fredag, 3. oktober 2003 24:07 (CEST)


Milo i nye vanskeligheder

Der dukker stadig nye problematiske ting op i pressen for borgmester René Milo (V), Greve, selv om han i går valgte at tage 3 måneders orlov. I følge papirer, som Ritzaus Bureau er kommet i besiddelse af, har borgmesteren hævet 53.000 DKK i skattefri kørselsgodtgørelse - men uden at være berettiget til det. Han har nemlig brugt en firmabil til at køre i. Hvis den sag føjes til de øvrige, vil borgmesteren skulle stå til ansvar ikke blot overfor Tilsynsrådet og politiet, men kan også vente et møde med skattevæsenet. Greves kommunaldirektør har i et notat, der torsdag fremlægges for byrådet skrevet, at han allerede for et år siden advarede borgmesteren mod at give en ordre på 20.000 DKK for studiekalendere hos borgmesterens eget firma, Scandisplay. Det springende punkt i den sag er, om det var borgmesteren, der afgav ordren - hvilket er ulovligt - eller om det skete uden hans medvirken, hvilket er lovligt. Han har erkendt, at han kendte ordren på forhånd, men at han på grund af tidspres ikke skred ind og stoppede ordren. Tidligere medarbejdere i Scandisplay hævder, at det var borgmesteren selv, der ringede ordren ind.

Kommunaldirektøren skal dog ikke regne med at slippe på baggrund af denne redegørelse. Flere medlemmer af byrådet mener, at han skulle have orienteret dem, da borgmesteren helt klart ikke gjorde det.



Fældet af SMS

Den meget populære mobilteknik med at sende korte tekstbeskeder, SMS, har nu ført til at 5 mænd er dømt for omfattende smugleri af narko. Østre Landsret idømte dem i dag mellem 4 og 8 års fængsel, på trods af, at politiet på intet tidspunkt har beslaglagt heroin, som de dømte var involveret i. Men omfattende aflytningsmateriale, herunder primært tekstbeskeder, som detaljeret, men kryptisk, omtalte de forskellige sender førte til domfældelsen. Smuglerierne er gået via Balkan til Danmark, formoder politiet, og flere af de dømte har tilknytning til det tidligere Jugoslavien.



Minister invitere nødhjælp til Irak

Danske Nødhjælpsorganisationer bør besøge de dansk-kontrollerede områder i Iraks Basra-område, mener forsvarsminister Svend Aage Jensby, der har inviteret organisationerne på besøg. De vil få stillet fly, køretøjer og soldater til rådighed, hvis de vil bese området. Dermed håber ministeren, at organisationerne vil overveje at give hjælp og bistand, som der er hårdt brug for, hvis ikke irakerne skal miste tålmodigheden. Den usikre sikkerhedssituation i bl.a. Bagdad har fået de fleste organisationer til at trække udenlandske medarbejdere ud og dermed drosle ned på bistanden. Tilbuddet bliver dog ikke umiddelbart modtaget med kyshånd af danske organisationer. De henviser til, at nødhjælp kun skal gives i ekstraordinære situationer, hvor de lokale myndigheder ikke kan klare opgaven. Og de danske og andre koalitionsstyrker ER de lokale myndigheder og har der derfor i henhold til folkeretten også pligt til at sørge for lokalbefolkningens ve og vel.



Flere drab på samvittigheden?

De to rockere fra Bandidos, der i går hver blev idømt 16 års fængsel for drabet på Michael Pichard under et væbnet røveri mod en bank i Ålsgårde i Nordsjælland, har måske andre mord på samvittigheden. I hvert fald er politiet sikre på, at de 2 også deltog i mordet på et tidligere Bandidos-medlem, kaldet "Karate-Claus" i Vanløse i 2001. De er sigtet i sagen, men politiet har endnu ikke besluttet, hvordan de vil gå videre med sagen. Den tidligere Bandidos-præsident døde, efter være ramt af 19 projektiler foran sin bopæl i Vanløse. En mand med rockertilknytning er allerede idømt 16 års fængsel for mordet.



Slut med komma-strid

Dansk Sprognævns forsøg på at påvirke sproget er slået totalt fejl. I dag meddelte Sprognævnet efter ønske fra regeringen, at det det såkaldte "nye komma" fra 1995 ikke længere er rigtige måde at sætte komma på. I stedet vil der komme et nyt system, der i al væsentlig svarer til den "det gamle komma" eller grammatiske komma. De eneste rester af det nye komma bliver, at det bliver valgfrit om man vil sætte komma foran 'at' - "det nye komma" betød, at der ikke skulle sættes komma. De nye regler træder i kraft fra nytår og vil blive optaget i næste udgave af Retskrivningsordbogen, der kommer i 2006.

[Redaktøren havde store problemer med at sætte kommaer i Folkeskolen, og har siden anvendte den endnu-ikke patenterede "intuitiv kommatering" - eller rettere - "sæt dit komma som du vil!" Men det er nok tættest på det grammatiske komma, eller "kryds og bolle" metoden. /Leif]

[Beslutningen har den alvorlige baggrund, at der i de sidste par år har været tanker fremme - især hos Dansk Folkeparti - om at få dansk gjort til officielt sprog i Danmark. Det er det ikke juridisk set. Men for at man kan retsforfølge personer, der ikke bruger dansk korrekt, skal sproget jo defineres, og Dansk Sprognævn har været udset til opgaven. Men nævnet har altid set det som sin opgave at dokumentere sprogets udvikling - hvilket bl.a. betyder, at engelske fremmedord meget hurtigt kommer ind i Retskrivningsordbogen, og dermed bliver "officielt dansk." [Oplagte eksemper er Computer, der på få år fortrængte ordet Datamat - og i øvrigt de fleste andre danske ord for IT, som Dansk Standard havde udarbejdet i starten af 70'erne, f.eks. pladelager (harddisk), hurtig-lager (RAM), bånd (tape) - og min ynglingsaversion "e-mail" eller nu "at maile." (når det sker elektronisk i stedet for at bruge Post Danmark) "Mailer du lige rapporten til mig?"

Den seneste sejr for anglificering er begrebet Open Source, hvor det danske Åben Kildekode aldrig fik et ben til jorden. Undertegnede droppede det i foråret, da en Google-søgning kun gav gamle referencer og så undertegnede her og på www.klid.dk - siden har jeg brugt Open Source. (En ny søgning i dag viser dog, at stadig er nogle, der holder fast - men bortset fra Teknologirådet, er der ingen officielle eller "trendsættere" imellem.) Folketinget bruger konsekvent begrebet Open Source i lovforslag, bemærkninger og referater. /Leif]


DilleSport


BADMINTON: German Open

Danske Resultater - 1/4-finaler

Herresingle

  Niels Chr. Kaldau, DEN (8)
    - Shon Seung Mo, KOR
        9-15, 15-10, 15-13

Damesingle

  Camilla Martin, DEN
    - Seo Yoon Hee, KOR
        11-2, 11-5
Camilla Martin var virkelig tændt og havde fuldt styr på kampen, beretter vores udsendte, der overværede kampen. I morgen møder Camilla så Gong Ruina, der indtil Denmark Open var en kineser, hun havde styr på. Men det var altså i 1/2-finalen i Århus sidste lørdag, at Camilla for 2. gang ud af 9 tabte til den senere Denmark Open vinder.

Herredoubler

  Flandi Limpele/Eng Hian, INA
    - Jens Eriksen/Martin Lundgaard, DEN
         15-4, 17-14
  Michael Lamp/Mathias Boe, DEN (4)
    - Lee Dong Soo/Yoo Yong Sung, KOR
        15-10, 15-13

Danskerne er færdig i damedouble.

Mixeddouble

  Jens Eriksen/Mette Schjoldager, DEN (6)
    - Nathan Robertson/Gail Emms, ENG
        15-9, 15-7

Officiel hjemmeside:

http://www.yonex-german-open.de/



HÅNDBOLD: Karantæne til Anja

Slagelses cheftræner, den tidligere håndbold-stjerne, Anja Andersen, fik i dag 3 spilledages karantæne af Dansk Håndbold Forbunds turneringsudvalg. Forbundet begrunder dommen med en "grov usportslig optræden overfor dommerne med truende adfærd, grove usportslige kommentarer samt skub til dommer." Under 1/4-finale pokalopgøret i Slagelse onsdag aften mod Ikast Bording. Det ellers stjernespækkede Slagelse-hold gik helt ned, og Anja Andersen blev mere og mere frustreret. Det endte med et rødt kort og nu yderligere karantænen.

Ikast/Bording vandt 34-26 over Slagelse, der var forsvarende pokalmestre.

Torsdag aften vandt Randers 32-24 over FCK og er dermed ligesom Ikast/Bording klar til 1/2-finalerne.



HÅNDBOLD: Ligaen kvinder

(fredag)    Aalborg - Fox Team Nord          29-27



ISHOCKEY: Superligaen

(torsdag)   Rødovre - Rungsted                4-5
(fredag)    Herning - Esbjerg                 3-4
            Aalborg - Odense                  (mangler)



Vejret

En mest solrig dag, men med regnbyger en overgang. Temperaturer op til 18 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4287 DKK,   1GBP     10,6094 DKK,   1USD      6,3569 DKK
100JPY     5,7458 DKK,   1AUD      4,3491 DKK,   1CHF      4,8113 DKK   
1CAD       4,7428 DKK,   1NZD      3,7946 DKK,   1SEK      0,8265 DKK
1NOK       0,9106 DKK,   100ISK    8,32   DKK  
1SGD       3,6860 DKK,   1HKD      0,8248 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   215,80 +0,80%  KFX (mest omsatte aktier): 248,49 +1,02%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)