mandag, 8. september 2003 23:54 (CEST)


Ny massevoldtægt i Østjylland

Natten til søndag blev en 21-årig kvinde overfaldet på hovedgaden i landbyen Hammel. 5 mænd angreb kvinden bagfra. To af dem holdt hende fast og holdt hende for øjnene, mens de 3 andre forgreb sig på hende. Hun nåede kun at opfatte, at det var unge mænd mellem 20 og 30 år, de talte den lokale dialekt og en af dem havde firkantede briller. Derudover var hun for chokeret til at give politiet yderligere oplysninger i første omgang.



17-årig forsvundet

Politi og beredskabsmyndigheder leder på 2. døgn efter en 17 årig dreng, der forsvandt natten til søndag nord for Ålborg. Drengen, der normalt ikke drikker, er formentlig faldet i søvn på vej hjem i bussen. Bussens stoppede i landsbyen Vester Hassing vest for Nørre Sundby, og her stod den 17 årige af. Det er sidste gang, han er set. Senere på natten ringede han til en kammerat og til sine forældre. Kammeraten aftalte at hente den 17-årige, men ingen dukkede op på mødestedet. Politiet holder alle muligheder åbne, men regner det for usandsynligt, at der er tale om en forbrydelse.



FL2004: S-oplæg

I dag fremlagde Socialdemokraterne deres forslag til finanslov for 2004. Der ønskes flyttet 14,5 mia. DKK. Partiet vil bl.a. bruge 2 mia. DKK til uddannelse og forskning, indføre madordning i skolerne (til 600 mill. DKK), forbedre børnehaver og vuggestuer, og forbedre medicinske afdelinger på hospitalerne med 200 DKK. På indtægtssiden vil man spare en række støtteordninger til industri og landbrug væk, beskatte nordsøolien mere og fremrykke beskatning af pensionsordninger. Ved fremlæggelsen i dag sagde Mogens Lykketoft (S) at regeringens udspil er blottet for visioner. Den indeholder blot nedskæringer og ingen investeringer i fremtiden.

Kritikken afvises var Venstre. Her lægger man vægt på at regeringens forslag giver flere penge til privat forbrug og et skatteloft, mens Socialdemokraterne vil have offentligt forbrug og flere skatter. Forhandlingerne med S vil hurtigt blive overstået.



Lomborg-rapport: Drivhuseffekt ikke årsag til tab

I dag fremlagde Institut for Miljøvurdering under ledelse af den verdenskendte lektor Bjørn Lomborg en rapport, som afviser sammenhæng mellem klimaændringer og stærkt stigende tab fra naturkatastrofer som orkaner, tornadoer og oversvømmelser. Rapportens konklusion er, at det primært er fordi samfundene bliver rigere, at de økonomiske tab stiger og stiger. Den større velstand betyder nemlig, at man placerer dyrt byggeri nær floder og tæt på havet - områder der er særligt udsatte når de kraftige vejrfænomener rammer. Vejret er ikke blevet mere ekstremt. En af de 3 eksterne fagfolk, som skulle stå inde for rapportens faglige niveau meldte allerede søndag, at hun ikke kunne stå inde for rapportens konklusioner. Det er medlem af FN's klimapanel, Kirsten Haisnæs. Hun mener, at rapportens eneste videnskabelige grundlag er en analyse af amerikanske orkaner. Bjørn Lomborg afviser hendes kritik som "fuldstændig grundløs" og mener, at hun har en skjult agenda - og slet ikke faglig kompetence til at bedømme rapportens generelle konklusion.



Stadig ballade om Lykketoft-bog

Selv om Socialdemokraternes leder, Mogens Lykketoft, i weekenden afviste kritikken af hans "erindringer" om bl.a. formandsskiftet sidste år og SR-regeringens holdning til stramninger på udlændingeområdet - og kraftigt opfordrede kritikerne til at læse bogen først, så fortsatte kritikken - mest i Socialdemokraternes bagland. Borgmestre på Vestegnen - bl.a. borgmester Keld Rasmussen, som opfordrer Mogens Lykketoft til at gå af: "Socialdemokraterne er normalt forsigtige og besindige mennesker. Det kan man ikke kalde den aktuelle formand. Når der ikke længere er tillid til en politiker, bør han pakke sammen," siger han til Jyllands-Posten. Han har ikke læst bogen. Mogens Lykketoft afviser, at der er tale om en erindringsbog - den handler om hans tanker om fremtiden. Bogens emne og tidspunktet er ikke tilfældigt, men det er ikke Mogens Lykketofts ide. Det afviser bogens forfatter, journalisten Thomas Larsen, Berlingske Nyhedsmagasin, overfor TV2. Han siger, at det var hans ide - og at det er helt bevist, at bogen kommer kort før Socialdemokraternes kongres.

[Thomas Larsen har tidligere været med til at skrive og udgive kontroversielle og aktuelle bøger om politikere, bl.a. om Uffe Ellemann-Jensen og Anders Fogh.]



Ny filmsucces?

I en måned som bragte flere danske filmpremierer, ser det ud til at en enkelt film allerede nu skiller sig ud, publikumsmæssigt set. Krimikomedien "Rembrandt", der havde premiere fredag, har i løbet af weekenden været set af 28.821 mennesker, mere end nogen anden aktuel film. Filmens instruktør er en debutant, Jannik Johansen, men med kendte kræfter i hovedrollen: Lars Brygmann, Jakob Cedergren, Nikolai Coster Waldau, Paprika Steen m. fl. Filmen er "bygget over virkelige begivenheder" - nemlig Danmarkshistoriens største kunsttyveri - tyveriet af en Rembrandt og en Bellini fra Nivågaardsamlingen. [Det har nok ikke skadet filmen, at retsagen mod tyvene først blev afsluttet for et par uger siden - og at virkelighedens tyve selv har fået pæn mediedækning. En af hovedmændene afviser i øvrigt filmens grundtese - at tyvene ikke var klar over, at de stjal værdifulde malerier. Han sagde, at han da godt vidste, at det var sjældne, kostbare malerier. Han havde bare undervurderet, hvor kostbare malerierne var.]

For over 2 uge siden havde en anden dansk debut-film, også bygget over "virkelige begivenheder" premiere. Det var "Manden bag Døren" - her også med Nikolai Coster-Waldau, foruden Iben Hjejle, på rollelisten og instrueret af Jesper W. Nielsen. Filmen bygger på nu afdøde Flemming Pedersens liv. Han blev kendt i hele verden, da han lige efter sin faders død fjernede liget fra hospitalet og kørte det en tur rundt på Sjælland bag på sin motorcykel. For han havde lovet faderen en sidste tur. Filmen går stadig, men har ikke fået så gode anmeldelser.

I først halvdel af 2003 har danske film slået nye tilskuerrekorder. I følge Danmarks Statistik har 2 mill. set en dansk film i biografen - 700.000 flere end samme periode sidste år.


DilleSport


AMERIKANSK FODBOLD

Der var sæsonpremiere på NFL-turneringen i USA. Den 43-årige danske "kicker" Morten Andersen var med sit hold Kansas City Chiefs, der mødte Sand Diego Chargers. Morten Andersen scorede 2 "field goals" og 3 ekstra point, ialt 9 ud af de 27 point, som Kansas City scorede, mod San Diegos 14.

[Amerikans fodbold får større og større interesse i Danmark - ikke mindst på grund af Morten Andersen. Kampene vises direkte på betalingskanalen TV2 Zulu, der dog har begrænset dækning. Men også andre medier er nu med.]



BADMINTON: Malaysia Open 2003

4-stjernet, 120.000 USD Proton Eon Malaysia Open 2003, Sabah, Malaysia.

Lørdagens danske resultater, 1/2-finaler

Damesingle

  Camilla martin, DEN (7)
    - Gong Ruina, CHN
         11-4, 11-4

Mixeddouble

  Nathan Robertson/Gail Emms, ENG (4)
    - Jonas Rasmussen/Rikke Olsen, DEN (2)
          15-6, 15-10

Søndagens finaler

Damesingle

  Zhou Mi, CHN (5)
    - Camilla martin, DEN (7)
         11-1, 7-11, 11-5

Herresingle

  Chen Hong, CHN (1)
    - Lee Chong Wei, MAS
         15-11, 15-1

Herredouble

  Fu Haifeng/Cai Yun, CHN (5)
  Lee Dong Soo/Kim Dong Moon, KOR (7)

Damedouble

  Yang Wei/Zhang Jiewen, CHN
    - Gao Ling/Huang Sui, CHN
         15-5, 1-15, 17-15

Mixeddouble

  Kim Dong Moon/Ra Kyung Min, KOR (4)
    - Nathan Robertson/Gail Emms, ENG (3)
         15-6, 15-5

Kilde: www.worldbadminton.net



BOKSNING: VM-kamp (IBF og WBA)

Danskeren Mads Larsen udfordrede lørdag aften den mangeårige IBF of WBA verdensmester i supermellemvægt, Sven Ottke, Tyskland. Kampen var meget lige - faktisk jagede danskeren modstanderen rundt i ringen i starten og slutningen, men ikke helt uventet vandt tyskeren på point. Men på forhånd var det regnet som en næsten umulig opgave at vinde, med mindre kampen blev afgjort på knock out. Sven Ottke er kendt for at være god på hjemmebane - faktisk er alle hans 32 sejre - på nær en kamp i Østrig - vundet i Tyskland.



CYKLING: Vuelta A España 2003

CSC stiller med et stærkt hold under ledelse af spanieren Carlos Satre. Men der er også - i modsætning til Tour de France - danskere med på andre hold.

1. etape, Gijón - 28km holdtidskørsel på rundstrækning.

  1. Once - Eroski                               1t 36m 03s
  2. US Postal                                         +30s
  3. iBanesto                                       +1m 12s
 ...
 16. Team CSC                                       +4m 23s 
Der deltager 22 hold.

2. etape, Gijón - Cangas de Onis, 148km

  1. Luis Perez, Spanien, (Cofidis)              3t 27m 32s
  2. Carlos Sastre, Spanien, (CSC)                     s.t.
  3. Klaus Møller, Danmark, (Milaneza)                 +15s
  4. Aitor Osa, Spanien, (Banesto)                     s.t.
  5. Kyryl Posoyeyev, Ukraine, (DVE)                   s.t.
...
 11. Michael Rasmussen, Danmark (Rabobank)             s.t.
 52. Manuel Calvente, Spanien (CSC)                 +1m 33s
 64. Peter Luttenberger, Østrig (CSC)               +4m 19s
 69. Frank Schleck, Luxembourg (CSC)                   s.t.
 96. Nicki Sørensen, Danmark (CSC)                  +5m 59s
153. Bekim Christensen, Danmark (CSC)              +12m 58s
172. Julian Dean, New Zealand (CSC)                    s.t.
173. Thomas Bruun, Danmark (CSC)                       s.t.
189. Michael Sandstød, Danmark (CSC)                   s.t.

Carlos Sastre startede et udbrud 25 km for mål, men blev overspurtet på målstregen.

3. etape, Cangas de Onis - Santander, 154,5 km

  1. Alessandro Petacchi, Italien (Fasso)        3t 24m 13s
  2. Erik Zabel, Tyskland (Telekom)                    s.t.
  3. Tom Boonen, Belgien (Quick Step)                  s.t.
  4. Julian Dean, New Zealand (CSC)                    s.t.
  5. Giovanni Lombardi, Italien (DVE)                  s.t.
...
 46. Klaus Møller, Danmark, (Milaneza)                 s.t.
 59. Michael Rasmussen, Danmark (Rabobank)             s.t.
 69. Carlos Sastre, Spanien, (CSC)                     s.t.
 75. Peter Luttenberger, Østrig (CSC)                  s.t.
 79. Thomas Bruun, Danmark (CSC)                       s.t.
 80. Frank Schleck, Luxembourg (CSC)                   s.t.
104. Nicki Sørensen, Danmark (CSC)                     s.t.
105. Manuel Calvente, Spanien (CSC)                    s.t.
129. Bekim Christensen, Danmark (CSC)                  s.t.
166. Michael Sandstød, Danmark (CSC)                   s.t.



FODBOLD: K-Elitedivision

(søndag)   Horsens - Skovlunde                         2-3
Superligaen holder pause på grund af forberedelse til EM-kvalifikationskamp på onsdag.



GOLF: Omega European Masters

European Tour turnering i Crans-Sur-Sierre i de schweiziske alper.

Den eneste dansker tilbage i turneringen, Søren Hansen klarede sig ikke særlig godt. Han sluttede på en samlet 54. plads, en over par, efter en runde lørdag 2 over par og søndagens i par. Sydafrikaneren Ernie Els vandt i 17 under par, foran Michael Campell, New Zealand, 11 under og Eduardo Romero, Argentina 10 under par.



Vejret

Weekendens og mandagens vejr var meget forskellig efter hvor man var i Danmark. Siden søndag har det nemlig regnet en hel del i Jylland, knap så meget på Fyn, mens Sjælland har haft tørvejr - og Bornholm har levet op til navnet "solskinsøen." En front over Jylland bevægede sig langsomt mod nord. Til aften trak regnen mod nordvest. Temperaturer op til 17 - 21 grader, køligst i Jylland.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4279 DKK,   1GBP     10,6341 DKK,   1USD      6,7093 DKK
100JPY     5,7398 DKK,   1AUD      4,3364 DKK,   1CHF      4,8286 DKK   
1CAD       4,8884 DKK,   1NZD      3,8663 DKK,   1SEK      0,8137 DKK
1NOK       0,9006 DKK,   100ISK    8,33   DKK  
1SGD       3,8213 DKK,   1HKD      0,8602 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   217,14 -0,48%  KFX (mest omsatte aktier): 250,64 -0,62%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)