torsdag, 11. april 2002 23:58 (CEST)


Dyreaktivister dømt

3 ud af 4 tiltalte dyreaktivister fik i dag fængselsstraffe i Københavns Byret. En kvinde og en mand fik hver 5 måneders fængsel for forsøg på groft hærværk. En 23-årig mand var tiltalt for samme forhold, men også for en brandstiftelse mod en minkfarm i Aars. Han fik 1 år og 9 måneders fængsel. De 3 blev taget af politiet ved en stor minkfarm ved Horsens sent om natten. Da de blev anholdt var de forsynet med bidetænger, walkie-talkies og pandelygter. Sokkerne var uden på skoene. De forklarede, at de blot ville "dokumentere forholdene på minkfarmen," men politiet mener, at de ville lukke mink ud. Politiet havde skygget dem nogen tid. De 3 nægtede sig skyldige og udbad sig betænkningstid omkring en eventuel anke.

En 4. tiltalt blev frikendt. Han var talsmand for en gruppe, der støttede den såkaldte Dyrenes Befrielsesfront. Han havde udtalt sin støtte til aktionerne, udført af Dyrenes Befrielsesfront (Flere tilfælde af "befrielse" af mink fra store farme og hærværk mod minkforretninger). Det mente anklageren var at komme med "strafbare trusler" og aktiv medvirken til hærværk. Det mente byretten ikke.

Dommen, der er en af de mest omfattende om politisk hærværk i Danmark, blev hilst med tilfredshed af Pelsdyravlerforeningen.



Fredsvagter frabedes

Dansk Røde Kors ønsker ikke, at unge danskere rejser til Israel og fungerer som såkaldte Fredsvagter. 21 unge - heriblandt medlem af Folketinget Pernille Rosenkrantz-Theil (Enh.) - har købt billet til Israel. Ideen med fredsvagter er, at de skal være synlige udlændinge og hjælpe ambulancer og nødhjælpskolonner til at komme ind og ud af de militært besatte områder. Men generalsekretær Jørgen Poulsen, Dansk Røde Kors, siger at de ved deres optræden er part i sagen og at de derved risikerer at kompromittere Røde Kors neutralitet. Det afskrækker ikke Pernille Rosenkrantz-Theil. Hun henholder sig til, at både palæstinensiske og israelske humanitære organisationer ønsker de internationale fredsvagters tilstedeværelse.

2 af de danske fredsvagter fik i dag virkeligheden at føle. Der blev skudt efter dem, de forsøgte at passere en vejspærring på vej til en palæstinensisk flygtningelejr. De blev dog ikke ramt men måtte vende om.



En "Ny" Folkeskole?

Med ophævelsen af det brede forlig, der i en lang årrække har været om Folkeskoleloven er undervisningsminister Ulla Tørnæs (V), der ophævede forliget for at kunne stoppe statsstøtte til modersmålsundervisning for indvandrerbørn, er ser en mulighed for at få lavet en ny Folkeskolelov. Hun har derfor bedt forligsparterne uden for regeringen, dvs. Socialdemokratiet, SF, Radikale og Kristeligt Folkeparti om tilbagemeldinger. Selv ønsker regeringen "større faglighed" i Folkeskolen, og har en 10-punkts plan herfor. Børnehaver og Børnehaveklasser - og forældre - skal arbejde med børnenes sproglige færdigeheder og børnehaveklasser skal opøve koncentrationsevner. 1. - 3. klasse skal have en ekstra times dansk, engelskundervisning starter i 3. klasse, og tysk eller fransk i 6. klasse. 4. - 7. klasse skal have en ekstra naturfagstime og 8. - 10. en ekstra historietime om ugen. Kommunerne får mere kontrol med undervisningen og specialundervisning skal kulegraves og vurderes pædagogisk og økonomisk.

Dansk Folkeparti - som har sikret regeringen flertal for afskaffelse af modersmålsundervisningen - har også en række ønsker. Undervisningsordfører Louise Frevert (DF) fortalte TV2 Nyhederne, at man støttede regeringens ønsker om større faglighed. Derudover vil man have klasserne opdelt efter evner i A-hold og B-hold fra 4. klasse. Det skulle ske for "at vænne dem til systemet fra starten." Der skulle også være færre gruppeopgaver. Det betød nemlig, at nogle elever bare læssede arbejdet over på de andre. Og så skulle der være flere timer i musik og bevægelse, mente Louise Frevert. DF ønsker også kristendomsundervisning gjort obligatorisk for alle elever.



Danmark: PKK er terrorgruppe

Den danske regering fik i dag opbakning til at erklærer den kurdiske oprørsbevægelse for en terroristorganisation. Det var Dansk Folkeparti og Kristeligt Folkeparti, der sikrede flertallet. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) havde fortalt den tyrkiske regering og offentlighed, at Danmark arbejdede for at få PKK med på EUs liste over terroristiske organisationer. Problemet var blot, at det ikke var et spørgsmål, som regeringen havde diskuteret med Folketinget. Her havde man diskuteret om EUs list skulle være identisk med USAs liste eller ej. Regeringen lagde vægt på, at PKK indtil 1999 havde udført terrorlignende aktioner. Siden har organisationen sagt, at den vil bruge politiske og demokratiske metoder, men der er ikke gået tilstrækkelig lang tid til, at man kan stole på det holder, mener regeringen. Det understreges også, at en placering på listen kun betyder, at bevægelsens værdier kan indefryses overalt i Europa. Det betyder ikke, at borgere kan overvåges eller retsforfølges for at støtte PKK.



Ingen rigsretsag om Combus

Trafikminister Flemming Hansen (K) mener ikke, der er grundlag for at rejse rigsretssag mod 3 tidligere, socialdemokratiske trafikministre. Rigsrevisionen har gennemført den sidste af ialt 3 undersøgelser af forholdene i det statslige busselskab Combus. Rapporten slutter med en stærk kritik af tidligere trafikminister Sonja Mikkelsen (S), som ikke gav alle oplysninger om Combus reelle situation, da hun anmodede finansudvalget om 300 mill. DKK i 1999, for at redde selskabet fra fallit. Den kritiske konklusion fik tidligere på ugen tidligere trafikminister Kaj Ikast (K) til at kræve Sonja Mikkelsen for en rigsret eller en personlig erstatningssag.

[Combus, der var dannet ved at udskille det gamle DSBs rutebiler i et statsligt aktieselskab blev af privat konkurrenter beskyldt for dumping priser, når de bød på ruter. Det vandt ofte, men økonomien var vitterligt ikke i orden. Efter redningen i 1999 måtte selskabet til sidst sælges for et symbolsk beløb til engelske Arriva.]


DilleSport


HÅNDBOLD: Pokalturnering Kvinder

(torsdag)     Kolding - Viborg          25-32
Kampen havde ekstra opmærksomhed fordi det var sidste gang Anette Hoffmann gik på gaden som aktiv spiller efter en lang karriere med 2 x OL-guld og 6 EM og VM medaljer. Hun sagde til DR-TV Sporten, at det var rart at selv kunne vælge hvornår man skulle holde op. Men tiden var kommet - "Min krop den kan ikke mere.".

Der var nu intet i vejen med hendes spil i aftenens kamp. Hun scorede 5 mål for Kolding og landstræner Jan Pytlick sagde bagefter, at med det spil kunne hun have fortsat 3 - 4 år endnu. Anette Hoffmann er 30 år og har ikke spillet på landsholdet siden OL-finalen i Sydney i 2000.



Vejret

Mest overskyet, men enkelte solstrejf i Nordjylland - og lidt regnbyger mod syd. Temperatur op til mellem 9 og 14 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,4563 DKK,   1GBP     12,1373 DKK,   1EUR      7,4365 DKK
100JPY     6,4218 DKK,   1AUD      4,5204 DKK,   1CHF      5,0678 DKK   
1CAD       5,3201 DKK,   1NZD      3,7322 DKK,   1SEK      0,8184 DKK
1NOK       0,9755 DKK,   100ISK    8,59   DKK,   1ZAR (1)  0,7535 DKK
1SGD       4,6046 DKK,   10THB (2) 1,952  DKK,   1HKD      1,0842 DKK   
1MYR (1)   2,2238 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,53% uændr.(30 år real), 5,42% +0,01 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   212,19 -7,39   KFX (mest omsatte aktier): 263,18 -12,34
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    404,18 -11,94
                            Pr. 31/12                  380,87

Det var Novo Nordisk overraskende nedjustering i går, der har sendt aktieindeksene ned.