torsdag, 24. januar 2002 24:00 (DNT)


Gavepakke til Erhvervslivet.

Regeringen gav i dag erhvervslivet en lettelse, som den selv bedømmer til at være 1,3 mia. DKK værd - Den koster "kun" 500 mill. DKK i manglende indtægter. Pakken er en strategi, med navnet "Konkurrenceevnepakken" og sloganet til "Vækst med vilje". Den indeholder 32 forslag, som "mindsker omkostninger, letter det administrative besvær, forbedrer iværksætternes vilkår og skaber fornyelse og produktivitet", som det hedder i indledningen. Nogle af forslagende er: Længere momskredit, lavere elpriser (ved at stoppe udbygning af vindmøller - det er vurderet til at give 300 mill. DKK) En række skatte og afgifter "lempes," ligesom kravene til forebyggende sikkerhedsarbejde for små og mellemstore virksomheder fjernes eller lempes. Øget adgang til digital indberetning regnes også med. Der gøres også en særlig indsats for generationsskifte, samt lettere adgang til at bruge aktier, aktieoptioner og tegningsretter, ubegrænset adgang til overførsel af underskud og overskud.

Nogle af de interessante detaljer:

Der afsættes 20 mill. DKK til at lave digitale, administrative løsninger. Pengene skal bruges til "at skabe digitale forvaltningsløsninger/nye services til den samlede erhvervsportal, der bliver etableret for dansk erhvervsliv." [Det jokker nok på en del håbefulde B2B-firmaer... Én portal? ] Der er er desuden sat 10 mill. DKK af til at gøre gøre erhvervslivets køb af offentlige data billigere.

Alle love, der fremlægges i Folketinget skal vurderes af et testpanel på 500 personer, udpeget fra udvalgte virksomheder. Et fokuspanel med repræsentanter fra berørte virksomheder bruges, når lovgivning kun berører en enkelt branche. Et krav om, at lønstatistik skulle registrere lønmodtagernes køn udskydes på grund af "administrativt besvær" for arbejdsgiverne. Ligeløn opfordres arbejdsmarkedets parter opnå på anden måde. En anden administrativ lettelse er fjernelse af offentlige repræsentanter i finansielle selskabers bestyrelse.

I forbindelse med virksomhedsoverdragelse får "nærtstående" medarbejdere samme vilkår skattemæssigt som familiemedlemmer. For udenlandske nøglemedarbejdere (månedsløn over 52.400) med 4 års 25% bruttoskat skal ikke længere efterbeskattes for de 4 år, hvis de vælger at blive i Danmark.

For at forberede finansieringen af vidensvirksomheder, skal man nu have mulighed for at tage pant i en virksomhed.

[Dokumentet i PDF-format kan hentes på adressen:

http://www.em.dk/publikationer/html/oem-ny/krevne/ren.pdf
På grund af manglende opdateringer af ministeriets redigeringsprogram, kan dokumentet ikke læses af alle Adobe Acrobat læsere (Man har "glemt" at vedlægge den font "NSVTWV+NewsGofT-Medi", man har brugt) HTML er åbenbart passé i danske ministerier.]



Massefyringer i Told & Skat

Antallet af medarbejdere i Told & Skat skal ned med næsten 1.500 over de næste 4 år, hævder dagbladet Børsen i dag. Styrelsen har i dag 5.400 ansatte. Det er formanden for Dansk Told- og Skatteforbund, Jørgen Rise, der kommer med vurderingen, udfra et internet notat om, at løn- og driftsomkostninger skal nedbringes med 15%. Jørgen Rise kalder nedskæringerne "et blodbad." Han mener, at den resulterende dårligere skatteligning af store og mellemstore virksomheder vil medføre 2,4 mia. DKK i mistede skatteindtægter i løbet af de 4 år. Finansminister Thor Pedersen afviste stadig, at der kommer drastiske nedskæringer i kølvandet på de store omprioriteringer på finansloven. Derudover vil han ikke udtale sig før finansloven kommer næste tirsdag.



Ansættelsesstop ophævet

Finansminister Thor Pedersen (V) har i dag ophævet det offentlige ansættelsesstop, som regeringen indførte 29. november sidste år. Ifølge finansministeren er ministerier og styrelsers budgetter nu gennemgået og fastlagt i store træk for 2002, så der er ikke længere nogen grund til et generelt ansættelsesstop.



Terrornetværk i Danmark?

Fungerende justitsminister Brian Mikkelsen (K) oplyste i dag, at den dansker, som USAs hær hartaget tilfang i forbindelse med krigen i Afghanistan fortsat opholder sig der. Der er altså ikke tale om, at han er på Guantanamo-basen, hvor USA holder de efter sigende farligste medlemmer af Taliban eller Al Quada. Men derudover er der totalt mørklægning fra de danske myndigheder. Udenrigsminister Per Stig Møller begrundede hemmeligholdelsen af den pågældende identitet med, at en offentliggørelse kunne hindre en dansk efterforskning i et eventuelt dansk terroristnetværk. Han lagde også vægt på, at man ikke har standretter i Danmark, og man er uskyldigt indtil en retsag siger noget andet. Det var ikke udelukket, at det blot var en person, der var "på det forkerte tidspunkt, på det forkerte sted."



Hjemmeværn uden skarpe skud?

Drabet på en 21-årig mand den 21. december sidste år, formentlig forårsaget af en 24-årig hjemmeværnsmand, har igen fået diskussionen om Hjemmeværnets opbevaring af våben til at blusse op. Politikere fra de to store partier, Venstre og Socialdemokratiet, var i dag ikke afvisende overfor at skarp ammunition ikke skulle opbevares sammen med medlemmets våben i hjemmet. Enkelte gik videre, og foreslog at også geværernes bundstykker skulle opbevares på hjemmeværnsdepoter. Men nye oplysninger var Hjemmeværnet i dag viser, at kravet om deponering af ammunition ikke er nok. Ved samtlige drab, hvor hjemmeværnsvåben har været involveret de sidste par år, har der været tale om ammunition, som de pågældende har "scoret" under øvelser, og dermed ret beset ikke havde lov til at bringe med hjem.



De Gyldne Laurbær

Boghandlerne uddelte i dag De Gyldne Laurbær - prisen der går til den forfatter, som boghandlere og bogkøbere finder, har skrevet den bedste bog i løbet af året. Og for 2001 er det forfatteren Hans Edward Nørregaard-Nielsen for erindringsbogen "Riber Ret". Bogen handler om forfatterens ungdomsoplevelser i 60'erne i Ribe. Det er en efterfølger til debutbogen "Mands Minde".



Vestas nedjusterer

Vindmøllefabrikken Vestas måtte i dag se sine aktier falde med 10%. Det kom som en reaktion på selskabets meddelelse om en nedjustering på 1/2 mia mill. DKK i omsætning for 2001. 1.200 medarbejdere er sat på arbejdsdeling. Nedjusteringen kommer, fordi der er opstået usikkerhed omkring de skattemæssige forhold. USAs regering har ikke endnu besluttet sig for om der skal gives skattelettelser for store vindmølleparker.

[Nedjusteringen har ingen sammenhæng med den danske regerings beslutning om at stoppe direkte og indirekte støtte til vindkraft fremover.]



TDC nedjusterer

Det tidligere TeleDanmark, TDC, måtte i går også sende Fondsbørsen en meddelelse om nedjusteringer. Aktiehandlerne blev gjort opmærksom på, at TDC venter et engangs-tab på 2,1 mia. DKK - efter skat - i regnskabet for 2001. Tabet kommer fra TDCs tyske datterselskab Talkline, som man købte i 1997. Selskabet har hele tiden givet tab, og et forsøg på at sælge det strandede, fordi ingen køber meldte sig. Nu har TDC så besluttet at lukke selskabets fastnet og internet afdeling, og udelukkende satse på mobildrift fremover. TDCs ledelse regner tilgengæld med, at Talkline giver overskud på det allerede i år.

Tabet berører ikke den øvrige del af regnskabet, og det vil ikke afvige fra forventninger. Det endelige regnskab for 2001 kommer i slutningen af februar.


DilleSport


FODBOLD: Ny assistenttræner

Dansk Boldspilunion, DBU, valgte i dag ny assisterende landstræner for herrelandsholdet. Det bliver den 39-årige tidligere træner for Vejle Boldklub, Kjeld Bordninggaard. Han afløser den nuværende landstrænder, Michael Laudrup, der har valgt ikke at forlænge sin kontrakt. Kjeld Bordinggaard nåede kun at få et år som træner for Vejle, før han blev fyret i starten af januar. Det skyldtes, at han ikke ville forlænge sin kontrakt - og han afviser at DBU-jobbet overhovedet havde noget med det at gøre. Kjeld Bordinggaard nåede kun 4 landskampe i sin ellers lange aktive fodboldkarriere.



Vejret

Igen en overskyet dag, der hurtigt blev til regn fra vest over hele landet. Her til aften blev regnen afløst af sne og slud. Temperaturer op til mellem 6 - 9 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,4748 DKK,   1GBP     12,0439 DKK,   1EUR      7,4299 DKK
100JPY     6,2992 DKK,   1AUD      4,3767 DKK,   1CHF      5,0588 DKK   
1CAD       5,2957 DKK,   1NZD      3,6022 DKK,   1SEK      0,8045 DKK
1NOK       0,9434 DKK,   100ISK    8,24   DKK,   1ZAR (1)  0,7380 DKK
1SGD       4,6054 DKK,   10THB (2) 1,909  DKK,   1HKD      1,0866 DKK   
1MYR (1)   2,2081 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,34% -0,02 (30 år real), 5,05% -0,03 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   209,02 -0,92   KFX (mest omsatte aktier): 260,92 -1,79
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    438,40 +9,35
                            Pr. 31/12                  380,87