende regerings løfter - men det er til dagpengesats Mindste timeløn under overenskomsten er nu 88,40 DKK, og den stiger med 2,25 DKK hvert af de følgende 2 år.

Det mest usædvanlige - og kontroversielle - i overenskomsten er en såkaldt "nødudgang." Begge parter er enige om, at overenskomsten bortfalder, hvis regering eller Folketing griber ind overfor arbejdsmarkedet i perioden. Lønmodtagerne frygter et indgreb overfor dagpengesystemet, mens arbejdsgiverne frygter en central barselsfond. Sidstnævnte er ideer, som unge kvinder i Folketinget på tværs af partiskel har arbejdet med i nogen tid. Gruppen, der kaldes "kaffeklubben" består bl.a. af Margrethe Vestager (R), Pia Christmas Møller (K), Bodil Kornbek (Krf) og Pernille Rosenkrantz (Enh.).



Minerydningsprogram i Irak lukkes

Folkekirkens Nødhjælp har besluttet at stoppe sit minerydningsprogram i Irak. Det er et direkte resultat af et bombeangreb mod en af organisationens lokale biler. En fjernstyret, såkaldt "beskidt bombe" blev udløst ved fjernstyring, da bilen passerede et hul i vejen. Den hjemmelavede bombe var fyldt med skruer, bolte og møtrikker for at gøre mest mulig skade på personer. Der var 4 personer i bilen, en blev alvorligt såret, mens to kunne klare sig med behandling af organisationens egne medarbejdere. Selv om angrebet formentlig ikke var rettet specifikt mod Folkekirkens Nødhjælp - bilen var ikke specielt markeret - så har man besluttet at standse minerydningsprogrammet. Bombeangrebet viser, at "nok så meget militær og politi" ikke kunne beskytte mod sådanne angreb, siger katastrofekoordinator Lennart Skov-Hansen. De øvrige Irak-programmer fra Folkekirkens Nødhjælp, bl.a. et vand- og sanitetsprogram - fortsætter indtil videre.



Fogh i Irak

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) besøgte i weekenden de danske styrker i det sydlige Irak. Besøget var omgivet af store sikkerhedsforanstaltninger og blev holdt hemmeligt indtil sidste øjeblik. Statsministeren ankom ved 2-tiden, natten til søndag og opholdt sig 17 timer i bl.a. den danske hovedlejr, Camp Eden nær Basra. Han kom også på rundtur i det område, som de danske styrker kontrollerer. Besøget afsluttedes med et møde med den øverstbefalende for de britiske styrker i Basra-provinsen.



Udenrigsminister: Ingen dansk Irak-undersøgelse

Selv om præsident George W. Bush og nu også den britiske premierminister Tony Blair taler om at gennemføre en undersøgelse af de efterretningsinformationer, der blev lagt til grund for krigen mod Saddam Hussein, så bliver der ikke nogen tilsvarende dansk undersøgelse. Det siger udenrigsminister Per Stig Møller (K) i dag. En undersøgelse er ikke relevant, fordi den danske beslutning var baseret på "åbne kilder" - "Det har regeringen fremhævet i hele forløbet", siger han til Ritzaus Bureau. For den danske regering var det vigtigst, at Irak ikke havde overholdt FN's resolution 1441. Det er tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R), som nu er åben for et længe næret ønske fra SF og Enhedslisten om en undersøgelse af baggrunden. Regeringen har med støtte fra Dansk Folkeparti afvist en specifik Irak-undersøgelse.



Christiania-forslag

17 forslag var der indleveret til ide-konkurrencen om Christianias fremtid, som finansministeriet havde udskrevet. Kun 8 af forslagene blev bedømt som seriøse nok til at blive bedømt - og 2 blev sorteret fra for ikke at leve op til konkurrencen præmisser - en "normalisering" af den tidligere kaserneområde. Den samlede præmiesum var på 1,5 mill. DKK, men bedømmelseskomiteen uddelte kun 850.000 DKK - 3 fik 250.000 og 2 fik hver 50.000 DKK. Mange arkitektfirmaer havde afvist at deltage i konkurrencen på grund af de stramme konkurrence betingelser - og fordi den bliver beskyldt for være politisk motiveret af ønsket om at nedlægge Christiania.

Regeringens særlige Christiania-udvalg har også en række ideer til områdets fremtid. Heri indgår bygningen af 400 nye ejer-, andels- og lejeboliger. De skal ligge omkring den nuværende hovedindgang. Pusherstreet og den såkaldte "Prærie" skal omdannes til grønne områder. De beboere, der bor langs prinsessegade kan få lov til at blive, mens dem, der bor på voldene må flytte. Voldanlægget skal føres tilbage til sin oprindelige udseende fra 1600-tallet.

Der har tidligere på ugen været større opbakning - også i blandt politiske partier uden for regeringen - til et forslag om at lade en fond købe området og overtage ansvaret for, at lovgivningen - specielt narkolovgivningen og byplansloven - overholdes. Fonden skulle styres af beboerne.

Samtidig med præmieoverrækkelsen i dag deltog næsten 200 betjente i endnu en razzia mod fristadens område. Politiet holdt området i 3 timer, før man trak sig tilbage. Under tilbagetrækningen blev 2 betjente ramt af stenkast, som medført hospitalsindlæggelser. 7 personer blev anholdt - 2 for stenkast og vold mod politiet og 1 for salg af euforiserende stoffer. Der blev beslaglagt mellem 10 og 15 kg. hash. 3 blev anholdt for overtrædelse af politivedtægten - og den sidste var en efterlyst person.



Kongelig koncert i Parken

Kronprins Frederik har besluttet, at der også skal være fest for de helt unge i forbindelse med hans bryllup med Mary Donaldson til maj. Derfor har han taget initiativ til en stor koncert i Parken i København 7. maj, med plads til 40.000 tilskuere. Hovednavnene ved "Rock'N'Royal", som koncerten er blevet døbt, bliver D:A:D, TV-2 og Sanne Salomonsen. Koncerten transmitteres på TV-kanalen TV2. Billeter kommer til at koste mellem 200 og 500 DKK, og overskuddet går til Red Barnet. De kommer angiveligt til salg allerede i morgen, tirsdag. Ud over topnavnene satser på 10-12 solister og 5-6 bands. Det er den tidligere leder af Roskildefestivalen, Leif Skov, der har fået ansvaret for det musikalske program. Bag koncerten står i øvrig hofchef Per Thornit, Parkens bestyrelsesformand Flemming Østergaard og generalsekretær i Red Barnet, Mimi Jacobsen.


DilleSport


BADMINTON: DM 2004

[Desværre blev vi som tidligere nævnt forhindret i at dække DM i Aalborg direkte i weekenden. Det blev ellers til nogle spændende kampe - og en enkelt stor overraskelse - i følge de rapporter, som andre har leveret.]

Finalerne i mixed double blev spillet lørdag. Og der var tale om en revanche-kamp:

  Jens Eriksen/Mette Schjoldager (2)
    - Jonas Rasmussen/Rikke Olsen (1)
        15-7, 5-11
På trods af seedningen var det sidste års mestre, der genvandt titlen. Det skyldes måske især, at Rikke Olsen havde svært ved at få sit spil til at komme igang i 1. sæt.

De resterende doublefinaler blev spillet søndag - og Mette og Rikke mødtes igen i damedoublen:

  Rikke Olsen/Ann-Lou Jørgensen (1)
    - Mette Schjoldager/Pernille Harder (2)
        15-12, 15-9
Også her var det de regerende mestre, som genvandt titlen. I år fik Rikke og Ann-Lou dog mere modstand.

Kun i herredoublen var der nye navne - men ikke de store overraskelser:

  Jonas Rasmussen/Lars Paaske (1)
    - Jim Laugesen/Carsten Mogensen (-)
        15-11, 15-11
Det blev en velspillet kamp, hvor de regerende verdensmestre besejrede rækkens overraskelse, de useede Jens Eriksen/Martin Lundgaard. Dog var Jim Laugesen regerende mester med sin tidligere makker, Michael Søgaard, der siden har trukket sig tilbage. Men sammen med sin nye makker, Carsten Mogensen, eliminerede Jim Laugesen 2. seeded Jens Eriksen/Martin Lundgaard allerede i 2. runde.

På forhånd var der lagt op til en ny mester i damesingle. Camilla Martin meldte fra tidligt i sidste uge på grund af en skade i hånden, og fik dermed ikke chance for at vinde sit 14. mesterskab. Tilgengæld var det tiden for at kigge efter hendes afløser. Men de sidste måneder har vist, at en spiller hæver sig over resten:

  Tine Rasmussen (2)
    - Amalie Dynnes Ørsted (3-4)
        11-8, 11-0
Der var aldrig tvivl om kampens udfald, men i 1. sæt fik den unge, talentfulde Amalie Ørsted lov til at vise, at der er håb for dansk kvindebadminton også om nogle år.

I herresingle havde Peter Gade store chancer for at vinde sit 5. mesterskab i træk. Indtil søndag havde han spillet så godt, at Kenneth Jonassens chancer ikke blev bedømt som særlig gode. Ganske vist har Kenneth besejret Peter Gade 6 ud af de 11 officielle indbyrdes opgør - men det var mens de var juniorer. De sidste 7 år har Peter Gade ikke tabt - og det er mere end 3 år siden, at nogen dansk singlespiller har slået ham. Men i går var altså dagen:

  Kenneth Jonassen
    - Peter Gade
        15-5, 15-6
Peter Gade fik hurtigt en føring på 5-2 - men så tog Kenneth Jonassen kontrollen og scorede 22 point i træk! Det var nok til at sikre ham hans første mesterkskab og mesterskabernes store sensation. Peter Gade indrømmede, at en influenza havde generet ham lidt - men at det var Kenneth Jonassens gode spil, der havde gjort udslaget.

[Influenzaen blev dog værre, og i dag meldte Peter Gade fra til den for-olympiske turnering i Athen, der løber i denne uge. Han regner dog med at være klar igen til Thomas Cup kvalifikationen, der spilles i Slovakiet fra næste uge.]



HÅNDBOLD: EM for M-landshold

Det danske herrelandshold er tilbage på toppen, efter sidste års nedtur ved VM. I går sluttede turneringen i Slovenien. Danmark kom i mellemrunden efter kun et enkelt nederlag, til de regerende verdensmestre, Kroatien. I mellemrunden spillede danskerne endnu bedre, med en uafgjort resultat mod Rusland som det dårligste resultat og vejen var klar til semifinalen lørdag. Her blev modstanderen Tyskland:
(lørdag)     Danmark - Tyskland            20-22 (11-11)
Kampen var meget lige, og blev afgjort i de sidste minutter. Det var to meget ens, forsvarsprægede hold.

Samtidig vandt Slovenien over Kroatien, og dermed røg Danmarks chancer for en OL-billet. Tilgengæld var deltagelse i næste VM og EM sikret. Derfor var der søndag lagt op til at danskerne kunne vinde EM-bronze for 3. gang (sidste gang var ved sidste EM i 2001).

(søndag)     Danmark - Kroatien           31-27 (15-14)
Det var et demoraliseret og svækket hold som danskerne mødte. 1. halvleg var meget jævnbyrdig, men i 2. halvleg trak danskere støt og sikkert fra.

Kampen betød også afsked med en af de betydeligste spillere de senere år, Klaus Bruun Jørgensen, der trækker sig tilbage med denne turnering, efter 163 landskampe.

Michael V. Knudsen, der til daglig spiller i Skjern, blev turneringens bedste danske spiller. Han blev valgt som eneste dansker til All Star holdet.

Finalen

(søndag)    Tyskland - Slovenien         30-25 (16-10)



Vejret

I midten af sidste uge fik vi en del sne i Danmark, men uden de trafikale problemer, som f.eks. i England. I weekenden steg temperaturen til over frysepunktet, og i dag regnede alle spor af sneen væk. Temperaturer i dag mellem 4 - 8 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra i dag

1EUR       7,4506 DKK,   1GBP     10,9023 DKK,   1USD      5,9791 DKK
100JPY     5,6628 DKK,   1AUD      4,5458 DKK,   1CHF      4,7495 DKK   
1CAD       4,4872 DKK,   1NZD      4,0387 DKK,   1SEK      0,8082 DKK
1NOK       0,8566 DKK,   100ISK    8,62   DKK  
1SGD       3,5298 DKK,   1HKD      0,7690 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   234.46 +0,52%  KFX (mest omsatte aktier): 263,37 +0,59%
Pr. 30/12:   216,59                                    244,35
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)