tirsdag, 24. september 2002 23:41 (CEST)


Århus Amt vil lukke hospitaler

Århus Amt skal spare 170 mill. DKK på sygehusdriften, for at kunne investere i behandling af kræft og hjertesygdomme. Derfor foreslås at 3 af amtets sygehuse nedlægges, og omdannes til sundhedsklinikker. Det drejer sig om Odder Sygehus, Grenå og Samsø - i alt berører det 900 stillinger. Forslagets offentliggørelse id ag udløste en voldsom reaktion - ikke blot fra personalet og lokalbefolkningen, men også lokalpolitikere rasede mod amtsrådet. Det er ikke kun regeringens (den nuværende og den forrige) som har krævet et stop for udgifterne, sagde amtsborgmester Johannes Flensted-Jensen (S) til DR-TVA. Det er også et forsøg på at løse problemet med, at man har 100 ubesatte lægestillinger i amtet. Han afviste også at betegne det som lukning af sygehusene - der bliver blot "flyttet funktioner," som han udtrykte det.

En af de vrede lokalpolitikere var Grenås borgmester, Per Schou (S). Han beskyldte i TV2 Nyhederne regeringen for svigt. Nærhedsprincippet eksisterede ikke mere - de store "metropoler" udsugede randområderne. Han sagde også, at Djursland var udsat for "negativ egnsudviklingsstøtte."



Kunstner igen ramt af brand

Den verdenskendte, danske maler Kurt Trampedach har for 3. gang fået ødelagt et atelier på grund af brand. Politiets teknikere har endnu ikke bekræftet det, men ifølge Kurt Trampedach stod han og malede i sit atelier på Østerbro i København i nat, da et eller andet blev smidt ind gennem vinduet. En voldsom brand brød ud og bredte sig hastigt. Han nåede selv at komme uskadt ud, men formentlig kun fordi naboer fik ham til at forlade bygningen, der foruden atelier også indeholdt hans bolig. I slutningen af august nedbrændte hans hus i Pyrenæerne også - og dansk politi har bedt det franske politi om at undersøge om der er tale om ildspåsættelse. Kurt Trampedach er overbevist om, at en eller anden forsøger at stræbe ham efter livet, og er nu gået under jorden. I 1983 blev hans daværende atelier i København også ødelagt af en brand. Hver gang er der gået billeder tabt for millioner af kr. Et Trampedach-maleri koster let omkring 250.000 DKK.



Mere individuel aktivering

Regeringens forslag til reform af beskæftigelsespolitiken blev i dag fremlagt af beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V). Målet er at skaffe 87.000 flere i beskæftigelse i 2010 - og 20.000 heraf skal komme fra ledige. Måden, man vil nå det mål på er både "pisk og gulerod", som beskæftigelsesministeren udtrykte det. Der skal laves regelforenkling, men også mere individuel behandling Der skal ikke længere laves "masseaktivering". Der bliver udvidet pligt til at tage anvist arbejde fra dag et. Claus Hjort Frederiksen nævnte et eksempel med, at en kemi-ingeniør skulle påtage sig et laborant job. En daglig rejsetid på over 4 timer skal heller ikke være nogen hindring. Og så skulle unge hurtigere gennem uddannelserne - i gennemsnit et år. Alle skulle også tilskyndes til at vælge "en rigtig uddannelse," dvs. en med jobmuligheder. Han kunne dog ikke give TV2 Nyhederne et eksempel på en uddannelse, da han blev konfronteret med IT-branchens ledighed på 20 - 25% [Der tænkes formentlig på de korte IT-uddannelser.] Ældre skal også arbejde længere i stedet for at gå på pension. Den væsentligste del af forøgelsen af arbejdsstyrken skal komme fra danskere med en fremmed baggrund. De har i dag en uforholdsmæssig høj andel af ledige.

LO var meget positiv overfor planerne, mens DA mente, at udspillet var alt for slapt.



Grønlændere får land tilbage

Statsminister Anders Fogh Rasmussen meddelte i dag, at Danmark og USA er blevet enige om, at Dundas-området ved Thulebasen i Grønland skal leveres tilbage til Grønland snarest. Området blev inddraget i 1953 for at sikre forsvaret af Thulebasen, og de lokale beboere blev tvangsforflyttet. De vil nu kunne vende tilbage. Landstyreformand Jonathan Motzfeldt er både lykkelig og glad i dag. Han siger, at det er det bedste, der er hændt i hans 30 år i politik. Men et sted kritiseres aftalen voldsomt: Advokat Christian Harlang føre på vegne af 600 beboere fra Thule-området en sag mod den danske stat ved Højesteret. Han finder aftalen mellem USA, Danmark og Grønland for "en undvigemanøvre" - Det ser ud til, at Anders Fogh Rasmussen og Jonathan Motzfeldt "vil gentage de fejltagelser", som er blevet begået mod Thule-folket de sidste 50 år, siger han - Dundas området kan kun brødføde 5% af sagsøgerne - og udgør kun 1% af det område, de ønsker tilbage, siger Christian Harlang til DR Online.



Uenighed slutter ASEM-møde

Det 4. ASEM - Topmødet mellem EU's og ledere fra 10 asiatiske lande - sluttede i dag. Og det skete ikke uden mislyde. På det afsluttende pressemøde blev Kinas premierminister Zhu Rongji udspurgt omkring forfølgelsen af Falun Gong bevægelsen - og reagere skarpt. Det havde ikke noget med menneskerettigheder at gøre, sagde han, det var i overenstemmelse med Kinas love. Han så ingen grund til at pressemødet skulle slutte med det spørgsmål. Der kunne heller ikke opnås enighed om holdningen til Irak, hvis landet ikke lader FN-observatørerne komme ind. Kina ønskede skrappere restriktion, mens muslimske, asiatiske lande var imod det. Internt i EU var der også uenighed. Italien og Storbritannien var parat til at gå i krig, mens Frankrig var en åben modstander. En ting kunne toplederen dog blive enige om. Den europæiske valuta Euro (EUR) skulle have større vægt i international handel, og de asiatiske lande lovede at lægge flere af deres valutareserver i den fælleseuropæiske valuta.

Efter ASEM sluttede startede et andet topmøde - mellem EU, ved formanden Anders Fogh Rasmussen (V) og Kina ved Zhu Rongji. Her besluttede man at fortsætte "dialogen" om menneskerettigheder, herunder et bilateralt samarbejde mellem EU og Kina om etableringen af et akademisk netværk om implementering af FN's menneskerettighedscharter. Derudover bekræftede EU's sin støtte til "Et Kina" og en fredelig løsning på Taiwan-spørgsmålet, som det hedder. Andre emner, man ville arbejde videre med var våbenkontrol og bekæmpelse af illegal immigration og menneskesmugling.


DilleSport


BADMINTON: Danske double-rokeringer

De danske doublepar fortsætter deres omrokeringer. Sidste mand gik herredoublerne Jesper Larsen/Jim Laugesen og Michael Søgaard/Michael Lamp fra hinanden. Michael Lamp ville fortsætte med Mathias Boe, mens resten ikke var afgjort dengang. Lørdag lod TV2 Sporten nyheden springe om, at Michael Søgaards mixeddouble partner gennem mange år - Rikke Olsen - nu skulle spille sammen med det unge talent Janus Rasmussen. Det var noget landstræner Steen Petersen længe havde arbejdet på, fortalte hun. Målet var at få et top-par dannet inden OL i 2004, og Michael Søgaard havde kun ville spille til og med VM næste år. Steen Petersen var på ferie i lørdags, og en noget frustreret Michael Søgaard følte sig holdt ude i mørket om sin fremtid. Han ville helst igen spille sammen med Jim Laugesen, men havde ikke hørt noget officielt.

I dag kunne DBF så oplyse, at Jesper Larsen nu har indgået partnerskab med Jesper Christensen, klubkammerat fra Hvidovre - og ligesom Jim Laugesen ret høj - 2,04m. Jesper Christensen gjorde sig heldigt bemærket ved sidste All England, hvor han nåede 3. runde sammen med Thomas Leyborn - fra kvalifikationsrunden. De to blev derefter indraget i elitetræningen på DBF/Team Danmarks elitecenter i Brøndby. De 2 gange Jesper har også vist, hvad de kunne. De spillede sammen ekstraordinært ved årets Dutch Open - og vandt turneringen.

Næste kapitel i den danske double rokering kommer formentlig næste mandag. Da skal Jim Laugesens fremtid afklares.

Men ifølge DR Onlines Sport er også Jim Laugesen ved at være frustreret. Han føler, at han er blevet lagt på is af landstræneren. Han siger, at han meget gerne vil i gang med at spille sammen med Michael Søgaard. "Jeg vil gerne have nogle resultater med det samme - og det kan jeg få med Michael." Han siger også at det var "en brøler" at han sidste år stoppede samarbejdet med Michael Søgaard.



CYKLING: Ny landstræner en succes

Da den daværende landstræner Kim Refshammer pludselig døde i februar blev cykelrytteren Tayeb Brakia udnævnt til midlertidig landstræner. Det har været så stor en succes, at Danmarks Cykelunion (DCU) er parat til at satse på ham flere år fremover. I første omgang arbejder man på en kontrakt frem til næste februar, men OL 2004 i Athen er målet. Da han trådte til havde han ingen trænererfaring, og han mangler stadig en formel træneruddannelse, men direktør Jesper Worre, DCU, siger til DR-TV Sporten, at Tayeb Brakia har haft "en enorm evne til at motivere rytterne." Det gælder især banerytterne. Med en ny kontrakt på plads, håber den unge træner, at han kan få tid til et trænerkursus. Men først er der Bane VM i Ballerup, der skal overstås. Det starter i morgen.



FODBODLD: Silkeborg i krise

Superligaklubben Silkeborg er i store økonomiske vanskeligheder. Det blev klart i løbet af weekenden. I går meldte ledelsen for den profesionelle klub ud, at spillerne skulle gå 20 - 25% ned i løn for at redde klubbens økonomi. Halvårsregnskabet viser et underskud på 5,4 mill. DKK. I dag holdt spilleren et møde for at drøfte situatione, bl.a. sammen med Spillerforeningens rådgivere. Men efter 3 timers møde var spillerne ikke kommet til en afklaring, og mødet fortsætter derfor i morgen. Spillerne er klar over, at situationen er alvorlig, men de vil drøfte eventuelle modkrav til ledelsen udspil. Spillerforeningens formand, Mads Øland, forklarer til DR-TV Sporten, at spillerne skal have en garanti for, at den skitserede løsning fra ledelsen kan holde et par år.



Vejret

En del sol i nogle egne, mens andre havde flere skyer og regnbyger. Temperaturer 13 - 15 graders varme. Natten til i dag var der frost ned til -2,5 grader et par steder. I Billund blev der målt -5 graders frost i græshøjde.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,5570 DKK,   1GBP     11,7683 DKK,   1EUR      7,4270 DKK
100JPY     6,1370 DKK,   1AUD      4,1063 DKK,   1CHF      5,0779 DKK   
1CAD       4,7557 DKK,   1NZD      3,5527 DKK,   1SEK      0,8171 DKK
1NOK       1,0145 DKK,   100ISK    8,72   DKK  
1SGD       4,2489 DKK,   1HKD      0,9689 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   162,51 -5,35   KFX (mest omsatte aktier): 194,58 -6,65
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    217,20 -7,66
                            Pr. 31/12                  380,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)

Det danske aktiemarked faldt til det lavest KFX-niveau i 3 år. Årsagen menes at være, at mange aktionærer - store og små - har mistet tålmodigheden og nu ønsker at komme ud.