onsdag, 16. juli 2003 23:56 (CEST)


Udenrigsminister beklager udtalelser

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) kom i dag med en lille indrømmelse til den tidligere leder af FN's våbeninspektører, Hans Blix. Han erkendte og beklager, at han under debatten i Folketinget om den danske deltagelse i krigen mod Iraks Saddam Hussein, kom til at sige, at Hans Blix mente, at Irak skjulte sine masseødelæggelsesvåben. Det hævder Hans Blix, at han aldrig har sagt - Han har hele tiden fastholdt, at man ikke kan sige om våbnene er destrueret eller skjult. Per Stig Møller siger, at han mener at have hørt Hans Blix udtalelse "i morgenfjernsyn," og at han i mange andre tilfælde "loyalt" har citeret Hans Blix. Per Stig Møller fastholder også, at det ikke var et spørgsmål om der var masseødelæggelsesvåben eller ej - der var tale om en politisk beslutning, baseret på FN's resolutioner, som Irak ikke havde levet op til.

En del af opposition, Socialdemokraterne, SF, de radikale og Enhedslisten ønskede en nærmere, uvildig undersøgelse, men det blokerede et flertal, bestående af V, K og DF.



Ekstra 40 til Irak

Danmark sender nu 40 ekstra soldater til Irak. Det meddelte forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) i dag efter mødet i Udenrigspolitisk Nævn. De ekstra soldater består af 10 ekstra mand til staben for de 370 mand, der allerede fungerer som sikringsstyrker i det sydlige Irak, tæt ved byen Basra. De 30 andre får nye opgaver, bl.a. skal de træne lokale politifolk. Der er også oprettet 3 nye banker i danskernes ansvarsområde, og det kræver særlige beskyttelse mod røveriske overfald. Desuden er der fortsat uro og sammenstød mellem lokale befolkningsgrupper, siger Svend Aage Jensby i dag. Han siger til DR TVA, at danskerne generelt modtages meget positivt af den lokale befolkning. "Nøjagtig ligesom på Balkan viser det sig, at de danske soldater er smaddergode til at løse selv denne meget vanskelige opgave," sagde ministeren.



Hjælp til dødsdømt

Udenrigsministeriet har beordret den dansk konsul i Lissabon, Portugal, til at rejse til Casablanca i Marokko, for at hjælp den dødsdømte danske statsborger Omar Maarouf. Omar Maarouf har siddet fængslet siden februar, sigtet bl.a. for medlemskab i en forbudt muslimsk gruppe. Danskerens marokkanske advokat kalder retsagen "en juridisk farce" og at Omar Maaroufs forbindelse til gruppen er, at hans mor kender et af de ledende medlemmer. Der har ikke været et eneste konkret bevis i sagen, siger forsvareren. Han havde regnet med en dom på i værste fald 5 år, så dødstraffen kom virkelig som et chok. Marokkanske myndigheder mener at gruppen stod bag terrorangrebet i Casablanca i maj, at den har forbindelse til Al Qaida - og at danskeren sammen med de andre dødsdømte har deltaget i planlægningen af terrorangrebet.

Per Stig Møller slog i dag endnu en gang fast, at Danmark ikke vil acceptere at en dødsdom eksekveres. "Retten skal ske fyldest. Men rettergangen skal have været fair, og han skal have haft mulighed for at føre et forsvar!" sagde udenrigsministeren efter mødet i Udenrigspolitisk Nævn, hvor sagen også blev diskuteret. Ministeren kritiserede dog dansk-marokkaneren og hans danske advokat for at have henvendt sig til medierne, og ikke til udenrigsministeret.



Karakterer fjernet fra nettet

Udenrigsminister Ulla Tørnæs (V) har i dag beordret en side om gennemsnitskaraktererne på danske sider under Undervisningsiministeriets hjemmesider fjernet. Det sker efter, at ministeren har modtaget en intern redegørelse for kvaliteten af oplysningerne på siden. Karaktergennemsnittet blev offentliggjort for lidt mere end en uge siden, men blev fra starten kritiseret voldsomt, fordi der ikke var ensartede regler som alle gymnasier skulle følge, når de indrapporterede karaktergennemsnit. I en pressemeddelelse skriver Ulla Tørnæs, at så snart datamaterialet er i orden, vil karaktererne igen blive lagt ind på siden. Formålet med karaktererne er at få et mål for kvaliteten af undervisningen på de enkelte gymnasier i forhold til andre.



Danskere rammes oftere af diabetes

Danske mænd har en kedelig europarekord. En større andel af danske mænd dør af type-2 diabetes end mænd i andre europæiske lande. Yderpunkterne i en undersøgelse, udført af organisationen European Men's Health Forum, går fra 5,63 pr. 100.000 dødsfald i Grækenland til 24,39 i Danmark. Og mens tallet i Grækenland er faldet over de sidste år, så stiger det i Danmark, en stigning på 140% siden 1980. Det er de danske ryge og spisevaner, der er årsagen, mener dr. med Oluf Borbye Pedersen, Sten Diabetes Center i følge Politiken. Kostmæssigt spiser danskerne for fedt og for sødt, mens grækerne mest spiser grønsager, fisk og frugt.

Type-2 diabetes blev tidligere kaldt gammelmandssukkersyge.



Minister: Ingen grund til svinestop

En bestand på 25 millioner svin i Danmark er ikke i sig selv et problem for miljøet, mener fødevareminister Mariann Fischer Boel (V). Der er ingen grund til at sætte en grænse på nuværende tidspunkt siger hun som svar til en kampagne, som miljøgruppen Noah har iværksat. Kampagnen opfordrer bl.a. tyske turister i Danmark til at boykotte dansk svinekød. Gruppen mener, at svineproduktionen i Danmark er løbet løbsk, til skade for naturen, dyrene - og naboerne til de store, nye svinefarme. I stedet for et stop for flere svin forestiller fødevareministeren sig at man forbedrer produktionsteknologien, så generne af den vej reduceres. Hun erkender dog overfor Ritzaus Bureau, at "der er helt klart en grænse for, hvor mange svin der kan være i Danmark. Og det indgår også i de diskussioner, vi i øjeblikket har omkring Vandmiljøplan III."



Mulighed for salmonella-erstatning

Danske forbrugere har fået et nyt våben mod salmonella-forgiftede fødevarer. I går dømte Vestre Landsret ægpakkeriet Danæg erstatningspligtig overfor en familie, som var blevet syge af salmonella-forgiftede æg. En mor, hendes to børn og 3 gæster hos familien blev syge efter at have spist koldskål, fremstillet af æg købt i en lokal kiosk, men pakket hos Danæg. Ingen har i dag varige men, men Forbrugerrådet har kørt sagen for forbrugerne af principielle grunde. Og der er tale om en væsentlig ændring i forhold til tidligere, hvor kun producenterne, dvs. landmanden, der har leveret æggene, har kunnet gøres ansvarlig. Men det er stort set umuligt at spore æg tilbage til producenten. Forbrugerrådet mener, at dommen vil få Danæg og andre mellemhandlere med tilsvarende distributionsmåder vil lægge pres på underleverandører for at få begrænset eller udryddet salmonella.

Danæg erkender ansvaret, der i første omgang kostede selskabet 120.000 DKK i sagsomkostninger, og er parat til at indgå forlig med familien. Retten fastsatte ikke erstatningens størrelse, kun ansvarets placering.


DilleSport


CYKLING: Tour de France

Holder hviledag i dag!



Vejret

Dagen startede solrig og sommerlig - som de foregående dage. I løbet af dagen kom der dog skyer ind over de sydlige og østlige egne, men de blev opløst i løbet af eftermiddagen. Temperaturer op til mellem 19 og 26 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4343 DKK,   1GBP     10,6007 DKK,   1USD      6,6747 DKK
100JPY     5,6350 DKK,   1AUD      4,3470 DKK,   1CHF      4,8097 DKK   
1CAD       4,7634 DKK,   1NZD      3,8672 DKK,   1SEK      0,8121 DKK
1NOK       0,8894 DKK,   100ISK    8,54   DKK  
1SGD       3,7880 DKK,   1HKD      0,8558 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   188,94 +0,19   KFX (mest omsatte aktier): 216,21 +0,25
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    222,08 +0,67
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)