tirsdag, 21. oktober 2003 23:56 (CEST)


Elsam godkender Nesa-køb

Et stor flertal af aktionærerne i det jysk-fynske Elsam vedtog i dag at købe Gentofte kommunes aktiepost i det nordsjællandske elforsyningsselskab NESA. 83% stemte for og 17% i mod. Modstanderne hæftede sig ved store gældsætning, som Elsam - og dermed ejerne, der er lokale el-distributionsforeninger - påtog sig. Alene renterne af købsprisen er 1/2 mia. DKK om året.

Efter aktionærerne er det nu konkurrencestyrelsen og energistyrelsen, der giver sin vurdering og eventuelle godkendelse af opkøbet.



Skrappere kurs mod illegalt arbejde

Nu skrider regeringen ind overfor illegal udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Indtil nu er det alene fagforeningerne, der har opsporet og anmelde illegale arbejdere fra f.eks. Polen eller de baltiske lande. Men sagerne ender ofte med små bøder, der ikke står i forhold til de beløb man sparer ved den lavere lønninger. Regeringen hæver bøden, så der nu skal betales 10.000 pr. måned pr. illegal arbejder. Der er dog stadig langt op til de millionbøder, som tyske og svenske arbejdsgivere trues af, hvis de anvender ulovlig arbejdskraft. Justitsministeriet opretter et "rejsehold," der skal kunne rejse rundt og efterforske sager om brug af illegal arbejdskraft og initiativet støttes af arbejdsgiverorganisationer og fagforbund, der også sammen med kommunerne, er inddraget i bekæmpelsen af ulovlig arbejdskraft.



Giftdepoter indkapsles

De giftdepoter ved kemifabrikken Cheminova på Harboøre Tange ved Vesterhavet, som blev berømte og berygtede i 80'erne, ligger der stadig og lækker op mod 5 tons farlig gift hvert år. I følge en domstolsafgørelse er depoterne statens ansvar, for det var det offentlige, der i sin tid anviste fabrikken stedet, hvor giften kunne deponeres. Nu er miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) blevet enige med Ringkøbing Amt, der er de lokale miljømyndigheder, om en - foreløbig - løsning på problemet med udsivningen. Giftdepoterne skal simpelthen indkapsles i stål - en løsning, der ventes at kunne holde i 25 år. Til gengæld koster det 25 mill. DKK at sikre depoterne - men kun for de næste 25 år. Så skal der findes en mere permanent løsning. Staten og Ringkøbing amt deler udgiften til indkapslingen.



Mere og bedre teater

En ekstrabevilling til Det kgl. Teater på 100 mill. DKK fra staten og 40 mill. DKK fra Københavns Kommune, skal i følge kulturminister Brian Mikkelsen (K) gøre teateret til et af Europa's bedste. Der følger nemlig betingelser med pengene. Der skal nemlig produceres flere forestillinger og være plads til flere tilskuere. 155 ekstra forestillinger, med 150.000 flere tilskuere om året er det mål, som Det kgl. Teaters ledelse har bundet sig til. De fleste af pengene skal gå til driften af det nye operahus - gaven fra A. P. Møller - som står færdig i 2005 og det nye skuespilhus, der tages i brug 2008. Kulturministeren kalder i følge Ritzaus Bureau for "en ny epoke" i de 250 år, teateret har eksisteret. Dansk Folkeparti er grundlæggende positiv overfor udspillet, men er skeptisk overfor, om det kan lykkes Det kgl. Teater at producere så meget mere for forholdsvis få ekstra midler. (Pengene falder i form af 12 mill. DKK ekstra bevilling hvert år.)

I dagens Folketingsdebat foreslog Dansk Folkeparti, at man skrottede planerne for det ny skuespilhus, der vil koste 7-800 mill. DKK, foruden renovationen af Gamle Scene til 100 mill. DKK. Partiet mente ikke, at der var brug for et nyt teater, når A. P. Møller havde foræret København en ny operabygning. Men beslutningen om byggeri blev forsvaret af statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Han erkendte, at politisk var svært at bruge penge på store projekter, som broer, operaer og skuespilhuse i Danmark, men han mente, at investeringen i et skuespilhus var "fornuftigt" og "økonomisk forsvarligt." Han tilføjede (i følge Rizaus bureau) at "Der skal en gang imellem være rummelighed i det danske samfund til at anskue det på den måde!"



Dopingkontrol af voldsforbrydere

En række sager fra Sverige har indikeret, at der kan være en sammenhæng mellem brugen af dopingstoffer, som f.eks. anabolske steroider, og voldskriminaltitet. Det får sportsorganisationen Anti Doping Danmark til at foreslå, at dansk politi fremover tager blodprøver af voldsforbrydere og får dem testet for dopingstoffer. Rasmus Damsgaard, Anti Doping Danmark, mener i følge Berlingske Tidende, at man må tage prøver for at se, om der er en sammenhæng. Københavns Politi er positiv. Chefkriminalinspektør Per Larsen, Københavns Politi, vil tage forslaget op til overvejelse og se, om det er praktisk muligt.



Landevejsrøveri i Skovlunde

En svensk forretningsmand blev stoppet og frarøvet sin bil og vareprøver for ialt en million DKK, i går aftes. Lidt efter kl. 19 forlod den 62-årige svensker en dansk forretningsforbindelse i Skovlunde, mellem Herlev og Ballerup vest for København. Han kørte i sin bil, en Nissan Maxima. Pludselig kørte en hvid personbil op foran svenskeren, en mand sprang ud af den og rev svenskeren ud af sin bil. Manden satte sig derefter bag rattet, og begge biler forsvandt fra stedet. I bilen var der vareprøver, og sammen med bilens værdi ligger tabet tæt på 1 mill. DKK. Vareprøverne bestod af guld- og diamantsmykker, samt tæpper, hvoraf mange var såkaldte ægte tæpper. Gladsakse politi anser det for en mulighed, at røverne har haft et grundigt kendskab til svenskeren og dennes værdier. Det lyder lidt underligt, hvis der blot er tale om nogen, der stod og manglede en bil, siger Kriminalinspektør Niels Larsen, Gladsax til Ritzaus Bureau.

Svenskeren kommer fra Gøteborg.



Stor dansk støtte til Irak

Den danske, direkte støtte til geopbygningen af Irak efter Koalitionens krig mod Saddam Hussein er den næsthøjeste i verden, målt på donorlandets befolkningstal. Danmark giver, hvad der svarer til 250 DKK for hver dansker. USA er den største bidragsyder, men 500 DKK i gennemsnit pr. amerikaner. Storbritannien, der deltog med store styrker i selve krigen, giver blot 100 DKK pr. britiske borger. Til DR2 Deadline i dag sagde udenrigsminister Per Stig Møller (K), at Danmark giver "det rigtige beløb" efter regeringens mening. Danmarks fremtrædende placering er et udtryk for, at "der er nogen, der giver for lidt." Han ville ikke sætte navne på, og forklarede både Tysklands og Frankrigs tilbageholdenhed med de to landes øjeblikkelige finansielle vanskeligheder.


DilleSport


ISHOCKEY: Superisligaen

(tirsdag)   Sønderjylland - Aalborg            4-3
            Esbjerg - Rungsted                 8-0
            Rødovre - Herning                  3-12



Vejret

En del regn i de østlige egne i formiddags - i eftermiddag over Fyn og Østjylland. Temperaturer op til mellem 5 - 8 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4319 DKK,   1GBP     10,6811 DKK,   1USD      6,3941 DKK
100JPY     5,8030 DKK,   1AUD      4,4280 DKK,   1CHF      4,7843 DKK   
1CAD       4,8338 DKK,   1NZD      3,8212 DKK,   1SEK      0,8218 DKK
1NOK       0,8982 DKK,   100ISK    8,34   DKK  
1SGD       3,6623 DKK,   1HKD      0,8247 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   224,93 +0,35%  KFX (mest omsatte aktier): 259,73 +0,33%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)