tirsdag, 4. juni 2002 24:25 (CEST)


Kulturminister ønsker bred støtte

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) forsøgte i dag at få Socialdemokratiet, de radikale og Kristeligt Folkeparti, til at gå ind i det forlig, som regeringen havde aftalt med Dansk Folkeparti i går. Brian Mikkelsen sagde, at forliget for 99,5% var det samme, som f.eks. de radikale havde ønsket, så derfor kunne han ikke se at det var andet end en "udemokratisk" "musketer-ed", som hindrede at oppositionspartierne i at tilslutte sig forliget. Men de 3 partier siger, at det er ministeren, der er problemet. De vil gerne forhandle videre - men de vil ikke blot skrive under på det, som Brian Mikkelsen og Dansk Folkeparti er blevet enige om.



Centralt Gentoftebyggeri kritiseres

Gentofte kommune har stort set ingen almennyttige boliger - et faktum kommunen ofte bruger for at afvise flygtninge til integration. Men nu vil kommunen opføre 185 boliger, fortrinsvis til flygtninge og til unge. Og grunden ligger som ejedomsmæglerne udtrykker "tæt ved trafikårer. Det er nemlig et grønt område, der findes der for Lyngbyvejen, Helsingørmotorvejen og Ring-vejene mødes. På den 4. side ligger S-togslinien til Holte - Hillerød. Derfor betegner oppositionen i Gentofte Byråd området som "uegnet for menneskeboliger." Borgmester Hans Toft (K), Gentofte, erkender overfor Ritzaus Bureau, at beliggenheden ikke er optimal - men henviser til at lejligheder ved de store færdselsårer i den indre by er nogle af landets dyreste - og der er trafikken også enorm.



Brixtofte ikke ekskluderet - endnu!

Venstres hovedbestyrelse tog ikke eksklusion af tidligere borgmester Peter Brixtofte (V) på programmet, da den holdt møde i går aftes. Ifølge statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) var det ikke det rigtige tidspunkt at gå ind i sagen på - men han gentog sin opfordring til den lokale vælgerforening om "at rydde op i Farum." Der er formentlig praktiske, politiske grunde til, at hovedbestyrelsen ikke tog eksklusionen op. Dels er der stor modstand imod en eksklusion blandt Venstres amtsformænd - dels ville Peter Brixtofte i tilfælde en eksklusion kunne anke denne til Venstres landsmøde i september. Og det ville formentlig sætte dagsordenen på mødet. Ekskluderes Peter Brixtofte af den lokale forening, kan afgørelsen ikke ankes til landsmødet.



Bøde for skarvfældning

En skovfoged skal betale en bøde på 2.000 DKK for ulovligt at have ryddet en skarvkoloni ved Arresø i Nordsjælland. Han gav sine medarbejdere ordre til at fælde alle træerne - og dermede ødelægge skarvenes redder. Det var skovfogedens egen arbejdsgiver - Skov- og Naturstyrelsen - der fastsatte bødens størrelse, som i alle den slag sager. Der er ikke givet nogen forklaring på ordren, der kom på et uheldigt tidspunkt. Det skete nemlig få dage efter, at miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) havde afvist en opfordring fra danske fiskere om at få igangsat en udryddelse af den totaltfredede fugl. Tværtimod skærpede miljøministeren reglerne. Men selv efter de eksisterende regler var ordren hen i vejret. Det er nemlig totalt forbudt at fælde træer med reder mellem 1. februar og 1. juli - medmindre Skov- og Naturstyrelsen giver dispensation. Det havde den ikke - og dispensation var heller ikke søgt. Der var ca. 230 fugle i den destruerede koloni.



Sociale ydelser i EU

I går blev 14 af EU's 15 socialministre enige om, at også indvandrere skal have mulighed for at tage deres sociale ydelser med sig til et andet EU-land. Den 15. socialminister var Danmarks Henriette Kjær (K), som måtte se til fra sidelinien på grund af Danmarks EU-forbehold mod retsligt samarbejde. Danmark kan tilslutte sig. Dansk Arbejdsgiverforening siger, at det vil være en væsentlig hæmsko for udenlandske virksomheders etablering i Danmark. Regeringen og Socialdemokratiet er positive - men det er Dansk Folkeparti ikke. Og partiet vil bruge den veto-ret, som de fik med indgåelse af forliget med regeringen om udlændingepakken. Ifølge udlændingeordfører Peter Skaarup vil en tilslutning til ordningen ødelægge formålet med udlændingepakken, nemlig at "signalere til menneskesmuglerne" at Danmark "ikke er noget attraktivt sted at være for udlændinge!". Ingegrationsminister Bertel Haarder (V) havde på forhånd været positivt indstillet overfor EU-reglerne, mens den danske repræsentant ved topmødet, Henriette Kjær, først vil se "økonomiske beregninger" inden hun selv tager stilling. Kommunernes Landsforening advarer om, at hvis Danmark tilslutter sig, vil det medføre større kommunale udgifter, som staten bør kompenseret dem for.



Danskere lever - igen - længere

Efter flere år, hvor den gennemsnitlige levetid - specielt for mænd - faldt i Danmark, viser de seneste tal igen en stigning. Sundheds- og Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) offentliggjorde i sidste uge Sundhedspolitisk Redegørelse 2002, og af den kan man læse at kvinder kan vente at leve 79 år, mens mænd kan vente 74,3 år. Bag talene ligger stigninger på 1,2 henholdsvis 1,7 år over de sidste 5 år. Der er heller ikke hos ministeriet stor tvivl om årsagen: Mindre rygning, mere motion og sundere kost. Lars Løkke Rasmussen vil dog ikke "hvile på laurbærene" - middellevetiden er stadig kortere end i de fleste andre europæiske lande - så derfor vil sundhedsministeren i løbet af sommeren overveje et nyt sundhedsprogram - "Sund hele livet." Et led i dette program kunne være "frivillige netværk" bl.a. på arbejdspladser, som integrerer sunde vander i de daglige rutiner.



Vejret

I de østlige egne solrigt med høje skyer - i Jylland overskyet og byger - enkelte med torden. Temperaturer op til mellem 19 - 24 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,8784 DKK,   1GBP     11,5245 DKK,   1EUR      7,4333 DKK
100JPY     6,3838 DKK,   1AUD      4,5325 DKK,   1CHF      5,0629 DKK   
1CAD       5,1559 DKK,   1NZD      3,8800 DKK,   1SEK      0,8128 DKK
1NOK       0,9986 DKK,   100ISK    8,71   DKK,   1ZAR (1)  0,8151 DKK
1SGD       4,4164 DKK,   10THB (2) 1,894  DKK,   1HKD      1,0101 DKK   
1MYR (1)   2,0999 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,48% +0,01 (30 år real), 5,43% +0,06 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   206,98 +0,37   KFX (mest omsatte aktier): 254,69 +0,36
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    386,74 -0,55
                            Pr. 31/12                  380,87