fredag, 27. juni 2003 23:55 (CEST)


Tyskland udsætter Fehmer-forbindelse

Hvis det står til den tyske regering, kommer der ikke nogen fast forbindelse over Østersøen mellem Rødby og Femern foreløbig. Politiken skriver i dag, at "efter al sandsynlighed" har en viceminister i det tyske trafikministerium denne besked med sig, da han i dag fredag holdt møde med sin kollega, en departementchef i Trafikministeriet. I følge avisens oplysninger vil tyskerne hellere prioritere broer over Oder-floden. EU har ellers i dag meddelt, at man prioritere denne forbindelse, og var parat til at finansiere de 20% af de 27 mia. DKK, en forbindelse skønnes at koste. Trafikminister Flemming Hansen (K) forsikrer også i dag, at planerne for bygning af forbindelsen stadig holder. Der var "intet nyt" om sagen på mødet mellem de to embedsmænd, siger ministeren. Planen er stadig, at undersøgelserne fortsætter og at begge lande til december beslutter sig for, om projektet skal gennemføres.



LO: Barselsfond?

Unge kvinder får mere og mere besvær ved at finde job i forhold til jævnaldrende kollegaer. Det viser en undersøgelse, som LO's ugebrev A4 har foretaget. Og årsagen er klar - den nye, forbedrede orlovsordning, der giver kvinder ret til op til 12 måneders barselsorlov gør, at små og mellemstore virksomheder ikke tør ansætte unge kvinder. Risikoen for, at de bliver gravide anses for at være belastende. Derfor foreslår LO, at der oprettes en fælles barselsfond, som alle arbejdsgivere skal betale til - uanset om de har kvinder ansat eller ej. Fonden skal dække omkostningerne til barselsorlov. Forslaget har har splittet arbejdsgiverne - LO's modpart, Dansk Arbejdsgiverforening, DA, forstår ikke formålet med fonden. Direktør Jørn Neergaard Larsen, DA, mener, at spørgsmålet skal løses ved overenskomst inden for de forskellige området. DA domineres af arbejdsgiverforeningen, Dansk Industri, som fortrinsvis beskæftiger mænd. Dansk Handels og Service, der organiserer arbejdsgivere med mange kvinder ansat, synes at det vil være en god ide med en fælles fond. Og gerne via et lovindgreb.



IT: Amanda forældet

Ni år og 650 mill. DKK tog det før Arbejdsmarkedsstyrelsens totale IT-system Amanda kom til at fungere. Det siges at køre tilfredsstillende nu. Men i følge ComputerWorld Online i dag, så er det en stakket frist. For et konsulentfirma, Gartner Group, har på styrelsen foranledning skrevet en rapport, hvori man konkluderer, at systemet platform - et såkaldt 4. generationsværktøj ved navn High Performance System, HPS - ikke har nogen fremtid. Da Amanda blev påbegyndt var HPS i drift på halvdelen af alle store IT-installationer i Danmark, dvs. banker, forsikringsselskaber og mange af de store, statslige systemer. Gartner Group rapporten skriver, at man i heldigste tilfælde har 5 år til at udvikle et nyt system på moderne platforme - eller i værste tilfælde 2 år. Amanda-systemet blev kendt ud over den sædvanlige brugerskare, da budgetoverskridelser gjorde det nødvendigt med ekstrabevillinger.

[Som nogle læsere måske husker har Redaktøren et grundigere kendskab til HPS end IT-folk i almindelighed, og fulgte tæt opstarten af Amanda. Der er intet overraskende i dagens historie, ligeså lidt som de problemer der var med færdiggørelsen. Historien illustrere med al tydelighed problemerne, når man starter et flerårigt, stor IT-projekt, baseret på lukket, "proprietære" systemer fra en enkelt leverandør. /Leif]



IT: Stop for udlændinge - måske?

Selv om arbejdsløsheden blandt IT-folk i Danmark er steget voldsomt de to seneste år, så fortsætter Udlændingestyrelsen med at give jobkort - tidsbegrænsede arbejdstilladelser - til udlændinge, der ikke er EU-bogere. Nu kræver de to IT-fagforeninger, HK Data og Prosa, at der bliver sat en stopper for ordningen. Undersøgelser viser nemlig, at de fleste af udlændingene går til lønninger, der ligger langt under gennemsnittet for danske borgere. I år er der udstedt 63 jobkort, i 2002 blev der udstedt 87. Men over de sidste 2 år har Prosa oplevet, at arbejdsløsheden blandt medlemmer er steget fra 3 til 7%. Integrationsminister Bertel Haarder (V) vil ikke direkte gribe ind - han siger, at det er de lokale arbejdsmarkedsråd, som opstiller lister over de kompetencer, hvor der er flaskehalsproblemer, og som Udlændingestyrelsen indretter sig efter. Han opfordrer de lokale råd om at fjerne "IT-Ingeniører" fra listen, når listerne revideres her til sommer. Det skete for Storkøbenhavns tilfælde allerede i januar - alligevel udstedtes der stadig jobkort, og der får fagforeningerne til at beskylde styrelsen og integrationsministeriet for at hjælpe virksomhederne til billig arbejdskraft.



Kærlighedsvisa indtil 40 år

Integrationsminister Bertel Haarder ønsker, at det nu skal være muligt for dansk-canadiske par at få working holiday visa op til 40 år. Ministeren er ved at forhandle en aftale på plads, svarende til den, Danmark har med Australien og New Zealand. Her gælder visaet kun indtil 30. Working Holiday visa skal gøre det muligt for den canadiske ægtefælle at "optjene" tilknytning til Danmark, hvilket gør det lettere for dem at få permanent opholdstilladelse i Danmark. Dansk Folkeparti vil helt have afskaffet aldersgrænsen, når det gælder de 3 lande, samt USA og Japan, som Danmark også forhandler med. "Her er vi sikre på, at aftalerne ikke bliver misbrugt!" siger udlændingeordfører Peter Skaarup, DF, til Politiken.

Derimod ønsker partiet yderligere stramninger på udlændingeområdet. Der komme stadig for mange ansøgninger om familiesammenføringer. Partiet nævner selv 280 afghanere, 268 irakere og 206 somaliere. Man ønsker også hjemsendelsesbeløbet hævet fra 50.000 til 100.000 og ingen mulighed for permanent opholdstilladelse til flygtninge, med mindre der er tale om FN-anerkendte flygtninge. Kravet vil blive fremsat overfor regeringen til efteråret, skriver Jyllands-Posten.



IT:Intel Giga lukker produktion

Den danske elektronikproducent Giga, der er en del af chipproducenten Intels organisation har lukket produktionen i Danmark og afskediget medarbejderne. Produktionen er flyttet til Malaysia. Det skriver Erhvervsbladet i dag. Direktør Jørgen Bardenfleth, Giga, bekræfter overfor bladet, at produktionen er lukket, men vil ikke oplyse om antallet af fyrede. Han siger, at der stadig er flere ansatte i Intel Danmark, end da Intel overtog Giga i 2000. Det var dengang det hidtil største firmaopkøb i Danmark, og mange af medarbejderne blev velhavende. Giga fremstiller komponenter til fiberoptisk kommunikation.


DilleSport


CYKLING: Ballerup Arena konkurs

Fonden bag Siemens Arena i Ballerup er gået konkurs, skriver Ingeniøren|net i dag. Ballerup Superarena Fonden har været i betalingsstandsning siden få dage efter, at taget på den dengang et år gamle arena styrtede ned tidligt om morgenen 8. januar. I starten af juni forlød det, at der var kommet en aftale på plads, så arenaen kunne genopbygges og viderføres, selv om ansvaret for sammenstyrtningen ikke var placeret. Det ser ud til, at den aftale endnu ikke er gennemført, og at det er årsagen til konkursen.



CYKLING: DM enkeltstart

Michale Blaudzun, Team CSC, der netop er udtaget til deltagelse i Tour de France, vandt i dag Danmarksmesterskabet i enkeltstart. Det skete foran Jørgen Bo Petersen, Team Fakta, og Brian Vandborg, Herning CK. Løbet blev kørt over 39,6 km. ved Nibe. Lisbeth Simper, Lolland-Falster vandt hos kvinderne (25,6 km). Juniormestrer blev Rasmus F. Lehmann, Herning CK hos mændene og Sisse Hermansen, Holbæk CR, hos kvinderne.



GOLF: Open de France

Europa Tour'en er nået til Paris, Frankrig, og på 2. dagen satte danskerne et effektivt mærke på turneringen. Både Thomas Bjørn og Anders Hansen startede på en delt 25. plads i dag - og sluttede som henoldsvis nr. 1 - 10 under par - og nr. 2 - 8 under par. Thomas Bjørn brugte 64 slag på de 18 huller - 9 birdies og en bogey. Der er 6 danskere til start - Søren Kjeldsen er nr. 45 og skal også spille med i weekendens finaler, mens de 3 sidste ikke klarede "cuttet" : Mads Vibe-Hastrup (nr. 79), Steen Tinning (nr. 109) og Søren Hansen (nr. 124). Søren Hansen gik ellers første runde på 66 slag, men i dagens rundet gik det helt galt.



Vejret

Mest sol over hele landet i dag, men enkelte steder voksede lokale byger op. Temperaturer op til mellem 10 - 25 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4270 DKK,   1GBP     10,7622 DKK,   1USD      6,5075 DKK
100JPY     5,4307 DKK,   1AUD      4,3266 DKK,   1CHF      4,8065 DKK   
1CAD       4,8077 DKK,   1NZD      3,7800 DKK,   1SEK      0,8088 DKK
1NOK       0,8977 DKK,   100ISK    8,53   DKK  
1SGD       3,7065 DKK,   1HKD      0,8345 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   189,27 +2,81   KFX (mest omsatte aktier): 217,65 +3,74
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    207,55 +1,16
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)

KFX sluttede på det højste i år. Det var primært handelen med de ny A. P. Møller akter, der drev handelen i vejret, sammen med gode nyheder fra vindmøllefabrikken NEG Micon.