tirsdag, 19. november 2002 24:06 (CET)


Nyrup går af!

Socialdemokratiets formand gennem 11 år og Danmarks statsminister igennem 9 år, Poul Nyrup Rasmussen, trådte i dag tilbage som formand. Det får virkning fra det øjeblik, at en ny formand kan blive valgt. Han har konstateret, at den fornyelse, som havde været nødvendig for at blive et troværdigt alternativ til den borgerlige regering ikke havde været mulig. Desuden havde der de sidste dage [anonymt i pressen] været en diskussion om ledelsen. Det kan partiet ikke være tjent med, så derfor havde han søndag besluttet at trække sig. Han vil være fungerende formand frem til en ny formand er valgt. I første omgang skal der indkaldes til en ekstraordinær partikongres. Det kan formentlig ske i midten af december.

Poul Nyrup Rasmussen ville ikke pege på sin efterfølger, men allerede ved orienteringen af partiets forretningsudvalg i morges blev tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft bragt på banen som ny formand. Der er flere, der har opfordret ham, sagde han, og han havde accepteret. Han afviste, at han i givet fald bliver en "overgangsformand", selv om mange - inklusive Poul Nyrup Rasmussen - ytrede ønske om "yngre kræfter." Der var en del, der ikke ville støtte Mogens Lykketoft - men ingen andre kandidater kom på banen i dag. Flere af de personer, som ellers er nævnt - f.eks. tidligere justitsminister Frank Jensen (S) - støtter Mogens Lykketoft.



Hærchef anklages

I går anholdt politiet i Slagelse en tidligere irakisk hærchef, som har opholdt sig et par år i Danmark på såkaldt tålt ophold. Han blev hentet på sin bopæl i Sorø, hvor han bor med sin kone og barn, fordi der var opstået mistanke om, at han ville forlade landet permanent. I dag blev han fremstillet i grundlovsforhør og sigtet for krigsforbrydelser. Han er under mistanke for at have stået for bl.a. et giftgasangreb på kurdere i det nordlige Irak i slutningen af 80'erne. Flere tusinde kurdere - fortrinsvis civile - døde. Han afviste mistanken i retten i dag, og lagde hele ansvaret på præsident Saddam Hussein. Alligevel fandt dommeren, at der var berettiget grund til en tilbageholdelse, men afstod fra en egentlig fængsling. I stedet blev han bedt om at deponere sine rejsepapirer, og skal melde sig daglig eller hver anden dag på den lokale politistation i Sorø.



Sakajev-beviser mangelfulde

Det danske justitsministerium har meddelt den russiske anklagemyndighed, at de dokumenter, som de har leveret til den danske justitsminister Lene Espersen under et møde i Moskva ikke opfylder de juridiske betingelser for en udlevering. Dokumenterne skulle være anklager mod vicepremierminister Akhmed Sakajev fra den tjetjenske eksilregering. Han sidder fængslet i Danmark efter anmodning fra de russiske myndigheder, som hævdede at han var hjernen bag terroraktionen i Moskva, der førte til over 120 menneskers død. Der er uoverensstemmelser mellem de engelske og danske oversættelser af anklageskriftet, og de russiske myndigheder har nu frist til 30. november for at få rettet fejlene.



Uforsigtighed årsag til missilulykke

Den ulykke i Kabul, Afghanistan, i marts måned, hvor 3 danske og 2 tyske soldater omkom, kunne være undgået. Det fremgår af en rapport fra en fælles dansk-tysk undersøgelseskommision, der blev offentliggjort i dag. Hovedårsagen til, at et russisk missil eksploderede, da de skulle demonteres. Men demonteringen foregik helt i modstrid med reglerne med hammer, skruetrækker, koben og en boremaskine. Det udløste formentlig sprænghovedet, hvis sprængstoffer er kendt for at være ustabile. Men ikke nok med, at metoderne ikke var korrekte - der opholdt sig også flere på området end normalt. Da engelske minerydere tidligere uskadeliggjorde et andet missil af samme type foregik det vil fjernstyring - og med en sikkerhedsafstand på 1,5 km. 2 danske soldater nægtede at medvirke, og gik deres vej - i tide. Det skinner også igennem i rapporten, at tyskerne førte an, og at danskerne lod sig rive med.

Både forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) og forsvarschef Hans Jesper Helsø er rystede over, hvad rapporten fortæller. De vil ikke kommentere eventuel skyldspørgsmål og strafansvar - det vil forsvarets auditører nu tage stilling til.



Byrådsmedlemmer politianmeldt

Tilsynsrådet for Frederiksborg Amt har i dag politianmeldt 18 nuværende og tidligere medlemmer af Farum byråd. De anmeldes for at have forsømt deres tilsynspligt med kommunens finanser under tidligere borgmester Peter Brixtofte. Den eneste, der ikke bliver anmeldt er Sabina Kirchmeier-Andersen, Socialdemokratiet. Den 10. oktober besluttede tilsynsrådet at give de 18 2 uger til at forklare sig - men forklaringerne har åbenbart ikke været tilfredsstillende nok. En af de anmeldte, Helene Lund (SF), føler sig retsløs og frustreret. Hun har har netop flere gange henvendt sig til Tilsynsrådet for at få vejledning eller få rådet til at skride ind overfor Peter Brixtofte.



IT: Ingen hjælp til branchekrise

IT-branchens arbejdsløse skal ikke regne med nogen særlig hjælp, hverken fra staten eller de regionale arbejdsmarkedsråd. Det skriver ComputerWorld i dag som opfølgning på gårsdagens udmelding fra HK. HK kan nu notere sig en arbejdsløshed på 12%, med en drastisk stigning ventet de næste 6 måneder. Store IT og televirksomheder har skåret ned eller er blevet lukket inden for de sidste 6 måneder - størst opmærksomhed har der været om Orange, Telia og SAS's IT-virksomhed, hvor mellem 100 og 150 fra hver enten er fyret eller kan vente fyresedlen de næste par uger.

Politikerne kan ikke se, at det er et problem, som er anderledes end andre brancher. Finanspolitisk ordfører, Kristian Jensen, siger at "Jeg har ingen tro på, at der er ekstra penge noget sted i systemet." IT-politisk ordfører Thomas Adelskov (S) "Der er ikke tradition for, at man herhjemme fra politisk side kaster sig over enkelte områder." Han henviser til de regionale arbejdsmarkedsråd. Arbejdsløsheden er især voldsom i hovedstadsområdet, men her vil arbejdsmarkedsrådet først reagere, når branchen har formuleret hvilke kompetencer, der "reelt er brug for." Dog skal man ikke regne med at få del i de særlige satspuljer for områder, der er ramt af pludselig arbejdsløshed [såsom skibsværfter og stålværker]. Næstformand for Arbejdsmarkedsområdet for Storkøbenhavn, Preben Kay Mortensen, LO, siger at IT-arbejdere må søge over i andre brancher, eller søge job uden samme status og til en lavere løn. Der er fortast mange job-åbninger i området, mener han.



[En særlig Hilsen]

[En lidt forsinket hilsen og tillykke med fødselsdagen fra redaktionen til Chris Toben, som fyldte 7 år i går.]



Vejret

I dag mest solrigt med få skyer - men koldt. Temperaturer op til mellem 2 - 5 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4274 DKK,   1GBP     11,6545 DKK,   1USD      7,3357 DKK
100JPY     6,0508 DKK,   1AUD      4,1291 DKK,   1CHF      5,0592 DKK   
1CAD       4,6130 DKK,   1NZD      3,6543 DKK,   1SEK      0,8187 DKK
1NOK       1,0137 DKK,   100ISK    8,65   DKK  
1SGD       4,1615 DKK,   1HKD      0,9406 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   166,38 -0,66   KFX (mest omsatte aktier): 203,70 -1,07
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    174,39 -3,73
                            Pr. 31/12                  380,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)