onsdag, 27. marts 2002 23:42 (DNT)


[Påskudgave]

[Skærtorsdag og Langfredag er jo helligdage i Danmark. Danske Nyheder udkommer efter påske, tirsdag 2. april.]



Statsminister i USA

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har besøgt USA i denne uge. I mandags mødtes den danske statsminister USAs præsident George W. Bush i Det Hvide Hus. Mødet handlede primært om kampen mod terrorisme, hvor Anders Fogh Rasmussen gav fuld støtte til USAs aktioner og planer. Mødet berørte også andre emner og varede noget længere end de planlagte 20 minutter. Efter mødet sagde Anders Fogh Rasmussen, at stemningen havde været meget positiv. Det eneste område, hvor de to statsledere var lidt uenige var om opfølgningen på Kyoto-aftalen om udledning af drivhusgasser i atmosfæren. Onsdag blev Anders Fogh Rasmussen udnævnt til æresdoktor ved George Washington University i Washington. Derudover har statsministeren været til møder i bl.a. det amerikanske forsvarsministerium.



Kabul-ulykken: Uerfarne danskere

Den officielle rapport om eksplosionsulykken i Kabul, der dræbte 3 danskere, 2 tyskere og sårede flere er endnu ikke kommet. Men store dele af den er refereret i den tyske presse. Det fik tirsdag danske eksperter til (anonymt) at udtale sig til bl.a. Politiken. De sagde at de danske soldater, der befandt sig i ulykkesområdet slet ikke burde have været der. De var nemlig ikke uddannet til den type demonteringsarbejde. Ulykken skete, da man forsøgte at demontere 2 gamle, russiske SA-3 missiler. Tyskerne har angiveligt oversatte, russiske demonteringsvejledninger, men fulgte tilsyneladende ikke procedurerne. Ydermere var basale sikkerhedsregler overtrådt. Da det ene missil eksploderede befandt der sig 24 mænd inden for sikkerhedszonen. Ifølge reglerne må der kun være 2.



E-postretsager afgjort

2 principielle retsager omkring brugen af e-post blev afgjort tirsdag. I den ene sag blev virksomheden Haldor Topsøe A/S frikendt for uberettiget afskedigelse af en it-administrator. 7 november sidste år sendte administratoren en e-post med en dansksproget vittighed videre internt. Vittigheden, som han havde modtaget via e-post, havde et indhold der af mange vil blive opfattet som racistisk - især hvis den oversættes til et andet sprog. Det var tilsyneladende det, der skete, for Halldor Topsøe fik en henvendelse om Holland fra 27. november, hvor e-posten cirkulerede med virksomheden som afsender. Kort tid efter blev it-administratoren afskediget med henvisning til de etiske regler, som Halldor Topsøe A/S har indført. Det var det, som dommeren lagde vægt på i afgørelsen fra Retten i Lyngby. Forsvareren, advokat Thomas Rørdam, hævdede at e-posten blot var udtryk for dansk ironi og satire. [E-posten har cirkuleret i mange virksomheder - også da jeg så den for 3 år siden. En veloplyst dansker vil kun opfatte den "forkert" hvis man er helt humorforladt. (Den gør faktisk grin med det nuværende politiske flertals fordomme om flygtninge). Men løsrives den fra den danske sammenhæng minder den om primitiv nazistisk propaganda - så er det sagt! /Leif]

Retten i Ringkøbing gav Tvind-koncernen - [og privatlivets fred?] - en lille sejr, da den afviste at lade Holstebro Politi få adgang til en række e-postkonti hos internetudbyderen Tele2. Kontiene tilhører Tvind-koncernes ledende medarbejdere, som er under undersøgelse for bedragerig og skattesvig for 73 mill. DKK. De elektroniske breve var ikke blevet slettet, selv om de er blevet læst af modtageren. Dommeren valgt at sidestille adgangen med telefonaflytning, da ingen kunne blive enige om hvilke regler der ellers gælder. Politiet mente, at det skulle behandles som almindelige breve, som man kan beslaglægge i videre omfang. Det var 2. gang politiet forsøgte sig. I første omgang havde man anmodet om adgang til alle 57 konti - i 2. omgang var det 16 konti. Da det blev afvist anmodede politiet om 3 konti - og den tilladelse gav retten, sammen med tilladelse til at få adgang til bankkontooplysninger.

Det fremgik også af retsagen hvorfor e-postkontiene ikke var blevet slettet. Tele2 oplyste, at politiet for et halvt år siden anmodede om at posten ikke blev slettet på de pågældende konti. Det gjorde selskabet - men fastholdt at man ikke ville udlevere materialet uden en dommerkendelse. Den del af sagen kan måske ende i Datatilsynet, fordi en af forsvarsadvokaterne overvejer at anke sagen.



Farum fyrer IT-partner

Farum kommunes problemer breder sig også ud over kontroverserne omkring borgmester Peter Brixtofte (S). Mandag besluttede et enigt byråd af ophæve kontrakten med Columbus IT Partner om leveringen af et nyt administrativ edb-system. Kontrakten blev indgået under stor opmærksomhed i 1999, fordi det var første gang at Columbus IT Partner fik en stor kommunal kontrakt - et området hvor kommunernes eget selskab Kommunedata har reelt monopol. Der var tale om en udviklingkontrakt, og som det ofte er sket blev projektet forsinket og har nu vist sig at være fejlbehæftet på væsentlige områder. Byrådet ophævede kontrakten og vil nu lave et hasteudbud på et standardsystem til at løse opgaven. Columbus IT Partner er nægter, at de er eneansvarlige for systemets fejl, og er ved at undersøge størrelsen af deres modkrav. Selskabet mener heller ikke, at kommunen overhovedet kan ophæve kontrakten med øjeblikkelig virkning.

[Udviklingskontrakten indebar, at det system kommunen og Columbus IT Partner lavede i fællesskab, kunne sælges til andre kommuner. Farum ville få en andel af indtægterne fra disse ekstrasalg.]



2M får yderligere frist

Danmarks meste kendte IT-investeringsselskab 2M Invest A/S fik yderligere en frist, da regnskabet blev offentliggjort onsdag. Som forudsagt indeholdt regnskabet et stort underskud - 437 mill DKK - men siden udnævnelsen af en ny bestyrelsesformand i sidste uge er det lykkedes at finde en midlertidig finansieringsordning. Bankerne bag selskabet, bl.a. Danske Bank og Nordea (tidl. Unibank) har garanteret, at der er penge til udbetaling af løn og andre udgifter frem til midten af maj. Så skal der være fundet en langsigtet finansieringsløsning. Ifølge den nye bestyrelsesformand Lars Kolind er der interesserede købere. Han har også overbevist 2M Invests grundlægger, Michael Mathiesen, om, at han skal have en meddirektør, der kan fungere som modspiller. Michael Mathiesen har været adm. direktør i selskabet.

2M Invest A/S kom ud af 2000 med et overskud på 225 mill. DKK



Piratkopiering koster 300.000 DKK

Et af de kollegier i Danmark, der har været pionerer på IT-området, Rigshospitalets Kollegium på Jagtvej i København, er blevet afsløret med 16.000 ulovlige kopier af musikstykker på en af dens interne servere. Det var den private gruppe Antipiratgruppen, der er lavet af danske rettighedshavere til musik, computerspil og film, som fandt frem til de ulovlige kopier. Alle værelserne på kollegiet har opkobling til det interne højhastighedsnet, der primært er beregnet til internetadgang. Kollegieforeningen, som alle kollegianere er medlem af, har indvilget i at betale en erstatning på 300.000 DKK til rettighedshaverne.



Et dødsfald

Mandag døde modstandsmanden, erhvervsmanden og godsejer Flemming Juncker, 97 år gammel. Flemming Juncker blev mest kendt som manden, der organiserede nedkastninger i Jylland under besættelsen og senere i London, men han stod også i spidsen for Overgård Gods og var direktør for Junckers Savværk i Køge i flere perioder. Han har skrevet om sine oplevelser - både som godsejer og modstandsmand i flere bøger.


DilleSport


BADMINTON

I påskeugen spilles den anden topturnering pengemeæssigt i Korea. (Den første er Realkredit Open i Farum). Turneringen kan følges på adressen:
http://www.worldbadminton.net/KOR02.asp
[Desværre ser det ud til, at henvisningerne til startlister/resultater ("Draw") er forkerte. Der er tilsyneladende bedre held ved nedenstående adresse:
http://www.koreaopen.or.kr/
Det er dog kun prøvet med Netscape 6.2.1]



FODBOLD: Vendskabskamp

M-landshold
(onsdag)   Irland - Danmark        3-0



FODBOLD: M-Superligaen

(lørdag)   Lyngby - AaB                   0-7
           OB - Viborg                    0-1
           FCK - AB                       0-0
           Vejle - FC Midtjylland         0-0
           Esbjerg - AGF                  2-0
           Silkeborg - Brøndby            1-2



HÅNDBOLD: Ligaen Kvinder

           FIF - GOG                     18-21
           Virum/Sorgenfri - Esbjerg     27-28
           Kolding - Slagelse            33-31
           Team Nord - Randers           20-25



HÅNDBOLD: Ligaen Mænd

           Viborg - Ikast/Bording        22-20
           Århus - Kolding HK            23-33
           Helsinge - GOG                27-28
           Virum/Sorgenfri - Ajax-Farum  31-27



ISHOCKEY: Semifinaler

(søndag)   Frederikshavn - Rungsted       1-5
           Herning - Odense               2-5
Rungsted og Odense skal spille om mesterskabet i finalen. Den starter langfredag.



TENNIS: Nasdaq-100 Open 2002

(lørdag) Danmarks bedste kvindelige tennisspiller Eva Dyrberg mødte lørdag amerikaneren Venus Williams. Resultatet blev ikke uventet:

Damesingle

  Venus Williams, USA
    - Eva Dyrberg, DEN   4-6, 6-2, 6-1
Danskeren var meget glad for resultatet mod verdensrangslistens nr. 2.



Vejret

Vejret i ugens første dage har været fint: solrigt - meget få skyer - og temperaturer op til omkring 10 graders varme. Der er dog stadig nattefrost.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,4990 DKK,   1GBP     12,1082 DKK,   1EUR      7,4332 DKK
100JPY     6,4124 DKK,   1AUD      4,4862 DKK,   1CHF      5,0718 DKK   
1CAD       5,3488 DKK,   1NZD      3,7040 DKK,   1SEK      0,8239 DKK
1NOK       0,9640 DKK,   100ISK    8,51   DKK,   1ZAR (1)  0,7331 DKK
1SGD       4,6135 DKK,   10THB (2) 1,972  DKK,   1HKD      1,0897 DKK   
1MYR (1)   2,2390 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,59% -0,02 (30 år real), 5,48% -0,02 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   221,45 -1,01   KFX (mest omsatte aktier): 279,01 +0,61
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    427,26 +3,15
                            Pr. 31/12                  380,87