torsdag, 10. oktober 2002 23:44 (CEST)


Farum-politikere politianmeldt

Tilsynsrådet for Frederiksborg Amt har efter længere tids overvejelser besluttet at placere ansvaret for budgetoverskridelserne i Farum kommune. 18 nuværende og tidligere byrådsmedlemmer fra alle partier fik i dag et 18 sider langt anklageskrift, med en erklæring om at de pågældende politikere ville blive anmeldt til politiet for grov uagtsomhed og pligtforsømmelse. Tilsynsrådet mener at alle politikere, uanset politisk tilhørsforhold var ansvarlig for regnskabs- og budgetroderiet i de seneste par år. Samtlige var medlem af byrådet indtil 31. januar 2001. Den eneste fra det daværende byråd, som ikke er blevet anklaget er Sabine Kirchmeier-Andersen (S). Tilsynsrådet vil ikke oplyse, hvilken straf man sigter efter - det sker med henvisning til tavshedspligten - men en af de anklagede, Bent Jensen (V), siger at der trues med dagbøder. 2 politikere har politisk immunitet, fordi de er medlem af Folketinget, Flemming Oppenfeldt (V) og Peter Brixtofte, den tidligere borgmester, der er ekskluderet af Venstres Folketingsgruppe - men ikke af partiet. Venstre i Folketinget vil ikke modsætte sig en ophævelse af immuniteten, hvis anmodningen kommer, siger gruppeformand Christian Mejldahl.



Matas-kampagne kritiseres

Under sloganet "Nogen gange kan sundhed godt gå i kage!" har Matas reklameret for kosttilskud, bl.a. ved at vise en ung kvinde, der ikke kan stå for fristelsen med spise flødeskumskager. Det har fået ernæringseksperter til at protestere. Ikke mindst fordi Kræftens Bekæmpelse, Ernæringsrådet og Hjerteforeningen samtidig kører en kampagne for sund kost (Slogan: "Seks om dagen" - Spis mindst 6 stykker frugt om dagen). I Matas reklamen transformeres en skål frugt til en skål flødeskumskager. Informations- og miljøchef Henning Engberg Johansen, Matas, er uforstående overfor kritikken. "Vi bakker fuldt om at det bedst er at spise en alsidig kost. Men i virkelighedens verden lader vi os nogle gange friste, og så kan et supplement i form en vitaminpille være en god ide for nogle." Han sagde også kritikken kun kom fra eksperter. Ingen almindelige kunder har reageret, sagde han.



Minister beklager bopælskludder

Finansminister Thor Pedersen (V) ville ikke udtale sig om BT og Ekstra-Bladets skriverier de sidste par dage om ministerens bopæl. Derimod ville hans pressechef gerne slå fast, at ministeren naturligvis overholdt loven. Og loven siger, at man skal bo på en landbrugsejendom, hvis man ejer den. Og Thor Pedersen har i forvejen fået dispensation fra kravet om en landbruguddannelse for at kunne eje et større landbrug i Rørvig på Vestsjælland. Men ifølge BT opholdt han sig hovedparten af tiden i sit sommerhus i Tisvildeleje i Nordsjælland. I går slog statsminister Anders Fogh Rasmussen fast, at alle ministre burde udtale sig om sådanne spørgsmål - og derfor gik Thor Pedersen i går til bekendelse og undskyldte, at han havde opholdt sig for meget i sommerhuset. Han undskyldte det med et stort arbejdspres. Men nu vil han sørge for at opholde sig mere i Rørvig.

Men Kristen Touborg, SF's landbrugsordfører, er ikke tilfreds. Han så helst, at Thor Pedersen trådte tilbage, fordi han har overtrådt landbrugslovene. Kristen Touborg har bedt Jordbrugskommisionen i Vestsjællands Amt om aktindsigt. Hvis Thor Pedersen har lovet at opholde sig i Rørvig, vil SF'eren rejse en forespørgselsdebat. "Bopælspligten er et væsentlig element i landbrugsloven", siger Kristen Touborg - Det er en regel, der skal hindre udenlandsk overtagelse af danske landbrugsejendomme som ferieboliger.



DF forsvarer eksklusivaftaler!

Regeringens erklærede mål om at afskaffe de såkaldte eksklusivaftaler på det danske arbejdsmarkedet mangler flertal. Dansk Folkeparti, der var planlagt til at være regeringens parlamentariske flertal i sagen, mener at det er for risikabelt at afskaffe aftalerne. Partiet betinger sig, at Danmark skal indføre begrænsninger af arbejdskraftens frie bevægelighed, rettet mod borgere fra de nye ansøgerlande i øst. Hvis ikke man får mindst 7 års blokering af arbejdskraft fra øst, vil det danske arbejdsmarked blive oversvømmet - og den eneste mulighed for at dæmme op for invasionen er det danske overenskomstsystem. Kristeligt Folkeparti, som har kamp mod eksklusivaftaler som en af partiets hovedkrav, er skuffet over Dansk Folkepartis "eklatante politiske kolbøtte!"



Åbenkildekode sparer mia.?

Så kom debatten til Danmark. I dag offentliggjorde Teknologi-rådet rapporten "Open Source Software i den Digitale Forvaltning." Rapporten, der er på 87 sider, gennemgår internationale og danske erfaringer med brug af Åben Kildekodeprogrammel (Open Source Software) og gratisprogrammer i det offentlige. Rapportens hovedkonklusion er, at man ville kunne spare op til 3,5 mia. DKK over 4 år, hvis man gik bort fra udelukkende at købe programmer til styresystemer og kontorprogrammel hos den amerikanske leverandør Microsoft. Anbefalingen i rapporten er, at man skal prøve - i form af pilotprojekter - at få flere erfaringer med at anvende Åben Kildekodeprogrammel i praksis. Kommunernes Landsforening er i gang med et forsøg i 7 kommuner, og en af dem - Hansholm - er med i rapporten. Her sparede man umiddelbart 300.000 i licenser til kommunens 200 PC'er - efter 1. august ville det have været 600.000 DKK. [Microsoft indførte nye licensbetingelser 1. august i år.] Det er ikke alle brugere, der har udskiftet MS-Office med Staroffice 6.0 beta, men dem der har synes ikke forskellen er stor. De kan det samme, men man skal måske lede lidt efter det i StarOffice, når man går i gang

Rapporten [eller måske snarere Politikens overskrift i morges: "Microsoft koster staten milliarder!"] medførte en meget skarp reaktion fra Microsoft Danmarks direktør Klaus Holse Andersen. Han kaldte i ComputerWorld Online Teknologirådet for "dybt utroværdigt" og "Der er tale om et partsindlæg til fra et offentlig panel, hvis medlemmer har en forkærlighed for Linux." Han kunne heller ikke få vurderingen af "milliarder i besparelser" til at stemme med, at Microsoft Danmarks omsætning i 2001 var 400 mill. DKK. [Men det var sikkert fordi han ikke havde bemærket, at det var over 4 år.]

ComputerWorld skriver også, at der nu er et politisk flertal for at starte pilotprojekter med Åben Kildekode programmel, efter at både IT-ordførerne Anders Møller (V) og Thomas Adelskov (S) begge går ind for at indføre større valgfrihed i det offentlige, og at man skal samle erfaring hermed. [Tidligere er det kun SF, der har haft en udtalt, aktiv politik på området.]

[Rapporten kan hentes på adressen:

http://www.tekno.dk/subpage.php3?article=851&survey=1&language=dk&front=1

Sjovt nok kan den ikke vises i Adobe's originale Acrobat viewer til Linux (manglende fonte), men i Åben Kildekodealternativet xpdf virker fint.

ComputerWorld Danmark har Microsofts svar - og Teknologi-rådets replik:

http://www.computerworld.dk/default.asp?Mode=2&ArticleID=16475

Se henvisninger under selve artiklen.]



Prodi definerer Europa

I et interview med DR, sendt her til aften, sagde formanden for EU-kommisionen, Romano Prodi, at han havde en klar opfattelse af, hvad der var Europa, og dermed burde være medlem af EU. Det skete på et spørgsmål, om Tyrkiet ikke kunne være med, fordi EU måske var "en kristen klub." Det afviste han. Tyrkiet havde problemer med demokrati og økonomi for øjeblikket, men også balkanlandene, hvor der er en del muslimske stater, hørte med til Europa - var EU's ansvar, som han udtrykte det. Derudover så han en "ring af venner" - og nævnte Rusland og Ukraine, Israel, Egypten og de øvrige nordafrikanske lande. Interviewets anledning var EU-kommisionen beslutning om at 10 lande kan begynde optagelsesprocessen til EU.


DilleSport


BADMINTON: Elitedivision - 4. runde

(torsdag)    Gentofte - Kastrup KMB    3-10
             Hvidovre BC - Horsens     6-7
             Odense OBK - Greve        5-8
             Team Århus - Lillerød     9-5



ISHOCKEY: Superisligaen

(torsdag)    Rødovre - Vojens          5-3
             Herning - Rungsted        7-4



SEJLSPORT: Americas Cup kvalifikation

Efter en dag uden sejlads i går, kom den skandinaviske båd Victory Challenge - eller Örn - ført af den danske olympiske guldvinder Jesper Bang igen i ilden. For 2. gang tabte Victory Challenge, dennegang til den amerikanske bås OneWorld. Victory Challenge har nu 3 sejre og 2 nederlag, og ligger på en foreløbig 4. plads, efter schweiziske Alinghi, og de to amerikanske hold OneWorld og Oracle.

[Hmm - Den store søfartsnation Schweiz på vej til at udfordre New Zealand om sejlsportens mest prestigefyldte trofæ, Americas Cup!]



Vejret

Solrigt over det meste af landet, men en del skyer i de sydlige egne. Sidstnævnte gav enkelte byger her til aften. Temperaturer top til mellem 6 - 11 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1EUR       7,4285 DKK,   1GBP     11,7595 DKK,   1USD      7,5225 DKK
100JPY     6,0849 DKK,   1AUD      4,1274 DKK,   1CHF      5,0790 DKK   
1CAD       4,7258 DKK,   1NZD      3,6112 DKK,   1SEK      0,8099 DKK
1NOK       1,0169 DKK,   100ISK    8,60   DKK  
1SGD       4,1938 DKK,   1HKD      0,9645 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Bemærk at EUR og USD har byttet plads! Det sker for at reducere fejlmuligheden

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   156,68 -0,56   KFX (mest omsatte aktier): 187,28 -0,94
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    150,83 -4,81
                            Pr. 31/12                  380,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)