onsdag, 28. august 2002 23:58 (CEST)


Dansk fredsplan for Mellemøsten

Det danske EU-formandsskab fremlægger på fredag en ny plan til at opnå fred i Mellemøsten. Planen, der har til formål at oprette en selvstændig palæstinensisk stat fra 2005, har 3 faser. Fase 1 er etablering af en sikkerhedsaftale inden det palæstinensiske valg næste år. 2. fase indebærer oprettelse af nye myndigheder og en ny forfatning efter valget. I 3. fase forhandles problemerne omkring Jerusalem, flygtninge og grænsedragning. Det hele skal følges og støttes af en international fredskongres. Planen er lavet i samarbejde med England, Frankrig og Storbritannien, og støttes af USA. Planen skal have nærmere tidfrister på ved et møde mellem EU, USA, Rusland og FN i New York i næste måned.

Både Israel og det palæstinensiske selvstyre har foreløbig forholdt sig positivt til planen.



Telefonaflytning mod pressen

Dansk presse er rystet over en dom, der er en følge af den nye antiterror lovgivning i Danmark. Københavns Byret har efter et 3 timer langt, lukket retsmøde ophævet retsplejelovens kildebeskyttelse for journalist Stig Matthiessen, Jyllands-Posten. Under retsmøde kom det frem, at politiet i al hemmelighed har aflyttet Stig Matthiessens private telefon. Det var en telefonsamtale mellem journalisten og dennes redaktionssekretær, der blev brugt som argument for ophævelse af kildebeskyttelsen. Dommen er omgående blevet anket. Med mindre politiet har oplysninger, der ikke er blevet omtalt i forbindelse med retsmødet, mener jurister, at politiet er gået over stregen. I modsætning til jurister og journalister mener justitsminister Lene Espersen (K) ikke, at afgørelsen har nogetsomhelst med antiterrorlovgivningen at gøre. Den giver nemlig ikke udvidede beføjelser til aflytning, siger ministeren.

Dommen kræver, at journalisten oplyser navnene på sine kilder i det islamiske miljø i Danmark. Han har skrevet en række artikler om konflikter mellem islamiske og jødiske grupper i Danmark. Udleverer han ikke navnene risikerer han dagbøder og fængsel op til 6 måneder.



Regering undsiger Lomborg

Direktør Bjørn Lomborg, Institut for Miljøvurdering, taler ikke på regeringens vegne, meddelte det danske EU-formandsskab via sin hjemmeside i dag. Bjørn Lomborg blev udnævnt til direktør for instituttet, der blev oprettet af den nuværende regering straks efter sin tiltræden. Instituttets formål er at foretage en samfundsmæssig og økonomisk, kritisk vurdering af forskellige miljøtiltag. I mandags skrev han en artikel til den amerikanske avis New York Times, hvori han beskyldte miljøforkæmpere for at tage fejl. Man bør prioritere kamp mod fattigdom forud for kampen mod drivhuseffekten. Argumentet ligger tæt op at den officielle amerikanske kurs, der vægter økonomisk vækst højere end miljøbevarelse. Det anses for at være den største hindring for, at der kan komme noget fornuftigt ud af af miljøtopmødet i Johannesburg, Sydafrika, der finders sted i denne uge.

Artiklen vakte stor opsigt i Johannesburg, og skabte i første omgang splid imellem V og K. Finansordfører Gitte Seeberg (K) sagde nemlig til Politiken, at Bjørn Lomborgs udtalelser "kan være skadelig for den danske regering." Det fik politisk ordfører Jens Rohde (V) til at angribe Gitte Seeberg for at "sige, at der er ting der ikke må siges, fordi de er ubekvemme!" Jens Rohde erklærer sig dog uenig i Bjørn Lomborgs synspunkter. I den officielle pressemeddelelse erklæres, at Instituttet er uafhængigt af regeringen og hans synspunkter derfor ikke har relevans.

Pressemeddelelsen fra eu2002.dk:

http://www.eu2002.dk/news/news_read.asp?iInformationID=21749

[Lomborgs artikel kan findes online på www.nytimes.com - søg efter Lomborg - men det kræver gratis registration for at læse den.]



Stege-offer stadig ukendt

Politiet har endnu ikke identificeret den mand, der i går blev fundet i Stege Havn på Møn, bundet fast til et betonrør. Man har endnu ikke med sikkerhed kunne fastslå dødsårsagen - selv om meget tyder på, at manden druknede. Sagen efterforskes som mord - selvmord anses for udelukket. Manden var mellem 30 og 40 år og var kraftig misbruger - enten alkohol, narko eller medicin. Han havde to karakteristiske tatoveringer, som er blevet offentliggjort ligesom billeder af hans påklædning. På trods af talrige henvendelser fra offentligheden har politiet endnu ikke fået et afgørende spor i retning af mandens identitet.



Godkender æg-sortering

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har givet tilladelse til, at et ægtepar kan få lov til at få foretaget æg-sortering i forbindelse med kunstig befrugtning. Æg-sortering er generelt forbudt i Danmark undtagen i særlige tilfælde. I dette tilfælde ville reglen ikke gælde, fordi formålet med befrugtningen er at sikre en bestemt vævstype og fraværet af en sjælden arvelig blodsygdom, Fanconi Anæmi. Ægteparrets 11-årig søn lider af denne sygdom, og kan man skaffe det bestemte væv fra navlestrengen på en nyfødt kan han højst sandsynlig helbredes. Indgrebet skal foretages på en amerikansk specialklinik.



Nye IT-råd

Videnskabsminister Helge Sander vil oprette to nye IT-initiativer, skriver Ritzaus Bureau. Fra nytår nedsættes et nyt IT-råd, men allerede nu sættes et IT-kompetencecenter i drift. Dette center skal have næsten samme opgaver som det tidligere IT-sikkerhedsråd, som VK-regeringen sparede væk i dette års finanslov. Nogle IT-sikkerhedseksperter har i TV2 Nyhederne kritiseret staten for at have for dårlig IT-sikkerhed. Bl.a. demonstrerede man, at et åbent, trådløst netværk i Socialministeriet ikke brugte nogen form for kryptering, så "hackere" med laptopcomputere og trådløse netværkskort kunne bruge netværket.

[TV2 hævdede i første omgang, at der lå personfølsomme oplysninger, men viste i stedet epostkasser for navne, der lignede brugere af netværket. Efter afsløringen hævdede ministeriet, at der ikke var hemmelige oplysninger og man lukkede ikke netværket. Det skete dog med andre åbne netværk, som TV2 afslørede. Ingeniøren og ComputerWorld Danmark har tidligere lavet tilsvarende søgninger efter åbne netværk i København, og fandt mange ved disse lejligheder.]


DilleSport


FODBOLD: Champions League

Kvalifikation, 3. runde, 2. kamp
(onsdag)    Brøndby - Rosenborg, Norge      2-3
Brønby var bagude med 0-1 fra første kamp. Nordmændene kom hurtigt foran, men slappede af og de sidste 15 minutter fik Brøndby næsten udlignet - de havde chancerne til 5-3. Men Rosenborg er et stærkt hold, der nu er i Champions League for 8. gang.



TENNIS: Danskere videre i US Open

De danske herrer var i ilden i dag:

1. runde, herresingle

  Kristian Pless, DEN
    - Eric Taino, USA
        6-7 (5-7), 6-3, 6-2, 6-1

  Kenneth Carlsen, DEN
    - Flavio Saretta, BRA
        7-6 (7-2), 4-6, 6-4, 6-7, 7-6 (7-4)
Flavio Sarette er nr. 77 på verdensrangslisten, 24 pladser over Kenneth Carlsen. Den sidste kamp tog 4 timer og 38 minutter.



Vejret

I dag mest sol, men også skyer en del steder. Temperaturer op til mellem 22 - 27 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,5568 DKK,   1GBP     11,6129 DKK,   1EUR      7,4253 DKK
100JPY     6,4000 DKK,   1AUD      4,1757 DKK,   1CHF      5,0492 DKK   
1CAD       4,8585 DKK,   1NZD      3,5664 DKK,   1SEK      0,8122 DKK
1NOK       1,0060 DKK,   100ISK    8,69   DKK  
1SGD       4,3231 DKK,   1HKD      0,9688 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   185,99 +3,64   KFX (mest omsatte aktier): 225,83 +3,78
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    275,09 -4,76
                            Pr. 31/12                  380,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)