torsdag, 18. september 2003 24:23 (CEST)


Forlig om udlændingelov

Integrationsminister Bertel Haarder blev i dag enige med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti om en revision af udlændingeloven, så udenlandsdanskere får lettere ved at vende hjem med deres udenlandske ægtefæller. I følge de nuværende regler, vurderes hvilke at de to lande, man har mest tilknytning til, og man afvises, hvis der er større tilknytning til et andet land. Efter aftalen bortfalder tilknytningskravet, hvis blot den danske del af parret har haft statsborgerskab i 28 år - eller har boet i Danmark lige så længe.

Til gengæld indføres en række stramninger på andre området. Børn skal have flytte til Danmark inden de er 15 år, hvis de vil have opholdstilladelse under regler om familiesammenføring. I dag er aldersgrænsen 18 år. Reglen skal hindre såkaldte opdragelsesrejser, hvor unge sendes til forældrenes hjemlande, hvis de opfører sig "for dansk." Det bliver også forbudt at gifte sig med en udlænding, hvis denne er nært beslægtet med en. Og så skærpes straffen for at hjælpe udlændinge til ulovligt ophold i Danmark. Der bliver også en 10 års karantæne for nye familiesammenføringer, hvis den herboede ægtefælle er dømt for vold mod en tidligere ægtefælle eller samlever.



Kedelig statistik

Danmark ligger i den dårligste halvdel blandt de rige lande, når det drejers sig om vold mod børn under 15 år. Det fremgår af FN's børnefond, UNICEF's seneste rapport. Rapporten er ovenikøbet et skønmaleri, for som den selv skriver, så rapportes langt fra alle tilfælde af børnemishandling til myndighederne. Danmark er nr. 17 ud af 27 lande, under Norge og Sverige. Der myrdes i gennemsnit 8 danske børn om året af deres forældre, typisk inden de er fyldt 1 år. I de 27 lande dør årligt 3.500 børn som følge af overgreb eller misrøgt. De værste tre lande er i øvrigt USA, Mexico og Portugal. Hvor mange børn, der mishandles i Danmark er der ikke statistik over, men rapporten har franske tal, der siger at for hver drab er der 300 tilfælde af mishandling, der ikke rapporters. Børnerådets formand, Klaus Wilmann, siger i anledning af rapporten, at landets kommuner skal blive bedre til at at finde de dårlige forældre, og gribe ind. Socialminister Henriette Kjær (K) er chokeret over rapportens oplysninger, og hun siger at en ny reform, som ministeriet arbejder på, vil endnu flere børn kunne tvangsfjernes fra forældrene.

Alle verdens lande - undtagen USA og Somalia - har forpligtet sig til at følge FN's konvention om børnerettigheder.

[Hvor galt det kan stå til i Danmark viser en sag fra Silkeborg. Her er en mand for 2. gang på 10 år tiltalt for at have myrdet en datter. I begge tilfælde var børnene under et år gamle. Mangel på kommunikation myndighederne i mellem gjorde, at igen hos de sociale myndigheder kendte mandens voldelige fortid.]



Ombudsmand ind i overfaldssag

Folketingets Ombudsmand har af egen drift bedt Kriminalforsorgen om en forklaring på, at entreprenør Kurt Thorsen var uden beskyttelse i Sdr. Omme Fængsel tirsdag aften længe nok til, at 2 medfanger kunne overfalde ham og tildele ham flere alvorlige slag i hovedet. I følge ombudsmandens inspektionschef, Lennart Frandsen, er det fængselspersonalets pligt at beskytte fangerne - i sær når der forelå trusler, der ovenikøbet blev formidlet via Ekstra-Bladets forside.



Kriminalassistent fængslet

En kriminalassistent blev i dag i retten i Taastrup varetægtsfængslet for 4 uger, sigtet for hæleri og dokumentfalsk. Sagen er en udløber af en drabssag fra Ishøj Dyrepak fra sidste år. Den dræbte fra dengang var kendt som hashhandler, og det er af ham, kriminalassistenten skulle have modtaget i alt 1,5 mill. DKK over de senere år. Anklager siger, at sigtede vidste, at pengene stammede fra kriminel virksomhed. Kriminalassistenten ankede fængslingen til Østre Landsret, med krav om løsladelse. Han nægter sig skyldig og siger, at anklagerne er baseret på rygter, der har cirkuleret imod ham.



Greve-borgmester i knibe?

Greves borgmester, Rene Milo, havde i dag indkaldt til pressemøde, hvor han ønskede at imødegå en lang række artikler, der har været om hans person og handlen mellem hans egen virksomhed og kommunen. Det er tidligere ansatte i Greve kommune, der gået til pressen med oplysninger om, at borgmesteren har beordret dem til at købe i borgmesterens virksomhed, Scandisplay Aps. I følge en redegørelse til Roskilde Amts Tilsynsråd har virksomheden udført arbejder for 143.000 DKK siden 1997. Sagen startede ellers med fokus på en medarbejder i kommunen. Han havde også et privat firma ved siden af. Dette firma solgte computerudstyr til kommunen - også den sag skal tilsynsrådet tage stilling til.



Erhverv: Køber til FLS-Industries?

For lidt under et år siden satte ejerne af F. L. Schmidt koncernen, FLS Industries, familieselskabet Potagua, til salg. Tirsdag meldte en engelsk koncern sig med et tilbud, der rejste øjenbrynene også uden for erhvervskredse. Fordi det var den tidligere B og W ejer, Jan Bonde Nielsen, der fra sin bopæl i London havde samlet en række store virksomheder fra finans og entreprenørbranchen i et købstilbud. Konsortiet, der i Danmarks repræsenteres af Jan Bonde Nielsens svigersøn, Torkel Olrik. Til DR-TVA fortæller han, at man er parat til at betale mellem 4 og 4,4 mia DKK. Det modtages ikke med udelt begejstring af mindretalsaktionærerne - efter de første oplysninger om tilbuddet kom frem, steg aktiekurserne for koncernen, så den nu er godt 6 mia. DKK værd - og den nuværende bestyrelsesformand for FLS Industries, Jørgen Worning, mener at aktiekursen undervurderer virksomhedens værdi.

Efter B og W gik konkurs blev der indledt et hav af retsager mod Jan Bonde Nielsen, der flyttede til England, hvor han har boet lige siden. Alle retsagerne er opgivet på grund af forældelse, og han blev aldrig dømt for noget.



Flag på halv stang fredag

Justitsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at offentlige bygninger i Danmark vil flage på halv hele dagen i morgen, fredag. Det sker i anledning af mindehøjtideligeheden for den myrdede, svenske udenrigsminister Anna Lindh.


DilleSport


BADMINTON: Dutch Open 2003

Den største internationale sensation på 2. dagen af hovedturneringen i Dutch Open var, at de 4 topseedede damesingler alle røg ud af 2. runde: Kanako Yonakura, Japan (1), Karina de Wit, Holland (2), Petra Overzier, Tyskland (3) og Tracey Hallam, England (4). Yonekura tabte til hollandske Yao Jie, der dermed har "vundet" en OL-billet med sin 1/4-finaleplads. Det var også en hollænder, Brenda Beenhakker, som eliminerede Petra Overzier. De to andre tabte til stærke, men useedede koreanere, nemlig Seo Yoon Hee og Jun Yae Youn. Sidstnævnte var på det hold, der vandt hold-VM, Sudirman Cup, i en anden hollandsk by, Eindhoven, tidligere i år.

Herresingle - 2. runde

  Niels Chr. Kaldau, DEN (3)
    - Pedro Yang, Peru
        15-11, 17-14
  Lee Choong Wei (15), MAS
    - Joachim Persson, DEN
        15-8, 15-8
  Kasper Fangel, DEN
    - Sho Sasaki, JPN (8)
        15-17, 15-13, 15-3
  Juergen Koch, GER (10)
    - Jens-Kristian Leth, DEN
        15-7, 2-15, 15-9
  Jesper Christensen (Q), DEN
    - Per-Henrik Croona, SWE
        15-11, 15-13
  Shon Seung Mo (4)
    - Michael Christensen, DEN
        15-5, 15-2
  Anders Boesen, DEN (2)
    - Oliver Pongratz, GER
        15-7, 15-7
=p

Herresingle - 1/8-finaler
=p
  Lee Choong Wei (15), MAS
    - Niels Chr. Kaldau, DEN (3)
        15-10, 15-11
  Kasper Fangel, DEN
    - Juergen Koch, GER (10)
        15-5, 15-11
  Shon Seung Mo (4)
    - Jesper Christensen (Q), DEN
        15-10, 15-3
  Anders Boesen, DEN (2)
    - Nikhil Kanetkar, IND
        15-12, 15-10
=p


Damesingle - 1/8-finaler
=p
Der er ikke flere danskere i denne række

Herredouble - 1. runde

  Jim Laugesen/Carsten Mogensen, DEN
    - Maurice Niesner/Michael Fuchs, GER
        15-5, 15-5
  Rob Stalenhoef/Shen Li, NED/GER
    - Peter Hasbak/Simon Mollyhus, DEN
        5-15, 15-12, 15-8
  Björn Siegemund/Ingo Kindervater, GER
    -Thomas Laybourn/Peter Steffensen, DEN
        12-15, 15-5, 15-11
  Janek Roos/Joachim Fischer Nielsen, DEN
    - Tijs Creemers/Jurgen Wouters, NED
        15-10, 15-11

Herredouble - 1/8-finaler

  Jim Laugesen/Carsten Mogensen, DEN
    - Sergio Llopis/Jose Antonio Crespo, ESP
        15-10, 15-11
  Chew Choon Eng/Chan Chong Ming, MAS
    - Janek Roos/Joachim Fischer Nielsen, DEN
        15-10, 8-15, 15-3
Det er første IBF-turnering, som det nye makkerpar Jim Laugesen/Carsten Mogensen deltager i. Michael Søgaard, Jim Laugesens tidligere partner, stoppede karrieren i forbindelse med VM i Birmingham.

Damedouble - 1. runde

  Katrin Piotrowski/Carina Mette, GER
    - Anna Rice/Karina Sørensen, CAN/DEN
        15-6, 15-11

Mixeddouble - 2. runde

  Simon Mollyhus/Karina Sørensen, DEN
    - Thomas Laybourn/Kamille Rytter Juhl, DEN
        15-12, 12-15, 17-16

Kilde: www.toernooi.nl (resultater)

Officiel Hjemmeside (på engelsk)

http://www.badminton.nl/do/html/index_eng.htm



CYKLING: Vuelta A España 2003

11. etape, Utiel - Cuenca, 162 km
  1. Allesandro Petacchi, Italien (Fasso)        3t 41m 49s
  2. Erik Zabel, Tyskland (Telekom)                    s.t.
  3. Fred Rodriguez, USA (VIN)                         s.t.
  4. Allessandro Bertolini, Italien (ALS)              s.t.
  5. Raphael Schweda, Tyskland (Team Bianchi)          s.t.
...
  9. Michael Rasmussen, Danmark (Rabobank)             s.t.
 55. Nicki Sørensen, Danmark (CSC)                  +1m 09s
 67. Peter Luttenberger, Østrig (CSC)                  s.t.
117. Michael Sandstød, Danmark (CSC)               +10m 30s
137. Klaus Møller, Danmark, (Milaneza)                 s.t.
147. Carlos Sastre, Spanien, (CSC)                     s.t.
154. Manuel Calvente, Spanien (CSC)                    s.t.
158. Bekim Christensen, Danmark (CSC)                  s.t.
163. Thomas Bruun, Danmark (CSC)                       s.t.

Den samlede stilling

  1. Isidro Nozal, Spanien (Once)               40t 54m 29s
  2. Igor Glez Galdeano, Spanien (ONCE)             +1m 48s
  3. Manuel Beltran, Spanien (US Postal)            +3m 03s
  4. Roberto Heras, Spanien (US Postal)             +3m 28s
  5. Francisco Mancebo, Spanien (Banesto)           +3m 40s
  6. Michael Rasmussen, Danmark (Rabobank)          +4m 04s
...
 24. Manuel Calvente, Spanien (CSC)                +36m 48s
 32. Carlos Sastre, Spanien, (CSC)                 +44m 59s
 46. Klaus Møller, Danmark, (Milaneza)          +1t 09m 17s
 57. Peter Luttenberger, Østrig (CSC)           +1t 09m 17s
 96. Nicki Sørensen, Danmark (CSC)              +1t 45m 30s
148. Bekim Christensen, Danmark (CSC)           +2t 11m 16s
161. Thomas Bruun, Danmark (CSC)                +2t 22m 36s
163. Michael Sandstød, Danmark (CSC)            +2t 24m 22s
Der er stadig 168 ryttere tilbage i feltet.

Kilde: www.lavuelta.com



HÅNDBOLD: Ligaen mænd

(onsdag)    Kolding - Tvis Holstebro           32-24
(torsdag)   Århus - Ajax                       37-27



GOLF: Linde German Masters

På banen Gut Lärchenhof nær Köln, Tyskland.

Turneringen startede i dag uden 2 af de danske topnavne. Søren Kjeldsen meldte fra i sidste uge - og i tirsdags blev han så far til en dreng, der skal hedde Emil. Thomas Bjørn er i knaps så lykkelige omstændigheder. Han plages af problemer med nakken, fortæller hans manager til BT.

Der er så 3 danskere tilbage, og de står efter 1. runde således: Søren Hansen er på en delt 25. plads 4 under par, Anders Hansen deler en 39. plads, 3 under par, mens Steen Tinning er nede på en delt 118. plads, 3 over par. Turneringen føres af Fredrik Jacobsen, Sverige, der slog banens rekord med 60 slag, 12 under par.



Vejret

Meteorologerne advarer om, at det er ved at være slut - men dagen i dag var endnu en sensommerdag, med en hel del sol og temperaturer op til mellem 19 - 24 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4277 DKK,   1GBP     10,6262 DKK,   1USD      6,5790 DKK
100JPY     5,7070 DKK,   1AUD      4,3925 DKK,   1CHF      4,7665 DKK   
1CAD       4,8185 DKK,   1NZD      3,8404 DKK,   1SEK      0,8224 DKK
1NOK       0,9085 DKK,   100ISK    8,36   DKK  
1SGD       3,7609 DKK,   1HKD      0,8436 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   219,41 +0,28%  KFX (mest omsatte aktier): 252,55 +0,32%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)