fredag, 19. september 2003 24:08 (CEST)


DF: Alle i DNA-register

Dagen før at Dansk Folkepart indleder sit landsmøde, foreslår partiets leder, Pia Kjærsgaard, at alle danskere skal registreres i et DNA-register. I et interview til Information sigerhun, at et register vil gavne både politi og befolkning: "Du kan nemt tage en prøve fra alle nyfødte. Og vi må erkende, at det er en meget, meget stor lettelse for politiet i deres arbejde. Selvfølgelig vil nogen betragte det som et indgreb, men for mig gør det ikke en pind!" Det er de sidste par års meget omtalte mord og voldtægter, der har inspireret partilederen til forslaget, der er stadig er kontroversielt. Og selv om Helge Adam Møller (K) er positiv, er VK-regeringens svar negativt, ligesom Folketingets øvrige partier er meget skeptiske. Mindst skeptisk er SF. Formanden for Folketingets Retsudvalg, Anna Baastrup, SF, er parat til at diskutere detaljerne i planen. Regeringen afviser ideen ikke alene på det principielle, men også fordi, at et DNA-register vil koste mere end 14 mia. at oprette.



SiD-firma bruger underbetalte udlændinge

Menige medlemmer er forbløffede og vrede, mens ledelsen af Specialarbejderforbundet, SiD i Danmark har måttet svare på mange kritiske spørgsmål i pressen. Torsdag afslørede dagbladet Politiken, at virksomheden Davide & Knud, som SiD har kritiseret A. P. Møller for at anvende til byggeriet af operahuset, også arbejder for J & B Entreprise, som SiD er medejer af. Davide & Knud er et portugisisk firma, som lejer portugisere ud til danske arbejdspladser, og i strid med danske overenskomster, til portugisisk lønniveau. En månedsløn for 50-timers arbejdsuge ligger i følge lønsedler, som Politiken har fået fat i, på 3.500 DKK. Det er 1/10 af, hvad en SiD koster med diæter, feriepenge og overarbejdsbetaling Teknisk set er der ikke tale om overenskomststridig aktiviteter, fordi J & B Entreprise ikke har ansat portugiserne. I dag fyrede J & B Entreprise det portugisiske firma som underleverandør, men eksperter undrer sig over, at SiD ikke på forhånd havde afkrævet J & B Entreprise en garanti. Formanden for SiDs bygningsarbejdere, John Larsen, er også formand for J & B Entreprises bestyrelse.

A. P. Møller fonden, der er bygherre på operabyggeriet, lover at de portugisiske arbejdere vil blive aflønnet efter dansk overenskomst. [Davide & Knud er ifølge SiDs websider medlem af Dansk Byggeri, byggeriets arbejdsgiverorganisation, og de portugisiske arbejdere er medlem af SiD. Det har bare ikke været muligt for SiD at få adgang til lønsedler før nu.]



Nye IC4-tog

I dag blev det første af DSB's nye IC4 tog præsenteret i Århus. Det er afløseren til IC3 - de hvide tog - der blev symbolet på den togdriftens genfødsel i Danmark. De nye IC4 tog er både mere avanceret og mere traditionelle, end IC3-toget. Hvor IC3 var et rent dansk design, så er der med IC4 tale om et internationalt design. Det ydre er designet af det italienske designhus, Pininfarina, der i årtier har været kendt for avancerede, moderne design - især af luksusbiler. Det indre er designet af DSB's egen designstudie, og det er "åbent, lyst og skandinavisk" - og meget lig designet i IC3. [På billederne ser det dog ud til at ligne mere de nye, elektriske Øresundstog, der dog af ydre svarer til IC3 og de lidt senere elektriske IR4 (Interregionaltog)] DSB har bestilt 83 togstammer med 4 vogne i hver, til en samlet pris på 5 mia. DKK hos den italienske togfabrik Ansaldobreda. Togene skal erstatte IC3 på alle egentlige landets hovedstrækninger (Bortset fra Lunderskov - Sønderborg og København H til Sverige - [Begge strækninger er elektriske, IC4 er et dieseltog.]. IC3 skal fremover kører regionaltrafikken. IC4 kommer i drift i løbet af 2004.

[Den største forskel er, at IC4 er et strømlinet, afsluttet tog, hvor IC3 var et stumpnæset og mere modulopbygget. I følge DSB vil IC4 også kunne køre sammenkoblet, f.eks. når der samtidig afgår tog til Frederikshavn, Struer og Esbjerg, som så deles undervejs. Men mulighenden for at bevæge sig fra togstamme til togstamme under kørslen forsvinder på de lange strækninger.

DSB har masser af billeder og information online:

http://www.dsb.dk/IC4/
I øvrigt skal det bemærkes, at numrene i de forskellige betegnelser ikke angiver versioner eller generationer, men derimod antallet af vogne i hvert sæt. Der arbejdes på et specielt nyt nærtrafiktog, der har betegnelsen IC2...)]



Dansker udleveres

Retten i Frederiksberg besluttede i dag, at en 45-årig dansk jurist kan udleveres til restforfølgelse i Storbritannien. Afgørelsen er historisk, i det det er første gang, at en dansk domstol udleverer en dansk statsborger til retsforfølgelse uden for Skandinavien, og det er en direkte følge af de anti-terrorlove, som trådte i kraft sidste år. Den 45-årige er i Storbritannien sigtet for at have medvirket til at tømme en skotsk pensionskasse for 25 mill. DKK. Justitsministeriet besluttede i sommers at manden kunne udleveres, men hans forsvarer protesterede og bragte sagen for domstolen.

Selv om den 45-årige ikke var til stede i retten i dag, ankede hans forsvarer dommen på stedet.


DilleSport


BADMINTON: Dutch Open 2003

1/4-finaler

Herresingle

  Lee Choong Wei (15), MAS
    - Kasper Fangel, DEN
        15-11, 15-11
  Muhd Hafiz B Hashim, MAS (6)
    - Anders Boesen, DEN (2)
        14-17, 15-7, 15-10
=p
Anders Boesen vandt første sæt, men følte snart, at han måtte afgive
initiativet til den mere kreativt spillende asiat.

Herredouble
=p
  Jim Laugesen/Carsten Mogensen, DEN
    - Nathan Robertson/Anthony Clark, ENG
        15-5, 11-15, 15-5

Mixeddouble

  Yim Bang Eun/Yim Kyung Jin, KOR
    - Simon Mollyhus/Karina Sørensen, DEN
        15-6, 15-4
Jim Laugesen/Carsten Mogensen er de eneste danskere tilbage i turneringen, før 1/2-finalerne starter i morgen kl. 12.

Kilde: www.toernooi.nl (resultater)

Officiel Hjemmeside (på engelsk)

http://www.badminton.nl/do/html/index_eng.htm



BADMINTON: Spillere skylder DBF penge

Økonomisk klarer badmintonsporten sige ikke særlig godt for øjeblikket. Det er især de store hovedsponsorer der udebliver. Der er således ikke nogen hovedsponsor til næste uges Denmark Open i Århus, selv det alligevel er en af de stærkest besatte turneringer. Men krisen kan også komme til at koste de danske elitespillere dyrt, skriver Politiken Online. Da man i 2002 endelig fik en aftale om fordeling af sponsorpenge mellem Danmarks Badminton Forbund, DBF, og elitespillernes, købte sidstnævnte retten til at få egne reklamer på bukserne til landsholdsdragten. Man havde fra spillernes side satset på selv at tegne et fælles sponsorat - men det er mislykkedes foreløbig, og - stadig i følge Politiken - skylder spillerne nu tæt ved 1/2 million DKK. Formanden for spillerforeningen, Kenneth Jonassen, regner med, at man skal gøre status på sponsoraftalen efter Denmark Open.



CYKLING: Vuelta A España 2003

13. Etape - Rundt i Albacete, 53,3 km tidskørsel
  1. Isidro Nozal, Spanien (Once)                1t 02m 03s
  2. David Millar, Storbritannien (Coffedis)           +13s
  3. Serguei Ivanov, Rusland (Fasso Bortolo)           +40s
  4. Bert Grabsch, Tyskland (Phonek)                   +44s
  5. Klaus Møller, Danmark, (Milaneza)                 +45s
...
 38. Michael Rasmussen, Danmark (Rabobank)          +4m 40s
 49. Michael Sandstød, Danmark (CSC)                +5m 04s
 51. Nicki Sørensen, Danmark (CSC)                  +5m 17s
 97. Peter Luttenberger, Østrig (CSC)               +6m 56s
110. Carlos Sastre, Spanien, (CSC)                  +7m 25s
111. Bekim Christensen, Danmark (CSC)               +7m 28s
140. Thomas Bruun, Danmark (CSC)                    +8m 28s
151. Manuel Calvente, Spanien (CSC)                 +9m 09s

Den samlede stilling

  1. Isidro Nozal, Spanien (Once)               41t 56m 32s
  2. Igor Glez Galdeano, Spanien (ONCE)             +3m 03s
  3. Roberto Heras, Spanien (US Postal)             +5m 13s
  4. Manuel Beltran, Spanien (US Postal)            +5m 39s
  5. Francisco Mancebo, Spanien (Banesto)           +7m 12s
...
  7. Michael Rasmussen, Danmark (Rabobank)          +8m 44s
 25. Manuel Calvente, Spanien (CSC)                +45m 57s
 32. Carlos Sastre, Spanien, (CSC)                 +52m 24s
 43. Klaus Møller, Danmark, (Milaneza)          +1t 08m 02s
 57. Peter Luttenberger, Østrig (CSC)           +1t 16m 13s
 94. Nicki Sørensen, Danmark (CSC)              +1t 50m 47s
149. Bekim Christensen, Danmark (CSC)           +2t 18m 44s
158. Thomas Bruun, Danmark (CSC)                +2t 29m 26s
160. Michael Sandstød, Danmark (CSC)            +2t 31m 04s
Der er 167 ryttere tilbage i feltet.

Kilde: www.lavuelta.com



HÅNDBOLD: Ligaen mænd

(fredag)    AAB - Otterup                38-18



GOLF: Linde German Masters

På banen Gut Lärchenhof nær Köln, Tyskland.

Efter en jævn første dag i går, lykkedes spillet rigtig for danskeren Anders Hansen i dag. Han gik banen i 10 under par, og sluttede på en delt 5 plads, iøvrig sammen med Fredrik Jacobson, Sverige, der slog banerekorden i går med 12 under par. Begge har nu 13 under par. Søren Hansen gled i dag ned på en delt 73. plads, 3 under par - og Steen Tinning ligger stadig langt tilbage, med 3 over par, på en delte 117. plads.

Cuttet er 4 under par, så det er kun Anders Hansen, som får chancen i weekendens finalerunder.

Turneringen ledes af Ian Poulter, England, 16 under par.



ISHOCKEY: Ligaen

(torsdag)   Esbjerg - Herlev             5-1
[Der spilles også 3 kampe her til aften, men resultaterne var endnu ikke online ved midnat.]



TENNIS: Davis Cup

Oprykningsfinale, til Euro/Afrikansk Zone II.

Herresingle

  Wayne  Ferreira, Sydafrika
    - Frederik Fetterlein, Danmark
        6-1, 6-1, 7-6 (7-3)

  Kenneth Carlsen, Danmark
    - Wesley Moodie, Sydafrik
        6-7 (7-1), 7-6 (7-3), 6-3, 6-4
Der står lige 1-1 mellem Danmark og Sydafrika. Kampen spilles i Odense.



Vejret

Dagen startede solrig, men der blev efterhånden meget mere skyet. Men temperaturerne holdt sig stadig oppe mellem 18 - 21 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4282 DKK,   1GBP     10,6865 DKK,   1USD      6,5667 DKK
100JPY     5,7175 DKK,   1AUD      4,3962 DKK,   1CHF      4,7626 DKK   
1CAD       4,8421 DKK,   1NZD      3,8652 DKK,   1SEK      0,8219 DKK
1NOK       0,9107 DKK,   100ISK    8,39   DKK  
1SGD       3,7579 DKK,   1HKD      0,8420 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   218,20 -0,55%  KFX (mest omsatte aktier): 250,50 -0,81%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)