tirsdag, 23. april 2002 24:30 (CEST)


Farum-plan vedtaget

Farum Byråd vedtog her til aften den spareplan, der skal bringe kommunen ud af det økonomiske kaos, som en række ambitiøse byggeplaner har bragt den i. Skatten skal stige i kommunen og bringe 150 mill. DKK mere ind. Skatten stiger med 3,2 procentpoint, og bliver 22,8% Grundskylden hæves fra 6 til 18 promille. For en familie i hus med en samlet indtægt på 600.000 vil skatten stige 1.769 DKK - hvis familien bor til leje bliver det 1.369 DKK. 50 mill. DKK skaffer kommunen ved besparelser - og det betyder bl.a. at ambitionen om at alle skoleelever skulle have en Compaq-PC opgives, ligesom det er slut med de berømte pensionistrejser. Derimod blev der ikke pillet ved prisen på daginstitutioner.



Journaliststrejke på DR

Utilfredshed med forløbet af overenskomstforhandlinger fik i dag de journalistiske medarbejdere på DR til at gå hjem. Journalisterne mødes igen i morgen kl. 9 for at tage stilling til om den overenskomstridige strejke skal fortsætte. Strejken medførte, at nyhedsprogrammerne i radionen blev reduceret, mens de helt udgik fra TV til fordel for andre programmer.



Asatro anderkendes ikke

Efter 3 års overvejelser har et udvalg i Kirkeministeriet afgjort af troen på de gamle nordiske guder, Odin og Thor, ikke kan anderkendes som trosretning i Danmark. Det er foreningen Forn Sidr, som havde ansøgt om officiel godkendelse. Forn Sidr samler de asa-troende i Danmark. Havde de opnået godkendelse, kunne de foretage vielser, begravelser og få skattefrihed. Det sidste er ifølge foreningen dog uinteressant, da man ingen formue har. Ottar Ottosson, Forn Sidr, fortæller til DR, at man mødes 4 gange om året, ved solhverv og jævndøgn, i en skov et eller andet sted. Der ofrer man til guderne. Asatroforeninger er blevet officielt godkendte religiøse samfund på Island (1973) og i Norge (1996)

Den normale behandlingstid for en ansøgning om godkendelse er 3 måneder. [De må have tænkt sig godt om i Kirkeministeriet...]



6. offer for brand

I weekenden døde en 61-årig kvinde af brandsår, som hun fik ved branden på Hotel Viking i Randers i slutningen af marts måned. Hun blev dermed det 6. dødsoffer ved branden i det ombyggede hotel, der fungerede som herberge for hjemløse. 2 unge mænd sidder varetægtsfængslet, sigtet for at have påsat branden. 4 døde i selve branden mens altså nu 2 er døde af deres kvæstelser.



Universiteter som jobanvisninger?

Måske skal de videregående uddannelser ikke kun bevilges penge efter hvor mange studerende, der er på studiet - eller hvor mange, der består. Regeringen arbejder ifølge forskningsordfører Pia Christmas-Møller med nye "motivationsfaktorer." Det kunne være lave dumpeprocenter - eller hvor god et universitet er til at skaffe studerende i arbejde bagefter! Andre succeskriterier, som kunne udløse ekstra penge, og som overvejes er meritoverførsler til udenlandske universiteter. Ordningen er dog kun tænkt som et supplement til den eksisterende taksameter-ordning, og de endelige overvejelser bliver en del af en ny universitetslov, som regeringen arbejder på.



Vellykket integration?

En ny bog, "Grønlændere i Danmark - En overset Majoritet", som udkom i dag gør op med myten om, at grønlændere i Danmark enten er fordrukne, hjemløse eller prostituerede. Bogen er skrevet af professor i politisk sociologi, Lise Togeby, Aarhus Universitet og bygger på interviews med 552 grønlændere i Danmark. Selv om grønlændere er dårligere uddannet og i større udstrækning end befolkningen som helhed må leve af offentlige ydelser, så er de vel integreret i samfundet. De fleste er dansk gift - eller har en dansk far eller mor. De fleste mener også, at de er glade for at bo i Danmark. Det eneste punkt, hvor de i følge Lise Togeby er tilbageholdne, er med at tage stilling og blande sig i politik. Det gælder især den ældre generation, som føler sig sat uden for indflydelse.



Mere vellykket integration?

Nydanskere er dygtige og produktive lærlinge i mindre håndværksvirksomheder. Det var konklusionen ved en konference i København i dag. Konferencen handlede om hvordan man fik flere nydanskere ind i de små virksomheder. Og der var ikke nogen undskyldning, hvis man skulle tro konferencedeltagerne. Chefkonsulent Ann Holm Sjøberg, HÅndværksrådet sagde til DR Online, at nydanskere er "gode til at tilpasse sig" og udgør en "produktiv arbejdskraft!" Selvfølgelig er der problemer - men de er små - og de fleste knyttet til den særlige omgangstone, med dansk humor og ironi. Den har nydanskere svært ved at forstå. Nydanske lærlinge burde have specialtræning i håndværkerjargon - og virksomhederne bør overveje mere "nydanskervenlig" omgangstone.

[Som en - nu "veltilpasset" nydansk lærling fortalte: Han blev simplethen nød til at spørge, hvorfor en meget kraftig, nyankommen kollega nødvendigsvis måtte have "gået på kostskole".



Liget fra Hou identificeret

Den 26. januar blev liget af en mand fundet i Hou havn, bagbundet, skudt og med masser af knivstikssår. Efter lang tids efterforskning, og efterlysning via Interpol, så er manden nu identificeret. Det er en 54 årig columbianer, Rodriquez Miranda, far til 5 og med bopæl i Madrid - hvor han dog ikke har været i flere år. 2 britiske statsborgere er identificeret som mulige gerningsmænd. Den ene - en kvinde - er arresteret og venter på udlevering fra Holland. Den anden - en mand - er stadig på fri fod.



Vejret

(Vejrrapporten mangler i dag)



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,3762 DKK,   1GBP     12,1190 DKK,   1EUR      7,4314 DKK
100JPY     6,4386 DKK,   1AUD      4,5061 DKK,   1CHF      5,0690 DKK   
1CAD       5,3260 DKK,   1NZD      3,7344 DKK,   1SEK      0,8085 DKK
1NOK       0,9780 DKK,   100ISK    8,70   DKK,   1ZAR (1)  0,7617 DKK
1SGD       4,6043 DKK,   10THB (2) 1,945  DKK,   1HKD      1,0740 DKK   
1MYR (1)   2,2019 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,51% -0,02 (30 år real), 5,41% -0,03 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   210,83 -0,82   KFX (mest omsatte aktier): 261,05 -1,02
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    406,61 -3,21
                            Pr. 31/12                  380,87