tirsdag, 8. april 2003 24:00 (CEST)


Irak-krig: Dansker i Irakstyre

Den danske regering har udnævnt Henrik Olesen til at deltage i styret af Irak, når Saddam Hussein er styrtet, skriver Jyllands-Posten. Det er den amerikanske regering, der har bedt den danske om at sende en medarbejder til general Jay Garners kontor. Jay Garner er udset til at være Koalitionens militærguvenør over Irak efter krigen. Henrik Olesen vil blive blive en del af Jay Garners stab, der består af 200 eksperter og embedsmænd fra USA, England og Australien. Henrik Olesen siger til Jyllands-Posten, at hans første prioritet vil være at få den humanitær bistand "op at køre," sideløbende med opbygningen af det krigshærgede land. Henrik Olesen har 26 års erfaring med nødhjælp - og så har han været en af arkitekterne bag Iraks olie-for-mad program.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) åbnede i dag for, at Danmark kunne deltage i opbygningen af Irak efter krigen, uanset om FN får den ønskede store rolle eller ej. "Vi kan ikke tillade kaos og sammenbrud i det irakiske samfund på grund af ubeslutsomhed. Der skal under alle omstændigheder være nogen, som påtager sig ansvaret for genopbygningen," sagde han.



Irak-krig: For lidt lidelse på TV?

Det går trægt med indsamling til de nødlidende irakere i Danmark. Der har være telefonindsamling siden krigens start, men det går trægt. Næste søndag laver DR-TV og TV2 et stor fælles indsamlingsshow, hvor der ventes at komme omkring 15 mill. DKK ind. Men det er kun godt halvdelen af, hvad et tilsvarende program gav til Balkan i 1999. Folkekirkens Nødhjælp mener, at årsagen er den manglende dækning af civilbefolkningens virkelighed i medierne. Informationschef Thomas Ravn-Petersen, Folkekirkens Nødhjælp, siger til DR-TVA, at han "savner indslag, der giver en indsigt i, hvordan det er at være familie i Irak. Det skal ikke være billeder af død og ødelæggelse, men helt nære menneskelige ting." Det virker ikke særlig stærkt at høre, at der nu er kastet så og så mange tusinde bomber over Bagdad.



Irak-krig: Mild hærværk mod Folketinget

Aktionsgruppen Globale Rødder har taget ansvaret for at have kastet rød maling på trappen op til Christiansborgs hovedindgang natten til i dag. Lidt senere bliver der med rød maling malet "No War" på muren omkring Mærsk Data's hovedkvarter på Østerbro. Hvor politiet ikke har noget spor efter gerningsmændene til hærværket mod Christiansborg, så har man to mand i forvaring i forbindelse hærværket mod Mærsk Data. Naboer havde set unge mænd løbe in i Fælledparken, og politiet fangede de to på vej ud af parken. Den ene havde rød maling på sine bukser og et par malerhandsker i sin task - også med rød maling.

Hærværket mod Christiansborg får ikke politi og Folketingets sikkerhedsansvarlige til at stramme sikkerheden yderligere. Det betragtes som "drengestreger" og det lykkedes at få fjernet næsten al malingen inden morgentrafikken startede.

Globale Rødder er den organisation, der har påtaget sig ansvaret over malingsoverfaldet mod Anders Fogh Rasmussen i Folketinget for en måned siden. Globale Rødder siger at dennegang skal den røde farve vise "flertallet" i Folketinget, at de har "blod på hænderne."



TV2 kan flyttes

En ny, privat ejer kan flytte TV2 fra Odense, såfremt man ønsker det. Det har har kulturminister Brian Mikkelsen (V) i dag gjort klart over for Odenses borgmester, Anker Boye (S). Kulturministeren udtrykker "forståelse" for at Odense ønsker at bevare arbejdspladserne i byen, men det vil være "et væsentlig indgreb" i den nye ejers muligheder. Anker Boye havde henvendt sig til regeringen, og gjort opmærksom på, at det private TV2 Norge er bundet til at have hovedkvarter i Bergen.



Engelsk pris til Struensee-bog

Den engelske avis The Independent har givet den svenske forfatter, Per Olov Engquist sin pris for årets bedste, udenlandske skønlitterære værk. Det er Per Olov Enquists bog "Livlægens besøg" fra 1999. Den handler om den tyske læge Johan Friedrich Struensee og hans karriere hos Christian den 7. Bogen er udkommet i 20 lande og har fået priser i Frankrig og Tyskland.



Post kun hverdage?

Danskerne skriver ikke længere så mange breve, og samtidig bliver flere og flere af Post Danmarks services udsat for konkurrence for private selskaber. Derfor er trafikminister Flemming Hansen (K) ved at blive enig med trafikordførerne for regeringspartierne Venstre og konservative om nye, lempeligere regler for Post Danmarks virke. En af de tiltag, som der overvejes seriøst er at afskaffe postudbringning om lørdagen. Trafikordfører Kai Ikast (K) siger til Jyllands-Posten, at efter at "vi er begyndt at sende emails via internettet, er breve ikke så vigtige som de har været." Ideen møder stor modstand fra Danske Dagblades Forening. Den forudser store tab for avishusene, hvis lørdagsudbringning ophører.



3 Nationalparker

Der blev udnævnt 3 nationalparker - eller rettere 2-årig pilotprojekter for nationalparker - i dag. Miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) udpegede Mols Bjerge, Lille Vilmose og Møns Klint. Der bliver tale om en særlig dansk model for naturparker - det bliver i høj grad de lokale borgere, der skal bestemme hvor store parker bliver - og om der fortsat skal drives land- og skovbrug i dem. Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti afsat 20 mill. DKK til pilotprojekterne og Dansk Naturfredningsforening stiller med et tilsvarende beløb. Inden juli måned i år udpeges yderligere 2 - 3 parker.


DilleSport


BADMINTON: Korean Open - dag 1

Allerede i dag startede den 5 stjernede turnering, Korean Open. Kun herresinglerne kom i kamp:
Kenneth Jonassen, DEN (1.)
  - Arolas Amahit, PHI
      15-1, 15-1
Niels Chr. Kaldau, DEN (11.)
  - Laohathaimongkol Thirayu, THA
      15-5, 15-8
Peter Rasmussen, DEN (7.)
  - Chung Pei, MAS
      15-4, 15-2
Anders Boesen, DEN (2.)
  - Seung Ki Hong, KOR
      15-13, 15-1
Camilla Martin og de to damedoubler, Mette Schjoldager/Pernille Harder og Rikke Olsen/Ann-Lou Jørgensen var oversiddere. Herredouble og mixeddouble begynder først i morgen.



Vejret

Solrigt for det meste - men midt på dagen en del snebyger fra nord over de midterste egne. Temperaturer op til 2 - 7 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4263 DKK,   1GBP     10,8056 DKK,   1USD      6,9665 DKK
100JPY     5,8063 DKK,   1AUD      4,1796 DKK,   1CHF      4,9975 DKK   
1CAD       4,7121 DKK,   1NZD      3,7878 DKK,   1SEK      0,8099 DKK
1NOK       0,9553 DKK,   100ISK    8,87   DKK  
1SGD       3,9090 DKK,   1HKD      0,8932 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   168,63 -3,31   KFX (mest omsatte aktier): 196,15 -4,04
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    172,44 uændret
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)