tirsdag, 29. januar 2002 23:51 (DNT)


FL2002: Forbedringerne

I dag fremlagde finansminister Thor Pedersen (V) VK-regeringens finanslovsforslag for 2002. Forslaget omfatter 412 mia. DKK, men kun ca. 7 mia. bliver der flyttet rundt på. Det er normalt. Men forslaget er ikke destro mindre en af de mere radikale ændringer i mange år.

Den største "udgift" er 2,2 mia., fordi en række afgifter, som den forrige regering havde i sit finanslovsforslag, er blevet fjernet. Men mest opmærksomhed ønsker Thor Pedersen på de 1,5 mia., som sættes af til forbedringer på sygehusene. 0,5 mia. sættes af til ældrepleje. Den udvidede barselsorlov koster 0,4 mia, og konkurrenceevnepakken fra sidste uge var 0,5 mia. Der sættes 400 mill. DKK af til en forskningspulje, der fordeles senere på året - og så er der øvrige forbedringer for 1,5 mia. DKK. Det dækker over en række mindre poster: Terrorbekæmpelse 500 mill, EU-formandskabet 200 mill., hjemmepcordning 0,1 mill., hjælp til fiskeriet og BSE-ramte besætninger - og en lettelse for decentrale kraftvarmeværker på 200 mill. DKK.

Forskningsfonden på de 400 mill. DKK tænkes anvendt på den frie forskning, det teknisk-naturvidenskabelige område, nanoteknolog, IT-forskning og -initiativer og indføring af digital forvaltning.



FL2002: Besparelserne

Der er ikke tale om et sparebudget understregede Thor Pedersen flere gange. Der er tale om omprioriteringer. Og udtrykket er finansiering og budgetforbedringer. Der hentes 2,2 mia. ved at nedlægge puljer, tilskud m.v. På miljø- og udviklingsbistanden skæres 1,5 mia, staten effektiviseres for 1,0 mia. Nedlæggelse af råd og nævn sparer 300 mill. - der hentes 500 mill. ved ikke at indrage penge, der endnu ikke er brugt - og så er der en post på 1,5 mia. kaldet "Øvrige finansieringselementer". En stor del af de 2,2 mia. kommer fra forskellige støtteordninger til vedvarende energi og støtte til miljøinitiativer i østlandene. Så samlet set er det miljøet og ulandene der kommer til at levere den største del af finansieringerne. Regeringen har genindført den gamle regnskabsmetode, som blev anvendt indtil 1999, så alle former for ulandsstøtte og fredsbevarende operationer regnes med til ulandshjælp. Derved overholder Danmark stadig målsætningen om at 1% af Bruttonationalproduktet skal gives som ulandshjælp. Ifølge udenrigsminister Per Stig Møller regner vores nabolande også på den måde - og deres procentsats er stadig lavere end Danmarks.



Flertal er sikret

Dansk Folkeparti vil gerne have lavet nogle enkelte ændringer, siger gruppeformand Kristian Thulesen-Dahl, DF, som flere penge til de ældre. Dermed er der flertal for finansloven. Thor Pedersen har alligevel inviteret alle partierne i Folketinget til forhandlinger efter 1. behandlingen, der sker på fredag. Men ingen af de øvrige oppositionspartier kan gå ind for finansloven som fremlagt. De tager alle forbehold for besparelserne på uland- og miljøområdet.



FL2002: Hvor...

[Serverne var noget overbelastede lige efter offentliggørelsen i eftermiddag, men nu er det efterhånden muligt med lidt tålmodighed at komme igennem:

En kort oversigt:

http://www.fm.dk/udgivelser/publikationer/finanslovsfors_02/ren.htm

Budgetoversigt 1:

http://www.fm.dk/udgivelser/publikationer/budg1_02/ren.htm

Den officielle webside for finanslove og statsregnskaber:

http://www.oes-cs.dk/bevillingslove/
Her kan man hente samtlige tale tilbage til 1996.]



Thor Pedersen: vil ruske op

Et af de store besparelser er på den videregående undervisning. Netto trækkes ca. 1 mia. DKK ud. Det forklarede Thor Pedersen i DR-TVAs Pengemagasinet som et "almindeligt effektiviseringskrav", som er nødvendig for at få "eftertanke" ind i systemet, så man hele tiden gør tingene mere smart og effektivt. "Vi ønsker at ruske op i systemet" sagde han. Han mente også, at universiteterne vil få en stor del af de 400 mill. DKK, som sættes af til forskning, så "netto" er det uændret.

Den nyvalgte rektor for Københavns Universitet, Linda Nielsen, der skal reducere budgettet med 100 mill. DKK, sagde ironisk til DR-TVA, at hun kunne uddanne 200 færre læger - eller nedlægge hele det juridiske fakultet med 4.000 studerende! [Linda Nielsen er professor ved det juridiske fakultet.]



Økonomisk Redegørelse 2002

I al ubemærkethed har finansminister Thor Pedersen også udgivet den halvårlige økonomiske oversigt. Den viser, at økonomien er stærk i Danmark. Den internationale afmatning er ikke slået så stærkt igennem. Det noteres også, at ledigheden imod forventning er fortsat med at falde de sidste par måneder. Det forklarer man med, at der var et uforholdsmæssigt stort "efterslæb" fra opgangen i 2000. Man regner dog med, at ledigheden vil stige de næste måneder, om end den stadig vil ligge under prognoserne. Fra 2003 vil ledigheden falde igen.

Den økonomiske oversigt findes her:

http://www.fm.dk/udgivelser/publikationer/redeg_02/



Integrationsaftale

Arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en integrationsplan, der skal give flygtninge og indvandrere en hurtigere adgang til arbejdsmarkedet. Ideen er, at man hurtigst muligt - senest 2 måneder efter man har fået opholdstilladelse, får et job på en virksomhed, der passer med de faglige egenskaber man besidder. Samtidige med, at man passer jobbet, skal man følge danskkurser om aftenen. Man aflønnes efter hvad man kan, og det vil ifølge LOs formand, Hans Jensen, for en ufaglært svare til lønnen for en voksenlærling. Alt dækkes under eksisterende overenskomster.



Lene Espersen er tilbage

Fra i dag er Lene Jespersen (K) igen tilbage som justitsminister, efter godt en måneds barselsorlov. Det meddelte statsministeriet i en pressemeddelelse i dag.



Kun materiel skade

Ingen mennesker kom alvorligt til skade under stormen, der i nat passerede Danmark. Billedet over det hele var, at det beredskab, der havde vist mangler under decemberorkanen i 1999, fungerede. Alle var advaret i god tid og tog deres forholdsregler. Vandet steg til 4 meter over dagligt vande ved Rømø, og her blev omkring 100 mennesker fra lavtliggende områder evakueret et par timer. I resten af landet var det de sædvanlige stormskader - væltede træer, nedfaldne tagsten - et enkelt sted røg hele taget af - og strømafbrydelser. Forsikringsselskaberne opgjorde i dag skaderne til at være omkring 135 mill. DKK.



Mindeord over Astrid Lindgren

[Kirsten Herold skrev spontant nedenstående til dansk-listen, da hun læste Danske Nyheder i går. Vi viderebringer det her, da redaktionen synes også alle de abonnenter, der ikke er på dansk-listen også skulle have lov til at læse det. /Leif]

Det er med stor sorg jeg modtager nyheden om Astrid Lindgrens død. OK, vist var hun gammel - 94, skriver I - men derfor har en stor person alligevel forladt os. I dette hjem er hun ikke blot en stor børnebogsforfatter, men en stor forfatter, punktum. Det er ikke godt at vide om det er mor, datter, eller far, der nyder det mest, når vi læser hendes bøger højt om aftenen. Bare indenfor det sidste år har vi læst Bulderby bøgerne, Emil fra Lønneberg, Vi på Kragøen, Ronja Røverdatter, Brødrene Løvehjerte, Da Adam blev Gal, Dragen med de Røde Øjne, Grynet, Pippi (selvfølgelig), og adskillige andre. Alle er fremragende. Hendes sans for hvordan børn tænker, og hendes tro på en verden hvor folk opfører sig anstændigt, og hvor problemer løses på fredelig vis, tit med lidt humor, er en enorm god ballast for en lille pige på syv år, som efterhånden er begyndt at fatte, at verden ikke altid er særlig venlig. Det er også en udmærket modstykke til meget af det bras, der går for at være børneunderholdning herovre.

Vi har et CD-Romspil af Emil fra Lønneberg, som Lindgren selv indtalte, da hun var langt oppe i firserne. Det siger noget om hendes format, at hun var villig til at prøve nye medier i så høj en alder.

Hun vil i hvert fald blive savnet her.

Med venlig hilsen,

Kirsten Herold, Ann Arbor, Michigan


DilleSport


FODBOLD: Jensby i FC Århus

Den tidligere adm. direktør i CSC, Asger Jensby, er i dag blevet formandf for bestyrelsen i FC Århus, der spiller i 1. division. Hans udnævnelse, der ikke er knyttet til noget sponsorat, er et tegn på, at FC Århus har ambitioner om at komme i Superligaen og konkurrere med AGF. Forbilledet for Asger Jensby er FC København, der har haft finansiel succes med en kombination af ejendomsinvesteringer og underholdning.

Asger Jensby er i dag adm. direktør den nordiske afdeling af EDS - En af CSC store internationale konkurrenter. Asger Jensby forlod CSC efter uoverenstemmelser med den øvrige ledelse om strategien. Asger Jensby blev meget kendt i sportskredse som drivkraften bag sponsorering af det professionelle cykelhold CSC/Tisacali.



HÅNDBOLD: M-EM i Sverige

Gruppe I, første kamp
(tirsdag)    Danmark - Tjekkiet        31-25
Den første del af kampen var en af de bedste, som Danmark har spillet ved dette EM, og tjekkerne blev løbet over ende. I midten af 2. halvleg førte Danmark 24-16. Så tog man sig en slapper, og tjekkerne fik reduceret afstanden. Men det var ikke nok, og de sidste minutter var det igen danskernes kamp.

Sejren betyder, at Danmark er meget tæt på en plads i semifinalen.

Øvrige kampe i gruppe I

(tirsdag)     Sverige - Rusland        30-26
              Ukraine - Portugal       23-28

Stillingen i gruppe I

                  V  U  T    Score    Point
  1. Sverige      3  0  0    88-69      6
  2. Danmark      2  1  0    83-70      5
  3. Rusland      1  1  1    79-74      3
  4. Portugal     1  0  2    67-78      2
  5. Tjekkiet     1  0  2    77-89      2
  6. Ukraine      0  0  3    71-85      0



Vejret

Dagen startede med sol og aftagende blæst. Efterhånden flere skyer og i aften regnbyger. Temperaturer op til mellem 5 og 7 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,6134 DKK,   1GBP     12,1654 DKK,   1EUR      7,4282 DKK
100JPY     6,4627 DKK,   1AUD      4,4295 DKK,   1CHF      5,0474 DKK   
1CAD       5,4232 DKK,   1NZD      3,6395 DKK,   1SEK      0,8052 DKK
1NOK       0,9474 DKK,   100ISK    8,32   DKK,   1ZAR (1)  0,7478 DKK
1SGD       4,6949 DKK,   10THB (2) 1,962  DKK,   1HKD      1,1044 DKK   
1MYR (1)   2,2787 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,48% +0,04 (30 år real), 5,22% +0,06 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   209,25 +0,11   KFX (mest omsatte aktier): 259,82 -0,62
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    429,15 -3,29
                            Pr. 31/12                  380,87