fredag, 13. juni 2003 24:19 (CEST)


Hårdere straf i maling-attentat?

Selv om fristen for at anke dommene er udløbet, ønsker anklagemyndigheden i København alligevel at indanke domene over de to mænd, der overfaldt statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) i marts måned. De to fik 4 og 3 måneders ubetinget fængsel - en straf den ene allerede have udstået under varetægtsfængslingen Anklagemyndigheden ønsker, at Landretten dømmer dem en strengere straf på grund af forseelsens alvorlige karakter.

Ankefristen er overskredet, fordi det ikke lykkedes at finde de to unge mænd og forkynde anken for dem i tide, men anklagerne håber på dispensation fra Øster Landsret.



Præst og biskop snakker stadig tro

Der faldt ingen afgørelse i sagen om suspensionen af sognepræsten i Taarbæk, Thorkild Grosbøll. Biskoppen i Helsingør, Lise-Lotte Rebel, suspenderede i sidste uge præsten, for han havde sagt i forbindelse med en artikel i Weekendavisen, at han ikke troede på at gud styrede alt i universet. Det var så meningen, at præsten og biskoppen skulle mødes i dag og så ville biskoppen afgøre, om præsten skulle fyres, eller kunne vende tilbage til sit job. Det skete ikke. Resultatet af mødet blev, at Thorkild Grosbøll får endnu 14 dage til at forklare sin tro. Menighedsrådet i Taarbæk står 100% bag præsten, og arrangerede tidligere på ugen folkemøder i sognet til støtte for præsten. I dag truede menighedsrådet biskoppen med sagsanlæg, hvis hun ikke snarest lod præsten vende tilbage til sin gerning.



Ingen ny Tilst-sag

Statsadvokaten i Viborg, Peter Brøndt, har besluttet, at sagen mod 2 politimænd, der skød og dræbte 2 unge formodede biltyve i Tilst ved Århus i december 2001. Statsadvokaten har tidligere afvist en sag, men det lykkedes faderen til den ene af de dræbte at få Politiklagenævnet til at genoptage sagen på baggrund af fejl i statsadvokatens redegørelse af hændelsesforløbet. Politiklagenævnet havde ønsket sagen for en dommer for at få afgjort, hvor grænsen for nødværge går. Det var det, som statsadvokaten afslog. Faderen siger, at han vil klage til Rigsadvokaten - og videre hvis nødvendigt.



Fri Abort 30 år

Det er i disse dage 30 år siden, at loven om fri abort blev vedtaget. Loven har i store træk oplevet voksende popularitet - og faldende betydning. I følge en meningsmåling, som Kristeligt Folkeblad har fået Gallup til at udføre, støtter 92% af danskerne i dag loven. En tilsvarende undersøgelse i 1969 - før lovens vedtagelse - viste 40% var for. At man støtter loven betyder ikke, at man tager let på abortspørgsmålet - 47% af tilhængerne mener i dag, at abort er "etisk problematisk." 57% af de kvindelige deltagere i undersøgelsen mener, at der foretages for mange aborter - men samtidig kan man notere, at antallet af aborter er faldet støt siden 1975, hvor tallet lå på 27.886 om året, mod 14.967 sidste år.

Loven modarbejdes dog i større og større udstrækning af aktivister, angiveligt inspireret og måske endda finansieret af religiøse, amerikanske organisationer. Det fremgik at et seminar om emnet abort, som blev holdt tidligere på ugen.



Kommunal aftale på plads

Overraskende hurtigt er det lykkedes regeringen at komme overens med kommunerne om udgiftsrammerne for næste finansår. Den såkaldte budgetaftale blev sent fredag godkendt at bestyrelsen i Kommunernes Landsforening, KL. Begge parter, ledet af henholdsvis Eigil W. Rasmussen (V), KL og finansminister Thor Pedersen (V), udtrykker stor tilfredshed. Kommunerne får også lov til at brugere flere penge, end de havde ventet - udgifterne må stige med 875 mill. DKK - det er 0,65% eller ca. 1/3 af inflationsraten. Regeringen på sin side sikrer skattestoppet ved at skære tilsvarende i statens budget, der fremlægges senere på året. KL's formand gør dog opmærksom på, at mange kommuner også til næste år vil blive nød til at skære ned i servicen. Ca. 100 kommuner vil skulle skære ned på udgifter til folkeskoler, børnehaver og ældrepleje.

Regeringen og Amtsrådsforeningen forhandler stadig og siges at være langt fra enighed.



Kulturkamp i skolerne

Den danske folkeskole skal oplære eleverne i "danske værdier" - og det betyder også kristne værdier. Det mener nogle politikere, bl.a. indfødretsordfører Ejvind Vesselbo (V), efter at det er kommet frem at nogle skoler overvejer at holde fri på sidste dag i Ramadanen, en muslimsk fest- og helligdag. Det gælder bl.a. på Humlehaveskolen i Odense, hvor 90% af eleverne er af muslimsk herkomst. Det danske "værdikodeks," som han kalder det i en udtalelse til Information, skal også sikre, at svinekød bruges i skolekantiner og hindre, at svømmeundervisning sker kønsadskilt. Det var beslutningen om at skille 5. klasser i en skole i Vollsmose, som tidligere rejste debat, fordi flere politikere fra de store partier i Odense byråd forlangte beslutningen ændret. Skolen henviste til, at det var et ønske fra et flertal af forældrene og at folkeskolen var folkets skole - ikke politikerne. I følge rektor på Humlehavskolen, Olav Rebølle Nielsen, vil man flytte en af de fridage, der ikke er kristen helligdag. Dansk Folkeparti har allerede henvendt sig til undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) for at sikre, at ministeriet griber ind med forbud, når skolerne begynder at "tilpasse sig etniske minoriteter." Jurister advarer dog om, at det kan være grundlovsstridigt - hvis et forbud kun gælder muslimske fridage...



Mor-ikke-i-danmark...

[Vi har ofte omtalt den nye, skrappe udlændingelov, som specielt stiller store krav til danske statsborgere, der er gift med udlændinge fra lande uden for EU. Loven rammer betydeligt flere uskyldige, end de få danskere den skal beskytte, nemlig dem, der er truet af tvangsægteskaber med udlændinge af samme nationalitet som deres forældre eller bedsteforældre. En af dem, der er ramt for nylig er et medlem af webstedet DK-Mor-i-udlandet, og det har fået nogle af de øvrige medlemmer til at reagere. De har nu startet en underskriftsindsamling, der skal få danske politikere til at vågne op og erkende, at loven skader mere end den hjælper. Websiderne har adressen:
http://www.dk-mor-i-udlandet.com/
Der er også et par tankevækkende artikler og en gennemgang af de nærmere regler.]



Mads Mikkelsen til Hollywood!

En af Danmark mest populære og kendte skuespillere, Mads Mikkelsen, har fået en hovedrolle i en ny film fra Walt Disneys studier. Filmen handler om kong Arthur og ridderne om det runde bord. Filmen har et budget på 100 mill. USD og produceres af Jerry Bruckheimer. [Mads Mikkelsen var en kendt seriøs skuespiller, men han nåede toppen af popularitet med rollen som Fisher i den Emmy-vindende danske TV-serie "Rejseholdet."]


DilleSport


GOLF: Tinning stopper

En af "grundlæggerne" er den kraftige fremdrift, som danskere har haft i international golf, Steen Tinning, har overraskende meddelt, at han trækker sig tilbage efter denne sæson. Steen Tinning er 40 år, og han siger, at han er blevet træt af "200 rejsedage om året." Han debuterede som professionel i 1985, og de største sejre har været Wales Open (2000) og Telefonica Open de Madrid (2002).



MOTORSPORT: Le Mans

I den kommende weekend køres det 71. 24-timers løb i Le Mans. Også i år bliver der stærk dansk deltagelse. Sidste års vinder, Tom Kristensen, stiller op i en ny vogntype, Bentley. Jan Magnussen stiller op i Tom Kristensens gamle bilmærke, Audi. Begge er favoritter til topplaceringer. Men længere ned på listen findes DBA-Zitec vognen. Den er dansk - DBA står for Den Blå Avis - og teamets 1. kører er John Nilsen. Med sig har han Casper Elgaard - og den unge japaner Hayanari Shimoda.

Hvis Tom Kristensen skulle gå hen og vinde, bliver det hans 5. sejr, den 4. i træk. Det har ingen kører før gjort i Le Mans historie.

Dansk TV2 sender alle 24 timer direkte (med hjælp fra satelitkanalen TV2 Zulu).



Vejret

En del sol og nogen skyer - men ellers tørt. Temperaturer op til 16 - 20 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4243 DKK,   1GBP     10,5267 DKK,   1USD      6,3180 DKK
100JPY     5,3628 DKK,   1AUD      4,1993 DKK,   1CHF      4,7939 DKK   
1CAD       4,6912 DKK,   1NZD      3,6548 DKK,   1SEK      0,8187 DKK
1NOK       0,9108 DKK,   100ISK    8,57   DKK  
1SGD       3,6458 DKK,   1HKD      0,8101 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   188,49 -1,64   KFX (mest omsatte aktier): 216,09 -0,94
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    209,06 -1,10
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)