tirsdag, 30. september 2003 23:56 (CEST)


[Mandagens nyheder - ZZZZ]

[Da redaktionen var færdig med at skrive sportnyheder og de faste rubrikker, var jeg færdig. Helt færdig af træthed! Så jeg gik på hovedet i seng i stedet. Derfor kom nyhederne altså ikke ud i går. /Leif]



Ny Nordsø-aftale

Regeringen indgik i dag en ny aftale med A. P. Møller om nordsø-olien Det var oppositionen, der havde krævet at regeringen genforhandlede aftalen for at få en større andel af indtægterne. Staten får en ekstra skat på 20 mia. DKK, fordelt over 10 år frem til 2012. Derefter bliver staten medejer og partner i olieindvindingen, som A. P. Møller får eneret til i yderligere 30 år, til 2042. Den nuværende koncession ville udløbe i 2012. Den ekstra skat er øremærket og skal bruges til nedbringelse af udlandsgælden. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er meget glad for aftalen, som på "en samfundsøkonomisk hensigtsmæssig - og afbalanceret måde - får en større andel af værdierne i Nordsøen, samtidig med at det stadig er attraktivt at udvinde olie i Nordsøen." Det var som nævnte oppositionen, som i foråret tvang regeringen til at åbne forhandlingerne, efter at brancheanalytikere i årevis har peget på, at Danmark får betydeligt mindre ud af olieudvindingen end lande som Norge og Holland. I følge disse eksperter kunne staten få 7 mia. DKK mere om året i indtægter fra olien. Dansk Folkepart, sammen med Kristeligt Folkeparti og De radikale støtter aftalen, der dermed har et parlamentarisk flertal. SF og Enhedslisten er imod - de mener, at aftalen binder Folketinget i alt for mange år - og for alt for lave en pris. Socialdemokraterne har endnu ikke taget stilling. Tidligere energiminister Svend Auken (S) hastede tilbage fra Rom for at deltage i overvejelserne. Partiet vil studere aftalens detaljer for at se, om der skulle være problemer - især med den lange bindingsperiode. Men Svend Auken er på forhånd meget positiv indstillet.

A. P. Møller koncernen er ikke begejstret for aftalen, siger skibsreder Jess Søderberg. Aftalen skaber ro - og det er godt - men det er ikke godt, at aftalen skulle genforhandles nu. Det er 4. gang det sker, siden A. P. Møller fik koncessionen i 1962 for 50 år.



Ny overvismand

Fra 1. januar 2004 overtager den 48-årige professor Peter Birch Sørensen, Københavns Universitet, posten som formand for Det Økonomiske Råd. Posten kaldes traditionelt for overvismand. Peter Birch Sørensen arbejder ved det Økonomiske Institut, hvor han leder Economic Policy Unit. Hans særlige interesser er skattesystemer, og han har netop færdiggjort deltagelse i et norsk projekt, der medførte nye skattelove der. Peter Birch Sørensen afløser professor Torben M. Andersen, der fra næste år skal lede den velfærdskommision, som regeringen har nedsat til at skabe visionerne for fremtidens danske velfærdssamfund.



Fogh: Folkets mening?

Forleden fremsatte statsminister Anders Fogh Rasmussen forslag til at ændre de danske, retslige forbehold til EU-traktaten. Det skete for at undgå en enten eller situation, der kunne ende med, at Danmark ved et nej ved en EU-afstemning om forbeholdene kunne blive tvunget til at udtræde af EU-samarbejdet i praksis. I følge statsminister Anders Fogh Rasmussen var der nemlig et stærkt ønske blandt folk om at kunne bibeholde de restriktive danske regler mod udlændinge, uden at det øvrige EU-samarbejde blev svækket. Senere er det blevet afsløret, at Venstre har fået gennemført en meningsanalyse om spørgsmålet i al hemmelighed. Det var så hemmeligt, at selv ikke topfolk i Venstre uden for regeringen er blevet orienteret. I dag afviste Anders Fogh Rasmussen så den kritik, som afsløringerne har fremkaldt. Han afviste især beskyldningerne om, at Venstre lader sig påvirke af meningsmålinger. "Allerede i mine første interviews til pressen efter sommerferien var jeg inde på tankerne" om fleksible forbehold, sagde han ved dagens pressemøde. Målingerne var et led i at hjælpe politikere til at forklare sig bedre, sagde han - og han nægtede at oplyse om resultatet af de øvrige spørgsmål, som man stillede i Gallupundersøgelsen - og der er ingen planer om at gøre det. Analysen er kun til intern brug i Venstre.



Livsvarig pension til udlændinge?

Integrationsminister Bertel Haarder (V) håber at flere ældre indvandrere ikke længere føler sig så ensomme, og at det danske samfund sparer nogle penge. Han foreslår nemlig en ændring af loven om pensionudbetalinger. Hidtil nu har udlændinge kunne få op til 2.700 DKK om måneden i 10 år, hvis de flytter tilbage til det land de kom fra. Det vil ministeren forslå ændret, så pensionen kun bliver 80% af det, men til gengæld varer hele livet. "En kæmpebesparelse for det danske samfund" siger Bertel Haarder. Der er flertal for forslaget, i det både Dansk Foleparti og Socialdemokraterne er positive. Der er i dag 12.000 udlændinge i Danmark over 65 år. Tallet ventes at stige til 30.000 om 20 år.

Selv om Dansk Flygtningehjælp og invandrerorganisationerne roser forslaget, ser det ikke ud til at særlig mange vil benytte sig af det. [Som en udtrykte det i DR-TVA: Når man har været så længe væk, kender man jo heller ikke nogen i hjemlandet. Og der er bedre forhold for ældre i Danmark trods alt.]



Kulturminister undskylder

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) har efter et samråd i dag lovet at sende en undskyldning til Danmarks Radios ledelse. I et radioprogram i forbindelse med regeringens "kulturkamp" [Hvor han har en ledende rolle.], havde han beskyldt en unavngiven, nuværende direktør i DR for at have truet nuværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) med at blive "klynget op" når revolutionen kom. Truslen skulle være fremsat i 70'erne. Brian Mikkelsen siger nu, at han har forvekslet navnene på direktøren og en Venstresocialist fra dengang. Han siger også, at han slet ikke havde ønsket at være personligt.



Tvindgrundlægger syg

Grundlæggeren af Tvindskolerne, Mogen Amdi Pedersen, er blevet syg og kan desværre ikke overvære retsagen mod ham og 7 andre ledere af Tvind. Siden



Svinepestalarm afblæst

I går aftes afblæste Fødevaredirektoratet endnu en svinepestalarm, den 2. på blot en uge. I fredags opstod der tvivl om en besætning på Langeland. I forvejen var Danish Crown slagteriet i Blans ved Sønderborg blevet lukket på grund af mistanke på smitte fra en besætning. Den blev frikendt af laboratorieprøver søndag, og slagterierne blev omgående genoptaget. De seneste laboratorieprøver viser heller ingen spor af svinepest.



Portoen stiger igen

Nyt år - ny portostigning: Almindelige breve tilDanmark på op til 50g - den billigste af Post Danmarks 3 takstklasser - stiger fra 4,25 til 4,50 DKK. På grund af de nye taktsgrænser vil det stadig være billigere at sende breve på mellem 20 - 50 gram end før det nye system, der trådte i kraft ved årsskiftet i år. Den samlede stigning på 4,4% dækker over store forskelle. Nogle prisgrupper bliver dyrere, andre bliver billigere.


DilleSport


BADMINTON: Denmark Open 2003

Danske resultater

Damesingle, 1/2-finale

  Gong Ruina, CHN
    - Camilla Martin, DEN (5-8)
        11-1, 11-9
Gong Ruina har Camilla Martin slået 7 ud af 8 gang - men som ved VM var det en af de "kendte" kinsere, der overraskede. Gong Ruina var hurtigere og bedre, og det forekom grotesk, at kineseren ved match bold bogstaveligt slæbte fødderne rundt og fik flere henstillinger fra dommeren for at trække tiden ud.

For første gang i turneringens historie var der ikke dansk repræsentation i finalen. Men det er betingelserne, når verdens bedste er i byen - og det var de. Her er finalerne:

Mixeddouble (lørdag)

       Kim DOng Moon/Ra Kyung Min, KOR
         - Kim Yong Hyun/Lee Hyo Jung, KOR
	     17-16, 15-10

Herresingle

       Lin Dan, CHN
         - Chen Yu, CHN
	     15-4, 15-6
Lin Dan var uden tvivl turneringens bedste herresingle - det var Peter Gade ikke ene om at mene, da danskeren røg ud i 1/4-finalen.

Herredouble

       Ha Tae Kwon/Kim Dong Moon, KOR
         - Halim Haryanto/Candra Wijaya, INA
	     16-17, 15-6, 15-8
Weekendens bedste kamp! Det startede dramatisk med at Haryanto og Wijaya i starten stødte voldsomt sammen - Haryanto's ketcher ramte Wijaya's højre hånd. Ketcheren blev smadret og hånden havde det givetvis ikke godt. Men efter behandling af stævnelægen fortsatte kampen - og den blev intens. 1. sæt sluttede med et tæt opgør til indonesernes fordel. Koreanerne vandt i det lange løb, men det tog 1 3/4 time ialt.

Damesingle

       Zhou Mi, CHN
         - Gong Ruina, CHN
	     3-11, 13-11, 11-3
Zhou Mi sad på kampen og havde to match bolde i 2. sæt (ved 10-4 og 10-8), men da var Gong Ruina igen begyndt at trække tiden ud. Hun fik flere henstillinger, men taktikken virkede! Zhou Mi lod sig ryste, Gong fik udlignet og ombolde - og sluttede som samlet vinder.

Damedouble

       Yan Wei/Zhang Jiewen, CHN
         - Zhang Dan/Zhang Yawen, CHN
	     15-2, 15-1
Kampen blev meget kort. Det nyetablerede par, Zhang og Zhang, kunne ikke stille noget op over for de erfarne, Yan og Zhang.

Der er mere fyldige kampreferater på DilleSport Special. Bemærk, at der er lagt vægt på de engelske sider i finalekampene.

http://www.dillesport.dk/sportspc/dan-op2003/index.dk.php



CYKLING: Vuelta A España 2003

20. Etape - Tidskørsel San Lorenzo de El Escorial - Alto de Abantos, 11,2 km
  1. Roberto Heras, Spanien (US Postal)             25m 08s
  2. Alejandro Valverde, Spanien (Kelme)               +14s
  3. Felix Gardenas, Colombia, (L2C9                   s.t.
  4. Fabian Jeker, Schweiz (Milaneza)                  +15s
  5. Santos Gonzales, Spanien (DVE)                    +22s
...
 11. Carlos Sastre, Spanien, (CSC)                  +1m 06s
 23. Klaus Møller, Danmark, (Milaneza)              +1m 39s
 24. Michael Rasmussen, Danmark (Rabobank)          +1m 40s
 27. Manuel Calvente, Spanien (CSC)                 +1m 48s
108. Thomas Bruun, Danmark (CSC)                    +4m 01s
115. Peter Luttenberger, Østrig (CSC)               +4m 10s
116. Nicki Sørensen, Danmark (CSC)                  +4m 11s
146. Bekim Christensen, Danmark (CSC)               +5m 14s
158. Michael Sandstød, Danmark (CSC)                +6m 48s

21. Etape - Afslutningsløbet i Madrid, 145,8 km.

  1. Alessandro Petacch, Italien (Fastina)       3t 51m 19s
  2. Erik Zabel, Tyskland (Telekom)                    s.t.
  3. Fred Rodriguez, USA (VIN)                         s.t.
  4. Alexandre Usov, Hviderusland (Phonek)             s.t.
  5. Angel Edo, Spanien (Milaneza)                     s.t.
...
 19. Thomas Bruun, Danmark (CSC)                       s.t.
 33. Michael Rasmussen, Danmark (Rabobank)             s.t.
 60. Nicki Sørensen, Danmark (CSC)                     s.t.
 74. Klaus Møller, Danmark, (Milaneza)                 s.t.
105. Peter Luttenberger, Østrig (CSC)                  s.t.
111. Manuel Calvente, Spanien (CSC)                    s.t.
135. Bekim Christensen, Danmark (CSC)                  s.t.
137. Michael Sandstød, Danmark (CSC)                   s.t.
139. Carlos Sastre, Spanien, (CSC)                     s.t.

Den samlede stilling efter de 21 etaper

  1. Roberto Heras, Spanien (US Postal)         69t 31m 52s
  2. Isidro Nozal, Spanien (Once)                      +28s
  3. Alejandro Valverde, Spanien (Kelme)            +2m 25s
  4. Igor Glez Galdeano, Spanien (ONCE)             +3m 27s
  5. Francisco Mancebo, Spanien (Banesto)           +4m 47s
...
  7. Michael Rasmussen, Danmark (Rabobank)          +5m 56s
 24. Manuel Calvente, Spanien (CSC)                +47m 54s
 33. Klaus Møller, Danmark, (Milaneza)          +1t 10m 24s
 35. Carlos Sastre, Spanien, (CSC)              +1t 12m 21s
 62. Peter Luttenberger, Østrig (CSC)           +2t 09m 42s
 87. Nicki Sørensen, Danmark (CSC)              +2t 40m 33s
136. Bekim Christensen, Danmark (CSC)           +3t 31m 00s
149. Thomas Bruun, Danmark (CSC)                +3t 44m 56s
152. Michael Sandstød, Danmark (CSC)            +3t 50m 06s
159 ryttere gennemførte. Løbet bragte de to ikke-CSC danskere frem i lyset - og Michael Rasmussen sikrede sig med 7. pladsen en OL-kvalifikation. For Team CSC blev løbet på trods af succes i starten ikke bemærkelsesværdig - og i sidste uge kom det frem, at holdet er i fare for at miste sin plads i toppen af ranglisterne. Det kan få den konsekvens, at man ikke længere automatisk er kvalificeret til Tour de France. Bortset fra Tour de France har det knebet med topplaceringerne i denne sæson.

Kilde: www.lavuelta.com



FODBOLD: K-Elitedivision

(lørdag)   Skovlunde - Horsens                        0-2
(søndag)   Brøndby - OB                               2-2
           Skovbakken - Fortuna Hjørring              2-3
           Vejle - FV København                       2-0

Stillingen

                              K    V    U    T    Score Point
-------------------------------------------------------------
  1. Fortuna Hjørring         8    7    0    1    19-8    21
  2. Brøndby                  8    5    2    1    21-8    17
  3. Vejle                    8    5    1    2    14-12   16
  4. Skovbakken               8    4    1    3    27-13   13
  5. Skovlunde                8    3    0    5    12-14    9
  6. OB                       8    2    1    5     7-18    7
  7. Horsens                  8    2    0    6     8-21    6
  8. FV København             8    1    1    6     3-17    4
-------------------------------------------------------------



FODBOLD: M-Superligaen

(søndag)   FC Nordsjælland - Viborg                  2-1
           FCK - Frem                                2-0
           OB - AB                                   2-1
           Esjberg - Herfølge                        2-0
           AaB - AGF                                 2-1
           Brøndby - FC Midtjylland                  1-3

Stillingen

                              K    V    U    T    Score Point
-------------------------------------------------------------
  1. Esbjerg                 10    6    3    1    18-9    21
  2. Brøndby                 10    6    2    2    15-7    20
  3. FCK                     10    5    3    2    16-9    18
  4. OB                      10    5    2    3    17-12   17
  5. FC Midtjylland          10    5    2    3    15-12   17
  6. AaB                     10    4    2    4     9-10   14
  7. Viborg                  10    3    4    3    18-17   13
  8. AGF                     10    4    1    5    16-18   15
  9. FC Nordsjælland         10    2    4    4    11-13   10
 10. Frem                    10    3    0    7     9-18    9
 11. Herfølge                10    2    2    6     7-13    8
 12. AB                      10    2    1    7     9-22    7
-------------------------------------------------------------



Vejret

Weekenden var solrig, mens det i dag mandag var afhængig af, hvor man var. Midt og Nordjylland havde solrig og næsten skyfrit, mens der i de sydøstlige egne var overskyet og en del lette byger fra middag og frem. Temperaturer op til mellem 10 - 15 graders varme Tirsdag var solrig og med temperaturer op til 13 - 17 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4256 DKK,   1GBP     10,6293 DKK,   1USD      6,3728 DKK
100JPY     5,7652 DKK,   1AUD      4,3422 DKK,   1CHF      4,8206 DKK   
1CAD       4,7246 DKK,   1NZD      3,8006 DKK,   1SEK      0,8295 DKK
1NOK       0,9073 DKK,   100ISK    8,34   DKK  
1SGD       3,6897 DKK,   1HKD      0,8227 DKK   

Nationalbankens middelkurser fra mandag

1EUR       7,4261 DKK,   1GBP     10,7143 DKK,   1USD      6,5067 DKK
100JPY     5,8308 DKK,   1AUD      4,3624 DKK,   1CHF      4,8143 DKK   
1CAD       4,7787 DKK,   1NZD      3,8226 DKK,   1SEK      0,8349 DKK
1NOK       0,9182 DKK,   100ISK    8,41   DKK  
1SGD       3,7574 DKK,   1HKD      0,8394 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   208,44 -1,47%  KFX (mest omsatte aktier): 238.19 -1,32%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49

Fondsbørsens nøgletal fra mandag

KAX-index:   211,54 -1,13%  KFX (mest omsatte aktier): 242,20 -1,35%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)