onsdag, 6. november 2002 23:52 (CET)


Statsminister: Vi vil ikke presses!

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) slog i dag fast, at den danske regering ikke vil lade sig presse af nogen - heller ikke Rusland - til at udlevere den tjetjenske politiker og terrormistænkte Akhmed Sakajev. Han er blevet fængslet efter begæring af de russiske myndigheder, med henblik på senere udlevering til retsforfølgelse. Fængslingen skete i overenstemmelse med de internationale antiterror aftaler. Men den danske regering hverken kan eller vil gribe ind i domstolenes arbejde. Akhmed Sakajev skæbne i Danmark afgøres af danske dommere på baggrund af bevismaterielet - ligesom alle andre i en demokratisk retsstat. Det må russerne forstå.

Næsten samme budskab fik den danske Komite for Tjetjenien, da den ledsaget af den engelsek skuespiller Vanessa Redgrave i dag fik foretræde for Folketingets retsudvalg. Delegationen ønskede at appelere til, at Akhmed Sakajev ikke blev udleveret til Rusland.

Organisationen Human Rights Watch mener ikke, at Akhmed Sakajev kan dømmes til udlevering til Rusland på baggrund af det materiale, som den russiske chefanklager i går overrakte justitsminister Lene Espersen (K) under et EU-møde i Moskva. Human Rights Watch har nemlig ført nøje lister med både russere og tjetjenere, som har begået krigsforbrydelser - og Akhmed Sakajev optræder ikke på organisationens lister, oplyser Dietrich Lohman overfor Berlingske Tidende. Dietrich Lohman er Human Rights Watch særlige Tjetjenien-ekspert.



Skattebegundstiget operagave?

Enhedslisten vil have skatteministeren i samråd, efter at Ekstra-Bladet i dag gennemgik de skattemæssige forhold omkring Mærsk McKinney Møllers gave - et færdigt operahus til 1,5 mia. DKK på Københavns havnefront. Den egentlige giver er en almennyttig fond, hvor der gælder særlige skatteregler. Så ud over, at alle omkostninger ved bygningen er fuldt fradragsberettigede for fonden, så kan fonden trække yderligere et beløb fra i skat, svarende til 25% af omkostningerne. Skatteeksperter ser dog intet galt i det. Da loven om almennyttige fonde blev vedtaget var formålet netop at få de store pengetanke i Danmark til at investere i netop i denne typer offentlige projekter. Ud over Enhedslisten står også Dansk Folkeparti bag kravet om en redegørelse. Sidstnævnte har indtil i dag ikke ønsket at stille spørgsmålstegn ved fondens byggeri, der allerede er sat i gang.



Ældrecheck til indvandrere

Dansk Folkepartis fingeraftryk på finansloven for 2003 - en ekstraordinære udbetaling af 5.000 DKK før skat til de dårligst stillede pensionister kommer særligt til at gavne flygtninge og indvandrere. Betingelsen for at opnå fuld folkepension er mindst 40 års fast bopæl i Danmark, når man fylder 65, og den betingelse opfylder få indvandre. Beregninger viser, at 124.000 pensionister opfylder betingelserne for at få checken - det er hver 7. pensionist i Danmark. Men i gruppen af indvandrere på ca. 10.000 er det hver anden, som vil få ældrechecken. Og den falder på et tørt sted, siger indvandrerorganisationer. "Det kan ikke være anderledes", siger Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti, til Politiken. Partiet var helt bevidst om, at pengene kunne komme udlændinge tilgode. "Sådan har det desværre udviklet sig i det danske samfund, men det er ikke Dansk Folkepartis skyld eller ære eller årsag," siger Pia Kjærsgard.



Enighed om Folkeskolen

Efter at have stået stille i månedsvis, ser det ud til at nogle partier er ved at være enige om en folkeskolelov. Undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) har i måneder siden hun ensidigt opsagde det eksisterende forlig om folkeskolen, forsøgt at skaffe flertal for en reform. I dag lykkedes at få den vigtigste hindring på plads - enighed i Regeringen. Venstre og konservative er blevet enige. De konservative har fraveget et krav om, at der skulle være bindende, fælles læseplaner på alle niveauer i Folkeskolen. Det er i regeringens oplæg erstattet af visse krav til niveauer i udvalgte fag på bestemte årgange. Der skal måles niveau i 2., 4., 6. og - som nu - i 9. klasse. Dansk Folkeparti er i princippet gået med til udspillet, men regeringen ønsker et bredere forlig, og det ser mere tvivlsomt ud på nuværende tidspunkt.



Fyringer i DR

Danmarks Radio, DR, nedlægger 181 stillinger som følge af det nye medieforliget. Forliget kræver, at DR udliciterer 20% af produktionen til private produktionsselskaber. For de fleste stillingers vedkommende er der tale om enten ubesatte stillinger, eller stillinger, hvor medarbejderne har accepteret en frivillig fratrædelsesordning. Men i dag fik 68 medarbejdere deres opsigelse, med varsel fra 29. november. Selv om de fleste stillinger er i programproduktion, så reduceres antallet at journalister med 39 stillinger - sidstnævne tal stammer fra Dansk Journalistforbund.



Ny popstar: Jon Nørgaard

I går aftes kårede TV2 sin seneste "popstar", den 17-årige Jon Nørgaard. Den unge mand fra Grenå var den, som TV2s særlige dommerpanel i sidste ende syntes var bedst. Omkring 2.000 meldte sig til konkurrencen, som dennegang gik ud på at finde solister af begge køn.


DilleSport


BADMINTON: Yonex German Open 2002

Knap var RDO 2002 i Farum overstået, før en stor del af de danske spillere rejste mod syd - til Yonex German Open. Det er en 50.000 USD turnering.

De første resultater (fra DBF):

Mixeddouble:

  Michael Lamp/Ann-Lou Jørgensen 
    - P. Jeffrey/Helen Nichols, ENG/CAN 
        11-3, 11-7.
  Rikke Olsen/Jonas Rasmussen 
    - I. Kindervater/ C. Hueckstaedt, GER 
        11-2, 11-0.
  Mathias Boe/Majken Vange 
    - T. Tesche/C. Mette, GER
        11-0, 11-7.
  Nugroho/Widiowaty, INA
    - Thomas Laybourn/Lene Mørk Christensen 
        9-11, 3-11.
  Manuel Dubrulle/Elodia Eymard, FRA
    - Lars Paaske/Pernille Harder
        W.O. 
Anne-Marie Pedersen tabte en kvalifikationsfinale til Schimko, RUS.



HÅNDBOLD: Ligaen Mænd

(onsdag)    Kolding - Skjern          26-24
            Bjerringbro - GOG         20-34



Vejret

I dag igen en del sol, men en del skyer i de vestlige egne. Temperaturer omkring 4-5 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4317 DKK,   1GBP     11,6229 DKK,   1USD      7,4653 DKK
100JPY     6,0996 DKK,   1AUD      4,1855 DKK,   1CHF      5,0787 DKK   
1CAD       4,7925 DKK,   1NZD      3,6975 DKK,   1SEK      0,8142 DKK
1NOK       1,0098 DKK,   100ISK    8,56   DKK  
1SGD       4,2368 DKK,   1HKD      0,9572 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Bemærk at EUR og USD har byttet plads! Det sker for at reducere fejlmuligheden

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   168,62 +0,17   KFX (mest omsatte aktier): 205,96 +0,57
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    172,49 +2,55
                            Pr. 31/12                  380,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)