onsdag, 8. oktober 2003 23:50 (CEST)


Finanslovsforhandlinger indledt

Regeringen indledte i dag officielt forhandlingerne om finansloven for 2004. Det to første partier var Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti. ...

[Således inspireret af DR-TVA, der indledte deres 18:30 udsendelse med ovennævnte nyhed, vil vi beskæftige os med hvad begge TV-kanaler ellers brugte hele dagen til:]



Kongelig forlovelse

I morges kl. 9 i et udvidet statsråd på Amalienborg gav dronning Margrethe efter anbefaling fra statsministeren kronprins Frederik tilsagn om, at han kunne gifte sig med Mary Elizabeth Donaldson fra Australien. Dermed blev forlovelsen officiel, og startskuddet til dagens arrangementer var givet.

Straks efter udsendte hoffet en pressemeddelelse, der annoncerede at brylluppet finder sted 14. maj 2004 i Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, i København. Det var lidt af en overraskelse, men der plads til betydeligt flere mennesker i Vor Frue Kirke end i Holmens Kirke. [Præsten i Vor Frue kirke kunne også afsløre, at parret have inspiceret kirken for et par uger siden på en rundtur, der muligvis også førte til andre kirker. Præsten mente, at Vor Frue Kirkes enkle og stilrene uden billeder måske har tiltalt Mary Donaldson, der er opdraget i den presbyterianske kirke.] Vielsen vil blive foretaget af to præster, nemlig Københavns biskop, Erik Norman Svendsen og kgl. konfessionarius, professor Christian Thodberg. Det bliver også sidstnævntes ansvar, at får Mary Donaldson ført ind i den evangelisk-lutherske kirke. Hun vil også søge om dansk indfødsret, "således at hun kan løses fra sit britiske og australske statsborgerskab."

Den officielle pressemeddelelse kan læses på adressen:

http://kongehuset.dk/artikel.php?id=54517&dogtag=kh_aktuelt_presse

Omkring 20.000 mennesker var samlet på Amalienborg Slotsplads ved middagstid - mange af dem havde ventet i flere timer i koldt og regnfuldt vejr. Præcis kl. 12 åbnedes dørene til Christian IX's palæ, og ud trådte dronning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik og Mary Donaldson - til mængden store jubel. Senere kom også Mary Donaldsons forældre, professor John Donaldson og forfatteren Susan Moody. Men folk ville se Frederik og Mary, og råbte på et kys. 4 gange kom de ud på balkonen, og på et tidspunkt var Mary Donaldson tilsyneladende klar til at opfylde folkets ønsket - men hun fik et kys på hånden i stedet.

Så gik turen til Fredensborg slot, hvor der 15:30 var mulighed for pressen af tage billerne af parret og deres forældre. Herefter forsvandt forældrene for at overlade scenen til Mary og Frederik. Da de to var kommet tilbage efter at pressen havde haft lejlighed til at organisere sig efter de hektiske forsøg på at få "det rigtige billede" var det Mary Donaldson, som tog ordet - på dansk!

"Goddag ... Goddag, Jeg vil gerne sige et par ord før vi begynder...Jeg vil gerne sige, at jeg er meget glad for at være her. Det er en spændende dag. Jeg håber De vil kunne forstå, at jeg er nervøs. Jeg har læst et sted, at jeg taler flydende dansk. Det takker jeg for, men det gør jeg ikke helt endnu." Hun sagde end videre, at hun ville forsøge at svare på dansk, men opfordrede til, at man talte langsomt. Udtalen var ikke perfekt - de særlige danske lyde ER svære at udtale - men efter den lidt stive (og givetvis indstuderede indledning) gik det hurtigt videre, og det blev snart klar for de få tilbageværende tvivlere og skeptiske, at Danmark får kronprinsesse med dronningepotentiale. Hun har stil, karisma - og nærvær. Og kronprinsen har allerede fra 1. dag en støtte, når han skal møde pressen. På intet tidspunkt var det nødvendigt for ham at "komme Mary til hjælp," uanset hvor underlige spørgsmålene var.

Billed-Bladets må uden tvivl tage præmien for det mest tåbelige! Efter DR-TV og TV2's lykønskninger og generelle spørgmål om hvordan parret havde oplevet dagen, ville det Billed-Bladets udsendte gerne vide, hvad Mary syntes om, at det var Billed-Bladet og ikke hofmarskallatet, der var kommet først med nyheden om forlovelsen! Det var helt klart at Mary Donaldson ikke forstod spørgsmålet - men det har sikkert vakt glæde hos bladets marketingfunktion at det blev hørt på begge TV-kanaler! Efter at bunden således var nået - og overstået - fortsatte pressemødet, men der kom ikke nye sensationelle oplysninger. Parret ville ikke fortælle hvordan prinsen havde friet - kun at "det ikke adskilte sig så meget for, hvad andre gør i den situation." Mary Donaldson ville heller ikke udtale sig om, hvad hendes mærkesager ville blive - der var meget at lære, og hun var først lige begyndt, sagde hun. Efter pressemødet var der interview til de to danske TV-kanaler og i hvertfald en australsk. [TV2 viste her til aften.]

Pressen ville gerne have billeder af et kys - men her holdt Frederik fast i, at der også skulle være noget at vise frem ved brylluppet.

Her til aften var der en officiel middag i kuppelsalen på Fredensborg. Tilstede var kongefamilien, regeringens medlemmer, repræsentanter for Folkertingets partier, Grønland, Færøerne, Højesteret og hoffet.

Indtil brylluppet vil kronprinsens tilkomne officielt hedde frøken Mary Elizabeth Donaldson. Herefter kommer hun til at hedde kronprinsesse Mary - navnet stavet og udtalt på engelsk. Dermed løses det mysterium, der også har optaget en del af pressen i nogen tid.

[Både DR Online og TV2 har meget materiale - især billeder på www.dr.dk og nyhederne.tv2.dk (se dog næste historie). Også landets store aviser har mange billeder og historier på internettet.]



Internettet svigter TV2!

Som vi skrev i går havde TV2 annonceret omfattende direkte videodækning på deres hjemmeside i dag, og som ventet var det meget svært - for ikke at sige umuligt at komme igennem. Men det var dog ikke fordi samtlige landets arbejdspladser med internetopkobling forsøgte at komme ind - en stor del prøvede i hvert fald, men hjemmesiden blev ramt af en afbrydelse. I følge ComputerWorld var årsagen enten et afbrudt kabel hos TDC eller et nedbrud i en router hos TDC. Sidstnævnte var den seneste forklaring. Siderne var utilgængelige eller ustabile i mindst 6 timer, og nedbruddet vil få økonomiske følger for TV2 i form af tabte reklameindtægter. [Sent her til aften fungere det tilsyneladende godt. - Også DR Online havde transmission - både i Windows Media Player og i Realplayer.]



Ingen Irak-høring i Danmark

Dansk Folkeparti finder, at en debat om grundlaget for danske deltagelse i krigen i Irak er "en overflødig, politisk diskussion" og blokerer derfor for et ønske fra SF om en høring. Det oplyste Peter Skaarup, Dansk Folkeparti i dag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn. Heller ikke de nærmere omstændigheder ved en skudepisode i Irak 6. juni, hvor danske soldater skød og dræbte en iraker, der flygtede. Forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) har meddelt Folketingets forsvarsudvalg, at politikerne har lov til at se auditørrapporten, men de må ikke viderebringe den viden til noget. Det er Enhedslisten, der har ønsket auditørrapporten offentliggjort. Den frikender de danske soldater for ansvar i nedskydningen, selv om irakeren ikke var bevæbnet - således som hævdet i de første oplysninger.



Illum solgt

Varehuset Illum i København er blevet solgt. Ejerne, aktieselskabet Wessel & Wett, der også driver Magasin du Nord, har længe ønsket at afhænde Illum, der har haft faldende indtjening. Køberen er det amerikanske finansieringskoncern Merrill Lynch - eller rettere et særlig oprettet selskab, hvor Merrill Lynch har 60% - og Wessel & Wett 20% Det nye selskab vil drive Illum videre som stormagasin men i en fornyet form, hvor man vil søge at tiltrække internationale varemærker, der endnu ikke er repræsenteret i Danmark. Det er første gang Merrill Lynch investerer i Danmark, men koncernen holder øjnene åbne for andre investeringer i danske detailhandelsvirksomheder. Salgsprisen er 1,1 mia. DKK.


DilleSport


HÅNDBOLD: Ligaen kvinder

(onsdag)    Fox Team Nord - FCK                21-25
            Slagelse - Ikast Bording           30-28
Slagelse, der måtte undvære Anja Andersen på grund af karantæne, fik revanche for sidste uges nederlag i pokalturneringen. Anja Andersen havde bedt den tidligere hjælpetræner på landsholde, Brian Lyngholm, om at fungere som stedfortræder.

Da kampen blev fløjtet af, bar Slagelse-holdet pludselig hvide T-shirts, med tekste "Tillykke Frederik og Mary."



HÅNDBOLD: Ligaen mænd

(onsdag)    FCK - Skjern                        23-26
            Kolding - Fredericia                30-25
            Helsinge - GOG                      24-32



Vejret

En del kraftige regnbyger i formiddags, derefter færre byger, men stadig mest gråvejr. Temperaturer op til mellem 11 - 13 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4288 DKK,   1GBP     10,4882 DKK,   1USD      6,3057 DKK
100JPY     5,7427 DKK,   1AUD      4,3601 DKK,   1CHF      4,7952 DKK   
1CAD       4,7393 DKK,   1NZD      3,7700 DKK,   1SEK      0,8268 DKK
1NOK       0,9045 DKK,   100ISK    8,28   DKK  
1SGD       3,6563 DKK,   1HKD      0,8152 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   217,29 +0,56%  KFX (mest omsatte aktier): 249,93 +0,53%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)