mandag, 29. juli 2002 23:57 (CEST)


Drabssag udsat

Der blev i dag afholdt et retsmøde på Isle of Wight i sagen om drabet på en 15-årig dansk pige. En 52-årig mand fra England havde tilstået mordet, men i retssagen viste det sig, at det ikke var sket i nærvær af den dommer. Derfor kan han nå at ændre forklaring. Retsagen er flyttet til byen Winchester i England. I dag fulgte dommeren anklagerens henstilling og forlængede varetægtsfængslingen af den 52-årige. Næste retsmøde er 4. november, og i mellemtiden skal den sigtede underkastes mentalundersøgelse.



Styrelse ændrer indstilling

Den danske Udlændingestyrelse har igen lavet en afgørelse - om! Det er igen sagen om de to jordanske børn, Nasra og Nidal, der stiller offentlige myndigheder i et skarpt lys. Sagen startede for nogle år siden, da de to børn blev tvangsfjernet fra faderen, der er jordaner med opholdstilladelse i Danmark. Faderen flyttede til Københavns kommune, der ophævede tvangsfjernelsen og flyttede børnene fra plejeforældrene. Faderen tog straks børnene tilbage til Jordan, men havde ikke midler til at sende børnene i den nødvendige specialskole. En gruppe i Danmark har arbejdet for at få børnene tilbage til Danmark og forhandlet med faderen, der nu er parat til at slippe dem. Men først skulle deres ældste søster, der er 18 år, en tur til Danmark for at se på forholdene. Men det nægtede Udlændingestyrelsen at gå med til. Man ville ikke udstede turistvisa til den 18-årige, fordi man frygter at hun ikke vil rejse ud igen. Dvs. det var holdningen indtil i dag, hvor man skiftede holdning og udstedet visa.

De to børn har fået opholdstilladelse i Danmark. Det skete for 2 år siden.



DKU saboterer rådhus

Dansk Kommunistisk Ungdom eksisterer stadig. I hvert fald lavede de natten til i dag hærværk mod Købehavns Rådhus. I protest mod EU havde de puttet polyfylla i alle låsene på yderdørene. Det var ikke længere nødvendigt med et rådhus, når skiftende danske regeringer systematisk har flyttet beslutninger til Bruxelles, siger DKU's formand, Troels Riis Larsen. I stedet burde der indrettes billige boliger i det store hus, mener DKU.



Studerende sorteres

Lørdag morgen fik over 42.000 besked på, at de var optaget på en videregående uddannelse. Godt 11.000 fik afslag på deres ønsker, og der var travlt på landets studiekontorer i dag med vejledning. Enkelte uddannelsessteder inden for den koordinerede tilmelding er begyndt at indkalde ansøgerne til en personlig samtale. Det har Ingeniørhøjskolen i Herning blandt andet gjort. En af de afviste studerende, Torben Gøtzshe, er meget utilfreds. Han siger han fik 2 timers samtale, der havde karakter af en ansættelsessamtale, med en enkelt person. Han fornemmede, at det mere var et spørgsmål om en personlig vurdering - der burde være klare regler. Ansøgerinterview bruges af bl.a. Ingeniørskolen for at vurdere modenhed, motivation, samarbejde og social kompetence i håb om at man kan bringe frafaldet under studiet ned. Nogle lærerseminarier og samfundsvidenskab på Syddansk Universitet bruger ansøgersamtaler. Derudover har Danmarks Journalisthøjskole særlige optagelsesprøver, hvor samtaler indgår.

Danske Studerendes Fællesråd mener, at samtaler uden fælles regler krænker de studerendes retsikkerhed, mens arbejdsgiverforeningen Dansk Industri er begejstret over initiativet, som man mener fører til dygtigere kandidater, der bliver hurtigere færdigt og dermed får længere arbejdsliv til glæde for virksomhederne og den enkelte.



Flere penge til "nærområderne?"

Den danske regering vil flytte omkring 100 mill. DKK fra den øvrige ulandshjælp og øremærke pengene til at hjælpe flygtninge i "nærområderne." Det bebudede udenrigsminister Per Stig Møller i Politiken Søndag. Han kom dermed Dansk Folkeparti lidt i møde. De har som forsvar for deres meget restriktive fortolkning af FN's flygtningekonvention hævdet, at pengene til flygtninge i Danmark med større effekt være anvendt i de lande, der ligger tættere på de urolige lande, flygtninge kommer fra. Der er ikke planer om yderligere besparelser på ulandshjælpen ud over de 1,8 mia., som hjælpen blev skåret ned med i år. Den vil derfor være af størrelsesordenen 13 mia. DKK. Per Stig Møller vil også arbejde for, at strategien bliver gjort fælles for EU.

Men her er han på kollisionskurs - både med EU's kommissær for ulandsbistand, Poul Nielson (S), og den engelske regering. Poul Nielson siger til Politiken i dag, at den danske regerings strategi ikke vil føre til den ønskede nedgang i flygtningestrømmen, fordi det ikke er fra lejre i nærområderne flygtningene til Europa kommer fra. Lejrene mangler generelt ikke noget, fordi en stor del af EU's støtte allerede går til drift af flygtningelejre. Den engelske regering er netop utilfreds med EU's fokus på "politiske" projekter som bekæmpelse af illegale flygtningestrømme. Man ønsker mere fokus på fattigdomsbekæmpelse, mere undervisning og nedsættelse af børnedødeligehed. Indtil videre vil man dog afvendte det danske formandsskabs udspil.


DilleSport


CYKLING: Tour de France 2002, 19. og 20. etape

19. etape var en enkeltstart fra Regnier-Durette til Macon, og var på 50 km. Ruten havet et kategori 3 bjerg undervejs.

Manden i den gule førertrøje, Lance Armstrong, havde ikke vundet den 1. enkeltstart, og det var ventet, at han ville vise at det var et uheld. Det gjorde han så.

Hos CSC Tiscali klarede Tyler Hamiltaon sig bedst, med en 11. plads. Carlos Satre fik en 26. plads, men bevarede sin 10. plads i den samlede stilling. For Laurent Jalabert blev turen en lang hyldest.

Etapen:

  1. Lance Armstrong, USA (US Postal)         1t 03m 50s
  2. Raimondas Rumsas, Litauen (Lampre)             +53s
  3. Laszlo Bodrogi, Ungarn (Mappei)             +1m 06s
  4. David Millar, Storbritannien (Coffedis)     +1m 14s
  5. Igor Gonzales Galdeano, Spanien (ONCE)      +1m 42s

...
 11. Tyler Hamilton, USA (CST)                   +2m 46s
 26. Carlos Sastre, Spanien (CST)                +4m 16s
 30. Laurent Jalabert, Frankrig (CST)            +4m 26s
 62. Paul van Hyfte, Belgien (CST)               +6m 04s
 70. Nicki Sørensen, Danmark (CST)               +6m 24s
144. Andrea Peron, Italien (CST)                 +9m 39s
148. Arvis Piziks, Litauen (CST)                +10m 01s
151. Jakob Piil, Danmark (CST)                  +10m 37s

Den 20. og sidste etape fra Melun til Paris, var på 144 km, afsluttet med 10 omgange på Champs-Elysées.

Det er en udpræget sprinterdistance, og meget passende var der igen i år kamp om netop den grønne sprintertrøje. Den sad på australieren Robbie Mc Ewan, med 3 point til de tidligere 5 års vinder, Eric Zabel, Tyskland. De sidste par dages sprinter har været en duel mellem de to, og Zabel skulle vinde etapen for at få trøjen igen. Istedet satte Mc Ewan tingene på plads ved selv at vinde det sidste opløb.

CSC Tiscalis sprinter Arvis Piziks fik en 9. plads, men ellers var de ude på ruten, at det danske professionelle hold gjorde sig bemærket. Igen tog Laurent Jalabert initiativet og lavede en truende "søndagstur" på Champs-Elysées om til et cykelløb. Da han ikke havde flere kræfter var det Jakob Piil, der satte højt tempo med et langt udbrud, der først blev hentet ind på sidste omgang.

Etapen:

  1. Robbie Mc Ewan, Australien (Lotto)       3t 30m 47s
  2. Baden Cooke, Australien (FDJ)               s.t.
  3. Damien Nazon, Frankrig (Bon Jour)           s.t.
  4. Fabio Baldato, Italien (Fastina)            s.t.
  5. Davide Casarotto, Italien (Alessio)         s.t.
...
  9. Arvis Piziks, Litauen (CST)                 s.t.
 27. Tyler Hamilton, USA (CST)                   s.t.
 58. Carlos Sastre, Spanien (CST)                s.t.
 64. Nicki Sørensen, Danmark (CST)               s.t.
 87. Paul van Hyfte, Belgien (CST)               s.t.
104. Andrea Peron, Italien (CST)                 s.t.
129. Laurent Jalabert, Frankrig (CST)            s.t.
151. Jakob Piil, Danmark (CST)                   s.t.

Søndagen rørte ikke nævneværdigt ved det endelige resultat:

  1. Lance Armstrong, USA (US Postal)        82t 05m 12s
  2. Joseba Beloki, Spanien (ONCE)               +7m 17s
  3. Raimondas Rumsas, Litauen (Lampre)          +8m 17s
  4. Santiago Botero, Colombia (Kelme)          +13m 10s
  5. José Azevedo, Portugal (ONCE)              +13m 54s
...
 10. Carlos Sastre, Spanien (CST)               +19m 05s
 15. Tyler Hamilton, USA (CST)                  +28m 36s
 20. Nicki Sørensen, Danmark (CST)              +32m 56s
 42. Laurent Jalabert, Frankrig (CST)        +1t 17m 48s
 53. Andrea Peron, Italien (CST)             +1t 39m 42s
120. Paul van Hyfte, Belgien (CST)           +2t 49m 20s
125. Jakob Piil, Danmark (CST)               +2t 55m 32s
152. Arvis Piziks, Litauen (CST)             +3t 34m 57s
153 ryttere fuldførte løbet.

Ud over den prikkede bjergtrøje, som Laurent Jalabert genvandt igen i år, så fik han også prisen som feltets mest angrebsivrige rytter. Den hvide trøje - bedste ungdomsrytter - gik til Ivan Basso, Italien.

Holdkonkurrencens resultat:

  1. ONCE                                      246t 36m 14s
  2. US Postal                                     +22m 49s
  3. CSC Tiscali                                   +30m 17s

CSC Tiscali fik etableret sig som et af de stærkeste hold i verden, men manglede det sidste held for at vinde etaperne. Bjarne Riis står nu også overfor en stor udfordring: At finde en passende erstatning til Laurent Jalabert, der stopper karrieren med udgangen af denne sæson.

Alle resultater findes online på adressen:

http://www.letour.fr/2002/us/index.html

[Stadig efter alle årene en af de bedste on line dækninger af en stor sportsbegivenhed.]



FODBOLD: Superligaen

Så er sommerferien forbi for de professionelle fodboldspillere i Danmark. Søndag spilledes de første kampe i Superligaen, der i kommercielle kredse er kendt under betegnelsen SAS-ligaen.

(lørdag)    Silkeborg - Brøndby          0-3
(søndag)    Esbjerg - AaB                1-2
            FCK - Viborg                 2-2
            AGF - Farum                  2-0
            AB - Køge                    2-2
            OB - FC Midtjylland          2-0



Vejret

En solrig weekend med stadig stigende temperaturer. I dag var temperaturerne op til mellem 22 og 31 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,5683 DKK,   1GBP     11,8263 DKK,   1EUR      7,4328 DKK
100JPY     6,3301 DKK,   1AUD      4,0810 DKK,   1CHF      5,1158 DKK   
1CAD       4,7870 DKK,   1NZD      3,5277 DKK,   1SEK      0,8025 DKK
1NOK       0,9904 DKK,   100ISK    8,87   DKK  
1SGD       4,2905 DKK,   1HKD      0,9703 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   181,17 +6,89   KFX (mest omsatte aktier): 218,63 +10,60
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    297,61 +2,81
                            Pr. 31/12                  380,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)