torsdag, 12. juni 2003 23:55 (CEST)


A. P. Møller fusionerer

Danmark fik i dag et aktieselskab i verdensklasse, da de to holdingselskaber i A. P. Møller koncernen, Dampskibsselskabet Svendborg (DS Svendborg) og Dampskibsselskabet af 1912 (DS 1912) i dag formelt besluttede sig at slå sig sammen under navnet A. P. Møller - Mærsk A/S. Det skete i forbindelse med DS Svendborgs generalforsamling i Troense på Tåsinge. Det nye selskab har 60.000 medarbejdere, er repræsenteret i 100 lande - og har en omsætning på 160 mia DKK om året. Det gør selskabet til det næststørste i Norden og blandt de 200 største i hele verden. Formålet med sammenslutningen af de to selskaber er at forenkle gennemsigtigheden i selskabet, noget aktionærer, kunder og regeringer verden over længe har efterspurgt.

Fusionen har været foreslået siden december sidste år. Derfor drejede mediernes interesse sig mest om Mærsk Mc-Kinney Møller ville udpege en "kronprins," når den ny bestyrelse konstituerede sig. Han blev selv bestyrelsesformand, men den nye bestyrelse overraskede ved at udpege 3 næstformænd - ikke kun en enkelt. Næstformænd blev Poul Svanholm, Michael Pram Rasmussen og Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla. De to sidste er samtidig nyvalgte bestyrelsesmedlemmer. Michael Pram Rasmussen er direktør i TopDanmark, mens Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla er mest kendt for at være datter af Mærsk Mc-Kinney Møller. Mens han nægtede at udtale sig om spørgsmålet om "en kronprins," kom han til at svare, "Ja, hun er en sød pige," da en hurtig journalist spurgte efter en "kronprinsesse."

Den nyvalgte bestyrelsesformand Mærsk Mc-Kinney Møller - "Hr. Møller" - gav DR-TVA et interview efter generalforsamlingen. Han sagde, at koncernen altid var under forandring - selv i hans fars tid. Virksomhedens største aktiv var "gode og loyale medarbejdere." Han mente ikke, at erhvervsklimaet i Danmark kunne være bedre. Men "Danmark er et godt land at være i - Vi er ikke flyttet!" På trods af "fusionen" kan selskabet ikke sælges. Han kunne ikke forestille sig, at man ville blive opkøbt eller flytte til et andet land: "Vi er et danske foretagende og vi forbliver danske!" sluttede skibsrederen.



"Stripper-konge" frikendt

Anklagemyndigheden led sit andet store nederlag i kampen mod ulovlig import af prostituerede fra Østeuropa til Danmark. Det skete, at dommeren i byretten ikke fandt det bevist, at en kendt natklubejer, Erik Lauridsen, København havde smuglet kvinder fra Østeuropa til Danmark, hvor de skulle arbejde som strippere og "champagnepiger" på hans 7 natklubber. To af de mest kendte er Waterloo og Wonder Bar. Sigtelserne på den 56-årige og 2 andre kom efter en ransagning for 3 år siden.

Efter frifindelsen sagde Erik Lauridsen, at det havde kostet mange kunder - de turde ikke komme. Nu skulle der arbejdes på at få kunderne tilbage. Til Kanal 2 Rapporten sagde han desuden at han var meget nervøs for udfaldet af retsagen, da han så, at der var en kvindelig dommer. Men han har hele tiden ment, at han var helt uskyldig.

Anklageren har 14 dage til at afgøre, om man vil anke sagen, og vil derfor heller ikke udtale sig, før man har fået nærlæst dommens præmisser.



Kritik af dansk nazi-indsats

Danmark har forsømt at tage et gennemgribende retsopgør med danskere, der var medlemmer af SS under 2. verdenskrig. Det skriver det internationale Simon Wiesenthal Center i sin årsrapport, der kommer i næste uge. Rapporten deler en række lande op efter hvordan de har håndteret opgør med nazistiske forbrydere og hvordan man i fremtiden vil retsforfølge dem. Tyskland og USA er i følge rapporten de bedste - de er i kategori A. Danmark er placeret i kategori D - lavere end f.eks. Letland og Litauen. Danmark undgår kun en placering i den dårligste gruppe - gruppe F - fordi justitsminister Lene Espersen (K) ikke vil udelukke, at man vil genoptage henlagte sager, hvis nye oplysninger kommer frem. Årsrapportens hovedforfatter, Efraim Zuroff, siger, at der ikke har være nogen indsats de senere år. "Der er total mangel på politisk vilje i Danmark til at gøre det."

Dansk Folkeparti betragter rapporten som en skamplet på Danmark og vil have gang i efterforskningen igen. [Forleden blev det afsløret, at en dansker, der blev medlem af SS i Danmark, efter krigen flygtede til Tyskland, hvor han har levet i fred lige siden. Han er ikke blevet begæret udleveret til Danmark eller sigtet.]

Norge, Sverige, Colombia og Syrien er blandt landene i rapportens kategori F, skriver Politiken.



Fængslerne beholder fanger

Danske fængsler er blevet meget flugtsikre de senere år, viser statistik fra Kriminalforsorgen. Hvor antallet af flygtede fanger i 1995 var oppe på 80, så var 40 i 2000 - og blot 20 i 2002. Det er det laveste tal i 10 år. Også i de åbne fængsler, flygter færre. I 90'erne lå tallet konstant omkring 400 om året - det faldt til det halve i 2002. Flere kameraer, bedre hegn og forstærkede mure er blot nogle af årsagerne. Andre er særlige afdelinger for svage fanger - der så ikke behøver at flygte af frygt for stærke fanger. Men en væsentlig årsag til, at tallet er faldet er, at det nu koster ekstra straf at flygte. Det gjorde det ikke før 2000.



Vejret

Mest solrigt og tørt - dog havde Nordjylland regnbyger og enkelte steder torden. Temperaturer op til 17 - 21 graders varme



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4236 DKK,   1GBP     10,5730 DKK,   1USD      6,3267 DKK
100JPY     5,3741 DKK,   1AUD      4,1952 DKK,   1CHF      4,8257 DKK   
1CAD       4,6741 DKK,   1NZD      3,6570 DKK,   1SEK      0,8166 DKK
1NOK       0,9059 DKK,   100ISK    8,62   DKK  
1SGD       3,6416 DKK,   1HKD      0,8112 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   190,13 +0,88   KFX (mest omsatte aktier): 217,03 +1,12
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    210,16 +0,56
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)