torsdag, 23. maj 2002 24:13 (CEST)


Irakere sultestrejker i kirke

26 irakiske asylansøgere satte sig i dag på de forreste bænkerækker i Vor Frue Kirke i København for at indleden en sultestrejke. Sultestrejken er en protest mod den danske asylbehandling af irakere. Nogle af de strejkende har fået afslag - andre har ventet forgæves på svar i op til 3 1/2 år. Foreløbig har domprovst Anders Gadegaard besluttet, at lade de 26 blive, men han har anmodet Dansk Røde Kors om at sende en læge, der kan holde øje med irakernes tilstand. Gruppen består både af mænd og kvinder, muslimer og kristne. Fælles for dem alle er, at de ikke tør vende tilbage til Saddam Husseins Irak. Deres krav er, at en repræsentant for Udlændingestyrelsen kommer til kirken, og at deres sager kan blive afgjort eller genoptaget.



Jensby: Hvidt vildledte!

Den nyligt afgåede forsvarschef Christian Hvidt vildledte forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) i spørgsmålet om omkostningerne ved hans oprindeligt planlagte afskedsparade. Det fremgår af en redegørelse, som Forsvarsministeriet offentliggør i morgen, fredag. Christian Hvidt skrev oprindeligt til forsvarsministeriet, at særomkostningerne ved den omfattende militærparade med deltagelse af hær, flåde og flyvevåben ville være 300.000 DKK. Men de reelle omkostninger ligger mellem 1,5 - 2 mill. DKK skriver ministeriet nu. Forsvarsministeriet skriver også, at Christian Hvidt fik en personlig reprimande for at have brugt forsvarets eget jetfly til en tur til USA og Canada, hvor almindeligt rutefly ville have været billigere. Christian Hvidt har sagt, at han aldrig hørte for turen, der som afskedsparaden blev behandlet i en omfattende kulegravning i Ekstra-Bladet. Ekstra-Bladet havde sat omkostningerne ved afskedsparaden til 40 mill. DKK, og på baggrund blev Christian Hvidt kritiseret sønder og sammen af en række politikere, med Svend Aage Jensby i spidsen. Det udløste en offentlig konflikt imellem forsvarschefen og forsvarsministeren, der endte med at førstnævnte trådte tilbage i utide.



EU-aktivister frikendt - igen

Den svenske landsret i Göteborg frikendt i dag 3 danske aktivister for at have planlagt optøjer i forbindelse med EU-topmødet sidste sommer. De 3 blev sammen med 2 andre danskere - som tidligere er blevet frikendt - arresteret i en lejlighed i Göteborg 3 dage før topmødet startede. I lejligheden fandt politiet også kanonslag, nødblus og smørsyre. Men både byretten og nu landsretten slår fast, at der intet bevis er for, at de 3 planlagde noget - endsige havde kendskab til de ting, der blev fundet i lejligheden. Forud for frifindelsen i byretten havde danskerne siddet 31 dage i isolation.

[De danske medier omtaler konsekvent domstolen som Landsretten - men mon ikke der er tale om Länsretten?]



EU-kommisærer i krydsild

2 EU-kommisærer måtte i dag stå til regnskab overfor Europa-parlamentets udvalg i timevis, altsammen på baggrund af fyringen af en dansk embedsmand. Og hele EU's fremtidige fiskeripolitik er på spil. Den danske generaldirektør for fiskeripolitik, Steffen Smidt, fik for et par uger siden at vide, at han skulle forflyttes. Det skete med døgns varsel. Men der var ikke nogen ny stillig, han skulle overtage - og hans gamle stilling blev ikke genbesat. Bagefter kom det frem, at fyringen skete kort efter, at den spanske ministerpræsident Jose Maria Aznar til formanden for EU-kommisionen, Romano Prodi. Hvad der blev sagt vides ikke - men 2 dage efter trak kommisionen uden videre forslaget til en reform af EU's fiskeriprogram - et arbejde som Steffen Smidt stod for, men som Spanien og en række andre sydeuropæiske lande er modstandere af. Det var kommisæren for personaleanliggender, Niel Kinnock, og fiskerikommisær Franz Fischler, som måtte forklare parlamentetudvalg om hændelsesforløbet. Begge afviste på det kraftigste, at Spanien - eller andre lande - havde haft indflydelse på reformforslaget eller fyringen af embedsmanden. Men det tilfredsstillede ikke politikerne - især ikke de danske repræsentanter, som presser på for at få en grundig undersøgelse. Niel Kinnock roste Steffen Smidt og undskyldte, at han først så sent blev orienteret om sin forflyttelse - og sagde at reformforslaget ville blive offentliggjort om kort tid - Så vil kritikerne være nød til trække anklagerne tilbage, sagde kommisæren.



Vrede mod forhandlinger

Politikere, der var med i det nu opsagte folkeskoleforlig, er vrede på regeringen. Undervisningsminister Ulla Tørnæs (V), som opsagde det forlig, der de sidste 20 år har reguleret Folkeskolen i Danmark, havde til hensigt at starte forhandlinger om at skabe et nyt, bredt forlig. Men samtidig er regeringen begyndt forhandlingerne med Kommuner og Amter om næste års budgetter. Og herunder også rammerne for Folkeskolen. Grundlaget her er regeringens eget 10-punkts program for Folkeskolen. SF's skoleordfører, Aage Frandsen, mener at det gør forhandlinger meget vanskelige, når den ene part allerede er bundet af en aftale. Frank Jensen (S) gør opmærksom på, at der ikke er nogen garanti for, at regeringens aftaler på skoleområdet med kommunerne vil blive godkendt i Folketinget.

Kommunerne har også - inden forhandlingerne er kommet rigtigt i gang - kritiseret, at regeringens skoleoplæg forudsætter flere timer i dansk og regning - uden at det må koste mere. I forvejen er mange kommuner kommet i en situation, hvor mangledende vedligeholdelse af skolebygninger tvinger dem til store udgifter til reparation og nybyggeri.



Arte får frist

Sø- og Handelsretten gik i dag med til at forlænge betalingsstandsningen for kulturorganisationen Arte kan fortsætte. Alternativet var en øjeblikkelig konkurs. Oplysninger om, at et udenlandsk selskab har afgivet en skriftlig hensigtserklæring om at købe datterselskabet BilletNet var en væsentlig faktor. Sælges BilletNet, som Arte ejer sammen med Post Danmark, kan økonomien i Arte måske rettes op.



Farum-sagen: Fuld aktindsigt!

Byrådet i Farum har haft travlt med at bevilge aktindsigt i de kommunale repræsentationsbilag. Alle anmodninger er blevet efterkommet, og kopimaskinerne har arbejdet i døgndrift. Men nu har byrådet besluttet at man ligesågodt kan åbne helt op. Derfor vil alle bilag fra de sidste par år blive skannet ind og lagt ud på internettet senest fredag i næste uge. En tidligere V-politiker i Farum, Lars Wismann, har beregnet, at der er brugt 8,5 mill. DKK på repræsentation i Farum. Lars Wismann blev ekskluderet i 2000 for sin modstand mod den såkaldte Farum-model.



Vejret

De midterste dele af landet fik en del regn, mens der var mere sol i øst og i vest og på Bornholm. Temperaturer op til mellem 16 - 24 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,0734 DKK,   1GBP     11,7634 DKK,   1EUR      7,4380 DKK
100JPY     6,4521 DKK,   1AUD      4,4813 DKK,   1CHF      5,1166 DKK   
1CAD       5,2521 DKK,   1NZD      3,7881 DKK,   1SEK      0,8149 DKK
1NOK       0,9940 DKK,   100ISK    8,70   DKK,   1ZAR (1)  0,7962 DKK
1SGD       4,4769 DKK,   10THB (2) 1,896  DKK,   1HKD      1,0351 DKK   
1MYR (1)   2,1141 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,49% -0,01 (30 år real), 5,41% -0,10 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   208,43 -3,06   KFX (mest omsatte aktier): 257,12 -3,48
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    397,23 -7,64
                            Pr. 31/12                  380,87