onsdag, 2. juli 2003 23:36 (CEST)


Udlændingelov: S vil ændre?

Socialdemokraterne er nu parate til ændre udlændingeloven, selv om partiet var med til at vedtage den seneste, stramme lov i 2002. Det er den lov, som udlandsdanskere de sidste par uger har reageret på. I sidste uge optog dagbladet Politiken sagerne som tema, og i de sidste dage er de elektroniske medier kommet med. Det har gjort indtryk på udlændingeordførere Anne-Marie Meldgaard. Til DR Nyheder siger hun "Jeg ved ikke, om det gør indtryk på regeringen, men det gør indtryk på mig. Regeringen er simpelthen nødt til at finde en løsning!" Hun foreslår, at der laves undtagelse, så loven ikke gælder danskere, der er rejst ud inden 1. juli 2002 (ikraftrædelsesdatoen). Og for dem, der har forladt Danmark derefter - og i fremtiden - skal der fastsættes "faste objektive kriterier" for tilknytningsforhold. Hun begrunder sit ændringsforslag med, at loven blev vedtaget med tilbagevirkende kraft. Ingen af dem, der rejste ud kunne vide noget om de problemer, de ville få, hvis de ville vende hjem igen.

Udlændingeordførere Birthe Rønn Hornbech (V) kan godt se, at der er problemer, men hun mener ikke loven kan forbedres, uden at det krænker internationale konventioner. Og Venstre vil under ingen omstændigheder krænke internationale konventioner, siger Birthe Rønn Hornbech. Men man vil studere Socialdemokraternes udspil med interesse, når det foreligger. Integrationsminister Bertel Haarder (V) har udtalt sig på linie med Birthe Rønn Hornbech, men han forsvarer også loven. Den har begrænset "de ulykkelige familiesammenføringer med arrangerede ægteskaber" som det var formålet med loven, siger han.

Dansk Folkeparti siger dog nej til ændringer på nuværende tidspunkt. Partileder Pia Kjærsgaard siger: "Jeg kan ikke gennemskue konsekvenserne af forslaget. Men jeg er bange for, at det vil åbne en ladeport for tusindvis af nye familiesammenføringer fra Mellemøsten. Og det vil vi under ingen omstændigheder være med til!"

Til DR-TVA her til aften sagde Bertel Haarder, at han til august vil forelægge en "justering" af loven for regeringspartiernes ordførere. Han ville ikke fortælle nærmere om justeringen end, at danskere "med lang og varig tilknytning" til Danmark ville få nogle "lempeligere kriterier." Men det var en overordnet betingelse for ændringer, at loven "ikke krænker konventioner, og ikke vender tilbage til de gamle tilstande." Han mener, at den nuværende lov kun rammer et par hundrede danskere, mens den redder "flere tusinde" fra tvangsægteskaber.



Udlændingelov: Sagsanlæg mod Bertel Haarder

3 herboende udlændinge, der er ramt af stramningerne i den nye udlændingelov fra 2002, har i går, tirsdag, lagt sag an mod integrationsminister Bertel Haarder. De har alle fået afslag på at få ægtefællen til landet, men mener at udlændingestyrelsen i deres afgørelse har handlet i modstrid med loven! En af de 3 er en mand fra Somalia, der har boet 9 år i Danmark - haft fast arbejde i samme firma i 7 år og bor i eget hus. Hans børn har fået opholdstilladelse, mens hans kone er blevet afvist med henvisning til reglerne om national tilknytning.

Bertel Haarder havde ingen kommentarer til sagsanlægget, bortset fra at han var "overbevist om" at embedsmændende havde handlet i fuld overenstemmelse med lovgivningen.



Mia-sagen: Morder lokalkendt?

Det har væltet ind med henvendelser fra offentligheden om mordet på 12-årige Mia Teglgaard Sprotte fra Benløse. Mia Teglgaard Sprotte forsvandt fredag aften og blev fundet kvalt og begravet mandag aften i Benløse nær Ringsted. Politiet har ikke fundet nogen mistænkt endnu, men der er omkring 100 navne, som skal checkes, oplyser politiet i Ringsted. Man er temmelig overbevist om, at drabsmanden må være lokalkendt - det er bl.a. det, at der er brugt en børnskovl, hentet i en nærliggende børneinstitution, som begrunder mistanken. Man har også fundet ud af, at en speciel schweizerkniv, fundet nær graven, kun er fremstillet i 225 eksemplarer. Den bar indskriften "Maersk Drilling Safety Award." Kniven blev fremstillet og uddelt på et sikkerhedskursus hos Maersk Drilling i 1995. Snoren, som er brug til at kvæle pigen med, er også identificeret som en fugesnor, som bruges af murere.



Tyskland bekræfter mulig kræftårsag

En række tidligere radarteknikere i det danske forsvar fik i dag nyt håb om erstatning, efter at den uafhængige såkaldte Radarkommision i Tyskland offentliggjorde sin endelige rapport. I rapporten fastslås det, at en række specifikke modeller af militære radaranlæg produceret frem til 1974 kunne fremkalde kræft hos operatørerne. Dels gennem anvendelse af radioaktiv, selvlysende maling til betjeningsknapper, dels røntgen-stråling fra de kraftige senderrør i radaren. Den tyske rapport anbefaler, at regeringen udbetaler erstatninger til en række angivne kræftsygdomme hos de tidligere militærfolk. En tilsvarende diskussion har kørt i Danmark, startet af DR-TV, igennem længere tid. Forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) har tidligere udtalt, at hvis den tyske rapport viser, at der er et problem, vil også de danske ofre kunne få erstatning. I følge DR's eksperter har mange af de specifikke modeller, som rapporten udpeger som farlige, også været anvendt i det danske forsvar.



Kritik af Frederikssunds politi

Justitsminister Lene Espersen (K) offentliggjorde i dag en rapport, der kraftigt kritiserede forholdene i Frederikssund politi i 90'erne. Men rapporten skuffede mange ofre og politikere ved ikke lægge ansvaret på navngivne personer. 688 efterforskede sager kom aldrig for en dommer på grund af manglende ressourcer. Men i redegørelsen konkluderer man, at politimesteren ikke var ene ansvarlig. Han anmodede allerede i 1995 om situationen og bad om ekstra personale. Det blev ignoreret af Rigspolitiet og Justitsministeriet. Lene Espersen lægger i dag vægt på, at det er vigtigere at undgå gentagelser end at se bagud og placere ansvar. Hun slår også fast, at dem, der er ofre for de manglende sager stadig vil kunne få erstatning, selv om sagerne nu er forældede. Dansk Folkeparti finder det dog betænkeligt, at det er justitsministeriet, der har undersøgt sig selv. Ministeren er derfor kaldt i samråd med Folketingets retsudvalg.



Ministerium lukker arabisk friskole

Undervisningsministeriet har besluttet at fratage Al Aqsa Arabisk Friskole på Frederiksberg den årlige statsstøtte på 3,2 mill. DKK. Det vil betyde, at skolen lukker og de 109 elever må søge til andre skoler. Lukningen er den sidste, efter at Undervisningsministeriet i 2000 gik i gang med at evaluere undervisningen på 5 arabiske friskoler, efter kritik i medierne af undervisningens kvalitet. Resultatet blev, at 3 ud af de 5 skoler har fået frataget støtten og efterfølgende er lukket. Undervisningsministeriet sendte selv sine pædagogiske eksperter ud på skolen, efter at Frederiksbergs tilsyn havde konstateret, at skolen ikke levede op til kravene.

Tom Esmark, lærer på skolen i 20 år, er chokeret over afgørelsen. Han mener ikke, at ministeriets afgørelse er korrekt. Den er baseret på "et enkelt uheldigt kontrolbesøg" siger han - og han spekulerer på, om skolens navn mon er den egentlige årsag.



Et dødsfald

Professor dr. jur. Mogens Kogtvedgaard er død, 69 år gammel. Han har været en af Danmarks førende juridiske eksperter de sidste 30 år.



Christiansø ren igen

Oprydningen efter olieforureningen af Christiansø ved Bornholm er afsluttet, og øen er helt fri for olieklatter nu. Man har ikke renset grundigt omkring Græsholmene for ikke at forstyrre de ynglende fugle, men skaderne der er begrænset, skriver øens administrator, Jan Kidholm Christensen, efter en inspektion. Man vil gå Græsholmene grundigt efter, når yngleperioden af afsluttet med udgangen af juli måned. Olieforureningen stammer fra det kinesiske fragtskib "Fu Shan Hai" som sank 31. maj efter en kollision. Størstedelen af olieforureningen fra skibets brændstoftanke drev i land på den sydsvenske kyst.


DilleSport


BADMINTON: OL-inspektion

Med mindre end 3 uger før det udsatte VM går i gang i Birmingham, England, er der nogle, der allerede tænker fremad til den næste store badminton-turnering, OL i Athen, 14.-21. august 2004. Det internationale badmintonforbund, IBF, har netop haft sin adm. direktør Neil Cameron og teknisk udsending Tom Bacher på et to-dages besøg i Grækenland, skriver IBF's hjemmeside. Her så man råhuset til Goudi-arenaen og træningscenteret Cholargos. Byggeriet skal stå færdig inden februar 2004, hvor der afholdes en testturnering. Tom Bacher udtrykte betænkelighed ved den stramme tidsplan - der var ikke plads til forsinkelser, hvis byggeriet skulle være færdig til tiden. Ellers var IBF's repræsentanter tilfreds med fasciliteterne - og især at man havde gjort sig ekstra umage for at reducere træk i hallen. Niel Cameron sagde bagefter, at Athen vil blive endnu en fantastisk opvisning af badminton - og opfordrede fans til at skynde sig at sikre sig billeter.

IBF's historie:
http://www.worldbadminton.net/getstory.asp?id=862
OL's hjemmeside:
http://www.athens2004.com/
Der er også idag en version af IBF-besøget under "Latest News."



Vejret

Sol, regn og lidt torden - især Nordjylland og Østsjælland fik kraftige regnbyger sidst på dagen. Temperaturer op til 16 - 21 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4307 DKK,   1GBP     10,7117 DKK,   1USD      6,4419 DKK
100JPY     5,4097 DKK,   1AUD      4,3659 DKK,   1CHF      4,7891 DKK   
1CAD       4,7651 DKK,   1NZD      3,8186 DKK,   1SEK      0,8092 DKK
1NOK       0,9016 DKK,   100ISK    8,43   DKK  
1SGD       3,6742 DKK,   1HKD      0,8261 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   187,58 +1,70   KFX (mest omsatte aktier): 215,16 +2,33
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    216,50 +6,14
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)