torsdag, 13. juni 2002 23:56 (CEST)


Minister advarer embedsmænd

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) advarede i dag landets socialrådgivere imod at undergrave landets vedtagne love. Han karakteriserede det som "tæt på sabotage", at Dansk Socialrådgiverforening havde udsendt en vejledning til alle 13.000 medlemmer om at afsløre diskriminationen i den nye asyllov. Det er den lov, der indfører "starthjælp" for nye flygtninge i Danmark. De vil kun kunne få det halve af den bistand, som andre i Danmark har ret til. Formålet er at vise flygtningene, at "det kan betale sig at arbejde." Men socialrådgiverne frygter, at loven i stedet fører til "klientgørelse, diskrimination og fattigdom." Vejledningen indeholder bl.a. skabeloner til læserbreve, hvori de socialrådgivere, der ønsker at protestere mod loven, kan indsætte egne, anonyme cases. Claus Hjort Frederiksen advarer om, at hvis de kommunale socialrådgivere ikke er deres ansvar bevidst, kan det "i yderste konsekvens" få følger for dem og deres job.

[Hele opfordringen - men henvisninger til brevskabelonerne - findes her:]

http://www.socialrdg.dk/index.dsp?page=1365#



Færre trafikdræbte

[Endelig en god nyhed:] Danmarks Statistik har opgjort antallet af trafikdræbte i 2001. Det blev 431. Det er det laveste tal siden 1952, og er et udtryk for et næsten støt fald siden det toppede i 1972. Dengang blev 1.213 dræbt. Tallet faldt til 489 i 1997, men steg så lidt de næste år. En selekampagne sidste år virkede, og flere automatiske hastighedskontroller sænkede hastigheden 1-2 km, mener Rigspolitiets færdselsafdeling. Tallet er dog højere end i de lande, vi normalt sammenlignes med. Sverige, Norge, Tyskland, Holland og Storbritannien har langt lavere antal, gennemsnitligt set.



Ikke dyrere naturgas?

Det statslige olie- og naturgasselskab, DONG, har ingen planer om at hæve prisen på naturgas. Det havde Ekstra-Bladet ellers skrevet, at der var planer om, når DONG engang kommer til at arbejde i et konkurrencemarked. Et fuldstændigt frit gasmarked kommer på et eller andet tidspunkt, og erfaringen fra England er, at det kan medføre både priser der både ligger over og under prisen for olie. Men i Danmark lovede politikerne da naturgasen blev indført, at prisen for naturgas altid ville ligge under prisen for olie. Det princip "har DONG ingen intention om at forlade," skriver adm. direktør Anders Eldrup, DONG. [Spørgsmålet som nogle i dag rejste, bl.a. hovedstadens distributionsselskab, HNG, var om DONG ville være i stand til at holde løftet efter et salg til private investorer - eller om politikerne kunne stå for fristelsen til at hæve prisen til "smertegrænsen" før et salg, for at få en højere pris for DONG.]



Fortsat lavere ulandsbistand

Næste år vil regeringen fortsat holde ulandsbistanden på 12,5 mia. DKK - det samme som i år. Det er 1,5 mia. lavere end sidste år, og det skyldtes at der skulle bruges 1,5 mia. DKK til at forbedre sygehusenes ventelister. Det var dog en engangsforeteelse. De fortsatte besparelser, samt ændringer af regnskabsprincipper gør, at Danmark fra næste år ikke overholde målsætningen om at 1% af bruttonationalproduktet skal gå til ulandsbistand. Oplysningerne har ifølge Politiken fået uroen til at bredde sig i de to regeringspartier. Det skyldes ikke mindst timingen. Finanslovsforslaget for 2003 offentliggøres 27. august - dagen efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) som formand for EU åbner verdenstopmødet om bæredygtig udvikling i Johannesburg, Sydafrika. Venstres folketingsgruppe har angiveligt opfordret statsministeren til at "sætte sig sammen med" udenrigsminister Per Stig Møller (K) og få en løsning på problemet.

Fortsætter stigningen i bruttonationalproduktet vil ulandsbistanden være 0,88% heraf. FN har oprindelige sat 0,7% som mål for de rige lande.



Kinesisk spionage mod danskere?

Både Anne Baastrup (SF) og Peter Skaarup (DF) vil have regeringen til at redegøre for, hvordan den islandske regering er kommet i besiddelse på navnene på danske tilhængere af den kinesiske Falong Gong-bevægelse. 3 danske statsborgere blev i går i Københavns Lufthavn nægtet adgang til et fly til Island. Også amerikanske og canadiske medlemmer er blevet nægtet adgang - nogle nåede endda frem til lufthavnen i Keflavik, hvor de blev tilbageholdt. Island venter besøg af den kinesiske præsident Jiang Zemin, som står bag forbuddet mod bevægelsen i Kina. De danske og nordamerikanske borgere, som er blevet afvist, ønskede at demonstrer mod dette forbud, når de kom til Island.



Ny flagordning ved grænsen

Forleden meddelte Justitsministeriet, at man havde overtaget ansvaret for at der blev hejst Dannebrog ved grænseovergangene til Tyskland. Oprindelig var det Sønderjyllands Amt, der havde taget ansvaret siden told og paskontrollen blev lukket. Men det var blevet for dyrt og amtet trak sig i år. Meddelelsen om at de danske flag ville blive hejst fik Foreningen NORDEN ud af røret. De har henvendt sig til justitsministeriet, som nu har valgt at overdrage ansvaret til foreningen. Foreningen NORDEN mener nemlig, at alle de nordiske flag bør veje ved grænsen, og sådan bliver det fremover. Det meddeler justitsminister Lene Espersen (K) i en pressemeddelelse i dag. Den nye aftale gælder flagning ved Kruså, Padborg, Frøslev, Rudbøl og Sæd. Aftalen gælder ikke Pebersmark, Møllehus og Havneby på Rømø - her flages kun med dansk flag, som det lokale politi får ansvaret for. Lene Espersen glæder sig især over at "flagningen fremover sker ved en indsats fra frivillige og engagerede danske i grænseområdet."



Ny Salmebog godkendt

Landets biskopper har nu alle godkendt udkastet til en ny salmebog. Kirkeminister Tove Fergo fik for et par uger siden overdraget udkastet fra det såkaldte salmebogsudvalg, der havde arbejdet i 10 år med en revision. Nu mangler salmebogen kun dronningen Margrethes underskrift, før den kan gå i produktion.


DilleSport


FODBOLD: K-Elitedivision

(torsdag)     OB - Fortuna         5-6



Vejret

En del regn, mange med torden, kom over landet vestfra - opklaring over vestlige egne sent på dagen. Temperaturer op til mellem 14 - 17 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,8968 DKK,   1GBP     11,6121 DKK,   1EUR      7,8968 DKK
100JPY     6,2892 DKK,   1AUD      4,4884 DKK,   1CHF      5,0375 DKK   
1CAD       5,1317 DKK,   1NZD      3,8639 DKK,   1SEK      0,8132 DKK
1NOK       1,0032 DKK,   100ISK    8,79   DKK,   1ZAR (1)  0,7744 DKK
1SGD       4,4264 DKK,   10THB (2) 1,864  DKK,   1HKD      1,0124 DKK   
1MYR (1)   2,0704 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,44% -0,02 (30 år real), 5,35% -0,02 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   204,58 -0,23   KFX (mest omsatte aktier): 251,36 -0,32
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    371,82 -6,50
                            Pr. 31/12                  380,87