fredag, 4. januar 2002 23:45 (DNT)


DSBs tilbød mia-besparelse!

I september måned foreslog DSB, at man skulle nedsætte støtten til det statslige selskab med 1 mia. DKK, oplyste direktør Henrik Hassenkamm, DSB, i dag til DR-TVA. Gennemgribende besparelser og rationaliseringer igennem de sidste år har reduceret omkostningerne væsentlig. Bl.a. har personalereduktioner på 700 stillinger reduceret driftsomkostningerne med 450 mill. DKK. Henrik Hassenkamm finder på det på den baggrund uforståeligt, at trafikministeren ikke ville vælge DSB som operatør på de jyske lokalbaner. I Julen besluttede trafikministeriet, at det engelsk-ejede busselskab Arriva skal drive jernbanedriften i Jylland fra 2003 til 2010, selv om de ikke var de billigste. DSB havde tilbudt 80 mill. DKK om året, Arriva 115 mill. DKK. I dag betaler staten DSB 222 mill. DKK om året for at drive trafikken på de udliciterede strækniger.

Trafikministeriet har endnu ikke svaret på DSBs henvendelse. Den nuværende trafikminister Flemming Hansen (V) siger til DR-TVA, at han naturligvis ser frem til, at DSB vil byde også på fremtidige udbud.

Trafikministeren præciserede ligeledes i en pressemeddelelse i går, at han stadig har fuld tillid til DSBs bestyrelse [Det udtrykte bestyrelsen højlydt tvivl om efter valget af Arriva]. Han afviste at valget af Arriva var politisk betinget [Det har oppositionen hævdet] og understregede at der ikke udliciteres flere togstrækninger før man har erfaringer med den første udbud, dvs. om mindst 3 år.

[Arrivas kontrakt er en såkaldt nettokontrakt. For beløbet skal selskabet sørge for et hvis antal afgange på strækningerne. Derudover får selskabet alle indtægterne fra billetsalget på ruten. Det er i modstrid med den normale måde at udliciteret busdriften i Danmark. Her går billetindtægten til det lokale trafikselskab, der så betaler busselskaber for at køre efter en køreplan.]



Forvirring om barselsorlov

Den 1. januar trådte den nye barselsorlov i kraft, som VK-regeringen lovede ved sin tiltræden. Problemet er blot, at loven ikke er vedtaget endnu. Det ventes først at ske i marts måned. Og på forhånd har regeringen IKKE flertal til sit forslag, der udvider barselsorloven med 6 måneder - til ialt 12 måneder - til fuld dagpengesats. Forældre til børn, født efter 1. januar er meget usikre på, hvordan de skal forholde sig, og hvad de skal aftale med deres arbejdsgiver. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) beroliger forældrene med, at alle, der får barn mellem den 1. januar og lovens endelige vedtagelse får frit valg om de vil havde den gamle ordning eller den nye. (Den gamle ordning havde mulighed for forældreorlov til reducerede dagpenge, men i længere tid senere i barnets liv.)



Helge Sander: Telestyrelse og SI sammenlægges?

Ifølge Berlingske Tidende lørdag vil Minister for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Helge Sander (V) lægge de to statslige styrelser, Telestyrelsen og Statens Information sammen i en IT- og Telestyrelse. Sammenlægningen skal være effektiv fra 1. april, men flere detaljer har ministeren endnu ikke taget stilling til. Formålet med sammenlægningen er at styrke IT-området, og fungere som en "markant faglig styrkelse" af hans ministerium.

[Det var endnu en bemærkelsesværdig disposition fra den nye regering. Telestyrelsens primære opgave er at kontrollere, at de forskellige televirksomheder konkurrerer på rimelige vilkår og som vagthund på forbrugernes vegne. Statens Information - som vi omtalte tidligere på ugen - har til formål at lette borgernes adgang til information fra en - ikke altid - lige villig offentlig sektor. Interessant om der er nogensomhelst synergieffekt her. Men så bliver Statens Information da ikke nedlagt, således som spekulationerne tidligere på ugen lød på...]



Højere teaterbilletpriser fra 2004?

Endnu et spareforslag fra den nye regering. Dennegang er det Ritzaus Bureau, der har fået oplysninger om, at statens udgifter til teaterstøtte skal skæres 10-12% i 2004 og 2004, svarende til 100 mill. DKK ialt. Derfor bliver teatrene nød til at hæve billetpriserne tilsvarende, hvis de vil overleve, mener Ritzaus Bureau. Et forlig mellem K, CD, S og R om Det kgl. Teater, som løber til og med 2003, hindrer, at man kan pille ved teaterstøtten på nuværende tidspunkt.



På glatis

Det var i dag 4. dag med uafbrudt frost i Danmark, og nu begynder de negative sider af vintervejret at blive følgeligt. Der er nemlig mange danskere, der ikke har fået leveret post eller fjernet skrald i de seneste dage. I København er alene 6.000 affaldsposer ikke blevet afhentet, og det har medført en sand telefonstorm mod renholdningsselskabet R98. Natten efter nytårsdag ændrede vejret sig til kraftig frost, efter dagen havde budt på varmegrader og regn. Det var dog ikke nok til at fjerne al sneen, og men efter frostnatten blev den til hård is, der især ligger på cykelstier og fortove. Fortovene er især ujævnt glatte, hvor der ikke blev ryddet for sne inden nytårsaften. [Her i Brønshøj, hvor snerydning - som de fleste steder i Danmark - er grundejernes ansvar, er der en del steder, som er sande "minefelter."]

Der er gode nyheder på vej - Der loves temperaturer over frysepunktet allerede fra lørdag middag.



Leverpostej - en mangelvare!

Der er udsigt til mangel på leverpostej de næste par uger. En mindre brand torsdag med efterfølgende omfattende sodskader på Stryhns fabrik i Roskilde betyder, at halvdelen af den danske produktion af leverpostej bortfalder. Det vil tage flere uger at få gang i produktionen igen, oplyser adm. direktør Torben Faurby, Stryhns Leverpostej til DR Online.



Kritik af dansk Open Source rapport

Den første store, offentlige rapport om fænomenet åben kildekode eller Open Source blev publiseret af Patent- og Varemærkestyrelsen i november. Rapporten, der er lavet af et eksternt konsulentfirma angives at give en oversigt på dansk over, hvad Open Source og operativsystemet Linux egentlig er for noget. Men måske er rapporten ikke det endelige svar. Foreningen Sjællands og Skånes Linux User Group (SSLUG), en stor non-profit organisation af Linuxbrugere har lavet en gennemgående analyse af rapporten. Analysen er på over 34 siders tekst, men konklusionen er, at rapporten må trækkes tilbage eller korrigeres på væsentlige punkter. Rapporten sammenblander bl.a. begreberne eneret (patenter) og ophavsret - og gør Open Source bevægelsen til "ideologiske" modstandere af begge begreber. [Open Source folk går meget op i at kæmpe for ophavsretten - det er den, der hindrer skruppelløse virksomheder i at "stjæle" koden i.e. hindre den frie udbredelse!]. Et andet kritikpunkt er, at rapporten gentagne gange udtaler sig til fordel for software patenter, uden at komme ind på den reelle trussel, denne nye type patenter er mod Open Source og små virksomheder.

SSLUGs analyse er meget grundig - og i modsætning til Styrelsens rapport - rigeligt forsynet med henvisninger til kilder. Dog kunne den måske have haft godt af en ekstra korrekturlæsning og konklusionen strammes lidt op. Det virker lidt for akademisk for det politiske miljø, den er rettet imod. Ifølge ComputerWorld Online afviser Patent- og Varemærkestyrelsen at rapporten er fejlfyldt eller ubalanceret og man ser ingen grund til at trække rapporten tilbage.

Rapporten kan hentes hos Patent- og Varemærkestyrelsen på følgende adresse:

http://www.dkpto.dk/iprudvikling/open_source/udvikling.htm
Rapporten er i Acrobat-format.

SSLUGs analyse ligger på addresen:

http://www.sslug.dk/patent/DKPTO_OSS_rapport_kritik/

[Redaktøren undrer sig stadig over, at den eneste styrelse med en klar partsinteresse i konflikten mellem Open Source og eneret til programmel og algoritmer, fik til opgave at lave en rapport om Open Source i erhvervslivet. Patent- og Varemærkestyrelsen har som et af sine hovedformål at få flere danske virksomheder til at søge patenter - som de i øvrigt også administrerer. /Leif]



Vejret

Endnu en dag med høj solskin og dagfrost. Nordjylland havde dog tåge hele dagen. Den bredte sig i aften til større dele af landet. Temperaturer maksimalt mellem -3 og +1 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,3097 DKK,   1GBP     11,9680 DKK,   1EUR      7,4405 DKK
100JPY     6,3496 DKK,   1AUD      4,3058 DKK,   1CHF      5,0311 DKK   
1CAD       5,2013 DKK,   1NZD      3,5573 DKK,   1SEK      0,8057 DKK
1NOK       0,9316 DKK,   100ISK    8,13   DKK,   1ZAR (1)  0,6731 DKK
1SGD       *,**** DKK,   10THB (2) 1,886  DKK,   1HKD      1,0655 DKK   
1MYR (1)   2,1662 DKK
(1) ZAR, og MYR er vejledende notering på basis af USD og (2) THB er vejledende salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank, offentliggjort i Børsen og beregnet i går kl 12.

*,**** Kursen på SGD fra Nationalbanken var helt klart forkert i dag. Den var nemlig identisk med HKD!

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,42% -0,03 (30 år real), 5,10% -0,04 (10 år stat)
Pr. 31/12:         6,48%                     5,14%
KAX-index:   213,95 +2,12   KFX (mest omsatte aktier): 272,94 +3,35
Pr. 31/12:   211,84                                    267,05
                            KVX (Vækstaktier i DK):    399,41 +1,01
                            Pr. 31/12                  380,87