Der var 3 juridiske dommere og 3 lægdommere.
Rasmus Trads var den første, der kom ud. Han var glad for dommen, givet omstændighederne. Det vigtigste var, at Kurt Thorsen var blevet dømt - ikke dommens størrelse som sådan. Han var parat til at begynde afsoningen på mandag. Hvis ikke kriminalforsorgen kontaktede ham inden, ville han selv tage initiativet. Han havde planer om at videreuddanne sig til journalist efter fængselsopholdet. Det var tilsyneladende spændende, sagde han med klar adresse til det stor presseopbud omkring sig.
Kurt Thorsen var oprevet. Han sagde, at det var fuldstændig uforståeligt, at man havde lagt en person som Rasmus Trads til grund som "sandhedsvidne." Han fastholdt, at han var uretfærdigt dømt, og følte magtesløshed og tomhed. Han afviste, at han havde "en plan B" - han havde regnet med frifindelse. Han ville ikke udtale sig om det danske retsvæsen - før dommen havde han udtalt ubetinget tillid til systemet. Han regnede da med at vende tilbage til forretningslivet, når han havde udstået fængselsopholdet, men det var ikke blevet lettere at få nye forretninger efter dommen - men han satte sin lide til, at de af hans aktiviteter i dag foregik i udlandet. [Han er bosat i London.]
Dermed afsluttes den største sag om økonomisk kriminalitet i nyere dansk historie. Dvs. den er kun slut for de to hovedpersoner. En række andre involverede kan nu se frem til at skulle i retten.
Dommens dag (2) - kl. 13:00
Den anden dom kom regeringen med. Under valgkampen annoncerede Venstre
og de konservative en oprydning af de mange råd og nævn, der direkte
eller indirekte er på finansloven. I dag præsenterede finansminister
Thor Petersen (V) og økonomi/erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) så
regeringens foreløbige list over udvalg og nævn, der skal lukkes, mister
bevillinger, nedskæres eller sættes på en særlig observationsliste.
De to ministre brugte det meste af pressekonferencen i dag til at afvise
diverse angreb fra pressen og oppositionen, ved hele tiden at slå fast,
at kun er tale om at begrænse "vildskudene", at der er tale om
"fornuftig prioritering" og nævnte en række anekdoter om unavngivne
nævn. F.eks. var der nævn, hvor formanden "der fik 100.000 DKK" ikke
vidste, hvem der var medlemmer. Andre (et andet nævn?) var oprettet selv
om nævnets medlemmer på forhånd havde afvist det fornuftige i det blev
oprettet - men da de kom på lønningslisten, var det en helt anden sag.
I det hele taget var den kritik, der kom fra de ramte nævn kun et udtryk
for, at de pågældende mistede indtægterne, mente Thor Petersen og Bendt
Bendtsen.
Bendt Bendtsen talte om "støvekosten" og vi har ønsket at bruge midlerne på velværd, at prioritere. Det stod i regeringsgrundlaget og "vi levere varen her!" "Vi skærer ned på administration", men mange opgaver bliver udført andre steder, sagde han - i modsætning til, hvad der stod i pressen. Thor Petersen mente at en ny hofte, mere hjemmehjælp "eller hvad det nu kan være" var vigtigere en at en minister, Folketinget "eller hvem det nu kunne være", får et råd - "for den sags skyld et godt råd!" Der var heller ikke nogen fortrydelse over, at ingen af de berørte institutioner var taget med på råd. Der var tale om, at de ansvarlige ministre havde gennemgået listerne - og iøvrigt var de fleste medlemmer af de ramte nævn i god kontakt med medierne, så deres synspunkter skulle nok komme ud til offentligheden. Selv om besparelserne på dagens omlægninger kun var 345 mill. DKK, så kunne Bendt Bendtsen love, at når finansministeren den 29. januar fremlagde finanslovsforslaget, så ville besparelsen på dette område være godt over en mia. DKK.
Opposition - ikke mindst Socialdemokratiet Mogens Lykketoft - sagde at den aktuelle liste var et udtryk for ren ideologi, selv om mange af argumenterne kom fra den forrige regerings økonomiske redegørelse fra sidste forår. Bl.a. udtrykket at nævn og udvalg "vokser ved knopskydning!" Udlugningen af de værste tiltag var planlagt og ville være gennemført af den forrige regering, mente han - men dagens lister var noget helt andet. Han så det for et udtryk for, at de ledende Venstre-folk ønskede en mere centralistisk styring. Fremover skulle beslutninger tages af Venstreledere eller de embedsmænd i ministeriet, som de kontrollerede. Andre oppositionspolitikere noterede sig, at de lukkede nævn repræsenterede miljø - herunder det folkelige engagement, fødevarekvalitet, økologi, rent vand, ulandshjælp - emner, som især Venstre ofte har modsat sig offentlig indblanding i eller kontrol af.
[DR Online har en større liste over hvilke nævn, der er berørt, herunder med henvisninger til hjemmesider og yderligere oplysninger:
http://www1.dr.dk/nyheder/html/nyheder/baggrund/tema2002/listen/En officiel - men mere indforstået liste - findes på statsministeriets hjemmeside:
http://www.stm.dk/publik/velfaerd/ren.htmDet indledes med en række generelle betragtninger og argumenter for nedskæringerne.]
En del af rådene og nævnene vil forsøge at fortsætte. Det gælder bl.a. Naturrådet - som dog må vinke farvel til kontorpersonalet - og Raadvadcenteret. [Det fremgår ikke af DRs liste, men Raadvad Centeret et levende museum, der rådgiver ejere af fredede ejendomme om bevarelse af gamle bygninger og forsøger at uddanne og bevare gamle bygningshåndværk. Det har i da 12 ansatte, men regner med at skulle skære ned til 1 - 2 ansatte og ophøre med deres rådgivning.]
[Iøvrigt har de fleste medier nu brugt overskriften, at det og de nævn "bliver ramt af Thors hammer." Det vil vi - for en gang skyld - afstå fra her i Danske Nyheder!]
120.000 nye job!
Knap så megen opmærksomhed var der i dag til beskæftigelsesminister
Claus Hjort Frederiksens (V) ambitiøse plan om at skabe 120.000 flere
job i løbet af de næste par år. Planen er omtalt i dagbladet Børsen i
dag, og ret bemærkelsesværdig, fordi der ikke tales ret meget om, hvor
jobene skal komme fra, men snarere hvem, der skal arbejde. Halvdelen,
60.000 skal komme ved at "presse" flygtninge og indvandrere væk fra
bistandshjælp. Midlet er, at bistandshjælpen for udlændinge, der har
opholdt sig mindre end 7 år i Danmark skal reduceres. 40.000 flere
medarbejdere skaffes ved at ældre udsætter pensionen et år og resten
skaffes ved at de studerende gør sig hurtigere færdig med uddannelsen.
Den gennemsnitlige uddanelsestid skal reduceres med et år.
[Planen bygger ifølge Børsen på en tilsvarende målsætning fra den forrige regering. Der var ambitionen dog kun 100.000 nye jobs.]
Hvorfra arbejdspladserne skal komme, vil regeringen drøfte med arbejdsmarkedets parter, Amtsrådsforeningen og Kommunernes Landsforening. Men et incitament har beskæftigelsesministeren et bud på. Det for virksomhederne kostbare arbejdsmiljøprogram skal lettes. En af den tidligere regering planlagt "brugerfinansieret" kontrol gennemføres ikke, og virksomheder under 10 ansatte (i dag 5) behøver ikke oprette en "sikkerhedsorganisation."
(fredag) Danmark - Jugoslavien 24-16Danmark viste især i 1. halvleg (17-8) fremragende forsvarsspil mod VM-bronzevinderne.
Vejret
Endnu en grå og diset dag, men sent på eftermiddagen også snefald i de
sydøstlige egne, og isslag andre steder, hvor der var enkelte byger.
Temperaturer mellem -2 og +3 graders varme.
Finansmarkederne
1USD 8,3345 DKK, 1GBP 12,0303 DKK, 1EUR 7,4335 DKK 100JPY 6,3092 DKK, 1AUD 4,3423 DKK, 1CHF 5,0243 DKK 1CAD 5,2012 DKK, 1NZD 3,5347 DKK, 1SEK 0,8124 DKK 1NOK 0,9348 DKK, 100ISK 8,15 DKK, 1ZAR (1) 0,7352 DKK 1SGD 4,5224 DKK, 10THB (2) 1,903 DKK, 1HKD 1,0700 DKK 1MYR (1) 2,1959 DKK(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.
Obligationsrenter: 6,38% -0,02 (30 år real), 5,06% -0,03 (10 år stat) Pr. 31/12: 6,48% 5,14% KAX-index: 211,17 -0,06 KFX (mest omsatte aktier): 265,30 -0,07 Pr. 31/12: 211,84 267,05 KVX (Vækstaktier i DK): 450,84 +11,62 Pr. 31/12 380,87