mandag, 21. januar 2002 23:55 (DNT)


Statsminister overfaldet

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) fik i dag smidt æg i nakken, da han var ved at forlade et værested for hjemløse på Nørrebro. Her havde han afleveret en check på mere en 22.000 DKK, som han fik ind ved en auktion over et eksemplar af sin gamle bog om velfærdssamfundet. Det var det eksemplar, som forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) rev sider ud af ved en af de sidste store valgmøder i TV, for at forsøge at illustrere Venstres påståede afstandtagen til de liberale grundideer, som Anders Fogh Rasmussen slog til lyd for i bogen. Ved en efterfølgende auktion på internettet blev bogen solgt for 22.101 DKK, som Anders Fogh Rasmussen donerede til Kirkens Korshær og dens arbejde for hjemløse. Under overrækkelsen af pengene bankede nogle unge på ruden for at overdøve hans tale - forgæves - og formentlig en af disse smed æg i nakken på Anders Fogh Rasmussen da han talte med en af værestedets brugere ude foran på fortovet. Anders Fogh Rasmussen virkede upåvirket, mens den hjemløse tørrede ægget af og hjalp ham ind i bilen.

Statsministeren var ikke ledsaget af sikkerhedsvagter og han sagde bagefter, at han ikke ønskede at ændre på det fremover. "De er jo, som de er. Det ved vi jo. Det er jo en flok bøller, som det næsten er umuligt at snakke fornuft til." sagde han til Ritzaus Bureau.

Samtlige partier i Folketinget har fordømt hændelsen i stærke vendinger.



Minister: Danskere en stamme

Integrationsminister Bertel Haarder (V) forklarede i dag omkring 30 udenlandske journalister, hvorfor omverdenen ikke forstår landet og især den nye udlændingepolitik. "Dette land har på mange måder en stammenatur, hvor megen kontrol er social kontrol. Vi har på mange måder ikke brug for politiet!" Danskerne stødes derfor af gruppevoldtægter og andre brud på retsfølelsen. Det handler ikke om udlændinge, men om respekt for lov og orden, mente han. Han kom også med nogle estimater for den fremtidige udvikling. Uanset stramningen af reglerne, vil andelen af udlændinge i Danmark være omkring 10% af befolkningen om 20 år, i modsætning til 5,7% nu. Han mente, at formålet med udlændingepolitiken ikke var antallet udlændinge, men at færre mennesker er på velfærd.



Privat pleje bliver dyrere

Priserne på udliciteret pleje skal op - ellers er det ikke rentabelt for private firmaer at overtage kommunale plejeopgaver. Det er de 3 selskaber, der i dag alle har fået opgaver hos Græsted-Gilleleje kommune, en af forgangskommunerne for at give ældre og plejekrævende et frit valg mellem offentlig og privat pleje. Karin Schur, Senior Care, vurderer i DR-TVA, at omkostningerne skal stige mindst 10%, før kontrakten er en god forretning. Borgmester Jannick Pedersen (V) siger, at hvis det sker, så tager kommunen plejen tilbage igen. Det har den ret til. Divisionsdirektør Hans Fog, Forenede Service, erkender at man som mange andre private firmaer har været for optimistiske, da man bød på opgaverne. Det er svært at konkurrere med det offentlige, der har næsten 100 års erfaring. Virksomhederne får dog ikke nogen støtte fra det nye flertal på Christiansborg, selv om valg mellem offentlig og privat plejer er en del af regeringens grundlag. Finansordfører Kristian Jensen (V) siger, at formålet med udlicitering af opgaver er at finde den bedste og mest effektive service for pengene. Hvis virksomhederne har givet for lavt tilbud er det deres problem. Så må de sætte prisen op.



Garanti for uafhængighed?

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) garanterer, at Dansk Center for Menneskerettigheder i sin nye rolle som del af regeringens udenrigspolitiske institut fortsat vil være "fuldstændig uafhængig" af regeringens politik. FN har anbefalet, at der oprettes uafhængige centrer for menneskerettigheder i alle lande, kraftig tilskyndet af tidligere regeringer. Per Stig Møller lover, at han vil sørge for at det endelige lovforslag sikrer forskningens uafhængighed. Kritikerne af nedlæggelsen af centeret - eller rettere sag fratagelsen af dets bevillinger - er ikke overbevist. Margrethe Vestager (R) siger, at "garantien" er et udtryk for, at udenrigsministeren nu føler sig presset - tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) anser det for et begyndende tilbagetog.

Før weekenden udtalte også medlemmer af regeringspartierne sig imod nedlæggelsen af Dansk Center for Menneskerettigheder. Det drejede sig om Gitte Seeberg (K) og Hanne Severinsen (V).

[Politiske kommentatorer siger, at Per Stig Møller internt havde sikret centerets beståen, men at pres fra Dansk Folkeparti fik regeringen til ændre standpunkt. Dansk Folkeparti har længe været modstandere af, at have forskning i menneskerettigheder på finansloven.]



Radioaktivt affald på lager i Danmark?

Minister for videnskab, teknologi og udvikling, Helge Sander (V) skal i løbet af foråret tage stilling til, hvad der skal gøres af omkring 5.000 tønder radioaktiv affald, udtjente brændselselementer og dele af fra Danmarks 3 nu lukkede forsøgsreaktorer fra Risø. Den sidste reaktor blev lukket maj 2000, da det blev skønnet for dyrt at foretage en omfattende reparation. Siden har forskningsministeriet, som det hed i den forrige regering overvejet, hvordan man skaffer sig af med affaldet. Helge Sander antyder, at man overvejer en placering i Danmark - enten et særlig lager ved Risø eller i Sønderjyske salthorste. Man arbejder stærkt på at få USA til at tage omkring 250 kilo højaktiv plutonium tilbage. Hvis det lykkedes, kan resten formentlig nemt opbevares i Danmark. Om omkostningerne skal komme fra hele statens budget, eller udelukkende fra forskningsbudgetterne er ikke afgjort. Et estimat lyder på 700 - 1.300 mill. DKK over 20 år.



Infohus ikke "rockerrelateret"

Beboerne i det omdiskuterede Infohus på Christania har ikke rockerrelationer, hævder de selv i et brev, som de i sidste uge sendte til Fæstnings- og Naturstyrelsen. Styrelsen administrerer forsvarsministeriets ejendomme, herunder fristaden Christania. En beboer i huset har to barndomsvenner, der senere har tilsluttet sig Hells Angels. Ligeledes er politiets påstand om, at en hovedmistænkt i en stor narkosag bor i huset forkert. Han bor i et andet hus i samme område som Infohuset, hedder det i brevet, som Ritzaus Bureau har fået fat i.


DilleSport


HÅNDBOLD: Ligaen Kvinder

(søndag)     FIF - Esbjerg                 28-28
             Virum/Sorgenfri - Skovbakken  26-26



HÅNDBOLD: Champions League

Gruppe B
             Valencia - GOG                28-30
Gruppe C
             Viborg - H. Budapest          34-30



HÅNDBOLD: EHF Cup

3. runde, returkampe
             Cornexi A - Ikast/Bording     29-26
             Györ - Team Nord              34-22
Ikast/Bording går videre, det gøre Team Nord ikke.



HÅNDBOLD: M-EM forberedelse

Det danske herrelandshold mødte i weekenden sine 3 sidste test-modstandere for EM i Sverige starter i denne uge.

(fredag)     Danmark - Island              28-24
(lørdag)     Danmark - Frankrig            29-23
(søndag)     Danmark - Tyskland            20-24

Frankrig er regerende verdensmestre.



Vejret

Regn områder, med opklaring indimellem igennem hele weekenden og mandag. I dag også kraftig blæst. Temperaturer op til mellem 5 - 8 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,4074 DKK,   1GBP     12,0729 DKK,   1EUR      7,4321 DKK
100JPY     6,3392 DKK,   1AUD      4,3534 DKK,   1CHF      5,0586 DKK   
1CAD       5,1984 DKK,   1NZD      3,5928 DKK,   1SEK      0,8063 DKK
1NOK       0,9391 DKK,   100ISK    8,25   DKK,   1ZAR (1)  0,7444 DKK
1SGD       4,5846 DKK,   10THB (2) 1,935  DKK,   1HKD      1,0780 DKK   
1MYR (1)   2,2196 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i fredags kl 12.

Børsens nøgletal fra fredag

Obligationsrenter: 6,35% +0,03 (30 år real), 5,05% +0,06 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   208,90 -0,00   KFX (mest omsatte aktier): 262,44 -1,03
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    424,22 -1,99
                            Pr. 31/12                  380,87