tirsdag, 18. november 2003 23:58 (CET)


Fogh freder dagpenge

Først i dag kommenterede statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) den såkaldte dagpengesag. Det skete ved den ugentlige pressekonference i statsministeriet og en efterfølgende forespørgselsdebat i Folketinget. Budskabet fra statsministeren var klart og blev gentaget mange gange. Regeringen vil ikke fremstille lovforslag om ændringer i dagpengesystemet på denne side af næste valg (Der er 2 år til, at valget skal holdes.) Efter "min bedste overbevisning" så var det finanslovsforslag som ville indføre karensdage op til 5 uger for forsikrede med høje indtægter, før de kunne få udbetalt dagpenge ved ledighed. Men hvis alle andre opfattede det som løftebrud, så kunne man naturligvis ikke fastholde forslaget, sagde statsministeren, som også bekræftede, at han ikke havde deltaget i beslutningen om at trække det kontroversielle forslag - Det havde finansminister Thor Pedersen gjort, og først efterfølgende orienteret Anders Fogh Rasmussen, der var på rejse i Mexico i starten af sidste uge.



Topchef træder - lidt - tilbage

Bestyrelsesformanden i A. P. Møller-Mærsk A/S, Mærsk Mc-Kinney Møller, træder tilbage til i næste måned. Det meddelte selskabet i dag. Ny bestyrelsesformand bliver direktør Michael Pram Rasmussen, TopDanmark. Han blev direktør i forsikringsselskabet i 1996 og krediteres for at have bragt dette selskab på ret kurs igen. Med sine 48 år er det en relativ ung mand, der sætter sig for bordenden i A. P. Møller-Mærsk den 15. december. Mærsk Mc-Kinney møller overtog ledelsen af faderens 2 rederier i 1965, og har øget koncernens værdi fra 1/2 mia. DKK til i dag omkring 202 mia. DKK. I 1991 begyndte Mærsk Mc-Kinney møller tilbagetrækningen fra ledelsen af virksomheden, som foreløbig kulminerer 1. december, når han officielt nedlægger hvervet som bestyrelsesformand. Men han forlader ikke virksomheden endnu. Den nye bestyrelsesformand vil fortsat trække på "Hr. Møllers" erfaring - andet ville være "forretningsmæssigt uklogt" - og så beholder han indtil videre 2 centrale poster. Han vil fortsat være bestyrelsesformand i Odense Stålskibsværft A/S Han vil også bibeholde formandsskabet i A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond til almene Formaal. der står for byggeriet af det nye operahus i København. Michael Pram Rasmussen sagde ved et pressemøde i dag, at Mærsk Mc-Kinney møller måske ville træde tilbage fra sidstnævnte når operahuset er gået i drift.

Selv om de flest iagttagere mener, at der er tale om en rolig og besindig overgang, så er der to for selskabets historie usædvanlige ting ved udnævnelsen af Michael Pram Rasmussen. Den ny bestyrelsesformand er hentet udefra - og han fortsætter i jobbet som direktør i TopDanmark. Aktiemarkedet reagerede meget positivt på meddelelsen, og sendte A. P. Møller - Mærsk A/S aktierne i vejret.



Press på USA

To af de største USA-allierede i Europa, Spanien og Danmark, lagde i dag et alvorligt pres på USA's regering, da udenrigsminister Colin Powell mødte de europæiske ledere forud for præsident George W. Bush officielle statsbesøg i Storbritannien. Både USA og Europa var enige om, at uoverensstemmelserne over politiken i Irak var ved at blive bilagt. Men spørgsmålet om fangerne på den amerikanske Guantanamo-base på Cuba var stadig meget problematisk. Colin Powell lyttede til bekymringerne over fangernes manglende retslige status, og ville tage de europæiske bekymringer om med George Bush, sagde han efter mødet. Den danske udenrigsminister Per Stig Møller (K) sagde til TV2 Nyhederne, at "det var slet ikke acceptabelt" den måde, fangerne blev holdt tilbage på. Det måtte snarest afklares "på en eller anden måde" - Enten ved, at fanger frigives eller sigtes ved en domstol.



Naziradio vil slås for ytringsfrihed

Hvis den nazistiske radio i Greve, Radio Oasen, virkelig får frataget støtten på lidt over 71.000 DKK om året, således som kulturminister Brian Mikkelsen lægger op til, vil staten blive mødt af et sagsanlæg. Det fortæller radiostationens advokat, Peter Hjørne. Hvis støtten bortfalder, vil Radio Oasen betragte det som et brud på den grundlovssikrede ytringsfrihed Peter Hjørne siger :"Kulturminister Brian Mikkelsens benytter lovgivningsmagten til at lukke af for politiske ytringer!" Kulturministeren er på vej med et forslag, så de ansvarlige for lokalradioerne - de såkaldt Radio- TV-nævn, der er nedsat af en kommune eller flere kommuner i fællesskab. Disse navn afgør nu hvilke radiostationer, der får støtte, og hvilket der ikke gør.


DilleSport


POLITIK: Team Danmark bevares

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) skar i dag igennem i en længere debat mellem dansk sports to dominerende organisationer, Danmarks Idrætsforbund, DIF, og den selvejende instituion Team Danmark. DIF er paraplyorganisationer for alle større idrætsorganisationer i Danmark, mens Team Danmark den organisation, der støtter elitesportsfolk finansielt, via midler fra finansloven og virksomhedssponsorater. Igennem de sidste par år har mange i DIF's ledelse talt for, at Team Danmark slås sammen med DIF, hvilket Team Danmark har strittet imod. Og med kulturministerens indgriben, der har bred støtte i Folketinget, får Team Danmark principielt sin vilje. Organisationen opretholdes som selvejende institution - men nu med en ny bestyrlse på 8 personer. De 4 udpeges af DIF, mens resten - herunder formanden - udpeges af kulturministeren. Dermed får staten en afgørende indflydelse på den fremtidige udvikling af danske elitesport. Og 1. punkt på dagsordenen er, at de to organisationer får pligt til at arbejde sammen, sagde Brian Mikkelsen til DR Sporten.

Aftalen indebærer også ændringer i reglerne omkring elitesport. Bl.a. fjernes 15-årsreglen, der betød at ingen kunne få støtte fra Team Danmark før det var fyldt 18 år. Det betød bl.a. at store talenter, der var yngre, måtte søge til udlandet for at få f.eks. adgang til elitetrænere.



Vejret

Gråvejr og efterhånden regnbyger over hele landet. Temperaturer op til mellem 8 - 12 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4384 DKK,   1GBP     10,6713 DKK,   1USD      6,3155 DKK
100JPY     5,8035 DKK,   1AUD      4,5323 DKK,   1CHF      4,7780 DKK   
1CAD       4,8226 DKK,   1NZD      3,9880 DKK,   1SEK      0,8296 DKK
1NOK       0,9083 DKK,   100ISK    8,34   DKK  
1SGD       3,6669 DKK,   1HKD      0,8140 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   218,96 +0,37%  KFX (mest omsatte aktier): 249,83 +0,41%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)