onsdag, 28. februar 2002 24:32 (DNT)


Menneskeretscenter bibeholdes?

Forholdet mellem regeringspartierne og Dansk Folkeparti, regeringens støtteparti, knager meget alvorligt i dag. Årsagen er, at udenrigsminister Per Stig Møller (K) har fundet en konstruktion, således at Dansk Center for Menneskerettigheder godt nok administrativt lægges ind i et nyt Udenrigspolitisk Institut - men centerets bestyrelse og direktion bibeholdes, således at centeret fortsat opererer uafhængigt af regeringen. Som led i regeringens spareprogram skulle en række udvalg og nævn nedlægges eller reduceres, og på listen var Dansk Center for Menneskerettigheder, men den beslutning blev voldsomt kritiseret - ikke blot fra oppositionen, men også internationalt. Danmark havde været bannerfører for at den type forskningscentrer skulle oprettes i alle demokratiske lande, og fungere uafhængig af regeringer.

Dansk Folkeparti reagerede meget skarpt på den nye beslutning. Regeringen beskyldes for forligsbrud, og både Kristian Thulesen Dahl og partiformand Pia Kjærsgaard (DF) siger, at aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti ikke længere gælder for området med udvalg og nævn. Når regeringen har ændret oplægget, så har Dansk Folkeparti også en række ønsker. Kristian Thulesen Dahl mener, at hvis ikke Dansk Center for Menneskerettigheder nedlægges i sin nuværende form, så må man nedlægge f.eks. Nævnet for etnisk ligestilling.

Udenrigsministeren er på rundrejse i Mellemøsten. Han siger, at der må være tale om en misforståelse, og at han ville holde et møde med Dansk Folkeparti i næste uge, når han kom hjem. Jens Rohde (V) siger, at der intet står om Dansk Center for Menneskerettigheders status i finanslovsforslaget - kun hvad det koster.



V og K i Lomborg-konflikt?

Også internt i regeringen knirkede det i dag. Det var udnævnelsen af den kontroversielle lektor i statskundskab, Bjørn Lomborg, til direktør for det nyoprettede Institut for Miljøvurdering. Både den politiske ordfører Gitte Seeberg (K) og miljøordfører Helle Sjelle (K) syntes, at udnævnelsen af Bjørn Lomborg skete for hurtigt - og i det mindste burde vente indtil de klager, som videnskabsmænd har indgivet om Bjørn Lomborgs arbejde, er blevet behandlet. Helle Sjelle fandt det også lidt betænkeligt, at man vælger en så kontroversiel person til en stilling, hvor man skulle samarbejde med de samme forskere. Partileder Bendt Bendtsen (K) sagde dog senere på dagen - efter møder med Folketingsgruppen - at alle - også Folketingsgruppen - stod 100% bag udnævnelsen af Bjørn Lomborg. Han afviste også, at der er splid i regeringen. Spliden er kun noget, der findes i pressen, sagde han. Iøvrigt er det ikke regeringen, har har udnævnt Bjørn Lomborg, sagde Bendt Bendtsen til TV2 Nyhederne. Det er formanden for institutbestyrelsen.

Formanden for bestyrelsen, Ole P. Kristensen, sagde at Bjørn Lomborg var den bedst kvalificerede af de 16 ansøgere, hvoraf 4 havde været til samtale. Han mente, at netop Bjørn Lomborgs "overblik" ville vise sig at være det ideelle for at at få et samarbejde i gang, når kontroverserne omkring udnævnelsen for lov at træde i baggrunden.



DA: Regering bryder skattestop!

Regeringen har brudt sit eget skattestop. Det mener Dansk Arbejdsgiverforening, DA, og Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgivere, SALA. Virksomhederne er nemlig ifølge de to organisationer beregninger blevet pålagt en ekstra afgift på 11 mill. DKK i forbindelse med oprettelsen af den statslige, tværfaglige a-kasse. I forbindelse med, at tværfaglige a-kasser indføres, skal den indbetaling af ATP udvides til at omfatte alle medlemmer af a-kasser. Det er den ekstra administration heraf, som arbejdsgiverne mener vil koste de ekstra 11 mill. DKK om året. Og selv om det er et lille beløb, så er det en principsag - specielt fordi tværfaglige a-kasser ikke har været et arbejdsgiverønske. DA og SALA har afleveret et høringssvar i forbindelse med fremsættelse af lovforslaget om tværfaglige a-kasser.

Dansk Folkeparti har dog indtil videre hårdnakket nægtet at støtte lovforslaget. Kristian Thulesen Dahl siger til Børsen, at der ikke er grund til at oprette en ny statslig a-kasse, der skal have 20-30 mill. DKK i støtte, når der er så mange a-kasser i forvejen. De får også lov til at blive tværfaglige - så må de først på et par år til at vise, at de nu også udnytter muligheden. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) udtrykte i gårsdagens pressemøde dog håb om, at forslaget kunne blive vedtaget med støtte fra DF.



Forfattere i strid

Også danske forfattere strides indbyrdes i disse dage. Årsagen er, at regeringen har skåret ned på bibliotekspengene med 19 mill. DKK i år og 36 mill. DKK til næste år. Det ville formentlig havde medført, at forfatterne stod sammen og protesterede mod nedskæringerne, der i gennemsnit reducerer forfatternes årsindtægt med 10-15.000 DKK. Men samtidig annoncerede kulturminister Brian Mikkelsen (K), at fordelingen mellem de skønlitterære forfatter og forfattere af faglitteratur skulle ændres så de skønlitterære får mere, fordi de "udvikler dansk sprog og kultur" - Han mener også at 9/10 af de skønlitterære lever af det, mens de faglitterære forfattere har så mange andre indtægtsmuligheder med fordragsvirksomhed og ansættelser på skoler eller universiteter. Danske Skønlitterære Forfattere, der kun optager forfattere af skønlitteratur, gik helhjertet ind for regeringens forslag. Alt for helhjertet, mente foreningens formand, forfatteren Georg Metz. Han tog i dag konsekvensen, og trak sig tilbage som formand. Han fortrød, at foreningen havde opført sig usolidarisk med de øvrige forfattere. Flere kendte forfattere, der er medlem af foreninges bestyrelse, bl.a. Anders Bodelsen og Mette Winge har også trukket sig med samme begrundelse.

[Under det nuværende system for forfatterne en biblioteksafgift, der udregnes på baggrund af antal sider. Skønlitterære værker ganges med 1,35 mens lyrik vægtes 6 gange så meget som faglitteratur. Regeringens spareplan svarer til en nedskæring på 15,3%]



Ingen udsættelse for Farum

Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastholdt i dag, at Farum kommunes frist til at svare på en række spørgsmål ligger fast på 7. marts. Nogle byrådspolitikere havde henvendt sig til ministeren for at få en længere tidsfrist. Der er problemer med at få fat i "de relevante oplysninger", mener politikerne. Men Lars Løkke Rasmussen siger, at de 17 spørgsmål er "faktuelle" og ikke noget, der kræver dybe overvejelser. Tirsdag i sidste uge satte indenrigsministeriet Farum under administration, og bad i den forbindelse om en række oplysninger om det økonomiske forhold i kommunen.


DilleSport


HÅNDBOLD: Ligaen kvinder

(onsdag)    FIF - Virum/Sorgenfri         27-24
            Team Nord - Skovbakken        27-30
            Kolding - Horsens             26-24
            Slagelse - Esbjerg            26-22
            GOG - Viborg                  21-22
            Randers - Ikast               33-33



Vejret

En hel del regn over hele landet, men også opklaring og sol enkelte steder i løbet af dagen. Temperaturer op til mellem 4 - 6 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,5921 DKK,   1GBP     12,1825 DKK,   1EUR      7,4313 DKK
100JPY     6,3733 DKK,   1AUD      4,4150 DKK,   1CHF      5,0324 DKK   
1CAD       5,3478 DKK,   1NZD      3,5947 DKK,   1SEK      0,8186 DKK
1NOK       0,9635 DKK,   100ISK    8,51   DKK,   1ZAR (1)  0,7489 DKK
1SGD       4,6779 DKK,   10THB (2) 1,960  DKK,   1HKD      1,1017 DKK   
1MYR (1)   2,2526 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,43% -0,02 (30 år real), 5,18% uændr.(10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   216,03 +1,43   KFX (mest omsatte aktier): 270,03 +2,09
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    443,60 +8,11
                            Pr. 31/12                  380,87