tirsdag, 5. februar 2002 23:54 (DNT)


Finanslovsforlig

Efter 11 timers uafbrudt forhandlinger indgik V, K og Dansk Folkeparti tidligt i morges forlig om finansloven for 2002. Regeringens oprindelige forslag er i det store og hele uændret. Væsentlige ændringer er, at besparelserne på de videregående uddannelser er taget af bordet, og Dansk Folkeparti har fået flere penge til forbedringer for ældrepleje og hjemmehjælp. De ca. 600 mill. DKK, der derved mangler i budgettet har man taget fra reservefonde. Derfor kommer der ikke besparelser på områder, der ikke allerede er nævnt i finanslovsforslaget. Regeringen forhandlede kun reelt med Dansk Folkeparti, selv om de øvrige partier i går var indkaldt til 1. runde.

Det var en meget glad Pia Kjærsgaard, der i dag kommenterede forliget med ordene, "Nu er der 3 partier, der står sammen om det her og som fortsat vil stå sammen om en række store sager." Hun mente også, at "Sund fornuft bærer det her". Den øvrige opposition er ikke begejstret. Både Jan Sjursen, Krf, og Holger K. Nielsen, kalder det "blokpolitik", og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) siger til DR-TVA, at der nu er to retninger i dansk politik. Den "bagudskuende", som den nye regering har valgt, og den "fremadskuende, som vi står for!" Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviste beskyldninger om, at forliget var "højreorienteret" - "Det er forældet, gammeldags vrøvl", og fortsatte med at sige, at ingen af de andre partier ville være med til at forbedre ventelisterne på sygehusene og forholdene for de ældre. Han lagde vægt på, at regeringens løfter fra før valgkampen blev holdt.

Finansminister Thor Pedersen (V) betegnede det som "et knaldhamrende godt forlig!"

[Udtrykket "knaldhamrende" og at bruge "skråstreg" istedet for "og" eller "eller" er netop kommet ind i sproget. Det stammer fra TV2s voksenjulekalender "Channel Wild Card" sidste år. Det er De Nattergale - samme hold som gave engelsklærerne mareridt med "The Julekalender," som stod bag den håbløse tv-kanal, med den overnervøse studievært og direktør, som hele tiden talte om "mine knaldhamrende dygtige medarbejdere stråstreg ... ansatte" - således som det stod i det manuskript, han klamrede sig til. Enten har danske politkere en sofistikeret selvironi - eller også gentager de bare bevidstløs vendinger, de har hørt deres børn anvende - for at være "oppe på beated," og give tv en rigtig "sound bite."]



Daghøjskolernes op- og nedtur

Hos landets mange daghøjskoler, som fortrinsvis underviser langtidsledige, startede dagen i højt humør. De var stort set blevet elimineret i det oprindelige finanslovsforslag, og med bortfaldet af besparelserne på uddannelsesområdet så fremtiden godt ud. Men stivnet smilede lidt senere på dagen, da man fandt ud af, at den ekstraordinære nedskæring, som var speciel for daghøjskolerne, stadig gælder. Pengene til daghøjskoler er godt nok uændret, men de skal nu deles med samtlige kommuner. I dag er det kun 1/4 af kommunerne, der har daghøjskoler, og derved har del i bevillingerne.



Fyringer igangsat

I går fik omkring 20 ansatte i Erhvervs- og Boligstyrelsen deres fyresedler. Dermed er den fyringsrunde, der ifølge finansminister Thor Pedersen (V) højst vil omfatte 5.000, sat igang. Medarbejderne er mildest talt utrygge, ikke mindst fordi en række styrelser også varslede fyringer - men uden at sætte navne på. Det vil ske senere på ugen, hvor alle opfordres til at møde op, hvorefter man vil blive hentet til samtale. [Det er det, som kaldes en prikkerunde på dansk, og som blev "opfundet" af Danske Bank, da den skulle rationalisere efter den store fusion.] Formanden for Statsansattes Kartel, Peter Waldorff, siger til Politiken at man forbereder sagsanlæg mod arbejdsgiverne, fordi fyringerne sker med henvisning til finansloven, men endnu inden den er vedtaget. Antallet af fyringer kan måske blive højere. Center for Alternativ Samfundsanalyse angiver omkring 9.000 stillinger, som skal væk for at opnå finanslovens sparemål. Peter Waldorff håber dog på, at tallet bliver meget lavere end de 5.000, når regeringen finder ud af, hvad konsekvenserne bliver.



Nyt postrøveri i nat

En postbil blev natten til i dag udsat for et voldsomt røveri. Den blev stoppet af en bil i nærheden Ringsted. Under overfaldet blev chaufføren beskudt, dog uden at blive ramt. Han blev tvunget til at køre postbilen ind på en rastplads, hvor postsække blev overført til flugtbilen. Chaufføren blev låst inde i postbilens varerum, hvorefter røverne tog flugten. Udbyttet blev dog minimalt. Posten indeholdt kun almindelige breve og uomsættelige værdipapirbeviser - og flere bundter med dagens udgave af Kristeligt Dagblad! Alligevel har Post Danmark udlovet en dusør på 10.000 DKK for pågribelse af gerningsmændene. Det er sket p.g.a. røveriets farlige karakter. Antallet af røverier mod posthuse og postbiler er steget voldsomt. I 2000 var der 27 posthusrøverier og 5 overfald på biler. I 2001 var tallet 78 og 15 - og indtil nu er der i år begået 11 røverier mod posthuse og 4 mod biler.



Hjemmeværn nedrustes

Med øjeblikkelig virkning skal samtlige 60.000 hjemmeværnsfolk aflevere deres ammunition på centrale depoter. Det har forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) besluttet, efter en redegærelse fra Hjemmeværnskommandoen. Redegørelsen bad ministeren om, efter at et skuddrab før jul ved Nørre Sundby blev sporet til en hjemmeværnsmand. Det medførte fornyet diskussion om den private opbevaring af våben og ammunition, som er den del af den danske hjemmeværnstradition.



2 sigtet for ægge-vold

To unge er blevet anholdt af politiet på Nørrebro og sigtet for vold mod statsminister Anders Fogh Rasmussen. Efter grundige studier af video og pressefoto fra den eftermiddag i januar, hvor Anders Fogh Rasmussen fik æg smidt i nakken, da han forlod Kirkens Korshærs lokaler på Nørrebro, har politiet sigtet en 19-årig kvinde og en 17-årig mand. Begge er studerende og "har tilknytning til det autonome miljø." Voldssigtelserne kan give dobbelt straf. Det giver straffeloven mulighed for, når offeret er dronningen eller statsministeren.



Hofmarskal: Håndslag til Henrik

Hofmarskal Søren Haslund-Carlsen opfordrede i dag danskerne til at taget godt imod prins Henrik, når han snart vender tilbage til Danmark. "Giv ham et håndslag", lød opfordringen. Han gør et stort arbejde i og uden for landet "altid for Danmark", sagde hofmarskallen, og karakteriserede prinsen som en god støtte "for sin dronning, for sine børn, for hele familien". Han mente også at der i "de moderne tider" må være accept af, at der "er en grad af menneskelighed i de kongelige." Prins Henrik og dronning Margrethe deltog i dag i en åbning af en kunstudstilling i Det Danske Hus i Paris. Et voldsomt pressopbud fulgte parrets mindste skridt og minespil, men begge lod sig ikke mærke med noget. [Begge TV-kanaler havde valgt at vise at afsnit, hvor parret lyttede til Steffen Brandts popstrofe "Så kys det dog, det satans liv!"]

[Venner til prinsen, der er meget overraskende over hans udtalelser til BT, som omtalt i går, spekulerede i TV2 Nyhederne på, om han var blevet deprimeret over den tiltagende udlændingefjendtlighed i Danmark. Han betegnes som "typisk fransk" og det opfatter nogle danskere tilsyneladende som om han er arrogant.]



Vejret

Vestjylland og det nordlige Jylland havde en del sol i dag, mens resten var overskyet og med regnbyger. Temperaturer op til mellem 6 og 10 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,5552 DKK,   1GBP     12,1480 DKK,   1EUR      7,4285 DKK
100JPY     6,4216 DKK,   1AUD      4,3715 DKK,   1CHF      5,0359 DKK   
1CAD       5,3516 DKK,   1NZD      3,5766 DKK,   1SEK      0,8024 DKK
1NOK       0,9457 DKK,   100ISK    8,39   DKK,   1ZAR (1)  0,7354 DKK
1SGD       4,6635 DKK,   10THB (2) 1,973  DKK,   1HKD      1,0969 DKK   
1MYR (1)   2,2615 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,39% -0,04 (30 år real), 5,06% -0,04 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   212,47 -0,92   KFX (mest omsatte aktier): 263,94 -1,57
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    429,77 -3,08
                            Pr. 31/12                  380,87