mandag, 22. juli 2002 24:11 (CEST)


Ny nr. 4 i arvefølgen

I formiddags kl. 10.56 nedkom prinsesse Alexandra med hendes og prins Joachims 2. barn. Og lille prins Nicolai fik en lillebror, der startede livet med en længde på 52 cm og en vægt på 3.486 gram. Den stolte fader kunne desuden oplyse ved en improviseret pressekonference ved Rigshospitalets indgang, at den nyfødte havde hår og det var "lyst." Derudover var den nye prins, der er nr. 4 i arvefølgen, sund og velskabt.



Karruselulykke i Vorbasse

Det traditionsrige Vorbasse Marked blev i weekenden ramt af en tragedie, da en 28-årig mand blev slynget ud af en karrusel i 35 meters højde. Han blev dræbt på stedet. Karrusellen er blevet sat ud af drift, indtil tekniske undersøgelser er gjort færdig. Årsagen til ulykken er ukendt. Karussellen skulle ikke kunne starte, hvis ikke den kraftige sikkerhedsbøjle var på plads.



Tilstod drab

En 52-årig englænder tilstod lørdag, at det var ham der havde kvalt en 15-årig dansk pige i et skovområde ved byen Newport på Isle of Wight. I følge mandens forklaring ville han "blot" se hende nøgen, da han mødte hende i skoven, hvor hun sad og tegnede. Hun kæmpede imod, og derfor besluttede han sig for at kvæle hende, fordi han frygtede at hun kunne genkende ham. Han ringede allerede dagen efter til politiet og tilstod overfaldet. Manden har et par domme for seksuelle forbrydelser bag sig og har været i behandling.



Rekorder på Storebælt

Lørdag satte Storebæltsbroen ny rekord. Den traditionelt største rejsedag - Weekenden midt i ferien - gav et samlet antal biler på 35.486. Seneste rekord var 34.785. Da trafikken var højest - mellem 11 og 12 formiddag - passerede 4.074 biler broen. Rekorden kommer knap en uge efter en anden rekord. 14. juli passerede bil nr. 30 million broen.

[Ifølge Danmarks Statistik er var der den 31. december 2000 3,1 million motorkørertøjer i Danmark. Med andre ord - hvert køretøj har været over broen næsten 5 gange... ]



Dansk film til Hollywood

Endnu en dansk film skal genindspilles i USA. For nogle år siden var det Ole Bornedals gyser "Nattevagten", som efter en stor succes i Danmark og andre lande blev genindspillet med amerikanske skuespillere. I oplyser Nimbus Film, at de har solgt rettighederne til filmen "Klatretøsen" til Fox2000. Det amerikanske selskab har sat mellem 150 - 200 mill. DKK af til at lave en amerikansk version af filmen, der kan kaldes en aktionfilm for børn. Den danske version af filmen om pigen Ida, der samme med to venner stjæler 1,5 mill DKK for at skaffe penge til en livsnødvendig operation på Idas fader. Filmen havde premiere i januar og kommer snart på video. Den er blevet set af 1/4 mill. danskere og har været vist i 20 andre lande.



Vandland Danmark

Dagens regnvejr [jvf. nedenstående] gik hårdt ud over Nordjylland og især Nordsjælland. Der var oversvømmelser mange steder - i kældre, på marker, pladser og veje, hvor afløbene løb over. Et sted skred en 13 meter høj skrænt ned og begravede en indkørsel til en villa. Ved Helsingør måltes 69 mm regn det sidste døgn - Normalt falder der i gennemsnit 68 mm i hele juli måned. Dertil kom en kraftig blæst, der på udsatte steder til havs nåede stormstyrke. Falck måtte bede Civilforsvaret om hjælp til at yde assistance. Regnen kom ovenpå en uge, som startede solrigt og varm, men derefter gav kraftige regnbyger. Både koncerter og cirkusforstillinger er blevet aflyst, fordi fast jord er blevet til mudderpøle på festpladserne.

Her sent om aftenen regner det stadig på Sjælland og Bornholm, mens det er holdt op i Nordjylland.


DilleSport


CYKLING: Tour de France 2002, 13. og 14. etape

Den bedste CSC Tiscali rytter på 12. etape, Carlos Sastre, måtte indkassere 10 sekunders straf efter ballade i feltet - og yderligere 10 sekunder for at have modtaget ulovlig hjælp.

13. etape gik fra Lavelanet til Beziers, og var på 171 km. Etapen:

  1. David Milar, Storbritannien (Coffedis)    4t 06m 18s
  2. David Etxebaria, Spanien (Euskaltel)        s.t.
  3. Michael Boogerd, Holland (Rabobank)         s.t.   
  4. Laurent Brochard, Frankrig (Delgado)        s.t.
  5. David Latasa, Spanien (Banesto)                  +4s
...
 11. Laurent Jalabert, Frankrig (CST)            +1m 10s
 18. Jakob Piil, Danmark (CST)                   +9m 56s
 34. Paul van Hyfte, Belgien (CST)               s.t.
 67. Nicki Sørensen, Danmark (CST)               s.t.
 68. Tyler Hamilton, USA (CST)                   s.t.
 69. Carlos Sastre, Spanien (CST)                s.t.
 96. Andrea Peron, Italien (CST)                 s.t.
144. Arvis Piziks, Litauen (CST)                +11m 07s
Alle gode gange 3 - Laurent Jalabert gjorde det igen! Dominerede det meste af løbet og gik så ned på finalestrækningen. I lørdags kom han først over bjergene i begyndelsen af ruten, og udbyggede førerstillingen i bjergkonkurrencen. Resten af ruten var meget flad - og her styrede han et udbrud på 11 ryttere, der fik et meget stort forspring. Det lod sig ikke hente - så selv om gruppen blev sprængt, og Jalabert kom sidst over stregen - så var det kun 1m 10s efter vinderen. Hovedfeltet kom ind næsten 10 minutter senere - Så Laurent Jalabert rykkede op på en 9. plads i det samlede klassement. Det store tidstab, som den franske stjernekører fik på 12. etape viste sig værdifuldt. Han var så langt bagud i klassementet, at hverken US Postal eller ONCE var interesserede i at køre hans forspring ind.

14. etape gik fra Lodève til Mont Ventoux, og var på 221 km. Etapen:

  1. Richard Virenque, Frankrig (Domo Farm F.) 5t 43m 26s
  2. Alexandre Botcharov, Rusland (A2GR)          +1m 58s
  3. Lance Armstrong, USA (US Postal)             +2m 20s
  4. Marco Serpellini, Italien (Lampre)           +2m 54s
  5. Raimondas Rumsas, Litauen (Lampre)           +3m 36s
...
 19. Tyler Hamilton, USA (CST)                    +7m 07s
 29. Carlos Sastre, Spanien (CST)                 +8m 37s
 41. Nicki Sørensen, Danmark (CST)               +11m 03s
 80. Laurent Jalabert, Frankrig (CST)            +22m 19s
 81. Andrea Peron, Italien (CST)                  s.t.
103. Paul van Hyfte, Belgien (CST)               +26m 42
121. Jakob Piil, Danmark (CST)                    s.t.  
151. Arvis Piziks, Litauen (CST)                 +29m 25s
Dagens etape var virkelig hård - 200 km ligeud, og så stejlt op til det berømte bjerg, Mont Ventoux. Laurent Jalabert havde kørt sig helt ud på 13. etape, men franskmændene kunne istedet glæde sig over Richard Virenque. Han brugte Jalaberts taktik - stik af så tidlig som mulig, og få et forspring. Men den tidligere 5 gange vinder af bjergtrøjen, gjorde det lidt bedre - han besejrede Mont Ventoux. US Postal gik på stigningen, så Lance Armstrong måtte gøre arbejdet selv. Det gjorde han så - men hente Virenque kunne han ikke. Hos CSC Tiscali havde Carlos Sastre vist bedst bjergform, så det var ventet at han ville vise sig. Holdet sørgede for et højt tempo på rutens sidste del, så udbryderne fik reduceret forspringet. Men da rytterne dryssede over stregen i spredt orden var det Tyler Hamilton, der var bedst.

Den samlede stilling:

  1. Lance Armstrong, USA (US Postal)        56t 51m 39s
  2. Joseba Beloki, Spanien (ONCE)               +4m 21s
  3. Raimondas Rumsas, Litauen (Lampre)          +6m 39s
  4. Igor Gonzales Galdeano, Spanien (ONCE)      +8m 36s
  5. Francisco Mancebo, Spanien (Banesto)       +10m 49s
...
 13. Carlos Sastre, Spanien (CST)               +16m 17s
 19. Tyler Hamilton, USA (CST)                  +18m 59s
 31. Nicki Sørensen, Danmark (CST)              +26m 20s
 36. Laurent Jalabert, Frankrig (CST)           +29m 04s
 49. Andrea Peron, Italien (CST)                +44m 33s
121. Paul van Hyfte, Belgien (CST)           +1t 37m 48s
133. Jakob Piil, Danmark (CST)               +1t 46m 22s
161. Arvis Piziks, Litauen (CST)             +2t 12m 09s
163 ryttere er tilbage efter weekendens etaper. Holdplacering:
  1. ONCE                                   170t 56m 59s
  2. US Postal                                   +7m 56s
  3. Banesto                                     +8m 32s
...
  6. CSC Tiscali                                +23m 15s

Den officielle hjemmeside har dagens etape - og alle de øvrige:

"http://www.letour.fr/2002/us/index.html

I dag mandag er det hvildedag.



CYKLING: Sandstød forlænger kontrakt

Mandag aftalte direktør Bjarne Riis og cykelrytteren Michael Sandstød at sidstnævntes kontrakt med CSC Tiscali forlænges yderligere 2 år. Michael Sandstød er indlagt på et hospital i Sydfrankrig efter et styrt på Tour de France. Han er i stærk bedring, efter at have brækket 8 ribben og punkteret en lunge.



CYCKLING: Rolf Sørensen stopper

Den 37-årige cykelrytter Rolf Sørensen, der betegnes som den mest vindende danske cykelrytter i øjeblikket, har med øjeblikkelig virkning stoppet sin karriere. Det meddelte han lørdag. Der er for langt mellem de gode resultater nu, siger han, så det er på tide at stoppe. Han havde et halvt år tilbage på en kontrakt med et lille belgisk hold, som dog ikke har adgang til de store løb i efteråret.



GOLF: British Open

2 danskere gjorde sig heldigt bemærket ved weekendens major-turnering British Open på Muirfield-banen i Skotland. Både Søren Hansen og Thomas Bjørn endte på en 8. plads, 4 slag under par. Anders Hansen blev nr. 77. Turneringen blev vundet af Ernie Els efter sudden-death omspil.



HÅNDBOLD: Virum-Sorgenfri konkurs

Håndboldklubben Virum-Sorgenfri blev i dag begæret konkurs. Det skete, da de professionelle spillere ikke længere kunne vente på at få udbetalt deres lønninger. Spillerne havde 150.000 DKK i klemme. Klubben spiller ligaen for mænd, men skal tvangsnedrykkes. Derfor må ligaen for mænd formentlig gennemføres med 13 istedet for 14 som planlagt. Kvinderne spiller i 1. division.



MOTORSPORT: Amerikansk LeMans-serie

Racerkøreren Jan Magnussen vandt i går 5. afdeling af den amerikanske LeMans-serie. Sammen med David Brabham kørte Jan Magnussen sin Panoz i mål 0,766 sekunder foran Audi - ført af Tom Kristensen, også Danmark. Tom Kristensen, der har vundet det originale Le Mans 4 gange, fører stadig den amerikanske serie, efter sejre i tidligere afdelinger.



Vejret

Lørdag var fint sommervejr, søndag var mere skyet og hen under aften begyndte det at regne nogle steder. I dag mandag regn i de østlige og nordlige egne - mere skyet og solstrejf i sydvest. Temperaturer op til mellem 15 - 19 graders varme i dag.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,3688 DKK,   1GBP     11,5929 DKK,   1EUR      7,4322 DKK
100JPY     6,3344 DKK,   1AUD      4,0740 DKK,   1CHF      5,1049 DKK   
1CAD       5,7655 DKK,   1NZD      3,5697 DKK,   1SEK      0,7840 DKK
1NOK       0,9933 DKK,   100ISK    8,70   DKK  
1SGD       4,2499 DKK,   1HKD      0,9447 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   181,46 -7,61   KFX (mest omsatte aktier): 218,89 -11,49
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    308,21 -8,62
                            Pr. 31/12                  380,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)

Det danske marked reagerede som resten af verden negativt på nyheden om Worldcom's betalingsstandsning. Det danske aktiemarked ligger nu under niveauet efter 11. september. Største dyk på det danske marked kom fra Novo Nordisk, der annoncerede at man indstillede udviklingen af en nyt insulinprodukt, der havde vist tegn på uheldige bivirkninger.