fredag, 19. juli 2002 23:41 (CEST)


Stadig mystik om drabssag

Politiet oplyste i dag identiteten på den 15-årige, danske pige, der blev fundet myrdet tirsdag aften på den britiske kanalø Isle of Wight. Hun er født og opvokset nær Holbæk på Vestsjælland. Politiet oplyste også, at den kvalte pige var nøgen da hun blev fundet - men at der ikke var spor af seksuelt misbrug. Den 52-årige mand, som blev anholdt mistænkt for mordet er endnu ikke blevet sigtet. Politiet vil ikke udelukke andre mistænkte - og den anholdte er stadig under hospitalsbehandling. Det vides ikke, om det skyldes han har psykiske problemer eller har forsøgt at begå selvmord.

Det svenske STS Sprogrejser, som den 15-årig rejste med, har stoppet alle rejser til Isle of Wight resten af året. Elever, der stadig ønsker at tage af sted, vil få tilbudt andre destinationer.



Røver kendte koder

Politiets rekonstruktion af det røveri, som i går gav en ukendt røver et udbytte på 7,7 mill. DKK har overbevist politiet om, at røveren enten har været ansat i firmaet Dansikring - eller at en ansat har talt over sig. Det krævede nemlig kendskab til en hemmelig kode at komme ind i varevognens lad, hvor de 7,7 mill. DKK lå. Et vidne, der har set røveren tømme varevognen har fortalt, at der kun var en enkelt mand - en mand i tyverne. Pengetransportens 2 chauffører var inde i et københavns supermarked for at fylde penge på en dankortautomat, da røveren stjal bilen og kørte den 300 meter, før han tømte den og forsvandt.

Dansikring har udlovet en dusør på 100.000 DKK for oplysninger, der fører til opklaring af sagen.



Flere trafikdræbte

Antallet af dræbte i trafikken i årets 6 første måneder er opgjort til 214 mennesker. Det er 20% mere end året før, der som nævnt for nylig satte en ny bundrekord i årtier. Årsagen til stigningen er endnu ikke kendt - men den falder sammen med, at regeringen har beskåret budgettet for de sædvanlige kampagner fra Rådet for Større Færdselssikkerhed. René la Cour fra rådet kalder talene "forfærdeligt deprimerende" i DR-TVA. Helge Adam Møller (K) forsvarede besparelserne med, at pengene gik til "ældre og sygehuse." Han mente, at regeringens andre initiativer, f.eks. hårdere straffe til trafiksyndere og flere motorveje, som giver færre trafikofre ifølge politikeren.



Salus-reder anholdt

I dag kom den russiske ejer af fryseskibet Salus til byretten i Rønne. Salus har ligget blokaderamt i Rønne Havn siden oktober, fordi søfolkene ombord havde elendige forhold. Rederen havde angiveligt sendt to stærke mænd til at "sætte skik" på besætningen. Det medførte et alvorligt overfald på en sømand, og det skulle de to i byretten og forklare i dag. Da rederen så dukkede op, blev han arresteret og fængslet i 8 dage, dømt for at have beordret overfaldet.



Flyttetanker

Efter at udflytningen af Rigsarkivet til Odense tidligere på ugen mistede sit flertal, da Dansk Folkeparti ændrede holdning og sagde nej, er tanken om "kompensation" dukket op hos jyske og fynske politikere. I går torsdag var dagen hvor forskellige gode ideer blev luftet i den retning. Esbjergs borgmester Johnny Søtrup(V) mente, at da dansk olieindustri er samlet i Esbjerg, burde Energistyrelsen klart flytte til byen. I dag ligger Energistyrelsen i Amaliegade i København - tæt ved Mærsk og de store olieselskabers hovedkvarterer. Olie dækker ca. 25% af styrelsens aktiviteter, så forslaget imponerede ikke Rolf Kallehauge, tillidsrepræsentant i styrelsen. Han sagde, at man lige havde været igennem en fyringsrunde. Så forslaget skulle være kommet tidligere - så slap man for at udflytte 80% af de ansatte, der i så fald havde sagt op. Johnny Søtrup mente derimod, at en udflytning ville være godt for københavnere, der kunne se frem til masser af natur, idrætsforeninger og lave huslejer!

Dansk Folkeparti synes også om ideen - og havde masser af andre. Partiets næstformand, Peter Skaarup, foreslog at der heller ikke var nogen grund til, at Politiskolen absolut skulle ligge i København, Søfartsstyrelsen burde flytte hen til et sted, hvor der var mere søfart - og Skov og Naturstyrelsen skulle ud på landet, for der var desværre ikke meget skov eller natur i København. [Det bedste forslag kom dog fra den fynske sanger og musiker Lasse Helmer. Han mente, at man burde flytte betalingsanlægget til Sprogø eller helst til Nyborg. Der var ingen grund til, at lade sjællænderne få alle de penge, blot fordi anlægget ligger i Korsør! Han blev interviewet til TV2 - der som bekendt har hovedkvarter i Odense.]



SMS-"virus" i omløb

TDC Mobil har her til aften udsendt en advarsel til mobiltelefonejere mod at reagere på en bestemt SMS-besked. Flere tusinde abonnenter har allerede modtaget en besked fra "en hemmelig beundrer", som vil afsløre sin identitet, hvis man ringer til et bestemt nummer. Nummeret fører til et fjernopkald til Skt. Helena. [Fastnetopkald til Skt. Helena koster 17,50 DKK i minuttet.]



Tilbage til Århus!

I dag vendte en amerikansk musiker tilbage til Århus for et kort visit. I TV2 Nyhederne mindedes han, hvordan han besøgte byen sidst - i 1965, hvor han var opvarmning for en dansk stjerne, rockveteranen Stig Møller. Siden er der blevet vendt op og ned - Paul Simon blev senere en superstjerne, sammen med Art Garfunkel. Hverken Stig Møller eller Paul Simon kan huske hvor de spillede - TV2 Nyhederne gætter på Århus Katedralskole, men Stig Møller kunne huske, at den meget unge mand spillede "p....godt!"

Paul Simon spiller ved en stor koncert i Randers i morgen.



[Rettelse!]

[Buksefirmaet, der i går fik en bøde på 200.000 DKK for at presse detailhandlende til faste udsalgspriser hedder naturligvis Levi Strauss - og bukserne Levis. Tak til Anette i Californien, som har gjort opmærksom på fejlen.]


DilleSport


CYKLING: Tour de France 2002, 12. etape

12. etape gik fra Lannemezan til Plateau de Beille, og var på 199,5 km. Etapen:
  1. Lance Armstrong, USA (US Postal)         6t 00m 29s
  3. Roberto Heras, Spanien (US Postal)          +1m 04s
  2. Joseba Beloki, Spanien (ONCE)               s.t.   
  4. Santiago Botero, Colombia (Kelme)           +1m 11s
  5. Igor Gonzales Galdeano, Spanien (ONCE)      s.t
...
  7. Carlos Sastre, Spanien (CST)                +1m 33s
 37. Nicki Sørensen, Danmark (CST)               +8m 01s
 38. Tyler Hamilton, USA (CST)                   s.t.
 49. Laurent Jalabert, Frankrig (CST)           +11m 36s
 64. Andrea Peron, Italien (CST)                +16m 40s
126. Paul van Hyfte, Belgien (CST)              +40m 32s
146. Jakob Piil, Danmark (CST)                   s.t.
161. Arvis Piziks, Litauen (CST)                +40m 43s
Den 2. bjergetape i dette Tour de France blev en næsten tro kopi af den første. CSC Tiscalis Laurent Jalabert lagde sig i spidsen tidligt, kørte fra feltet og havde på et tidspunkt 6 minutters forspring. Men ligesom i går sluttede løbet på en stejl stigning - denne gang over 16 km til et bjerg uden for kategori. Ligesom i går kørte Lance Amstrongs US Postal perfekt for den gule trøje. Laurent Jalabert blev indhentet 9 km før mål og kunne slet ikke følge med. Med 8 km tilbage var der de samme 3: Armstrong, Heras og Beloki tilbage i spidsen. Men Lance Armstrong viste sig som den sande mester og satte allerede på det tidspunkt de to andre, for at køre solo i mål. Men dagens mand var og blev Jalabert. Da han et par km før mål blev indhentet af Franck Renier, Bobby Julich og Jérôme Pineau, fulgte de ham resten af vejen og hyldede ham på målstregen.

Laurent Jalabert fik dog mere end blot æren. De to bjerge, som han besejrede undervejs var nok til, at han nu er i den prikkede bjergtrøje, med en stor margen til nr. 2 - Lance Amstrong. Laurent Jalabert vandt bjergkonkurrencen sidste år - og det er ikke urealistisk, at han kan gentage det i år, selv om tour'en ikke er nået Alperne endnu.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) gæstede i dag CSC Tiscali, og fulgte løbet fra ledsagevognen, kørt af direktør Bjarne Riis. En stor oplevelse for den meget cyklende statsminister, der 2 gange tidligere har gæstet Tour de France - men som alm. grøftekanttilskuer, som han udtrykte det.

Carlos Sastre fulgte lige efter Lance Armstrong på det meste af ruten, og nåede også en meget pæn placering. Nicki Sørensen overraskede positivt - og Tyler Hamilton gik igen ned.

Michael Sandstød ligger fortsat på hospitalet i Tarbes, efter et alvorligt styrt i går. Hans kone, Anette Sandstød, siger til TV2 Sporten, at han i dag kan tale sammenhængende, på trods af iltmaske og slanger. Han skal blive på hospitalet mindst 5 dage, men lægerne har fortalt hende, at han nok skal blive i orden igen.

Den samlede stilling:

  1. Lance Armstrong, USA (US Postal)        46t 47m 47s
  2. Joseba Beloki, Spanien (ONCE)               +2m 28s
  3. Igor Gonzales Galdeano, Spanien (ONCE)      +3m 19s
  4. Raimondas Rumsas, Litauen (Lampre)          +5m 15s
  5. Santiago Botero, Colombia (Kelme)           +5m 44s
...
 11. Carlos Sastre, Spanien (CST)                +9m 32s
 22. Tyler Hamilton, USA (CST)                  +14m 04s
 29. Nicki Sørensen, Danmark (CST)              +17m 29s
 31. Laurent Jalabert, Frankrig (CST)           +17m 43s
 42. Andrea Peron, Italien (CST)                +24m 26s
120. Paul van Hyfte, Belgien (CST)           +1t 13m 15s
134. Jakob Piil, Danmark (CST)               +1t 21m 52s
165. Arvis Piziks, Litauen (CST)             +1t 43m 45s
167 ryttere klarede dagens etape. Holdplacering:
  1. ONCE                                   140t 35m 40s
  2. US Postal                                   +7m 39s
  3. Kelme - Costa Blanca                       +12m 17s
...
  5. CSC Tiscali                                +21m 33s

Den officielle hjemmeside har dagens etape - og alle de øvrige:

"http://www.letour.fr/2002/us/index.html



FODBOLD: FCK-direktør træder tilbage - lidt!

FCKs kontroversielle leder, adm. direktør Flemming Østergaard træder tilbage fra posten, meddelte han i dag. Ny direktør bliver Jørgen Glistrup, der i dag leder FCKs ikke-sportslige aktiviteter. Flemming Østergaard fortsætter som bestyrelsesformand - og frontfigur i underholdningsselskabet, der foruden det professionelle fodboldhold FCK og håndboldklubben FIF, driver Parken og med interesser i både sport og underholdning. Jørgen Glistrup kommer fra en stilling som økonomidirektør i Carlsberg, og betegnes som en erfaren erhvervsmand.



Vejret

Mest overskyet i dag, med spredte byger og temperaturer mellem 18 - 23 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,3246 DKK,   1GBP     11,5575 DKK,   1EUR      7,4315 DKK
100JPY     6,3118 DKK,   1AUD      4,0674 DKK,   1CHF      5,0779 DKK   
1CAD       4,7751 DKK,   1NZD      3,5513 DKK,   1SEK      0,7934 DKK
1NOK       0,9991 DKK,   100ISK    8,78   DKK  
1SGD       4,2297 DKK,   1HKD      0,9391 DKK   
kilde: www.nationalbanken.dk

Fondsbørsens nøgletal fra i dag

KAX-index:   189,07 -4,13   KFX (mest omsatte aktier): 230,18 -4,58
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    316,83 -8,75
                            Pr. 31/12                  380,87
kilde: www.xcse.dk (Københavns Fondsbørs)