tirsdag, 9. september 2003 23:27 (CEST)


FL2004: 1. behandling

Folketinget havde i dag 1. behandling af regeringens finanslovsforslag for 2004. Alle oppositionspartier har præsenteret deres egne forslag til finanslov, og brugte dem som afsæt for angreb på regeringens. Socialdemokraterne gik især efter, at der ikke er nogen direkte indsats mod den hastigt stigende arbejdsløshed. Venstre og konservative svarede igen ved at angribe Socialdemokraternes forslag om at det skal koste en stor bøde at fyre medarbejdere over 50 år. Dansk Folkeparti gik især efter regeringens planer om at spare omkring 800 mill. DKK på dagpengene - uden at de bliver forringet for flertallet. Dansk Folkeparti sagde klart fra til at støtte forslaget om at fjerne de supplerende dagpenge. Debatten var relativ udramatisk. Finansloven ventes at blive vedtaget med skiftende flertal, hvor Dansk Folkeparti stemmer for de fleste af regeringens forslag.



Forstærkning til dansk Irakhær

Udenrigspolitisk Nævn vedtog i dag med stort flertal at sende yderligere 90 soldater af sted til forstærkning af den danske sikringsstyrke i det sydlige Irak. Dermed kommer antallet af udstationerede op på 500. Det var Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, der sikrede flertallet for forsvarsminister Svend Åge Jensbys (V) anmodning - der dog skal formelt godkendes i Folketinget senere. Næstformand i Centralforeningen af Stampersonel, Gerhard Simonsen, kritiserer dog beslutningen for at være utilstrækkelig. Han siger, at menige danske soldater mener, at der skal 120 - 130 flere derned, før man er nok. Situationen er meget presset, siger han til DR, og danskerne skal have mulighed for at hvile ud en gang imellem.

Den danske udpost i Al Qurno, nær Basra, blev i går aftes angrebet af en panserværnsgranat. Det var anden gang det var sket. Granaten ramte ikke bygningen, men danskerne har forstærket forlægningen, så man ikke længere kan skyde ind i kontorerne udefra. Der har været 30 skudepisoder i den tid, danskerne har været der, men angrebene har været tilfældige og ukoordinerede, siger en talsmand til TV2 Nyhederne.



Fogh i Rom

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) var i dag på besøg hos EU's formand, Italiens ministerpræsident Silvio Berlusconi. Formålet var at skaffe italiensk støtte til bevarelse af de danske forbehold, ved den kommende regeringskonference om den næste EU-traktat. Den danske statsminister holdt et 2 timer langt møde med Berlusconi, der dog bagefter ikke ville støtte danskerne ubetinget. Men hvis danskerne ville støtte de italienske ambitioner om at få gennemført forskellige planer inden formandskabet ophører ved årsskiftet, ville Silvio Berlusconi være meget positiv. Det er helt i orden, mente Anders Fogh Rasmussen. Uden en lignende støtte havde han heller ikke nået de ting under det danske formandsskab, som den danske regering havde planlagt.



Grønlands landsstyre splittet

Efter kun få måneder blev koalitionen bag det grønlandske landsstyre i dag sprængt. Det socialdemokratisk Siumut og borgerlige Atasut har været i koalition, men en regnefejl til næsten 100 mill. DKK har har sået splid. Siumuts leder, Hans Enoksen, har forgæves forsøgt at få Atasuts leder, August Salling, til at erkende sit ansvar for fadæsen og træde tilbage. Siumut vil nu forsøge at få en koalition med det venstreorienterede parti, IA.



Spor i voldtægtssager

Politiet kom lidt nærmere opklaringen 2 eller 3 grove voldtægter i Århus henholdsvis Hammel i dag. I Århus, hvor 2 kvinder er blevet voldtaget eller forsøgt voldtaget i Botanisk Have, drænede politiet vandet fra en lille så i anlægget. Der fandt man hvad man ventede - og betegner som et vigtige spor. Mere vil man ikke officielt sige, men der blev bl.a. fjernet en gren eller kæp fra den tørlagte bund. I Hammel kunne offeret i dag udpege det sted på hovedgaden i Hammel, hvor hun var blevet overfaldet af 5 unge mænd.



Flere motorveje i nord

Politikere i Nordjylland vil have flere motorveje - og det ser ud til, at de får det. Både Ålborg Byråd og Nordjyllands Amt er enige om at kræve, at der bygges en ny motorvejstunnel under Limfjorden. Der var to planer på bordet - en ekstra tunnel ved siden af den eksisterende i den østlige del af byen og en noget dyrere vest om Ålborg, henover øen Egholm. Den forbindelse vil koste 3,1 mia. DKK og den har de nordjyske politikere valgt. De kræver nu, at staten betaler udgifterne og foreløbigt er der flertal i regeringen og hos indflydelsesrige Socialdemokrater, fortæller TV2 Nyhederne.



Havnestrejke mod EU

Havnearbejdere i alle større, danske havne strejkede i dag. Strejken, der var ulovlig men ventet i gennem længere tid, var en protest mod et nyt EU-direktiv, der ophæver havnearbejdernes eneret til at losse og laste skibe. De ca. 1.200 strejkende i Danmark var en del af en koordineret aktion hos havnearbejdere i de nordlige EU-havne. Danske havnearbejdere frygter, at en liberalisering betyder, at alt arbejde med skibe i havne vil bliver overtaget af lavlønnede besætningsmedlemmer, som skibene medtager til samme formål. Arbejdet genoptages i morgen, men man truer med yderligere strejker og aktioner, hvis direktivet ikke tages af bordet.



IT: Biometrisk system svigter

Bornholmstrafikkens omdiskuterede system, hvor rabatkortholdere får adgang til færgen ved hjælp af fingeraftryk, har lange udsigter med at nå målet. Efter en måneds drift må selskabet konstatere, at det biometriske system ikke lever op til forventningerne om en rationaliseringsgevinst. Det er både tekniske og menneskelige problemer. Rigtig mange mennesker har glemt hvilken finger, de fik taget fingeraftrykket af. Og så er der mange fingeraftryk, som system ikke genkender, selv om de er gode nok. I følge selskabets trafikchef, Kim Sørensen, er problemet vejret: Fingeraftrykkene blev registreret i vinter, men først taget i brug nu. Indtil videre må selskabet have en ansat til at hjælpe passagererne med at komme om bord - så den ventede personalebesparelse udebliver.

[Fingeraftrykssystemet er baseret på en grafisk signatur af en indskannet finger, der gemmes på et chipkort. Systemet er ikke baseret på et centralt fingeraftrykarkiv - det kan kun godtgøre, om den person, der fik udstedt har samme fingeraftryk som den, der bruger kortet. Derfor overholder systemet loven om personfølsomme oplysninger.]


DilleSport


CYKLING: Vuelta A España 2003

4. etape, Santander - Burgos, 151km
  1. Unai Etxebarria, Venzuela (Euskatel)        3t 26m 51s
  2. David Etxebarria, Spanien (Euskatel)              +44s
  3. Felix Cardenas, Columbia (L2C)                    s.t.
  4. José Gutierrez, Spanien (Kelme)                   s.t.
  5. Jorgen Goolen, Belgien (Quickstep)                s.t.
...
  9. Julian Dean, New Zealand (CSC)                 +1m 34s
 36. Frank Schleck, Luxembourg (CSC)                   s.t.
 42. Carlos Sastre, Spanien, (CSC)                     s.t.
 51. Klaus Møller, Danmark, (Milaneza)                 s.t.
 55. Michael Rasmussen, Danmark (Rabobank)             s.t.
 71. Peter Luttenberger, Østrig (CSC)                  s.t.
 85. Nicki Sørensen, Danmark (CSC)                     s.t.
106. Manuel Calvente, Spanien (CSC)                    s.t.
119. Bekim Christensen, Danmark (CSC)                  s.t.
186. Michael Sandstød, Danmark (CSC)                   s.t.
187. Thomas Bruun, Danmark (CSC)                       s.t.

Den samlede stilling

  1. Isidro Nozal, Spanien (Once)               10t 51m 35s
  2. Joaquin Rodriguez, Spanien (Once)                 +50s
  3. Igor Glez Galdeano, Spanien (Once)                s.t.
  4. David Etxebarria, Spanien (Euskatel)              s.t.
  5. Manuel Beltrano, Sapnien (Once)                   s.t.
...
 21. Carlos Sastre, Spanien, (CSC)                  +2m 03s
 22. Michael Rasmussen, Danmark (Rabobank)          +2m 08s
 28. Klaus Møller, Danmark, (Milaneza)              +2m 20s
 47. Manuel Calvente, Spanien (CSC)                 +3m 36s
 76. Frank Schleck, Luxembourg (CSC)                +6m 22s
 77. Peter Luttenberger, Østrig (CSC)                  s.t.
 86. Nicki Sørensen, Danmark (CSC)                  +8m 02s
124. Bekim Christensen, Danmark (CSC)              +15m 01s
126. Julian Dean, New Zealand (CSC)                +15m 11s
172. Thomas Bruun, Danmark (CSC)                   +26m 41s
185. Michael Sandstød, Danmark (CSC)               +31m 11s

Kilde: www.lavuelta.com



Vejret

Regnbyger - først i de vestlige egne, men efterhånden spredt over hele landet. Temperaturer op til 17 - 20 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4293 DKK,   1GBP     10,5755 DKK,   1USD      6,6720 DKK
100JPY     5,7338 DKK,   1AUD      4,3604 DKK,   1CHF      4,8127 DKK   
1CAD       4,8707 DKK,   1NZD      3,8694 DKK,   1SEK      0,8135 DKK
1NOK       0,8999 DKK,   100ISK    8,28   DKK  
1SGD       3,7992 DKK,   1HKD      0,8554 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   216,21 -0,55%  KFX (mest omsatte aktier): 248,95 -0,68%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)