fredag, 28. marts 2003 22:00 (CET)


Irak-krig: landsforræder?

Som vi omtalte i går er der en 57-årig dansk kvinde i Bagdad, hvor hun sammen med andre fredsaktivister fra vesten ønsker at optræde som levende bombeskjold. Hun har givet nogle fremragende øjenvidneskildringer af bombardementerne. Det skal der sættes en stopper for, mener Dansk Folkeparti Ungdom. Formanden Kenneth Kristensen vil sørge for, at hun bliver stillet for retten, anklaget for landsforræderi, når hun vender hjem fra Bagdad. I følge Kenneth Kristensen optræder hun som landsforræderne gjorde under 2. verdenskrig. "Forrygende sindsygt" var hendes kommentar til radiostationen i hendes hjemby, Vejle Lokal Radio. Men hun ser da frem til en eventuel retsag - hvis hun da kommer hjem. Bombenedslagene har været tæt på hendes "post" - et vandrensningsanlæg.



Irak-krig: Støtte fra Mærsk

Rederiet Mærsk har i en noget usædvanlig udtalelse til Politiken, sagt at man naturligvis støtter både den danske og den amerikanske regering i krigen mod Irak. Skibsreder Jess Søderberg siger, at "Vi hjalp til under den første Golfkrig og der er ingen tvivl om, at vi også driver skibe, som er involveret i det, der nu foregår i Irak." Mærsk ejes af A. P. Møller-koncernen, og danske fredsaktivister har foretaget aktioner og demonstrationer mod bl.a. hovedkvarteret på Esplanaden i København og mod dagligvarekæden Netto's centrallager.



Irak-krig: Dansker forsvundet

En 28-årig dansk freelance fotograf er forsvundet i Bagdad. Fotografen, der bl.a. arbejdede for Jyllands-Postens korrespondent Erik Thomle, har normalt bopæl i New York. Da fotografen, Erik Thomle og en række andre vestlige journalister tirsdag blev udvist af Irak, mødte fotografen ikke op ved bussen. Det er ingen oplysninger om hans skæbne. Han havde talt om at gå under jorden i Bagdad, sagde Erik Thomle til TV2 fra Amman, Jordan, mens der også var rygter om, at han var blevet afhentet af sikkerhedspolitiet fra hotellet. Erik Thomle er meget nervøs for hans skæbne. [Erik Thomle har leveret nogle fremragende, modige reportager fra Bagdad til TV2 Nyhederne.]



Fartøjer til Middelhavet

Den danske flådes 2 patruljefartøjer, "Ravnen" og "Viben," forlod i dag Korsør, med kurs mod Middelhavet. Her skal de indgå i NATO's enheder i det vestlige Middelhav. Enhedernes opgave er beskyttelse af civil skibstrafik mod international terrorisme. Ravnen og Viben skal erstatte korvetten Olfert Fischer, der oprindeligt var sendt af sted for at deltage i overvågningen, men som siden er blevet overført til Koalitionens kommando i krigen mod Irak.



Enighed om besparelser

På et møde mellem partierne bag forsvarsforliget, Venstre, konservative, Socialdemokraterne, de radikale og Kristeligt Folkeparti, fik forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) fuld opbakning til den spareplan, der skal bringe forsvarets budgetoverskridelser under kontrol de næste 2 år - så længe forsvarsforliget løber. De endelige reduktioner lyder på: 775 færre værnepligtige, 390 faste stillinger forsvinder, 48 Leopard-kampvogne ud-fases, ligesom to Standard Flex patruljefartøjer og 6 F-16 kampfly. Dertil begrænses byggeaktiviteter og østsamarbejdet.



Højere hastighed på motorveje?

Der er godt nyt for fartglade bilister. I følge Jyllands-Posten har regeringen besluttet sig for at sætte hastighedsgrænsen op til 130 km/t på halvdelen af landets motorvejsstrækninger. I det oprindelige forslag skulle kun de strækninger, der i forvejen kunne klare den højere hastigehed, omfattes. Men nu er regeringen ved at blive enige med Dansk Folkeparti at forbedre flere strækninger, så hastigheden også der kan hæves. Det vil koste ca. 100 mill. DKK. Samtidig med de højere hastighedsgrænser vil regeringen stramme straframmen for overskridelse af grænserne. Planerne møder stærk modstand fra Rådet for Større Færdselssikkerhed. Rådet peger på, at Danmark i forvejen har højere dødstal pr. 100.000 indbyggere end de omliggende lande - og antallet af dræbte på motorvej stiger, mens det falder i bytrafikken.



Fejl i Radarmålinger

Statens Strålingsinstitut erkender nu, at man har lavet fejl i de målinger, man har lavet på gamle, mobile, militære radaranlæg. Radaranlæggene er under mistanke for at forårsage kræft hos operatører og teknikere. Lederen af instituttet, Peter Grøn, siger til Ingeniøren|net at "i har fundet ud af, at vores måleresultater har været behæftet med fejl. Det er meget beklageligt!" Det danske forsvar har hidtil afvist at der var problemer, med henvisning til de danske målinger. I Tyskland har der længe være en tilsvarende debat, og her har målinger konstateret, at strålingen fra de kraftige radiorør ligger over faregrænserne. Den pågældende type radaranlæg blev brugt i NATO op til 1985, hvor de sidste blev udskiftet eller ombygget.



IT: Gratis Office XP til lærere

Microsoft Danmark understreger kraftigt, at udspillet ikke er tænkt som et modspil mod SUN Microsystems StarOffice-program. Men tanken er jo nærliggende. Microsoft vil nemlig forære alle landets folkeskolelærere en gratis MS Office XP pakke, værdi 3.000 DKK. Der er 90.000 lærere, som opfylder betingelserne. Et udspil har været nødvendigt, fordi StarOffice er ved at udvikle sig til et hit i det danske undervisningssystem. Alle - elever, studerende eller lærere - må frit anvende StarOffice, der kan hentes fra nettet eller købes på CD-ROM for 10 DKK stykket. En undervisningslicens til Office XP koster ca. 1.200 DKK.



[LEDER: Pengene - tak!]

[Microsoft opgiver gavens værdi til 250 mill. DKK - men mon ikke det er lidt i overkanten? Analysebureauet IDC sagde til ComputerWorld torsdag, at Office XP pakken er alt for dyr til, at private kan eller vil købe den, så det skader ikke omsætningen, at 90.000 licenser foræres væk. Nærværende redaktør mener, at Microsoft nok havde fået mere goodwill, hvis de havde givet kontanter til indkøb af PC'er. Det er tvivlsomt om selv den bedste regnelærer kan hamle om med kommunale økonomer, når skolernes IT-budgetter skal lægges - eller rettere beskæres - i de kommende år.

/Leif

OBS: Redaktøren bruger udelukkende OpenOffice.org og er tidligere autoriseret distributør af StarOffice 5.2.]


DilleSport


SEJLADS: Americas Cup 2006/7

Kommer ikke til København. Det schweiziske selskab, der står bag den vindene båd fra New Zealand, har udvalgt 8 byer til at konkurrere om værtsskabet. Det er Lissabon, Barcelona, Marseill, Napoli, Palma de Mallorca, Porto Cervo (Sardinien), Elba (Toscana) og Valencia. Beslutningen om værtsskabet tages til december.



Vejret

En del tåge i morgen og også i aftentimerne. Langs Vestkysten tåge næsten hele dagen. Temperaturer op til 7 - 16 graders varme - højst 4 grader hvor tågen ikke lettede.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4266 DKK,   1GBP     10,8181 DKK,   1USD      6,9213 DKK
100JPY     5,7620 DKK,   1AUD      4,1599 DKK,   1CHF      5,0295 DKK   
1CAD       4,7195 DKK,   1NZD      3,8095 DKK,   1SEK      0,8049 DKK
1NOK       0,9452 DKK,   100ISK    8,94   DKK  
1SGD       4,9065 DKK,   1HKD      0,8875 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   162.08 +1,45   KFX (mest omsatte aktier): 190,44 +1,55
Pr. 31/12:   166,56                                    199,49
                            KVX (Vækstaktier i DK):    160,16 +0,02
                            Pr. 31/12                  172,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)