tirsdag, 17. december 2002 23:50 (CET)


USA vil bruge Thule

Danmark har nu fået en officiel henvendelse fra USA's regering, der ønsker at anvende de store radaranlæg på Thule i forbindelse med det såkaldte missilskjold. Dermed tvinges den danske regering til at tage stilling. Den har hidtil henholdt sig til, at man først ville tage stilling, når (og hvis) USA henvendte sig. Den danske regering lægger formentlig op til en positiv holdning, fordi statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i dag har kaldt missilskjoldet "et fredens projekt" og han påpeger, at også Rusland er opfordret til at komme med under skjoldet. Regeringen ønsker dog først en "lang og grundig diskussion" af spørgsmålet. Rent teknisk drejer USA's henvendelse om en opgradering af computersystemerne i Thule, så radarerne kan begynde at overvåde den sydlige halvkugle og Mellemøsten.

Allerede i morgen skal repræsentanter for den danske regering og grønlands selvstyre til møde i Washington. Den grønlandske delegation ventes ledes af Josef Motzfeldt, leder af IA. Partiet er venstreorienteret og har som et af de vigtigste programpunkter en genforhandling af den over 50 år gamle forsvarsaftale mellem USA og Danmark, som legitimerer tilstedeværelsen af amerikanske tropper på Grønland.



Overraskende åbenhed i Mærsk

Angiveligt over 100 års tradition i Mærsk-koncernen er blevet brudt. I går meddelte koncernen, at de to børsnoterede selskaber, D/S Svendborg og D/S 1912, nu slå sammen til et selskab, Aktieselskabet D/S Svenborg. Derved opnår selskabet en betydelig større gennemsigtighed, noget der har været vanskeliggjort af interne handler mellem selskabet. Markedet tog godt i mod udsigten til større åbenhed - aktierne i de to selskaber steg mere end noget andet selskab nogensinde på en dag. 20% henholdsvis 12% stigning - eller en samlet værdiforøgelse på 18 mia. DKK. Analytikere anser skridtet for at være led i en plan om at modernisere selskabet, der stadig ledes af den 89-årige Mærsk McKinney Møller.

Planerne om en fusion skal til afstemning på selskabernes generalforsamling i foråret 2003. En 100 DKK's aktie i D/S Svendborg var i dag 71.700 DKK værd.



Nye teorier om skibskatastrofe?

En svensk indsatsleder, som havde ansvaret for slukningen af ilden på "Scandinavian Star" har afgivet en erklæring, der peger på, at der var tale om en bevidst, påsat mordbrand. Indtil nu har man ment, at der var tale om en enlig, kendt pyroman, der omkom under branden, og at ulykken fik det katastrofale omfang på grund af dårligt sømandskab og manglende klargøring. Kaptajnen og rederen er blevet dømt for forsømmelser. Men ifølge indsatsleder Ingvar Brynfors, Göteborgs Rädningstjänst, modarbejdede skibets besætning bevidst slukningsarbejdet, så skaderne blev så omfattende som mulig. Bl.a. fjernede mand blokeringer på branddørene, så brandvæsnets slanger blev klemt, maskinmesteren nægtede at levere vand fra maskinen og slukkede ikke for det interne ventilationssystem, som holdt ilden i gang. Støttegruppen for efterladte har fået erklæringen fra indsatslederen. Nye oplysninger om ejerforholdet til skibet rejser mistanke om forsikringssvindel. Skibet var blevet handlet til 10,9 mill. DKK, men samtidig forsikret for 24 mill. DKK. Statsadvokaten for København har bedt Frederiksberg Politi undersøge de nye oplysninger i sagen.



Næse til Justitsminister

Et flertal i Folketinget gav i dag justitsminister Lene Espersen (K) "en næse." Flertallet, der består af DF, S, SF og Enhedslisten, er utilfreds med, at justitsministeren ikke har gjort noget for at forbedre EU's regler for transport af slagtedyr. Chancen havde været der, mens Danmark var formand for EU, men formandskabet udløber ved årsskiftet. Danske politikere var stærkt oprørte over, at EU-regler tillader transport af levende dyr over lange afstande under uetiske forhold. Det har DR Dokumentar afsløret i en række programmer, der medførte et politisk krav om at EU-reglerne blev strammet i stil med de danske regler.



Civile betjente provokerer?

Chefpolitiinspektør Kai Vittrup, der har fået meget ros for sikkerheden omkring EU-topmødet og de tilhørende demonstrationer i København i sidste uge. Men i dag kom der malurt i bægeret. I dag fremlagde organisationerne NGO Forum Stop Volden og Initiativet for Et Andet Europa video-optagelser af civilklædte betjente, som optrådte maskeret og bevæbnet med knipler imellem demonstrationsdeltagerne. Kai Vittrup udtrykte irritation over betjentenes adfærd, som bliver undersøgt. Han tog det forbehold, at de kunne have været der i "en særlig anledning" - men det var ikke noget han havde sanktioneret. Hvis ikke der var en god forklaring, ville sagen blive overgivet til statsadvokaten.



Bageri eksploderede

Natten til mandag eksploderede en bageriforretning i Ishøj. Eksplosionen var så voldsom, at flere meter af muren ind til et supermarkedet ved siden af blev væltet og der skete skader på 1 mill. DKK i bageriet. Først troede politiet, at der var tale om bevidst sabotage, hvor nogle havde sendt gas ind i forretningen inden man havde bragt en bombe til sprængning. Men tekniske undersøgelser viste, at der var tale om en almindelig nytårsraket, der ved et tilfælde var røget ind i en meltank. I dag sigtede politiet 4 unge for groft hærværk. 2 15-årige drenge har tilstået at havde henholdsvis stoppet en raket i en udvendig påfyldningsstuds og at have antændt den.



"Stop den lille kænguru..."

Den gamle kendte popsang har fået ny aktualitet i København. Siden 2. november har en kænguru ved navn Jerry undgået adskillige forsøg på at blive fundet og fanget igen i Utterslev Mose ved Gladsakse (og Brønshøj). Jerry er stukket af fra en fritidsinstitution i bydelen Tingbjerg. Børn havde glemt at lukke lågen til dens indhegning. I morges blev Jerry ramt af en billist, men han var stukket af igen inden Falck nåede frem. Det rapporteres også, at aftenvandrer i går kom så tæt på Jerry, at han kunne klappe den. Det er usikkert, hvor længe Jerry kan overleve i naturen, men eksperter siger at det ikke skulle være noget problem, hvis ikke det bliver koldere end nu.



Lykketoft ny formand

Lørdag blev Mogens Lykketoft valgt til formand for Socialdemokratiet, på den ekstraordinære partikongres i Odense. Han fik 441 stemmer, hvor den eneste modkandidat, Bo Rohde fik 10 stemmer. Mogens Lykketoft erklærede derefter, at nu skulle arbejdet med at finde at alternativ til regeringen gå videre i enhed. Mandag måtte han rykke ud med et dementi af, at der var splittelse i Folketingsgruppen, der ellers enstemmigt havde indstillet ham til formandsposten. Da man skulle fordele ordførerposter måtte man ud i kampvalg. Mogens Lykketoft selv blev valgt til parlamentarisk leder. Frank Jensen bliver politisk ordfører, Nicolai Wammen overtager finansordførerposten efter Pia Gjellerup. Hun vandt til gengæld en kampafstemning om gruppeformandskabet mod Jan Trøjborg. Pernille Blach Hansen vandt den ene næstformandspost over Henrik Sass Larsen, mens Jeppe Kofod sikrede sig den anden næstformandspost. Observatører uden for gruppen taler nu om, at Auken-fløjen har vundet over Nyrup-fløjen, mens Mogens Lykketoft afviser, at der er tale om en splittelse i gruppen.


DilleSport


ÅRETS SPORTSMAND: Tom Kristensen

I disse dage vrimler det med kåringer af årets sportsfolk. En af de største er Dansk Idrætsforbund og Jyllands-Postens officielle kåring. De har i år valg racerkøreren Tom Kristensen, der i år vandt Le Mans for 3. gang - i træk, og derefter tog den amerikanske Le Mans serie. Med prisen følger en check på 30.000 DKK. Kvindelandsholdet i Håndbold blev nr. 2 for weekendens EM-sejr, Wilson Kipketer nr. 3 for EM i 800m løb. Nr. 4 er Letvægtsfireren i roning, der vandt VM i år. Herrelandsholdet i håndbold blev nr. 5 - de vandt jo bronze ved EM i starten af året.



CURLING: EM-finalen

Det lykkedes ikke det danske kvindelandshold i Curling at vinde EM. I lørdags spillede man finale mod Sverige:
(lørdag)      Sverige - Danmark       7-4
Men det var trods alt en fremragende præstation for et helt nyt, ungt landshold under ledelse af Dorthe Holm. De har kun spillet sammen få uger før turneringen i Grindelwald i Schweiz.



TENNIS: Årets Sportsmand

Dansk Tennis har valgt deres egen "årets sporsmand." Sportsjournalister, der dækker tennis, har stemt og med stor margen udpeget Kenneth Carlsen som dette års vinder. Det er 4. gang - og 2. gang i træk - Kenneth Carlsen får æren. I år vandt han sin karrieres største sejr, Japan Open.



Vejret

En del sol i dag, med temperaturer fra -1 til +2 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4273 DKK,   1GBP     11,5241 DKK,   1USD      7,2061 DKK
100JPY     5,9705 DKK,   1AUD      4,0944 DKK,   1CHF      5,0416 DKK   
1CAD       4,6285 DKK,   1NZD      3,7285 DKK,   1SEK      0,8167 DKK
1NOK       1,0182 DKK,   100ISK    8,74   DKK  
1SGD       4,1288 DKK,   1HKD      0,9240 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   171,36 +5,54   KFX (mest omsatte aktier): 207,76 +4,79
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    171,50 -1,78
                            Pr. 31/12                  380,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)