fredag, 24. maj 2002 24:40 (CEST)


[Nyheder forsinket]

[Nyhederne er færdigredigeret i weekenden.]



Stålvalseværket i krise

Det Danske Stålvalseværk i Frederiksværk gik i dag i betalingsstandsning. 1.080 medarbejderes arbejdsplads er i fare, efter værket i længere tid har været plaget af dårlig økonomi, forårsaget af svigtende ordrer og stigende miljøkrav. Betalingsstandsningen kom ikke uventet. Det var været kendt i flere dage, at noget ville ske, ligesom den dårlige økonomi har været kendt. Lukkes værket, vil det ramme Frederiksværk kommune meget hårdt. Stort set alle indbyggere i kommunen er afhængige - direkte eller indirekte af værket, og der er en positiv holdning både fra regeringen og Socialdemokratiet for at yde særlig hjælp til kommunen, hvis det skulle blive nødvendig.

Med betalingsstandsningen for værftets ledelse 3 måneder til at finde en redningsplan. Man satser på, at en udenlandsk stålvirksomhed kommer ind og foretager de nødvendige investeringer. Regnskabsåret 2001 viste et underskud på 67,5 mill. DKK, mens de første 4 måneder i 2002 har haft et underskud på 46 mill. DKK. De sidste 3 år har det samlede underskud været på 450 mill. DKK.



Lindø fyrer 200

Også på Danmarks største skibsværft, Lindø Værftet ved Munkebo, kradser krisen - om end ikke i samme grad. Svigtende ordrer har medført, at 200 medarbejdere nu må fyres. Ledelsen angiver "unfair konkurrence" fra statsstøttede asiatiske værfter som årsagen. Der er ca. 2.000 medarbejdere på virksomheden, der har været ude for tilsvarende nedskæringer de sidste par. Værftet største og stort set eneste - kunde er ejeren, A. P. Møller koncernen. Den har også mærket en markant nedgang i skibstrafikken efter 11. september. Derfor har værket også for første gang begyndt at arbejde med skibe, der ikke er tank- eller containerskibe. For øjeblikket bygger man et kombineret krigs- og transportskib for den danske flåde, skriver Politiken lørdag.



Forbud mod islamisk gruppe?

Den fundamentalistiske, muslimske gruppe, Hizb-ut-Tahrir, bliver ikke i denne omgang vurderet af Rigsadvokaten, med henblik på at få indført et forbud ifølge grundlovens paragraf om organisationer, der virker ved vold. Det meddelte justitsminister Lene Espersen (K) Folketingets retsudvalg i dag. Justitsministeriet vil afvente den politiundersøgelse, der følger af en anmeldelse for opfordring til drab på jøder. Anmeldelsen gælder overtrædelse af racismeparagrafferne. Organisationen, der er forbudt i alle islamiske lande, har hovedkvarter i Storbritannien men også en relativ stor organisation i Danmark. Det skønnes, at op mod et par hundrede unge er medlemmer i Danmark. Organisationen ønsker at sætte islamisk lov over alt andet, og anderkender ikke demokrati. Desuden går den aktivt ind for dødstraf, bl.a. stening for utroskab. Organisationen blev beskrevet i et timelangt dokumentarprogram på DR1 tidligere på ugen, hvilket i går fik Københavns kulturborgmester Martin Geertsen (V) til at ønske et forbud mod at gruppen lånte lokaler i københavnske skoler. Men så længe gruppen ikke er ulovlig, kan kommunen ikke hindre udlån, siger jurister. Flere politiske ordførere krævede en undersøgelse, med henblik på et forbud.



Uklar redegørelse

Forsvarsministeriets såkaldte redegørelse for omkostningerne ved den tidligere forsvarschef Christian Hvidts afskedsparade blev offentliggjort i dag, og den var ikke helt så klar, som ministeriets foromtale i går lod antyde. Forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) skriver at beløbet "kan være" de 301.000, som Christian Hvidt selv hævdede - men den kan ligesåvel være et andet beløb - f.eks. 1,7 mill. DKK som ministeriet kommer frem til. Oppositionen er ikke tilfreds med ministerens redegørelse - de finder stadig beløbet alt for højt for en afskedsfest. Derimod er der ikke længere problemer mellem forsvarets personaleorganisationer og forsvarsministeren. Tidligere udtalte de misstillid til Svend Aage Jensby, der imidlertid fik fuld opbakning fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Christian Hvidt, der trådte tilbage før tiden i protest mod offentlig kritik fra Svend Aage Jensby, reagerede på offentliggørelsen med et nyt angreb. Han kommenterede Anders Fogh Rasmussens ubetingede tillidserklæring til forsvarsministeren med, at "jeg ville ønske, at jeg havde haft en tilsvarende chef!"



IT: Valus-systemet under angreb

Det nye system til små-betalinger på internettet, Valus, som gik i luften i onsdags fik med det samme nettets kærlighed at føle. Allerede onsdag aften kunne brugere påvise sikkerhedsbrister i systemet. Det var muligt at få størrelsen af andre brugeres internetkøb oplyst ved at konstruere specielle opslag (URL'er). Hullet blev lukket allerede torsdag formdiddag, men så gik systemet i sort senere på dagen. Der var tale om et overbelastningsagreb (Denial-of-service) som fik virksomheden til at tage serveren ned. Fra torsdag aften har driften igen været normal.

Ifølge sikkerhedskonsulent Preben Andersen, CERT Danmark, er der intet der tyder på, at der er tale om en politisk motiveret protest mod betaling på internettet. Angrebene kom fra Danmark og Norge, skriver Politiken lørdag.

[Det har måske fristet svage sjæle, at systemet meget overfladisk betragtet er baseret på Microsoft Internet Information Server (IIS). Men ifølge Netcrafts analyser er der tale om Apache, der kører på SUN Microsystems Solaris. IIS har haft ry for at være let at bryde ind i eller lukke af for - primært fordi en stor mængde af systemejerne ikke sørger for at lukke gammelkendte sikkerhedshuller.]



Et dødsfald

Skuespilleren, instruktør og forfatter Hannah Bjarnhof er død, 73 år gammel.



Vejret

Endnu en dag med både sol og regn. Temperaturer op til mellem 15 - 20 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,0940 DKK,   1GBP     11,7541 DKK,   1EUR      7,4368 DKK
100JPY     6,4702 DKK,   1AUD      4,4849 DKK,   1CHF      5,1007 DKK   
1CAD       5,2531 DKK,   1NZD      3,7885 DKK,   1SEK      0,8161 DKK
1NOK       0,9991 DKK,   100ISK    8,76   DKK,   1ZAR (1)  0,7982 DKK
1SGD       4,4946 DKK,   10THB (2) 1,891  DKK,   1HKD      1,0377 DKK   
1MYR (1)   2,1246 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,49% uændr.(30 år real), 5,40% -0,01 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   209,07 +0,54   KFX (mest omsatte aktier): 258,22 +1,10
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    393,87 -3,36
                            Pr. 31/12                  380,87