onsdag, 15. oktober 2003 23:47 (CEST)


Ingen mobilmaster ved børnehaver

Selv om teleselskaberne hårdnakket hævder, der ikke er strålingsfare ved mobilsendemasterne, er branchen blevet enige om ikke at opsætte sendemaster tæt ved børnehaver. Det er udbygningen af det nye mobilnet, 3G (3. generation, også kaldet UMTS) der har sat debatten i gang, da der skal opstilles flere master end i det nuværende 2G-system. Samtidig har en hollandsk undersøgelse vist, at personer kan føle et vist ubehag, når de opholder sig i nærhenden af UMTS-sendere, men ikke, hvis det er GSM sendere med samme effekt. UMTS gør det muligt at sende videosignaler mellem mobiltelefonerne. Det første teleselskab, der tilbyder videosignaler og let adgang til at surfe på internettet er selskabet 3. De gik i luften i mandags. TDC, Orange og Telia afventer udviklingen.

Direktør Ib Tolstrup, Teleindustriens Brancheudvalg, sagde til DR-TVA, at han ikke tror på, at der er fare. Men det skal naturligvis undersøges videnskabeligt. Det bliver dog ikke telebranchen, der betaler undersøgelserne. Han pegede på, at de 4 selskaber havde "købt" systemet af staten (for ca. 4 mia. DKK) og han kunne ikke forestille sig, at staten solgte noget, der var farligt.



Stoppede gidselaffære

Resolut indgriben fra Københavns Politi hindrede, at et mislykket, væbnet røveri udviklede sig til en langvarig gidselaffære i dag. En ung mand forsøgte at slippe væk et røveri på Vesterbro i København, men blev tilsyneladende omringet af politi. I desperation løb han ud på gaden og standsede en bil på hjørnet af Dybbølsgade og Sønder Boulevard, og tvang med en pistol føreren til at køre mod Centrum. Bilen blev stoppet af politiet, da den nåede næsten til Hovedbanegården. Her indledtes forhandlinger med gidseltageren, der forlangte at få kokain. Men under forhandlingerne åbnede gidseltageren bildøren - 8 betjente sprang til og hev manden ud, samtidig med, at gidslet blev trukket ud af den anden dør. Gidseltageren overgav sig med det samme og det viste sig, at pistolen var en attrap. Han var dog bevæbnet med en kniv.



Pædofili-check i Folkekirken

Kirkeminister Tove Fergo (V) har skiftet standpunkt, og vil nu kræve, at præster i Folkekirken skal undersøges for eventuelle pædofili-domme inden ansættelsen. Hun opfordrer også til, at menighedsrådene checker andre ansatte også - "hvis det skønnes nødvendigt." Det er ikke fordi, der i den danske folkekirke har været mange sager om pædofili - faktisk har der kun været 4 siden 1966 oplyser kirkeministeren til DR. Men den nye praksis skal bringe Folkekirken på niveau med andre, der beskæftiger sig med børn, f.eks. sportsklubber.



Renere diesel for dyr

En merpris på 6 øre pr. liter gør, at det ikke er muligt at sælge en ny type dieselolie, der nedsætter udslip af svovl og partikler med 80% i forhold til almindelig "grøn" diesel. Det mener olieselskaberne, der har anmodet regeringen om at sænke afgifterne på den nye diesel. Man kunne også hæve afgifterne på den gamle dieseltype - det har man gjort i andre europæiske lande. Men skatteministeriet har nægtet at pille ved afgifterne på grund af regeringens skattestop. Olieselskaberne på deres side henviser til, at der i det danske distributionsnet kun er plads til en type dieselstander på servicestationerne, så hvis den miljøvenlige dieselolie skal sælges, skal den koste det samme - eller mindre - end diesel i dag.

Formand for Folketingets Miljøudvalg, Eyvind Vesselbo (V) mener dog, at der er en særregel i regeringsgrundlaget, så miljøafgifter kan ændres, hvis blot den samlede virkning er uændret. Det vil han tage op med skatteminister Svend Erik Hovmand (V).



Danske elever pjækker - ikke!

En af dagens feature-historier fik en forholdsvis kort levetid - og gav givetvis anledning til røde ører visse steder. I en ny OECD undersøgelse, der dækker 42 lande viste det sig, at danske elever lå meget dårligt når det drejede sig om at følge undervisningen. Danmark lå på en 4. plads blandt pjækkende nationer. 4.000 elever havde deltaget i undersøgelsen alene i Danmark, i form af spørgeskemaundersøgelser. Rapportens konklusioner blev mødt med chok hos både lærere og undervisningsminister Ulla Tørnæs. Hun sagde til Jyllands-Posten, at hun ville gøre noget ved problemet og fremsætte lovforslag om, at kommunerne skulle registrere forsømmelser og deres årsager. Flere lærere udtalte sig om, at de ikke kunne genkende problemet - og det var der en god grund til. Den kedelige danske statistik var opstået på grund af en banal fejl hos Amterne og Kommunernes Forskningsinstitut. De havde spurgt eleverne om deres forsømmelser de sidste 4 uger - mens man i resten af verden havde spurgt om 2 uger. Selv om man ikke kan direkte kan dividere med 2, så viser en hurtig korrektionsberegning, at Danmark ligge i midten - på samme niveau med de øvrige nordiske lande.

[Den anden feature-historie var en opgørelse fra Coop Danmark, de tidligere brugsforeninger, over de mest populære varer, som danskerne slæber hjem fra Brugsen, Dagli'Brugsen, SuperBrugsen, Fakta, Kvickly eller Irma. De mest populære varer er bananer og letmælk, fulgt af Kærgården (blandingssmør), sødmælk, skummetmælk, piskefløde, agurker, sukker og hakket oksekød. De usunde varer - tobak, øl, vin og spiritus - er ikke med på listen, men topper når der beregnes størrelsen af omsætningen på de forskellige varergrupper. Overskrifterne lød i dag lød i noget retning af "Danskerne lever af bananer og letmælk!"]



Organiske transistorer

Hidtil er transistorer - grundlaget for al moderne elektronik, ikke mindst computere - lavet af silicium. Men der forskes i andre materialer og nu er det lykkedes et internationalt forskerteam på Nano-Science Centret på Københavns Universitet at komme et stort skridt videre. Her har man fremstillen en transistor, der næppe kan gøres mindre - den består af et organisk molekyle, der slipper en elektron igennem ad gangen. Det er hundrede gange mindre end den i dag mindst kendte silicium transistor. [Der er millioner af transistorer blot i en enkelt chip i moderne computere.] I følge professor Thomas Bjørnholm, som leder centret, har organiske transistorer yderligere den fordel, at de kan bringes til selv at organisere sig i kredsløb. Forskningsresultaterne offentliggøres i morgen i det internationale tidskrift Nature.


DilleSport


BOKSNING: Brian stopper

Danmarks på mange måder største bokser igennem flere år, Brian Nielsen, stopper karrieren. Det meddelte han i dag. Årsagen er en vedvarende knæskade. Brian Nielsen boksede 111 kampe som amatør og vandt bronze både ved OL og EM. Som professionel har han bokset 66 kampe og kun tabt 2. Han har været verdensmester i Sværvægt i to forbund, IBO og IBC og toppen af karrieren var kampen mod Mike Tyson i Parken i København. Brian Nielsen er38 år og har været professionel bokser i 12 år.



FODBOLD: UEFA-Cup

2. kamp
(onsdag)   Røde Stjerne, Beograd - OB            4-3
           Esbjerg - Spartak Moskva              1-1
           FC Nordsjælland - Panionios, Athen    0-1
           FCK - Balasz Raboczki, Ungarn         4-3 (1-1)
De udenlandske klubber gik videre i de 3 først kampe (samlet målscore i parantes): Røde Stjerne (6-5), Spartak Moskva (3-1) og Panionios (3-1), mens FCK som den eneste danske klub gik videre med målscore 5-4. Det var efter straffesparkkonkurrence (både 1. og 2. kamp sluttede 1-1).



HÅNDBHOLD: Ligaen kvinder

(onsdag)   FCK - Horsens                        26-19
           Kolding - Viborg                     25-32



Vejret

Det solrige - men kølige - efterårsvejr fortsatte også i dag. Temperaturerne nåede op mellem 9-12 graders varme, efter nattefrost over stort set hele Danmark.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4281 DKK,   1GBP     10,6260 DKK,   1USD      6,3657 DKK
100JPY     5,8164 DKK,   1AUD      4,3860 DKK,   1CHF      4,8063 DKK   
1CAD       4,7936 DKK,   1NZD      3,7798 DKK,   1SEK      0,8287 DKK
1NOK       0,8987 DKK,   100ISK    8,36   DKK  
1SGD       3,6626 DKK,   1HKD      0,8221 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   224,45 +1,24%  KFX (mest omsatte aktier): 269,56 +1,37%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)