onsdag, 14. maj 2003 23:48 (CEST)


Farum-sag: Anklageskrift til Folketing

Justitsminister Lene Espersen (K) har sendt et foreløbigt anklageskrift mod bl.a. Peter Brixtofte til Folketinget. Anklageskriftet skal bruges i Folketingets behandling af en eventuel ophævelse af tidligere Farum-borgmester Peter Brixtoftes immunitet. Peter Brixtofte sidder som uafhængig i Folketinget efter at han blev presset ud af Venstre efter Farum-skandalen begyndte at rulle. Efterforskningen er ikke helt færdig - derfor er anklageskriftet foreløbigt. Men heri kan man læse, at ikke blot Peter Brixtofte vil blive sigtet. Der nævnes adskilligt andre, selv om navnene er anonymiseret.

Peter Brixtofte vil bl.a. blive sigtet for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed og embedsmisbrug, kan man læse i anklageskriftet. Peter Brixtoftes forsvarere, advokaterne Merete Stagetorn og Rene Offersen siger, at Peter Brixtofte er "rystet" over anklagerne. De mener også, at justitsministerens anmodning til Folketinget om at ophæve immuniteten er i strid med grundloven. Her siger paragraf 57, at intet medlem kan tiltales eller underkastes fængsel, med mindre vedkommende er grebet på fersk gerning.

Der er stort flertal for at ophæve immuniteten.



Thuleaftale underskrevet

Udenrigsminister Per Stig Møller og Grønlands landstyreformand Hans Enoksen underskrev her til aften dansk tid en aftale, der formelt ændrer forholdet mellem Danmark og Grønland radikalt. Aftalen skal danne grundlag for at modernisere den forsvarsaftale fra 1951, der ligger til grund for amerikanernes tilstedeværelse på Thulebasen. Aftalen lægger op til, at grønlænderne accepterer amerikanernes ønske om at inddrage Thule-basen i det nye missilskjold, som USA er ved at opbygge. Men aftalen slår også fast, at Danmark forhandler med Grønland om alle udenrigspolitiske spørgsmål, som vedrører Grønland og det grønlandske selvstyrer bliver medunderskriver af alle internationale aftaler, hvor det ikke strider mod international lov.

Per Stig Møller og Hans Enoksen rejser til Washington D.C. om en måneds tid for at forhandle en ny baseaftale på plads. Grønlændernes krav er, at baseaftalen mellem USA og Danmark opdateres - og at amerikanerne sørger for oprydningen af miljøfarligt affald på Thulebasens område.



Telefonkunde vandt over TDC

Vestre Landsret frikendte i dag en TDC-kunde for at betale en regning på 31.000 DKK på udenlandsopkald, som hendes computer havde fortaget mens hun selv var på ferie. Det var Forbrugerrådet, der på kundens vegne havde lagt sag an. Kvindens PC var blevet inficeret af et skjult opkaldsprogram, som i løbet af 14 dage ringede til Sankt Helena for ialt 31.000 DKK. Siden sagen og lignende kom frem har teleselskaberne indført spærring af de lande, som de skjulte programmer foretrækker, ligesom der er lagt alarmer ind, der advarer om store stigninger i telefonregninger.

TDC har taget dommen til efterretning og eftergiver telefonregninger i 650 lignende sager.



Riskær endelig ude af Cybercity

Den tidligere finansmand Klaus Riskær Pedersen mistede i dag den sidste chance for at få kontrollen med internetudbyderen Cybercity tilbage. Da Klaus Riskær måtte forlade finansverdenen startede han internetvirksomheden Cybercity, som havde et selskab med hans daværende hustru og svigerfar som ejere. Dette selskab solgte Cybercity på det helt rigtige tidspunkt til amerikanske Advent. Der var dog en del af købesummen, som først forfaldt hvis Advent på et senere tidspunkt solgte Cybercity videre. I sidste uge kom det frem, at Klaus Riskær Pedersen igen havde budt på sit gamle selskab, på vegne af ukendte investorer. Årsagen var, at Advent ville sælge Cybercity. Køberen var et andet af Advents selskaber og prisen var så lav, at de sidste 25 mill. DKK ikke ville komme til udbetaling til de gamle Cybercity-ejere. I dag forsøgte Klaus Riskær Pedersen så at få Skifteretten til at erklære Cybercity Holding A/S konkurs. Det afviste skifteretten. Dommer Jørgen Als Andersen, Sø- og Handelsretten fortalte Klaus Riskær Pedersen lige ud, at han ikke kunne bruge skifteretten til at "vurdere værdien" af Cybercity.



Nye gebyrer

Den nuværende regering har indført et effektivt skattestop. Men nu viser det sig, at der stadig er muligheder for at få flere statslige indtægter - nemlig gebyrer! Der er i dag vedtaget en række ny eller forhøjede gebyrer. Det kommer til at koste 500 DKK - i depositum - at klage til Miljøklagenævnet. Pengene betales tilbage, hvis klageren får ret. Tilsvarende skal det koste 250 DKK at klage til Forbrugerklagenævnet. Socialdemokraternes Frank Jensen siger, at vedtagelserne viser hvor "hyklerisk" regerings tale om skattestop er, mens finansordfører Kristian Jensen (V) siger, at der ikke er yderligere planer om gebyrforhøjelser og derfor ikke vil påvirke skattestoppet.



Kristne sandaler trukket

Supermarkedskæden Kvickly har besluttet at trække de plasticsandaler tilbage, som vi omtalte i går. Det katolske menighedsråd i Vordingborg og foreningen Dansk Kultur har indgivet blasfemi-anmeldelser mod Kvickly til politiet. I en pressemeddelelser fastholder Kvickly's ejer, Coop Danmark, at man ikke har opfattet sandalerne som "blasfemiske" - "Sandalerne er købt fordi de er smukke og moderne."

I Kristeligt Folkeparti siger Erik Christiansen, ansat ved det katolske bispekontor - og specialist i liturgi - at det formentlig slet ikke er Jesus, der er afbildet. Personens attituder og symboler peger på apostlen Judas Thaddæus. Erik Christiansen peger også på, at figuren har en medaljon om halsen, med Jesus billede på!

[Det har også vist sig, at symbolværdien af at "træde på" er meget forskelligt vurderet. Især kristne fra Mellemøsten har reageret stærkt på sandalerne - men det er måske ikke så sært for at forstå for os, der så billederne fra Bagdad, da Saddam Husseins statuer blev væltet. Omvendt er der i mange danske kirker kristne symboler i gulvet, som menigheden ikke kan udgå at træde på.]



Carl Bro anmelder bestikkelser

Efter en intern undersøgelse har rådgivningsvirksomheden Carl Bro indgivet politianmeldelse om bestikkelse for et beløb op mod 1 mill. DKK. Anmeldelsen er rettet mod Carl Bro Produktudvikling A/S, som i to tilfælde benyttede bestikkelse for at få ordrer i Tyskland. Sagerne blev opdaget i marts, da Carl Bro fik ny adm. direktør, Birgit Nørgaard. Hun igangsatte en intern undersøgelse, som i sidste uge medførte, at to datterselskaber i Tyskland blev lukket og afviklet.



Vejret

Dagen startede igen med nogen sol, men efterhånden kom et område med mange regnbyger ind fra vest og nåede de østlige egne sent i eftermiddags. Temperaturer op til 12 - 14 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4244 DKK,   1GBP     10,4305 DKK,   1USD      6,4566 DKK
100JPY     5,5303 DKK,   1AUD      4,1687 DKK,   1CHF      4,9074 DKK   
1CAD       4,6469 DKK,   1NZD      3,7085 DKK,   1SEK      0,8089 DKK
1NOK       0,9430 DKK,   100ISK    8,85   DKK  
1SGD       3,7288 DKK,   1HKD      0,8279 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   176,99 +1,74   KFX (mest omsatte aktier): 205,35 +2,09
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    196,98 +1,86
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)