onsdag, 2. januar 2002 23:38 (DNT)


[Jul og Nytår 2001]

[En lidt presset jul/nytårsudgave af Danske Nyheder. Vi tilbragte julen i England, rejste tilbage til Copenhagen Masters og Nytårsaften her i København. På grund af de traditionelle, årlige taler, er der ikke blevet plads til så mange andre nyheder. Dem samler vi op på de næste par dage.

Alle læserne ønskes et godt nytår!

Det bliver forhåbentlig bedre en 2001, som ikke har været det heldigste at se tilbage på - hverken på redaktionens lokale plane eller på det verdensomspændende.]

Sne over Danmark Så blev det atter hvid jul i Danmark - nogen steder - knap nok. Men sne i juledagene fik man masser af. Det startede 21. december med snefald over hele landet. Godt nok blev det afløst af regn og til juleaftensdag var det meste væk igen. Men fra 2. juledag er det for alvor gået løs, med i torsdag og fredag som regulære vinterdage med hvad der deraf følger af aflysninger og forsinkelser i trafikken.



Dronningens Nytårstale

Op til talen var det store spørgsmål, hvordan dronningen ville klare det. I juledagen faldt hun og brækkede 2 ribben på Marselisborg. Det blev med det samme oplyst, at hun ville være i stand til at klare sine officielle pligter - både talen og de efterfølgende nytårstafler og -kure. Men det var helt tydeligt, at hun virkede stivere, især da hun efter talen ville tage brillerne af.

Selve talen var i to dele. Den første tale tog udgangspunkt i det voldsomme terrorangreb i USA 11. september, og hvad den betød for vor verden. Det som gjorde oplevelsen voldsom var:

"Det kom som et lyn fra en klar himmel; men det var ikke noget lyn, ikke en af de naturkræfter, som rammer i blinde. Det skyldtes heller ikke en menneskelig fejl, eller at teknikken svigtede. Det var den villede ondskab, den forsætlige hensynsløshed."

Det ryster os især fordi:

"Det åbne samfund er vor stolthed; men det er netop på grund af sin åbenhed også sårbart. Det kan vi ikke lukke øjnene for; men det er vigtigt, at vi ikke ligger under for frygten. Nok skal vi være vågne; men vi skal ikke ligge søvnløse."

Hun sagde derefter, at frygt og usikkerhed før har været brug til at skabe fordomme og splid mellem mennesker. Det må ikke ske i Danmark, erklærede hun, og opfordrede til større forståelse mellem dem, der nedstammer fra flere generationer i Danmark og dem, der lige er kommet hertil:

"At stå sammen er ikke noget, der gøres kun fra én side. Det kræver noget af os alle, for det er ikke altid så ligetil at erkende medmennesket bag anderledes træk og uvante skikke"

I den anden halvdel af talen sendte hun hilsner og taksigelser. Hun hilste fra "alle tre generationer" i den kongelige familie, med ønsket om godt nytår. Først sendte hun hilsner til Færøerne og Grønland - begge samfund, der står overfor vigtige beslutninger i den nærmeste fremtid. Dernæst sendte hun en hilsen til forsvaret - både i og uden for Danmark - og til beredskabet, der efter terrorangrebet havde vist sig vigtigt også i Danmark: Beredskab, Politi og ansatte på hospitalerne, som står parat til indsats, hvis det værste skulle ske.

Så var der hilsner til danske i udlandet, som føler stærke bånd til Danmark - måske efter flere generationer. " Jeg véd også, at nogle med bekymring synes, at Danmark i disse år forandrer sig meget; men de skal vide, at vi husker dem og regner med dem. Det gælder de danske i Sydslesvig såvel som de, der er bosat fjernt eller nær eller fejrer nytår på søen. De er ofte i mine tanker, og jeg ønsker dem alle et godt nytår."

Hun sluttede med:

"Når vi ser frem til det nye år, er det ikke uden bekymring, for der er så mange spændinger i verden, så mange ulykkelige forhold, som nok ikke så let lader sig rette op. Alligevel vil vi se fremtiden i møde med fortrøstning og ønske, at vi i det nye år må opleve, at nogle af de hårde konfrontationer må blødes op, og at meget af den nød, som hersker, må mindskes, og de sår må læges, som mennesker bærer både på krop og sind. Måtte vi også fra dansk side kunne medvirke til, at året 2002 må blive blot begyndelsen på bedre og fredeligere tider."

"I det håb ønsker jeg alle et godt og glædeligt nytår."

"GUD BEVARE DANMARK"

Hele talen findes på kongehusets hjemmeside (www.kongehuset.dk). Den er her angivet som en direkte henvisning (ellers kræves Javascript for at se den...)

http://www.kongehuset.dk/content/03_aktuelt/taler/nytaar.html



Statsministerens Nytårstale

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) tog også udgangspunkt i begivenhederne 11. september. Hans svar herpå var at tale for dansk deltagelse i USAs kamp mod terrorisme og FNs fredsbevarende indsats på det militære område. Og en forstærket indsat for at knytte landene i Mellem- og Østeuropa nærmere til EU. Udvidelsen, som han bemærkede skal formaliseres på EU-topmøderne til efteråret under Danmarks formandskab, sker ikke af økonomiske, men af sikkerhedsmæssige årsager. Ellers handlede resten af talen om det danske samfund. Igen erklærede han "klassekampen" for død, og han så tilbage på det 20. århundrede, som var præget af "klassekamp, folkemord, undertrykkelse, verdenskrige" - det var "kollektivismens århundrede, systemernes århundrede." Nu står vi overfor det 21. århundrede "frihedens århundrede - præget af samarbejde, fred og respekt for det enkelte menneskes liv." I opgøret med "velfærdssystemet" og overgangen til "velfærdssamfundet", fremhævede statsministeren, at "vi har et ansvar over for medmennesket". Det gælder især de medmennesker, der er mest udsatte: hjemløse, misbrugere og sindslidende. Tilsidste fremhævede han den nye regering, som han karakteriserede som "fordomsfri", uden "ideologiske blokeringer" og ikke "bundet af snævre interesser eller hensyn til bestemte grupper". Regeringen vil sætte mennesket før systemet - hver enkelt skal have mere "frihed til at forme sit liv". Et opgør med "systemer, umyndiggørelse og ensretning" venter - og det skal især ramme "eksperttyranniet", som "undertrykker den frie folkelige debat." Det vil bl.a. sige at en række "overflødige råd og nævn og institutioner" skal fjernes. "Nu vil regeringen skabe rammerne. Men rammerne skal fyldes ud af hver enkelt dansker. Det er ikke alt, vi kan klare med lovgivning."

Han sluttede med en række sentenser:

"Jo mere frihed, udfordring og ansvar vi mennesker får, desto mere stoute og selvstændige bliver vi, og desto bedre kan vi udfolde og udnytte vore evner til gavn for hele fællesskabet."

"Lad os udvikle dette rummelige fællesskab, hvor det enkelte menneske får lov at blomstre."

"Nu vil regeringen skabe rammerne. Men rammerne skal fyldes ud af hver enkelt dansker. Det er ikke alt, vi kan klare med lovgivning."

"Velstand kommer ikke fra statens gavmildhed, men fra menneskers arbejdsomhed."

"Velfærd kommer ikke fra politikernes lyst til at fordele værdier, men fra borgernes evne til at frembringe værdier."

"Fremskridt er ikke noget, en regering kan trylle frem. Det er noget, vi mennesker selv kan skabe - hvis vi får frihed til det."

"Lad os skabe den fornyelse, som kan løfte det danske samfund frem mod nye mål."

"Godt nytår!"

Talens trykte forlæg, hvorfra også citaterne er taget ligger på adressen:


http://www.statsministeriet.dk/taler/taler/tale116%20-%20nytaar.htm



DF kritik

De fleste politikere har ikke kritiseret talens indhold - bortset fra, at den ikke indeholder noget om den store nyhed for øjeblikket - Overgangen til Euro som møntfod i det meste af EU. Det er talens skarpeste kritiker glad for - det er nemlig EU-modstanderen og regeringens parlamentariske støtte, Pia Kjærsgaard (DF). Men hun kritiserer skarpt, at talen ikke indeholder noget om stramninger på udlændingeområdet. Det var trods alt Folketingsvalgets hovedtema - og en af de væsentlige grunde til, at V og K kom til magten. Hun kunne frygte, at regeringen måske er på til at nedprioritere spørgsmålet, men det vil få alvorlige konsekvenser for regeringen. Hun betragter udeladelsen som en "begynderfejl".

[Danmark står uden for Euro-samarbejdet efter en folkeafstemning vedtog de 4 danske forbehold. Forbeholdet om fælles mønt er et af de 4. Der er p.t. et lille flertal for at ophæve forbeholdet - men en folkeafstemning om netop dette emne gav et stort flertal i mod. Venstre har lovet en ny afstemning - på et senere tidspunkt - når tidspunktet er velegnet. Imens har en række danskere allerede "stemt" - Nordea Bank (tidligere UniBank) melder om en voldsom efterspørgsel efter EUR-sedler - 15 mill. EUR er fordelt til filialerne. Danske Bank melder om tilsvarende efterspørgsel - dog uden at sætte tal på.]



Lejligheder som ejendom?

Finansminister Thor Pedersen (V) har fundet et sted med mange skjulte resourcer, siger han. Han vil foreslå, at det "bliver muligt" for lejere i det almennyttige boligbyggeri at købe deres lejligheder, som andels- eller ejerboliger. Det skal være helt frivillig, og han mener, at det både gør beboerne mere motiverede for at vedligeholde lejligheder, ligesom der bliver mange penge til boligselskaberne, der kan bruge dem på bedre fællesarealer eller til at bygge flere almennyttige boliger for. Han understreger, at regeringen ønsker forøget byggeri både af alle former for boligbyggeri, og at der kommer "konkrete" forslag herom i det nye år.



Rådvilde råd?

Statsministerens konkrete udmelding om, at der skulle ryddes "kraftigt op" i "vildnisset" af puljer og råd, der ikke fremmer kærneområderne har fået en lang række af disse til at "dukke hovedet". Ikke før den 29. januar kan man vente noget konkret om hvilke områder, som den nuværende regering anser for uvæsentlige, og som skal spares væk. SFs leder Holger K. Nielsen sagde i går til DR-TVA, at statsministerens og regeringens tanker er ren ideologi. Man ønsker at fjerne alle dem ("eksperterne") der er uenige med regeringens ideologi, og få resten til at "dukke hovederne." Regeringen skønner, at der kan spares 1,5 mia. på dette området. Det kan dog ikke ske ved blot at fyre medlemmerne i råd og udvalg, sagde en "ekspert" i offentlig forvaltning tidligere på ugen. Hvis besparelserne skal give noget, skal alle programmer inden for de udpegede områder fjernes fra statsbudgettet.

[Et af de mest synlige områder, der ifølge forlydender, står til at blive fjernet er Statens Information. Informationspligten skal i givet fald pålægges de enkelte styrelser og ministerier. I dag forsøger man at give et billede af det danske samfund via hjemmesiden www.danmark.dk. Her kunne man i dag f.eks. finde henvisningerne til statsministerens - og dronningens - taler. Statens Information forsøger også at lægge standarder for, hvordan man kommunikerer bl.a. via internettet. Det er der en stor del offentlige institutioner som er ligeglade med. De forlanger rask væk, at man skal have bestemte versioner af programmel installeret for at de vil kommunikere med borgerne.

[Det er spekulationer. Ingen i regeringen vil i dag pege på "eksempler" på overflødige styrelser og råd - men de øvrige medlemmer af regeringspartierne har selvfølgelig deres egne, "private" meninger, som de hellere end gerne deler med offentligheden.]



Arriva overtager DSB-tog

Det engelsk ejede busselskab Arriva har vundet statens udlicitering af en række jyske lokalstrækninger. Ganske vist afleverede DSB langt det laveste tilbud, men da det var det halve af, hvad det statslige selskab for øjeblikket bruger på de pågældende strækninger, mente trafikministeriet ikke, at DSBs tilbud var reelt. Det vindende tilbud er 70 mill. DKK lavere end de nuværende omkostninger på strækningerne, og kontrakten løber fra 2003 til 2010. Flere strækninger er på vej til at gå i offentligt udbud.

[Den danske stat har de sidste par år arbejdet hen imod en privatisering af togtrafikken i Danmark. Der er tale om en "forbedret" britisk model, hvor infrastruktur - skinner, signalsystemer etc. forbliver under offentlig kontrol i et enkelt selskab. I Danmark er det Banestyrelsen. Passagertrafik og godstrafik udliciteres så til forskellige selskaber på forskellige strækninger.]


DilleSport


BADMINTON: Copenhagen Masters 2001

Lørdag den 29.12 spilledes finalerne i 350.000 DKK turneringen, Copenhagen Masters 2001. 4 af verdens bedste singler og herredoubler er inviteret til at møde de 2 bedste danskere i samme discipliner i Cirkusbygningen i København. Der spilles på en bane og der er - næsten - udsolgt til alle kampe. Samtlige kampe blev i år transmitteret direkte på TV - dog på satelit-stationen TV2 Zulu, med en relativ begrænset seerskare.

Der var danske deltagere i alle finalerne:

Herresingle

  Peter Gade, DEN
  - Wong Choong Hann, MAS
      7-3, 7-3, 8-6

Damesingle

  Camilla Martin, DEN 
  - Zhang Ning, CHN 
      7-2, 7-0, 7-2

Herredouble

  Sigit Budiarto/Candra Wijaya, INA 
  - Jesper Larsen/Jim Laugesen, DEN 
      9-2, 9-3, 9-4

DilleSport dækkede finalerne så godt det lod sig gøre - klemt mellem det stadig manglende mobiludstyr og en snestorm over hovedstaden:

http://www.dillesport.dk/sportspc/masters2001/index.dk.html



HÅNDBOLD: Pokalfinalerne

Begge landspokalfinalerne blev spillet søndag den 30.12 i Århus Arena.

Sejrene var meget overbevisende - og lidt uventede:

Kvinder

        Ikast/Bording - Viborg          26-17 (10-9)
Viborg blev helt udspillet i 2. halvleg.

Mænd

         Kolding - GOG                  32-26
Her satte Kolding sig på kampen allerede i 1. halvleg, og gik på blot 10 minutter fra 5-5 til 12-6, ifølge Politiken mandag.



Vejret

Som nævnt ovenfor var det en - for det meste - hvid jul - og ihvertfald en hvid nytårsaften i år. Efter jul blev især i de østlige egne udsat for kraftige snebyger og stille vejr. Temperaturerne var under frysepunktet - ned til -16 graders frost. Årets laveste temperatur - -20 graders frost blev målt i Værløse lidt uden for København. Natten til 1. januar kom et voldsom skift i vejret, frost blev afløst af tø, regn og temperaturer op til 5 graders varme. Her nåede næsten al sneen at smelte, før frosten i går aftes vendte tilbage. Temperaturer op til mellem 4 og 8 graders varme. I dag solrig, med temperaturer mellem -3 og +1 grads varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser (slutkurs 2001)

Udsendt pr. 31.12.2001

1USD       8,4095 DKK,   1GBP     12,1857 DKK,   1DEM*     3,8018 DKK
100JPY     6,4084 DKK,   100ITL*   0,3840 DKK,   1AUD      4,2956 DKK
1FRF*      1,1336 DKK,   1CHF      5,0163 DKK,   1CAD      5,2867 DKK
1IEP*      9,4414 DKK,   1NLG*     3,3742 DKK,   1EUR (3)  7,4357 DKK
100ESP*    4,469  DKK,   1NZD      3,4942 DKK,   1SEK      0,7989 DKK
10BEF*     1,8433 DKK,   1NOK      0,9324 DKK,   100ISK    8,17   DKK  
100GRD*    2,182  DKK,   1FIM*     1,2506 DKK,   1ZAR (1)  0,6944 DKK
100PTE*    3,709  DKK,   1SGD (1)  4,5568 DKK,   10THB (2) 1,915  DKK
1HKD (2)   1,0785 DKK,   1MYR (1)  2,2130 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet 31.12.2001

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Nationalbankens middelkurser fra idag, 2. januar

Fra i dag ser kurslisten helt anderledes ud. Danmarks Nationalbank udsender ikke længere individuelle kurser fra Euro-landene [Ikke så sært - valutaerne eksisterer ikke mere] Men den nye liste fra Nationalbanken, som er vores primære kilde liste nu også HKD og SGD. Tidligere var det "fiktiv notering", som vi hentede fra Danske Bank/Børsen. I dag sender vi listen med "luft" hvor de nu eksisterende valutaer hørte hjemme - fra i morgen kommer et nyt layout.
1USD       8,2306 DKK,   1GBP     11,8793 DKK,                        
100JPY     6,2234 DKK,                           1AUD      4,2259 DKK
                         1CHF      5,0150 DKK,   1CAD      5,1530 DKK
                                                 1EUR      7,4388 DKK
                         1NZD      3,4649 DKK,   1SEK      0,8014 DKK
                         1NOK      0,9285 DKK,   100ISK    8,07   DKK  
                                                 1ZAR (1)  0,6944 DKK
                         1SGD      4,4445 DKK,   10THB (2) 1,915  DKK
1HKD       1,0554 DKK,   1MYR (1)  2,2130 DKK
(1) MYR og ZAR er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet 31.12.2001.

Nationalbankens officielle kurser for 2002 findes på adressen:

http://www.nationalbanken.dk/www.nationalbanken.dk%5Cnb.nsf/alldocs/Fnye_valutakurser_2002

Børsens nøgletal fra 28.12.2001

Obligationsrenter: 6,48% +0,02 (30 år real), 5,14% uændr.(10 år stat)
Pr. 30/12:         6,60%                     5,15%
KAX-index:   211,84 +2,30   KFX (mest omsatte aktier): 272,45 +3,71
Pr. 30/12:   247,62                                    313,90
                            KVX (Vækstaktier i DK):    380,87 +5,48
                            Pr. 29/12                  620,79