torsdag, 4. september 2003 23:52 (CEST)


SOK frikendt for fejl

Søværnets Operative Kommand, SOK, begik ikke nogen alvorlige fejl, da to fragtskibe stødte sammen nord for Bornholm lørdag den 31. maj i år. Det fremgår af en redegørelse fra Søfartsstyrelsen. Det eneste problem, der påpeges er, at SOK ikke havde det korrekte faxnummer til de svenske myndigheder, og det forsinkede kommunikationen i flere timer. Svenske søfartsmyndigheder har kritiseret, at de danske myndigheder var meget længe om at give tilladelse til, at svenske skibe kunne bugsere det ene skib, det kinesiske Fu Shan Hai ind på lavt vand. Da tilladelsen kom var det for sent, og Fu Shan Hai sank på dybt vand midt i en stærk trafikkeret sejlrute. Det efterfølgende olieudslip gik især ud over de sydsvenske badestrande, hvilket medførte stærk kritik fra svenske lokalpolitikere, rettet mod de danske myndigheder. Men konklusionen er at: "Søværnet har håndteret havaristen på en ansvarlig og kompetent måde", og at der ikke "med rimelighed kan rejses saglig kritik mod Søværnet."

En tidligere rapport fra Søfartsstyrelsen lægger ansvaret for ulykken alene på det andet fragtskib, det cypriotiske "Gdynia," som ikke overholdt de internationale søvejsregler. Kollisionen skete i klart, stille vejr om formiddagen.



Politiledelse slipper for straf

Den fungerende justitsminister Brian Mikkelsen (K) meddelte i dag, at der ikke bliver taget disciplinære skridt overfor politimesteren i Frederikssund Politikreds, selv om han var medansvarlig for, at adskillige færdige sager aldrig kom for retten. Årsagen var manglende juridiske ressourcer, og ansvaret skulle i følge en tidligere redegørelse deles mellem politimesteren og justitsministeriet. Brian Mikkelsen lægger vægt på, at det er mere end 5 år siden, at problemet eksisterede, og man kan "ikke gå efter en person," når der gået så mange år. Han afviser også kritik fra faglige organisationer for menige politifolk i Nordsjælland, som har udtrykt at fritagelsen for en konsekvens skete på grund af politimesterens høje stillig, og at menige betjente ikke kan vente samme tolerance. "Alle bliver behandlet ens," sige den fungerende justitsminister.



Jensby forklarer sig

I dag gave forsvarsminister Svend Aage Jensby i Udenrigspolitisk Nævn en redegørelse for hvem der vidste hvad og hvornår i forbindelse med episoden 16. august i det sydlige Irak, der kostede en dansk soldat og 2 irakere livet. Redegørelsen lagde stort set al skyld for de forvirrende udmeldinger på ledelsen i Forsvarskommandoen. Man fik ikke orienteret ministeren godt nok, og han beklagede i dag selv, at han havde brugt ordet kamp om episoden. Redegørelsen, som ministeren har offentliggjort, lægger også op til, at ingen danske soldater vil blive sigtet for noget. Og Svend Aage Jensby forsikrede, at han havdet taget en alvorlig snak med hærchefen. Selv om et flertal, bestående af Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, står bag ministeren, får han ikke fred endnu. På mandag skal han levere en redegørelse, dennegang i Folketingets forsvarsudvalg.



Tilfredshed med PET

Politiets Efterretningstjeneste, PET, handlede korrekt, da det i sidste uge foretog ransagning mod en marokkansk født mand med dansk statsborgerskab. Det er politikerne enige om, efter at PET i dag gav en redegørelse for forløbet overfor Folketingets kontroludvalg. Det var en række henvendelser fra medpassagerer på Oslo-båden, som bemærkede at manden tog mange billeder af skibet, som fik PET i aktion. Og det har det pligt til. Derfor vil heller ikke retsudvalget formand, Anne Taastrup, SF, længere kritisere PET. Men hun forlanger, at justitsministeriet finder ud af, hvem der lækkede oplysninger til pressen om, at den pågældende dansk-marokkaner var udsat over telefonaflytning. Lækagen "vanskeliggør jo PET's arbejde, og justitsministeren må sikre, at den slags ting ikke sker i fremtiden!" siger Anne Baastrup i dag.

Efter gennemgang af materiale, fundet under ransagningen, konkluderede PET onsdag, at der ikke var grundlag for at anklage manden for terrorisme. En sigtelse for hæleri og ulovlig våbenbesiddelse opretholdes fortsat, selv om manden hurtig blev løsladt.



Færre voldtægter?

PÅ trods af flere voldtægtssager med stor medie dækning - herunder de endnu uopklarede overfald i Århus Botaniske Have - så viser politiets statistik et markant fald i anmeldte voldtægter i 1. halvår af 2003. Der blev anmeldt 195 tilfælde i perioden, mod 262 samme periode sidste år. Set over en længere periode, tilbage til 1996, så havde det første år og 1999 et lavere antal i 1. halvår (159 henholdsvis 187), mens det samlede årlige antal voldtægtsanmeldelser er steget jævnt, fra 388 til knap 500 i 1999, og det har holdt sig nogenlude uændret siden. Retsordfører Helge Adam Møller (K) er ikke sen til at påpege, at årsagen må være de stramninger af straffen for voldtægt, som regeringen fik gennemført sidste år. Men overfor gratisavisen MetroExpress siger professor, dr. jur, Flemming Balvig, at en anden forklaring kan være, at kvinder har hørt om sager, hvor tiltalte mænd er blevet frifundet og derfor er mere varsomme med at anmelde voldtægter.



Christian Kjær forlader formandspost

Advokat Christian Kjær mistede i dag sin formandspost i familieaktieselskabet Potagua, en af de mest indflydelsesrige, danske erhvervsfonde. Årsagen er, at han nægtede at skrive under på en meddelelse til Fondsbørsen, som støttede at bestyrelsesformanden i et af Pogatuguas selskaber, FLS Industries, Jørgen Worning, skulle have et vederlag, der betegnes som usædvanlig højt. Ny formand for Potagua bliver Jens Münster. Christian Kjær fortsætter som menigt medlem af bestyrelsen.

I offentligheden er Christian Kjær nok mest kendt for sit ægteskab med enken efter Simon Spies, Janni Spies Kjær, og det forgæves forsøg på at bevare Spies-konceren på danske hænder


DilleSport


BADMINTON: Malaysia Open 2003

4-stjernet, 120.000 USD Proton Eon Malaysia Open 2003, Sabah, Malaysia.

Dagens resultater, samt de manglende fra i går.

Herresingle - 2. runde

  Lee Chong Wei, MAS
    - ("PEI" ?)
         15-7, 15-1

  Kenneth Jonassen, DEN (2)
    - Sergio Llopis, ESP
         15-2, 15-10

Herresingle - 3. runde

  Niels Chr. Kaldau, DEN (7)
    - Niels Chr. Kaldau, DEN (7)
         15-7, 15-3

  Kenneth Jonassen, DEN (2)
    - Chetan Anand, IND
         11-15, 15-9, 15-4

Damesingle - 1. runde

  Camilla martin, DEN (7)
    - Julia Mann, ENG
         11-0, 11-2

  Pi Hongyan, FRA
    - Tine Rasmussen, DEN (Q)
         7-11, 11-8, 11-5

Damesingle - 2. runde

  Camilla martin, DEN (7)
    - Maria Kristin, INA
         11-0, 11-3

Herredouble - 1. runde

  Lars Paaske/Jonas Rasmussen, DEN (1)
    - Michael Logosz/Robert Mateusiak, POL
         15-13, 15-5

  Thomas Layborn/Peter Steffensen, DEN
    - Bjoern Siegemund/Ingo Kindervater, GER
         15-4, 17-16

  Michael Lamp/Mathias Boe, DEN (4)
    - Sudket Prapakamol/Patapol Ngernsrisuk, THA
         15-8, 15-8

Herredouble - 2. runde

  Lars Paaske/Jonas Rasmussen, DEN (1)
    - Yim Bang Eun/Kim Yong Hyun, KOR
         15-10, 17-15

  Thomas Layborn/Peter Steffensen, DEN
    - Michael Lamp/Mathias Boe, DEN (4)
         8-15, 15-12, 15-10

Damedouble - 1. runde

  Rikke Olsen/Ann-Lou Jørgensen, DEN (3)
    - Kamila Augustin/Naderzhda Kostioutchik, POL
          15-0, 17-14
  Kirsteen McEwan/Yuan Wemyss, SCO
    - Pernille Haarder/Mette Schjoldager, DEN
          15-10, 15-11

Damedouble - 2. runde

  Rikke Olsen/Ann-Lou Jørgensen, DEN (3)
    - Nicole Grether/Juliane Schenk, GER
          15-12, 15-3

Mixeddouble - 2. runde

  Wang Wei/Zhang Jiewen, CHN
    - Peter Steffensen/Julie Houmann, DEN
           15-8, 15-4

  Jonas Rasmussen/Rikke Olsen, DEN (2)
    - Thomas Laybourn/Mette Schjoldager, DEN
           15-6, 15-3

Kilde: www.worldbadminton.net



GOLF: Omega European Masters

Den kommende weekends European Tour turnering foregår i Crans-Sur-Sierre i de schweiziske alper.

3 Danskere er med, og efter 1. runde i dag ser det således ud: Anderse Hansen delt nr. 8, 4 under par, Mads Vibe-Hastrup delt nr. 40, 1 under par og Søren Hansen, 1 over par på en delt 84. plads. Ernie Els, Sydafrika og Robert Karlsson, Sverige deler 1. pladsen i 6 under par. Banen er par 71.



Vejret

Efterhånden en solrig dag, med temperaturer op til 18 - 21 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4255 DKK,   1GBP     10,7819 DKK,   1USD      6,8640 DKK
100JPY     5,8751 DKK,   1AUD      4,3826 DKK,   1CHF      4,8283 DKK   
1CAD       4,9619 DKK,   1NZD      3,8965 DKK,   1SEK      0,8133 DKK
1NOK       0,9054 DKK,   100ISK    8,44   DKK  
1SGD       3,9082 DKK,   1HKD      0,8801 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   219,20 -0,46%  KFX (mest omsatte aktier): 254,59 -0,57%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)