tirsdag, 28. oktober 2003 23:54 (CET)


[Ingen nyheder mandag]

[På grund af langvarigt møde ude i byen sent mandag eftermiddag, var der ikke overskud til at skrive nyhederne. /Leif]



Dansk støtte til Irak-krig

Danskerne er de mest positive til krigen i Irak i EU - og det eneste land, hvor et flertal af befolkningen finder krigen berettiget Det viser en omfattende meningsmålig, udført af EU-kommisionen. 57% af danskerne finder krigen berettiget, mens 41% ikke synes det. Gennemsnittet i EU er 29% for og 68% i mod. Holland, der næst efter Danmark er mest positiv, har 49% mod 50% - og den mest aktivt krigsførende, Storbritannien, har 44% for og 51% i mod. Mest skepsis er der i Grækenland, hvor 96% af befolkningen ikke finder krigen berettiget. Når det gælder spørgsmålet om økonomisk støtte til Iraks genopbygning ligger Danmark også i top - 76% er positive, hvor gennemsnittet i hele EU er 54%.

Redaktør Hans Engell, Ekstra-Bladet, siger til DR-TVA, at der er to væsentlige årsager til, at danskerne er mere krigspositive en andre. Den ene er, at danskerne - fejlagtigt - anser aktionen for at ligge i forlængelse af tidligere tiders fredsbevarende operationer i Gaza, Cypern, Kroatien, Bosnien og Kosova Den anden er, at med få undtagelser [Ekstra-Bladet er en af dem] har den danske presse kørt en unuanceret, regeringsvenlig linie, med fuld støtte til præsident George W. Bush doktriner, mente Hans Engell.



Kritik af Guantanamo

Et BBC-program med interview af tidligere internerede fra den amerikanske base på Cuba, Guantanamo, har fået debatten omkring den internerede dansker til at blusse op igen. I programmet så man mænd, der var blevet løsladt uden sigtelser - men efter 1 1/2 års tilbageholdes under forhold, som den tidligere chefanklager ved FN's krigsforbryderdomstol Richard Goldstone, betegnede som tortur. De amerikanske myndigheder nægter at kalde dem "fanger" men "internerede" og de er ikke omfattet af hverken amerikansk eller international lovgivning. I sidste uge sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) at den danske fange blev "behandlet godt", men nu vil udenrigsminister Per Stig Møller (K) have, at den danske fanges sag afklares. Oppositionen vil have en mere generel reaktion, helst gennem EU. Udenrigspolitisk ordfører Jeppe Kofod (S) siger at man bør sige fra overfor USA, for "Ellers svigter regeringen det demokratiske samfund og de tusindvis af krigsfanger verden over, der også sidder fængslet under uafklarede forhold. USA giver de mest tvivlsomme regimer et godt argument for at gøre ligesom USA!"



Flertal for Irak-høring.

Regeringens flertal for at forhindre en høring omkring beslutningen om dansk deltagelse i krigen i Irak er forsvundet. I Weekenden sluttede regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, sig til Kristeligt Folkeparti, der skiftede standpunkt i sidste uge. De to partier vil godt have undersøgt beslutningsforløbet - hvis det sker med hensyn til eventuelt fremtidige lignende situationer og ikke bliver et "krydsforhør" af stats- og udenrigsministen. SF's leder, Holger K. Nielsen, har i et par uger arbejdet for at få en høring omkring beslutningsprocessen, og han har haft støtte hos Socialdemokraterne og de radikale. Regeringen har tilbudt en særlig debat i Folketinget, men tilhængerne af en høring ønsker at kunne spørge ikke-politiske eksperter også.



Krf: Kristendemokraterne!

Formanden for Kristeligt Folkeparti, Marianne Karlsmose, vandt en stor, personlig sejr på partiets landsmøde i weekenden. Landsmødet vedtog ledelsens forslag om at skifte navn til Kristendemokraterne for derved at signalere dels slægtskabet med kristelige demokrater i resten af Europa - og dels at skabe afstand til Dansk Folkeparti. Der var også opbakning til Marianne Karlsmose strategi om at arbejde for et nyt, midtsøgende regeringssamarbejde - og dermed ikke en støtte til Anders Fogh Rasmussens nuværende regering. Hun gjorde også et stort nummer ud af ikke at ville sætte navn på, hvem man i givet fald ville pege på som forhandlingsleder efter det næste valg. Den holdning støttes dog ikke af Folketingsgruppen, som Marianne Karlsmose ikke er medlem af - men de 4 havde hver deres bud på strategien efter et valg. Ved sidste Folketingsvalg fik partiet 2,5% af stemmerne, men ved de seneste meningsmålinger kommer de ikke over spærregrænsen.



SF: Vil se på forsvarsforbehold

SF holdt også deres landsmøde i weekenden. Her tog det traditionelt meget EU-skeptiske parti et langt skridt i retningen af at blive et EU-venligt parti. I stedet for at modarbejde EU, vil SF arbejde på, at det bliver et stærkt alternativ til USA i international krisestyring - også hvis det betyder, at man skal lempe på de danske forbehold over for forsvarssamarbejdet. Forsvarsforbeholdet forhindrer f.eks. at Danmark kan deltage i humanitær arbejde og fredsbevarende operationer, hvis det sker sammen med andre EU-lande. Partiet var ikke helt enigt i sagen - og et stort mindretal fik indføjet, at partiet vil have dansk veto, hvis det udvikler sig til, at EU skal være en militærmagt.



Fyret via e-post

200 ud af 300 medarbejdere i SAS billetafregningsafdeling i København, fik i dag et grimt chok. Alle 300 medarbejdere modtog en e-post, hvor navnene på de 200, der står overfor at skulle fyres stod liste. E-posten skulle være sendt til de enkelte afdelingsledere, der så i løbet af de næste par dage skulle kalde dem ind til individuel samtale. Men ved en fejl blev e-posten i stedet sendt til samtlige medarbejdere. Adskillige fik chok og nogle måtte have psykologhjælp, fortæller DR.

Fyringerne kommer, fordi billetafregningen flyttes til et indisk selskab i Bombay.



Kup i tøjkoncern

Den danske tøjkoncern IC Company skiftede i dag på dramtisk vis ledelse, da den hidtidige bestyrelse under ledelse af tdl. Unibank-direktør Steen Rasborg blev væltet af storaktionær Niels Martinsen, der mobiliserede over 60% af aktierne. Bag striden ligger, at IC Company blev dannet ved en fusion mellem Carli Gry og Inwear, og at grundlæggeren af Inwear, Niels Martinsen, var blevet kørt ud på et sidespor af Steen Rasborg og personer fra Carli Gry. Hele den sidende bestyrelse blev væltet og Niels Martinsen fik valgt en helt ny, under ledelse af Ole T. Krogsgaard.

Konflikten spidsede til, da Steen Rasborg tidligere på året bad Fondsbørsen undersøge, om Niels Martinsen havde handlet ulovligt med koncernens aktier - såkaldt insider-handel.



Ingen ankesag mod aktivister

Det lykkedes ikke anklagemyndigheden at få hævet straffen over 2 unge aktivister, der i marts overhældte statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller med rød maling på Christiansborg. De to blev i byretten dømt 3 og 4 måneders fængsel, men anklagemyndigheden besluttede sig for at få sagen prøvet ved Østre Landsret, med krav om en længere straf. Men det afviste Østre Landsret, fordi anklageren ikke inden tidsfristens udløb havde "forkyndt" ankesagen overfor de to dømte.


DilleSport


BADMINTON: Rasmussen opgiver Østen

Fodskaden, som Peter Rasmussen blev ramt af under Denmark Open i Århus i sidste måned plager ham stadig. Derfor har han besluttet ikke at deltage i de 3 store turerninger i østen - Hong Kong Open, Chinese Taipei Open og China Open, skriver Ritzaus Bureau. Hong Kong Open er i denne uge.



BADMINTON: Hong Kong Open 2003

Den første af de to 6 stjernede turneringer er gået i gang, med 250.000 USD i pengepræmier.

Mixed double, første runde

  Jonas Rasmussen/Rikke Olsen, DEN (4)
    - Mathias Boe/Helle Nielsen, DEN
        15-10, 15-5
  Robert Blair/Natalie Munt, ENG
    - Martin Lundgaard/Julie Houman, DEN
        13-15, 15-2, 17-15
  Bamgang Suprianto/Emma Ermawati, INA
    - Michael Lamp/Ann-Lou Jørgensen, DEN
        17-14, 6-15, 15-8
  Nova Widianto/Vita Marissa, INA
    - Jens Eriksen/Mette Schjoldager, DEN (6)
        15-8, 15-7
  Zang Jun/Gao Ling, CHN (2)
    - Lars Paaske/Pernille Harder, DEN
        15-1, 15-6
6 danske par stillede op - Kun et par videre.

Kilde: www.worldbadminton.net



FODBOLD: K-Elitedivisionen

(søndag)   Brøndby - Vejle                   4-1
           FV København - OB                 4-1
           Skovbakken - Horsens              9-1
           Skovlunde - Fortuna Hjørring      2-5

Stillingen

                              K    V    U    T    Score Point
-------------------------------------------------------------
  1. Fortuna Hjørring        10    8    0    2    24-13   24
  2. Brøndby                 10    7    2    1    28-9    23
  3. Skovbakken              10    6    1    3    39-14   19
  4. Vejle                   10    6    1    3    18-18   19
  5. Skovlunde               10    3    0    7    16-22    9
  6. Horsens                 10    3    0    7    13-32    9
  7. FV København            10    2    1    7     9-22    7
  8. OB                      10    2    1    7     8-25    7
-------------------------------------------------------------



FODBOLD: M-Superligaen

(lørdag)   Herfølge - OB                     2-2
(søndag)   AB - Brøndby                      0-1
           Frem - Esbjerg                    0-4
           Viborg - AGF                      4-0
           FC Midjylland - AaB               2-3
           FCK - FC Nordsjælland             2-0

Stillingen

                              K    V    U    T    Score Point
-------------------------------------------------------------
  1. Brøndby                 14   10    2    2    22-8    32
  2. Esbjerg                 14    9    3    2    27-14   30
  3. FCK                     14    8    4    2    22-11   28
  4. OB                      14    7    4    3    30-18   25
  5. AaB                     14    7    3    4    18-14   24
  6. FC Midtjylland          14    7    2    5    28-19   23
  7. Viborg                  14    4    4    5    25-23   16
  8. Herfølge                14    4    3    7    13-17   15
  9. Frem                    14    4    1    9    15-27   13
 10. AGF                     14    4    1    9    19-33   13
 11. FC Nordsjælland         14    2    4    8    14-29   10
 12. AB                      14    2    1   11    10-30    7
-------------------------------------------------------------



HÅNDBOLD: e-Boks Challenge 2003

Efter fredagens uafgjorte kamp mod Tyskland, var det arvefjenden og den evige rival til de internationale topplaceringer, Norge, de danske kvinder skulle møde:
(lørdag)   Danmark - Norge                    20-26 (10-15)
           Serbien/Montenegro - Tyskland      32-28 (19-8)
Mod sædvande i denne turnering kunne Danmark ikke spille om 1. pladsen søndag, men holdets moral var noget bedre end lørdag:
(søndag)   Danmark - Serbien/Montenegro       30-27 (14-15)
           Norge - Tyskland                   29-29
Norge vandt turneringen, foran Danmark, Serbien/Montenegro og Tyskland.



HÅNDBOLD: Lyngholm assisterer Anja

Tidligere assistenstræner for K-landsholet, Brian Lyngholm, trådte for nylig til og overtog Slagelse-holdet liga-kampe, mens Anja Andersen havde karantæne. I dag blev han med øjeblikkelig virkning ansat som hjælpetræner i Slagelse. Samarbejdet mellem de to, der kender hinanden fra dengang Anja Andersen spillede på K-landsholdet med Ulrik Wilbek som trænder, fungerer i følge Brian Lyngholm selv særdeles - men han er heller ikke i tvivl om, at det er Anja Andersen, der er holdets chef.



GOLF: GOLF: Open de Madrid 2003

Club de Camp, Villa de Madrid, Spanien

Da 2. runde blev færdigspillet lørdag formiddag, var den forsvarende mester Steen Tinning også færdig. De sidste runder lørdag morgen var dårlige - med 8 over par i runden , sluttede han på en samlet 105. plads, 5 over par - og klarede dermed ikke cuttet til finalerne. Det gjorde de øvrige danskere i turneringen. Efter 4. runde søndag var Anders Hansen bedste dansker, på en delt 15. plads, 8 under par, Søren Hansen delte en 52. plads, 1 under par, mens Søren Kjeldsen med en over par var ene om at besætte 62. pladsen.

Største nerver på havde dog Mads Vibe-Hastrup. Han deltog ikke i turnerigen, men 2 af hans værste rivaler til næste års plads i European Tour gjorde. Heldigvis fik ingen af de 2 tilstrækkelige med point til at vippe danskeren af pinden.



Vejret

Efter enkelte regnbyger lørdag, var søndagen igen fint solskin med få skyer. Mandag startede solrig i de østlige egne, men efterhånden blev hele Danmakr dækket af skyer - og lidt højere temperaturer. I dag var de op til mellem 6 og 10 graders varme. Tirsdag var overskyet over det meste, bortset fra de allersydligste øer. Temperaturer 9 - 12 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4315 DKK,   1GBP     10,7640 DKK,   1USD      6,3664 DKK
100JPY     5,8659 DKK,   1AUD      4,4763 DKK,   1CHF      4,7896 DKK   
1CAD       4,8395 DKK,   1NZD      3,8925 DKK,   1SEK      0,8223 DKK
1NOK       0,9023 DKK,   100ISK    8,33   DKK  
1SGD       3,6463 DKK,   1HKD      0,8207 DKK   

Nationalbankens middelkurser fra mandag

1EUR       7,4313 DKK,   1GBP     10,7156 DKK,   1USD      6,3256 DKK
100JPY     5,8344 DKK,   1AUD      4,4515 DKK,   1CHF      4,8018 DKK   
1CAD       4,8346 DKK,   1NZD      3,8560 DKK,   1SEK      0,8193 DKK
1NOK       0,9006 DKK,   100ISK    8,29   DKK  
1SGD       3,6326 DKK,   1HKD      0,8157 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   224,03 +0,48%  KFX (mest omsatte aktier): 258,19 +0,57%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49

Fondsbørsens nøgletal fra mandag

KAX-index:   222,96 +0,88%  KFX (mest omsatte aktier): 256,72 +0,97%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)