torsdag, 14. august 2003 23:46 (CEST)


3 anholdt for drab

Tre unge mænd fra Nørrebro, i alderen 16, 17 og 19 år, er blev varetægtsfængslet sigtet for vold med døden til følge eller grov vold mod den 19-årige italienske turist, Antonio Curra, sidste weekend. De to yngste er fætre og har en tyrkisk baggrund. Den yngste har domme for vold og tyveri bag sig, og da han 1. gang blev arresteret i forbindelse med den aktuelle sag, viste det sig, at han var stukket af fra en lukket ungdomsinstitution. Den seneste dom fik han 6. august, blot 3 dage før overfaldet på Nørrebro. De to fætre fik varetægtsfængsel i 27 dage, mens den 19 årige, der sigtes for grov vold, blot fik 2 uger, men i isolation.

Alle 3 nægter sig skyldige.

Meddelelsen om arrestationerne, der fandt sted natten til i dag i København og Nordjylland, medførte stor lettelse blandt beboerne på Nørrebro, fortæller flere til TV. Nu ved man hvem de er - Det har nemlig svirret med rygter og forskellige etniske grupper har beskyldt hinanden for at være ansvarlige - og for at holde hånden over de skyldige. Allerede i går tog dog den såkaldte forældregruppe initiativ til at få stoppet volden blandt unge på Nørrebro. Man foreslog at arrangere en frit-lejde aktion for at overtale unge til at holde op med at gå med kniv. I dag fik Københavns Politi de nødvendige tilladelser, så de kan støtte aktionen. Senere besluttede justitsminister Lene Espersen (K), at bevilge de nødvendige midler, så aktionen kan blive landsdækkende. Initiativtagerne på Nørrebro har givet kampagnen titlen "Mere liv og færre med kniv!"



Menneskelig fejl bag forlis

Søfartsstyrelsen har offentliggjort en rapport over skibsforliset nord for Bornholm, 31. maj i år. Her kolliderede det cypriotiske skib Gdynia med det kinesiske Fu Shan Hai. Det kinesiske skib sank efter et par timers forløb, og ud-strømmende olie fra skibets brændstof og smøreolietanke medførte omfattende forureningsskader på den sydsvenske kyst og i mindre omfang på Christiansø og Bornholm. Rapporten lægger hovedansvaret for ulykken på Gdynias besætning, især 2. styrmanden. Han overtog ansvaret på broen knap 20 minutter før kollisionen. Han plottede det kinesiske skib ind, men lavede i hvert fald 3 fejl som gjorde sammenstødet uundgåeligt. Rapporten frikender den kinesiske besætning for ethvert ansvar.

De danske søfartsmyndigheders langsomme reaktion på ulykken er blevet skarpt kritiseret af svenske myndigheder og politikere. Det behandles i en sideløbende undersøgelse, der ikke er klar endnu.



Illegale arbejdere arresteret

Ved en aktion tidligt i morges pågreb politiet 7 illegale arbejdere på Fredericia Skibsværft. De 6 var fra Polen, men den 7., der tilsyneladende var sjakformand, er fra Filippinerne. Politiet mener, at de er kommet på sporet af en systematisk anvendelse af polske arbejdere, der arbejder til en meget lav løn og uden arbejdstilladelser. Selv om sjakformanden af polske arbejdere, der før har arbejdet for ham, udpeges om den ansvarlige, tror politiet, at der muligvis er en større bagmand involveret. Det undersøges også, om Fredericia Skibsværft har vidst hvad der foregik, eller om det alene er underleverandørers ansvar.

[TV2 Nyhedernes telelinser filmede værftets leder, da denne ankom. Han mistede totalt besindelsen og overfaldt verbalt en af de to betjente, der bevogtede værftets personaleindgang. En meget upassende optræden overfor en embedsmand i funktion - selv om de jo nok er har prøvet det før. Men vel næppe fra en ellers tilsyneladende respektabel repræsentant for dansk erhvervsliv! /Leif]



Danmark mister EU-indflydelse

Det danske forbehold for et retsligt samarbejde i EU vil betyde, at Danmark får væsentlig mindre indflydelse på EU's retspolitik, når de danske forbehold skrives ind i den næste EU-traktat, den såkaldte Konvents-traktat. Det er den traktat, der optager de østeuropæiske lande i EU. Det fremgår af et notat, som Udenrigsministeriets embedsmænd har udarbejdet som oplæg til de forhandlinger, som regeringen i morgen indleder med Folketingets partier. Både Socialdemokraterne og de radikale peger på rapporten, som de mener er et stærkt argument for, at Danmark hurtigt tager initiativ til at få forbeholdet afskaffet. Henrik Dam Kristensen (S) fremhæver, at det retslige forbehold kan få betydning for Danmarks muligheder også på andre områder - herunder miljø, landbrug og det indre marked. Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) mener også, at regeringen må arbejde for en afskaffelse af forbeholdet. Men udenrigsminister Per Stig Møller (K) mener, at man bør vente med at stemme om forbehold til efter, at Konvents-traktaten har været til afstemning i Danmark. Det sker til næste år, har statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) oplyst i sidste weekend.

JuniBevægelsen afviser skarpt rapporten, som af talsperson Hanne Dahl kaldes "en underlødig klagesand over de danske EU-undtagelser", "groft manipulerende" og et "argument-katalog til forbundsstatstilhængere."



Dansk filosofpræsident

Den danske filosof, professor Peter Kemp, Danmarks Pædagogiske Universitet, er blevet valgt til præsident for Fødrationen af Filosofiske Foreninger. Det skete på føderationens verdenskongres, der finder sted i Istanbul i Tyrkiet for øjeblikket. Peter Kemp har været generalsekretær i føderationen, der arrangerer en verdenskongres for filosoffer hvert 5. år. Hans opgaver bliver nu at forberede den næste kongres, der finder sted i Seoul, Sydkorea, i 2008, skriver Ritzaus Bureau.

Peter Kemp, 66 år, er Danmarks mest kendte filosof og formidler af filosofi. De sidste 3 år har han ledet opbygningen af et institut for pædagogisk filosofi ved Danmarks Pædagogiske Universitet. Før det var han i 30 år lektor i filosofi ved Københavns Universitet.


DilleSport


CYKLING: Post Danmark Rundt 2003

3. etape - Hammel til Kolding, over Silkeborg, Ry, Yding Skovhøj, Uldum og Nr. Vilstrup, 185 km. Løbets "bjergstrækning" med Yding Skovhøj 173m over havet.

I sol, regn og blæst blev det den foreløbig hårdeste etape. Igen var der mange udbrud og det mest afgørende stod Jakob Piil, sidste års vinder, for. Først med en lille gruppe - derefter stak han af alene - men da han kom til Kolding, havde han fået selskab af 4 meget gode ryttere. Tilsyneladende vogtede de hver især på Jakob Piil - det mente han i hvert fald selv efter løbet - for da den tidligere verdensmester Johan Museeuw stak af fra gruppen fulgte ingen af de andre. Belgieren, der vundet stort set alt, vandt en etapesejr i sin første optræden i Post Danmark Rundt.

Frank Høj, Team Fakta, er absolut feltets mest farverige og underholdende deltager. I dag blev han spurgt, hvorfor han bed smerterne i sig og fortsatte, selv om han styrtede i går. "Jeg kan li' at køre cykelløb," sagde han - Havde været kæresten, der ville have ham til at slå græs, var han blevet i sengen!

Dagens resultat

  1. Johan Museeuw, Belgien (Quickste)           4t 48m 14s
  2. Jakob Storm Piil, Danmark (CSC)                   +27s
  3. Kurt-Asle Arvesen, Danmark (Fakta)                s.t.
  4. Serhiy Honchar, Ukraine (De Nardi Colpac)         s.t.
  5. Laurent Brocard, Frankrig (Ag2R)               +1m 03s
  6. Tomas Vaitkus, Litauen (Lanbowkredit)             s.t.
  7. Jurgen Van Goolen, Belgien (Quickstep)            s.t.
  8. Anthony Geslin, Frankrig (Brioches)               s.t.
  9. Michael Skelde, Danmark (Fakta)                   s.t.
 10. Nick Nuyens, Belgien (Quickstep)               +1m 06s

Dagens resultat

  1. Michael Skelde, Danmark (Fakta)            13t 35m 40s
  2. Laurent Brocard, Frankrig (Ag2R)                  +15s
  3. Jurgen Van Goolen, Belgien (Quickstep)            +16.
  4. Mark Scanlon, Irland (Ag2R)                       +19s
  5. Aart Vierhouten, Holland (Lotto)                  +23s
  6. Sebastian Lang, Tyskland (Gerolsteiner)           +25s
  7. Julian Dean, New Zealand (CSC)                    +31s
  8. Frank Høj, Danmark (Fakta)                        +34s
  9. Jehudi Schoonacker, Belgien (Vlaanderen)          +34s
 10. Bart Voskamp, Holland (BCT)                       +35s

109 ryttere gennemførte 1. etape.



FODBOLD: UEFA Cup

Der er hele 4 danske klubhold med i UEFA Cup'en, og de spillede alle 1. kamp her til aften.

(torsdag)  FC Nordsjælland - Shirak, Armenien          4-0
           Esbjerg - Santa Coloma, Andorra             5-0
           OB - MTVK Tallinn, Estland                  1-1
           Brøndby - Dinamo Minsk, Hviderusland        3-0
OB står over for en stor opgave i 2. kamp, mens de øvrige ser ud til at være tæt på 2. runde.



GOLF: PGA Cahmpionship

Oak Hill Country Club, Rochester, New York, USA.

Ikke alle deltagerne er nået banen rundt endnu, men de to danskere er kommet "i klubhuset" - og det blev en meget dårlig 1. runde for dem begge. Både Thomas Bjørn og Anders Hansen ligger 8 over par, på en foreløbig delt 134. plads. Phil Mickelson, USA, og Rod Pampling, Australien, deler 1. pladsen med 4 under par. I følge PGA's Leaderboard er der stadig spillere på banen med 3 under par. Nordic Opens nr. 2, Coling Montgomerie ligger på sidstepladsen - sammen med 4 andre, 12 over par. Nordic Open vinderen, Ian Poulter, England, er blandt dem, der er på banen endnu og ligger på par, svarende til en 18. plads.

Banens par er 70.

Kilde: www.pga.com

[DR Nyheder skriver at Thomas Bjørn ligger 7 over par, men har åbenbart ikke fået resultatet af 6. hul med.]



TENNIS: Davis Cup bruttohold

Frederik Fetterlein vandt som vi referede i mandags Ude-DM i herresingle, men hans egentlige formål med at opgive sin "pensionisttilværelse" og blive aktiv tennisspiller igen - det var at deltage i Davis Cup. Og det ønske får han stor mulighed for at få oplyst, for også i mandags offentliggjorde den danske holdkaptajn, Michael Tauson nemlig bruttotruppen mod Sydafrika:
Kenneth Carlsen
Frederik Fetterlein
Mik Ledvonova
Frederik Løchte Nielsen
Jacob Melskens
Rasmus Nørby
Jonathan Printzlau
Morgen Thempler
Kampen spilles 19.-21. september i Odense.



Vejret

En køligere, blæsende dag med en del regnbyger. Temperaturer op til 18 - 22 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4319 DKK,   1GBP     10,5988 DKK,   1USD      6,5944 DKK
100JPY     5,5149 DKK,   1AUD      4,3259 DKK,   1CHF      4,8028 DKK   
1CAD       4,7717 DKK,   1NZD      3,8739 DKK,   1SEK      0,8054 DKK
1NOK       0,8938 DKK,   100ISK    8,31   DKK  
1SGD       3,7622 DKK,   1HKD      0,8455 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   199,76 +0,19%  KFX (mest omsatte aktier): 229,30 +0,24%
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    218,08 -0,80%
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)